fbpx

Replik: Ridstall med mera i Pajala

Det är med viss förvåning jag läser i medierna, om att en av kommunens kompetenta ekonomer funnit den populära men svårupptäckta platsen ”någon annanstans” här omdöpt till ”prioritering” med outtömliga mängder pengar att delas ut till allas vår glädje. Hoppas hon guidar oss ansvariga politiker till detta fantastiska ställe. Vi som inte hittat dit, kämpar alltjämt med att fördela och prioritera de medel vi faktiskt har, så klokt och rättvist som möjligt.

Men för att vara seriös, så är vi glada över den förbättrade ekonomiska situationen i vår kommun. Den beror mycket på ett förmånligare utjämningssystem, men också på ett tungt arbete av politik och förvaltning, för att effektivisera och prioritera på ett klokt sätt. Detta har gett och ger resultat. Det finns tyvärr ännu mycket att göra, efter många svåra år. Ett avloppssystem, som utdömts av myndigheterna för över tio år sedan (blev ej åtgärdat, men är nu beställt, 60 miljoner), ett fastighetsbestånd, med minst lika långt eftersatt underhåll, (har nu fått en påbörjad upprustning), två badhus, som förfallit (måste nu åtgärdas, eventuellt rivning + nybyggnad, kanske 100 miljoner), en fritidsgård, stängd på grund av bristande finansiering (åtgärd prioriteras), för att slutligen nämna ett försummat ridstall sedan 2017.

Ett axplock ur verkligheten, som visar att det finns mycket att prioritera.

Vad gäller ridsporten är vi överens om att den är värdefull. Därför söker vi en lösning, som är något så när proportionell till övriga verksamheter i kommunen. Det går säkert att lösa, bara vi inte polariserar frågan alltför grovt.

Leif Gramner v.ordf. i ks (av en del kallad högerman, av andra halvkommunist, men ändå trygg i min värdegrund!)

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Replik: Ridstall med mera i Pajala

  1. Kanske dags att kliva av den ”höga hästen” Leif och prova en ridtur bland ”verklighetens folk”.

  2. Gramner som höger politiker, har svårt att erkänna att kommuns förbättrade ekonomi beror på att Sosse regeringen pumpat in pengar till kommunerna! Gramners parti var emot ett ökad utjämningsstöd i riksdagen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

STR-T bemöter kuppanklagelserna

STR-T:s gamla förbundsledning har beskrivit årskongressen i april, som kuppartad. En ny styrelsemedlem medger att allt kanske inte gick till enligt regelboken men att ”ändmålet helgar medlen”. Nya ordföranden Eva Kvist säger att inget i genomförandet gått felaktigt till. Hon ifrågasätter också att HB skriver om saken och frågar om tidningens källor.

HB granskar: Konsultkarusellen

HAPARANDA Kommunalrådet Sven Tornberg (C) har hela tiden prisat värmeverkets konsulter, deras höga kompetens och kommunledningens stora förtroende för dem. HB har nu granskat konsulterna som hittills kostat Haparanda värmeverk 7,8 miljoner kronor till och med april 2021. Och konsultfakturorna fortsätter att ticka in.

Kommunen köpte ut skyddsombudet

Mitt i bristen på vårdpersonal har Haparanda stad köpt ut en undersköterska som har arbetat prickfritt på äldreboendet Klippan i 38 år. Enligt kollegor beror det enbart på att hon har varit ett starkt skyddsombud.

VD fick oriktiga arvoden

Enligt aktiebolagslagen och skatteverket ska en vd vara anställd och inte konsult. Haparanda värmeverks vd har nu varit konsult i fyra år. En miss som kan kosta kommunen miljonbelopp om upplägget granskas.

”Staten måste sänka avkastningskravet”

Birger Lahti är riksdagsledamot och landsbygdspolitisk talesperson för (V). Han följer den hårdnade debatten vad gäller naturskog och avverkningar. ”Det enda raka är att staten sänker avkastningskravet på Sveaskog, för att bemöta miljökraven, säger han