fbpx

Replik: I stort sett finns resurserna

Replik på ”Besparingar på skolan i Haparanda” i Haparandabladet 4 mars:

I Haparanda har vi nu fler vuxna än någonsin i skolan, vi har dessutom fler anställda på elevhälsan än någonsin förr, alltså fler kuratorer, speciallärare, elevcoacher med flera. Även personal från ungdomens hus finns numera regelbundet på skolorna. Vår och förvaltningens bedömning är att våra skolor inte saknar resurser utan att förbättringspotentialen ligger i att vara tydligare i ansvar och roller, jobba klokare, mer strukturerat och fördela resurserna mera likvärdigt.

(S) och (V) har båda varit med och godkänt nuvarande detaljbudget i nämnden utan att anmärka på något, nämnden har alltså varit enig om alla satsningar och förändringar inom skolans område under hela mandatperioden. Kanske är utspelet ett tecken på att vi närmar oss ett val?

Skolor och skolledning är tillsammans med Skolverket i början på en treårig process där man utvärderar varför måluppfyllelsen är låg och även får hjälp med kvalitetsutveckling. Hittills har man inte kunnat peka på problem som skulle bero på resursbrist. Processen känns väldigt lovande och kommer högst troligt att lyfta resultaten.

I Haparanda har vi sedan lång tid tillbaka varje år anpassat kostym efter verklighet. Ett år med fler elever ger automatiskt mer pengar i budgeten, färre elever gör att man minskar kostymen i motsvarande grad. Det är en klok princip för att ha en grundnivå utan att kostnaderna växer okontrollerat.

Det finns alltså inga särskilda sparkrav på skolan. Att vi nu råkar ha ett överskott ger utrymme till andra satsningar som simhall med simundervisning i Haparanda.

Ytterligare beslut på senaste barn- och ungdomsnämnden var ett till exempel: att anställa en skolpsykolog på heltid samt att forcera arbetet med att undersöka möjlighet att starta ett hotell- och turismprogram på Tornedalsskolan. Om vi satsar klokt och jobbar på ett bättre sätt så kan vi lyfta Haparandas skolor.

Niklas Olsson

Ordförande Bun (M)

Perarne Kerttu

Vice ordförande Bun (C)

Katarina Eneros

ledamot (Kd)

Kjell Mäki

ledamot (Sjvp)

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Replik: I stort sett finns resurserna

  1. Lite fakta till alla höger/borgar styrda kommuner och regioner! Ni talar/skryter om överskott och att det finns resurser till olika satsningar. Ni ska tacka ”Sosse regeringen” för detta som öst pengar till er verksamhet under mandatperioden.

  2. Vad gör ni åt att rektorer anställer outbildade med dålig svenska till skolan fastän högutbildade sökt jobb?

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Förslag: Sju platser där vindkraft kan byggas

Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan en inventering av sju olika platser inom Pajala kommun där vindkraft kan byggas. Käymäjärvi tillhör inte dessa förslag. Samtliga föreslagna parker ligger sydväst om Pajala centralort och på längre avstånd från större byar.

Vattenfall utestängdes från Pajala kommuns Infocenter

HB kan avslöja att Vattenfall stoppades från att informera pajalaborna om vindkraftplanerna i Käymäjärvi i kommunens Infocenter i centrala Pajala. Beslutet togs enligt flera personer av kommunchefen Stefan Millgård, vilket han idag förnekar. Samtidigt stoppade han och utvecklingschefen Fredrik Holmström näringslivsstrategen Erik Mella från fortsatta kontakter med Vattenfall.

En ung man med ett gott hjärta

När Aaron Invall i Haparanda läste artikeln i HB om lilla Filimon som flytt från Ukraina frågade han sin mamma Kati Invall om han kunde ge lite leksaker till Filimon. HB såg till att de fick träffas och Aaron Invall och hans mamma Kati Invall uppskattade att få träffa Filimon och hans mamma och mormor som var väldigt rörda och tacksamma över att det finns så vänliga människor.

Två glädjebesked för Pajala Airport

Pajala får behålla två tur och returflyg per dag enligt ett färskt beslut från Trafikverket som motiverar det med att de lyssnat på gruv- och stålindustrin. Och i fredags lämnades bygglovshandlingarna in för utbyggnad av en ny utrikesterminal på Pajala Airport, som ska stå klar i oktober.

Siktar mot kommunalrådsposten

Med för närvarande tre mandat i Övertorneå kommun siktar Sjukvårdpartiet med Tomas Vedestig som ordförande på så mycket som sju till tio mandat. Han styrde kommunen tillsammans med Tomas Mörtberg, men nu säger han sig vara väl förberedd för att göra det på egen hand.