fbpx

Replik: I stort sett finns resurserna

Replik på ”Besparingar på skolan i Haparanda” i Haparandabladet 4 mars:

I Haparanda har vi nu fler vuxna än någonsin i skolan, vi har dessutom fler anställda på elevhälsan än någonsin förr, alltså fler kuratorer, speciallärare, elevcoacher med flera. Även personal från ungdomens hus finns numera regelbundet på skolorna. Vår och förvaltningens bedömning är att våra skolor inte saknar resurser utan att förbättringspotentialen ligger i att vara tydligare i ansvar och roller, jobba klokare, mer strukturerat och fördela resurserna mera likvärdigt.

(S) och (V) har båda varit med och godkänt nuvarande detaljbudget i nämnden utan att anmärka på något, nämnden har alltså varit enig om alla satsningar och förändringar inom skolans område under hela mandatperioden. Kanske är utspelet ett tecken på att vi närmar oss ett val?

Skolor och skolledning är tillsammans med Skolverket i början på en treårig process där man utvärderar varför måluppfyllelsen är låg och även får hjälp med kvalitetsutveckling. Hittills har man inte kunnat peka på problem som skulle bero på resursbrist. Processen känns väldigt lovande och kommer högst troligt att lyfta resultaten.

I Haparanda har vi sedan lång tid tillbaka varje år anpassat kostym efter verklighet. Ett år med fler elever ger automatiskt mer pengar i budgeten, färre elever gör att man minskar kostymen i motsvarande grad. Det är en klok princip för att ha en grundnivå utan att kostnaderna växer okontrollerat.

Det finns alltså inga särskilda sparkrav på skolan. Att vi nu råkar ha ett överskott ger utrymme till andra satsningar som simhall med simundervisning i Haparanda.

Ytterligare beslut på senaste barn- och ungdomsnämnden var ett till exempel: att anställa en skolpsykolog på heltid samt att forcera arbetet med att undersöka möjlighet att starta ett hotell- och turismprogram på Tornedalsskolan. Om vi satsar klokt och jobbar på ett bättre sätt så kan vi lyfta Haparandas skolor.

Niklas Olsson

Ordförande Bun (M)

Perarne Kerttu

Vice ordförande Bun (C)

Katarina Eneros

ledamot (Kd)

Kjell Mäki

ledamot (Sjvp)

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Replik: I stort sett finns resurserna

  1. Lite fakta till alla höger/borgar styrda kommuner och regioner! Ni talar/skryter om överskott och att det finns resurser till olika satsningar. Ni ska tacka ”Sosse regeringen” för detta som öst pengar till er verksamhet under mandatperioden.

  2. Vad gör ni åt att rektorer anställer outbildade med dålig svenska till skolan fastän högutbildade sökt jobb?

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning.