fbpx

Replik: Johan Kummu gjorde inget fel

Replik till ”Tomma tunnor skramlar mest i Övertorneås fullmäktige!” i Haparandabladet 30 april

Kommunstyrelsen i Övertorneå beviljades inte ansvarsfrihet på senaste fullmäktige. Det blev ett väldigt ståhej efteråt och det kan man ju förstå. Att ståhejet handlar om att Johan Kummu yrkade på att ej bevilja ansvarsfrihet och fick igenom det i en votering är desto mer anmärkningsvärt.

Alltså allt fokus läggs på Johan Kummu och de övriga 7 som röstade på hans förslag och inte på det faktum att kommunstyrelsen inte beviljades ansvarsfrihet.

Johan Kummu gjorde inget fel när han yrkade på att ej bevilja ansvarsfrihet, på samma sätt gjorde kommunalrådet inget fel när han på fullmäktige gången före valde att lägga sig i socialdemokraternas val till kommunstyrelsen. Praxisen är att man lägger sig inte i andra partiers val i fullmäktige men som ledamot i fullmäktige har man rätten att rösta oavsett. På samma sätt har en ledamot rätten att lägga yrkanden som dessutom var motiverade av Johan Kummu. Bara att läsa protokollet så står det där.

Vi inom Sjukvårdspartiet anser att det måste vara tillåtet att yrka och rösta som man vill i kommunfullmäktige utan att en jakt ska påbörjas på enskilda ledamöter.

Det är ett hot mot demokratin och ett skapande av en tystnadskultur som vi inte vill ha i vår kommun.

Styrelsen för Sjukvårdspartiet i Övertorneå

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

15 kommentarer på “Replik: Johan Kummu gjorde inget fel

 1. Vilket evigt rabalder om ”Pelloprojektet”. Norra delen tycks inte räknas in i kommunen. I Pello f.d. skola bedrev kommunen den s.k Språkskolan tillsammans med Finland i gränsöverskridande verksamhet. Mycket bra! Ni som nu ständigt kritiserar ”Pelloprojektet” – varför tog inte Ni/ kommunen, som då ägde byggnaden, vara på den och byggde om till nuvarande verksamhet då skolan stängdes? Var glad att det fanns en pellobo som agerade för att använda byggnaden till något så fantastiskt som åldringsvård också i norra delen av kommunen. /F.d pellobo.

 2. Till ”raja-boende”
  Fakta är att åldringsvården i Pello bedrivs i kommunal regi i en fastighet som inte ägs av kommunen. Föreslår att man tar reda på fakta innan man skriver om någonting som inte stämmer

 3. Det skrevs så beskrivande i fredagens Haparandabladet att inom S finns det grönmössor. Dvs ledsmöter som sitter på S mandat men alltid röstar med Centern. Håller med egen företagare, dessa personer bör antingen bilda nytt parti eller ansluta sig till Mörtbergs skara. Det är destruktivt för ett parti med ett gäng som inte respekterar sitt parti och sina medlemmar. Minns mycket väl att S sa nej till samarbete med C efter förra valet. Det stod i tidningar då. Har ni glömt det? Finner det märkligt att man sviker sitt eget parti… Frågan är varför? Man funderar verkligen varför.

  • Sanningen är ju att dessa ledamöter sk ”grönmössor” arbetar för en utveckling av kommunen tillsammans med de andra ledamöterna i kommunstyrelsen. Ks är i sina beslut väldigt eniga. Det är ju en styrka för kommunen. Där ingår även sjukvårdspartiet. Vad händer då på kommunfullmäktige? Jo där bedriver de andra sjukvårdspartister och de andra traditionella S-ledamöterna den destruktiva politiken med överklagningar, återremisser som bara fördröjer och kostar pengar för kommunen.

   • Hej då Ötå! Alltså vart är denna kommun på väg?! För något år var man fan stolt Ötåbo. Vi låg som i framkant och syntes i socialamedier och det hände lite grejer. Nu är de den ene stollen efter den andre som får luft under vingarna.
    Det känns lite som att fokus är på att satsa på de äldre. Nog är det ju bra men vi måste få hit unga familjer ju. Lycka till och hej då säger jag som ett tag tänkte att det är här jag vill bilda familj.
    Ni jagar ju fan bort alla duktiga människor som kan och vill något.

 4. Borde väl finnas människor i Ötå kommun som i dagsläget inte är politiskt aktiva, eller knutna till de grupperingar som avses i artikeln. Kanske de ska träffas, bilda ett parti? Mer upplagt läge för att göra storslam i ett val lär väl aldrig uppstå….

 5. I valet 2018 blev utfallet enligt följande:
  Tomas Vedestig fick 48 personröster, Johan Kummu fick 8 personröster, Inga Savilahti Häggbo fick 43 personröster. Bente Åkerholm 129 personröster, Marianne Salometsä 4 personröster. Men ändå är det bland annat dessa som med våld ska ha bort nuvarande kommunalrådet.

  Icket att förglömma, Tomas Mörtberg fick 245 personröster.

  Behöver vi ens säga mer eller blir det bara pinsamt….

  • Den som gapar efter mycket…
   Visst vet du att antalet röster behöver inte vara lika med kvalité?

 6. Tror att ni i s-partiet i övertorneå ska börja fundera lite inför valet 2022, jag gör de redan. Ni högersossar kanske redan nu ska börja tänka på att bilda ett nytt parti. För jag tror inte ni inom partiet pga er värdegrund medan främst att ni inte tål varann som personer. Hur ska ni enas med en advekat röstsedel inför valet. tror inte ens ni i höger eller vänsterfalangerna ens träffas i partirådet. är de så? som det nu är så ger vi extrema liberala krafter i form av centern s.k straffspark och vinna valet.

 7. Vänsterpartiet som jag har röstat på i kommunalvalet i flera år, vad har hänt? jo plötsligt delar vänstern allt som högern med centern i spetsen förslag i kf och röstar med dom. Har vänsterpartiets värdegrund pga ledamotens kanske ekonomiska bakgrund förbättras och därav släppt sin partis värdegrund? Är de så så avgå för du har röstat fram en privat åldringsvård i Pello där kommunen varje år förlorar ca 2.5 miljoner eller rättare sagt vi skattebetalare förlorar nämnda pengar.

 8. Mycket bra ”Vilket skämt!”.. mitt i prick!! Och för att ha en chans till jobb inom kommunen så skall man vara släkt med någon. Inte konstigt att det är ”tystnadskultur”. Så Mao, utbölingar med goda vitsord eller CV (många ggr för bra för en liten kommun som Ötå.) har ingen chans till anställning utan ”kontakter” (eller referenser, som det så fint heter.) enligt ovan.

 9. Det som hände i Ötå, har aldrig hänt i svensk kommun politik tidigare! Detta var förberett som en ”kupp”, är jag övertygad om, från Sjukvårdspartiets sida! Partiet som saknar politiskt ideologi! Att sedan Socialdemokraterna stöder detta som ett splittrat parti. Ett råd till S är, vad håller ni på med för maktkamp? Vi måst hålla mot högerkrafterna i politiken och tillsammans kämpa mot högern och Sverigedemokraterna!

 10. Märkligt uttalande av styrelsen om att få rösta som man vill. Hur gick det med Knut Omark? Han röstade efter sin egen övertygelse och fick sparken från styrelsen och är nu tillsammans med Lampinen och Pettersson omyndigförklarade av Vedestig och Kummu mfl. Frågan nu är om vi behöver revisorer. Detta eftersom de 8 inte tycker att de gör sitt arbete.

 11. Sjukvårdspartiet måste ju vara det besynnerligaste av alla partier i Övertorneå. Det finns som ingen logik utan man svingar åt höger och vänster, upp och ner och även ibland diagonalt. Partiet har ingen röd tråd, utan man är mot allt hela tiden. Egna lösningar verkar man inte ha. Kommer någon med ett förslag eller lösning så röstar man mot det även om man gillar förslaget. Mest verkar man vara besviken på sig själv. Minst sagt underhållande.

 12. OJOJOJ! Ett skapande av tystnadskultur som vi inte vill ha i vår kommun. ”Firar” sjvp 1 april eller har de bara dragit fram sin humoristiska ådra idag? Om det är något man VILL i den kommunen så är det ju att få till en tystnadskultur utan dess like. Den som gör sig obekväm eller har en egen åsikt SKALL icke göra sig besväret att snegla åt Övertorneås håll. Olikheter bestraffas med utfrysning alternativt sparken. Hur många personer har ni inte ”avverkat” som råkat öppna munnen vid fel tillfälle eller haft en avvikande åsikt? 10,20,30 kanske? Tappade räkningen när jag själv valde att lämna kommungränsen, långt bort från tystnadskulturen.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen.