fbpx

Replik: Vem är det som styr egentligen?

Replik till ”Inte alltid den som skriker högst, som gjort mest!” av styrelsen i (S) arbetarekommun i HB 20220812 och Kenth Heikkinen (S) ”Kommunkassan var på minus”, som även han tillhör styrelsen:

Det är inte första gången den politiska ledningen (S/KD/SjvP) tar skamgrepp genom att angripa mig som person och kommunalekonom, när jag rättar felaktiga ekonomiska påståenden och framför allt när deras argument tryter. Pajala kommun förtjänar en ledning som kan bättre än så här och HB:s läsare förtjänar en högre nivå på debatten än simpla personangrepp. Däremot kommer jag att bemöta kritiken i sak.

Våra vallöften är anpassade efter vår kommunala budget över tid. Självklart är en ekonomi i balans A och O för att kunna genomföra satsningar i praktiken. Väljare utvärderar efter fyra år och saker och ting faller platt om inte vallöften infriats på riktigt. Flertalet av dessa är dessutom helt gratis att genomföra, men kräver en tydlig politisk vilja, något som i stort sett har saknats hos den nuvarande ledningen. Och skulle vi mot förmodan, inte ha råd att låta våra gamla människor få frisk luft när vädret tilllåter, ha våra barn i giftfria skolmiljöer och satsa på människor vi behöver inom bristyrkena, då prioriteras pengarna fel helt enkelt.

De icke öronmärkta skatteintäkterna har ökat med plus 47 miljoner kronor mellan 2018 och 2021. Därtill ett högt resultat de senaste två åren om plus 69 miljoner kronor. Allt står i årsredovisningen som (S) har klubbat igenom. Även (S) samarbetspartner Töyrä (KD) framhåller den goda ekonomin i HB.

Fakta är att ungdomsgården slog igen samma år som den nuvarande ledningen tog över makten, 2019. Sedan dess har de inte lyckats hitta finansiering trots ovan nämnda överskott. Varför händer inget?

Det utdömda badhuset i Korpilombolo, efter snart fyra år vid makten har ledningen lyckats… ja vad har de lyckats åstadkomma i den frågan egentligen?

Socialdemokraterna säger sig ha försökt få till bostadsbyggande i Junosuando, men säger sig ha blivit motarbetade. Här skyller ledningen helt blankt ifrån sig, men styr man en kommun så räcker det inte att komma med bortförklaringar. Det gäller att ha en vilja och få saker och ting gjorda. Hur ska de annars lyckas rekrytera chefer som faktiskt vill leva och bo i vår kommun, hur ska de lösa personalbristen bland socialsekreterare, undersköterskor och lärare samt få tekniska verksamheten på fötter igen? Kan kommunmedborgarna förvänta sig ännu fler dyra konsultlösningar och därtill privatiseringar?

Jag är stolt över att ha skapat opinion mot utförsäljningen av ridstallet så att den kan drivas vidare i föreningsdrift. Nu har föreningen en möjlighet att bygga upp sin verksamhet, vilket inte sker över en natt när man måste börja om från noll. Låter (S) ridhuset vara ifred nästa mandatperiod? Inte om Heikkinen (S) får bestämma i alla fall. Han lämnar tydliga besked om mycket och kritiserar öppet och hårt sina egna partikamrater. Det lilla de trots allt kan slå sig för bröstet för, är på väg att göra eller överväger att åstadkomma sågar han längs fotknölarna. Heikkinen (S) tycker badhuset är för dyrt och ridstallet likaså. Pensionsskulden är för hög. Utbyggnaden av flygplatsen är inte heller bra. Han ifrågasätter också tekniskas ledning och skriver att kostnaderna skenar.

Att en ledande socialdemokratisk politiker som sitter både i S-styrelsen och kandiderar till fullmäktige rasar mot sitt eget partis politik och ledning inför öppen ridå förefaller ytterst märkligt. Det får mig att undra hur det står till i Pajalas socialdemokrati? Om (S) inte ens kan hålla sams inbördes, hur ska väljarna kunna förvänta sig att partiet ska kunna leda den här kommunen? Är en ny partisplittring på gång?

Vem är det som styr egentligen?

Ann-Sofie Krakov Isaksson

Styrelseledamot och kandidat till kommunfullmäktige Framtid S

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Replik: Vem är det som styr egentligen?

  1. Och vad har representanterna av Framtid S åstadkommit, Jo stängda byaskolor och en nedmontering av utbyarna. Och tror inte att ni inom Framtid S någonsin skulle bygga några lägenheter i Junosuando, för vi vet ju hur eran inställning till Junosuando och dess befolkning är.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen.