fbpx

Rösta Ja i folkomröstningen om Hemstranden/Kotiranta

Den 15 maj har vi folkomröstning om Hemstranden/ Kotiranta äldreboende ska kunna drivas på entreprenad?

Entreprenad betyder att ett företag kan driva verksamheten, men kommunen har ALLTID tillsyn och ansvar!

Därför kan den ALDRIG bli helt privat!

Du vet väl att vi har valfrihet i hemtjänsten i Haparanda redan nu?

Vi har två olika hemtjänstföretag och kommunal omsorg som du kan välja mellan.

Du vet väl att kommunen inte äger byggnaden Hemstranden!

Du vet väl att folkomröstningen bara är rådgivande!

Du vet väl att vårdföretagen på äldreboenden har en 13 procent högre bemanning på sjuksköterskor jämfört med den kommunala, och erbjuder fler utbildningar till personalen.

Vårdföretagen erbjuder hotellfrukost och tre rätters middag under helgerna, då de anser att detta är en del av omsorgen.

Du vet väl att det är hårdare kontroll på entreprenörer än på kommunens verksamhet.

Enligt Socialstyrelsens undersökning är kvaliteten högre på 18 av 20 kvalitetsparametrar på äldreboenden drivna på entreprenad än på kommunala boenden Du vet väl att 19 procent av de äldre redan bor på ett äldreboende som drivs på entreprenad.

Personalen behöver valfrihet så att de kan välja arbetsgivare om de inte trivs i den kommunala verksamheten.

Det finns både bra och sämre kommunal omsorg, och bra och sämre omsorg på entreprenad. Det är vi som kommun som ställer kraven vid upphandlingen. Så gjorde kommunen när Vardaga fick tillstånd att driva äldreomsorg i Haparanda, man valde inte det billigaste alternativet utan det som kunde erbjuda den bästa kvaliteten.

Låt dig inte luras av att tro på budskap som säger att vårdföretagen ger sämre vård. Det stämmer INTE!

Vi kommer alltid att välja det som är bäst för våra äldre, så att de får den bästa möjliga vården, oavsett om det blir kommunal drift eller på entreprenad.

Därför rösta JA för frihet att kunna välja!

Marita Wikberg

Ruth Larsson

Camilla Palmelind

Tamara Grenevall

Kristdemokraterna Haparanda

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

39 kommentarer på “Rösta Ja i folkomröstningen om Hemstranden/Kotiranta

 1. Frågan engagerar verkligen. Det skrivs om Putin, högerextremister, extremmarxister, Ebba Busch radiointervju och en som säger sig vara politiskt engagerad, men som inte tänker rösta (?). Varför vill inte kommunen driva äldreomsorgen själv som man alltid gjort? Ett privat alternativ dimper inte ner från himlen en morgon då Haparandaborna öppnar rullgardinen. Vad fick ett privat alternativ att välja Haparanda? Dålig omsorg från kommunen? Klart ett företag ska göra vinst och ge utdelning till sina aktieägare. Det är så det fungerar i Sverige.

 2. högern tror att en 95 årring vill välja mellan kommunal och en privat vårdtagare. hen vill bara ha en bra vård. men de är deras anhöriga ev högerväljare som bestämmer de enl deras värdegrund, dom tror att den äldre får bättre vård mer hälsovänlig mat än en kommunal vård. men för att aktieägarna ska få utdelning på satsats kapital så måste personalen få sänkt lön och förmåner och sparar på personaltätheten. dom måste ju göra de för annars ger ju privatkapitalisterna ytterligare order på förbättringar- och inte för vårdtagarna men för kapitalisterna. funderar- vad är egentligen centern för ett parti. dom är emot alla vi löntagares rättmätiga förmåner. vill att facket ska avvecklas. att arbetsgivarna har rätt till 100% att avskeda en anställd pga att hen är med i facket. centern politk börjar lika sd:s med förebild från orban i ungern. de är fakta. och inte går de för oss s att samarbete med ett litet parti som kräver extremt allt för att motarbeta arbetares rätt. igen arbetsgivare anställer den personal dom behöver för att kunna genomföra sina åttaganden. med kollektivavtal som grund och inte enl centerns sub anställningar. dom behövs inte.

 3. varför ska nu plötsligt privata prifötörer låtas driva ett vårdboende. funderar på hur en högerextremist tänker. som centern i hapda. valfrihet kör dom som ett alternativ. vilket är bara ett svammel. de är bara centern värdegrund att allt som staten står för ska överlåtas till privata lycksökare. tex lkab så är de bara en tidsfråga när centern vill sälja ut vårt skattebetalares skatteintäkter till privata när samhällsomvandlingen är klar. center tål inte att statliga företag går bra och ger oss utrymme med sociala förmåner. dom kräks och mår illa. bara en tidsfråga när annie löv avgår som partiledare och då är centern öppen för samarbeta med razi som sd, kd och m. tro mig de blir så.

  • Du vänstern 18%.
   Vi vill inte ha Putin politik hit försök förstå det. Bara lägg ner dina extremmarxistiska önskningar för vanligt folk punkt slut

   • Förklara gärna för oss andra Sverigevän vad denna ”Putin politik” innebär. Du kallar de som inte vill ha privata profitörer i offentlig sektor för extremmarxister, är det det du menar med Putinpolitik?

    • Putin är ju extremvänster precis som KPMLR VPK fast de senare försökte bli rumsrenare utan p och k i partibeteckningen. Vänstern 18% är självutnämnd fastslagen kommunist. Vill ni ha Lenin och stalin tillbaka? Se hur många de defacto mördat genom åren!

 4. KD är ett litet kristet parti! Som har synpunkter på hur oberoende media utför sin verksamhet i demokratins namn! Det vill begränsa vad publig service har för utbud .Det bojkottar vidare medverkan i SR, efter ledningens uppmanig att i kristi namn skjuta skarpt mot svenska medborgare.

  • Har du missat vad det handlade om? SR har valt att felcitera KD:s partiledare på ett sätt som kan ställa till med mycket skada, inte bara för partiledaren eller hennes parti. Detta är rent ut sagt förjävligt. Vilka media kallar du förresten oberoende egentligen?

   • Vi som hörde intervjun med Ebba vet vad hon sade. Hon är inte felciterad i intervjun eftersom den sändes i sin helhet.
    Att hon sedan säger sig vara missförstådd ingår i hennes strategi. Först gör hon helt medvetet mycket kontroversiella uttalanden, för att sedan gå till attack och mena att hon är missuppfattad.
    På så vis lyckas hon säga saker som en partiledare normalt inte skulle våga säga.

    • Så här skriver SVT:

     Det var KD-ledaren Ebba Buschs uttalande i Ekots lördagsintervju där hon frågade sig varför vi inte har ”100 skadade islamister” efter påskupploppen, som felciterades i Ekot Radio Sweden. Det var i de arabisk-, kurdisk-, och somalisktalande kanalerna som Ebba Buschs citat ändrades från ”islamister” till ”muslimer”. I en av bildtexterna återgavs också att ”Ebba Busch anklagar polisen för att de inte dödade många muslimer”.

 5. Happisbor säg nej till borgarnas s.k. frihetsreformer! Titta på sjukvården, skolan hur utvecklingen blivit. Vi har inte brist på läkare, sjuksköterskor i Sverige, problemet är att det verkar på ”fel ställen”, trots att staten bekostat deras utbildning!! Frihetsreformen har inneburit ”bemanningsföretag” ?? i valfrihetens namn!! Som innebär miljoner i merkostnad för regioner och kommuner, trots att staten har betalt deras utbildning fullt ut!

   • Hur kom du fram till att staten ska bestämma var man ska jobba? Bara för att något fortsatt drivs i den form det gjorts i decennier istället för att privata sköter det innebär väl inte att staten bestämmer var du jobbar?
    Du får nog fundera lite till Zxcvbnmn.

    • ”Fakta” verkade ju missnöjd med att folk jobbar på ”fel ställen, trots att staten bekostat deras utbildning”. Det tolkade jag som att ”Fakta” ansåg att man måste jobba för staten om man fått utbildning via staten. Jag kan ha uppfattat fel … (?)

 6. Citerar ”Vårdföretagen erbjuder hotellfrukost och tre rätters middag under helgerna, då de anser att detta är en del av omsorgen.”

  Dom som kommer att bo i ”nybygget” är så pass gamla och skröpliga så att erbjuda ”hotellfrukost och 3 rätters middag” till dom kommer att bli i princip ingenting efter ett tag, boendena orkar/klarar inte av att äta stora måltider, det blir samma typ av måltider som på alla andra boenden efter ett tag.
  Lätt att erbjuda när man vet att det ändå inte kommer att bli så, låter fint och propert men betyder ingenting i slutändan.

  • Seymor Butts, du har helt rätt…gamla orkar inte äta så mycket mat… det behövs ”händer” inom vården..

 7. Om folk ids ta reda på fakta så finns bra info i Vårdfakta 2021. Där står att läsa att brukarna, anhöriga och anställda anser att privat vård är lika bra som kommunal vård av äldre. I Haparanda har vi 160 platser för äldrevård och 80 av dessa kan gott och väl drivas av privat aktör. Att den privata aktören ska göra vinst är ett krav från IVO och som i vilket annat bolag som helst så går såklart vinst tillbaka till att stärka verksamheten. Jag är övertygad om att en privat aktör är effektivare och är friare i sitt upplägg av verksamheten än den stelbenta kommunala driften.
  Jag röstar JA den 15 maj

 8. Röstkortet damp ner i postlådan igår. Döm om min förvåning då det står info på arabiska!? S borde hellre kampanja för att alla anställda kan svenska men då går väl S emot deras valboskap! Förresten jag låter bli att rösta öht. När detta bara är rådgivande så är beslutet redan taget med C och deras majoritet i kf så detta spektakel från S att stå utanför Systembolaget och argumentera i onödan och ingenting är bortkastad plakatpolitik dvs populister inför valet 2022. Tragiskt så det förslår

  • Sverigevän är kanske mer en demokratiovän, eller hur ska man tolka ditt inlägg här. Sitta där och gnälla bakom tangentbordet utifrån en förställning att de styrande struntar i demokratin. Tacka fan för att Tornberg och gänget i ledningen gör det om du käre ”demokratiovan” väljer att inte delta.

   Bra att betongsossarna tar kampen!

   • Sluta svamla och engagera dig politiskt som jag. Att inte rösta är ju också ett ställningstagande precis som en blank röst

    • Om du med att ”engagera dig” menar att ligga på sofflocket, ja, då delar jag verkligen inte din åsikt. Varje o-röst är en tystnad. Vill du inte påverka och använda dig av de medel som står till buds – vilket är ditt alternativ. Seriöst, det kan rimligtvis inte vara att ligga på sofflocket… Sluta gnäll, engagera dig!
     Men jag ska passa på att önska dig lycka till i ditt ”inte rösta” arbete.

     • Jaja där ser man vad du gick för. Bara trams. Säkert skönt att skriva av sig va? Jag ÄR engagerad sa ja ju men du vaknade inte

  • @Sverigevän:

   Håller med dig! Arabiska och Engelska har blivit större än Finska. Fast vi bor i ett område som skall vara ett område för Finska.

   Nu står dock här. Men i den förra infon som skickades ut stod inget på finska.

   • Finskan dominerar stort i Haparanda. Du har helt fel.
    Men du har rätt i att arabiska och engelska är större språk än finskan är i världen. Det har de alltid varit eftersom finnar är i minoritet bland planetens 9 miljarder invånare.

 9. Nej, men nu rasslar det i borgarleden igen.
  För ett tag sedan skulle värmeverket säljas ut, så att privat kunde tjäna sig pengar på folks grundläggande behov av värme. Nu ska äldreomsorgen säljas ut till ”lägstbjudande” (det är bara trams från KD att man alltid går på kvalitet). Och följaktligen ska omsorgen om de som mest av allt behöver resurser, närhet och respekt slussas ut till någon som ska värna sina VINSTMARGINALER. Det är ju så att det finns inget privat företag som avsäger sig vinsten. Nix. Varje skattekrona som hamnar i vinstpotten hos de så kallade seriösa vård- och omsorgsföretagen är en förslösad krona som i grund och botten är stulen från skattebetalarna.

  Våga säga NEJ till privatisering av äldreomsorgen

 10. Jag säger efter ha lyssnat på många som har långa erfarenheter om annat än kommunal drivna boenden/hemtjänster att rösta NEJ om ni vill att boenden och personal ska behandlas bra, att det ska finnas bra avtal och inte bara ska tänkas på vinsten!!

  Kul att ni tar upp vardaga, det var den snålaste och elakaste arbetsgivare man kunde tänkas ha, men ingen av er har arbetat där så det vet ni inget om…

  Det dummaste Haparanda kan göra är att sätta ett sånt här stort boende att drivas privat, det är redan nu kris och brist på kompetent personal så hur tror tjänstefolket att det kommer bli sen??
  Det är inte många av oss kommer kunna tänkas arbeta inom privat bolag.

  Hjälp oss inom vården att rösta NEJ!

  • Så är det, hotellfrukost och tre rätters middagar …Det är ett spel för galleriorna …VI som HAR jobbat hos Carema/Vardaga vet EXAKT vad det innebär för våra äldre och för de anställda . Privata företag är ute efter att tjäna på våra äldre och sjuka, de är ett vinstdrivande bolag och då gäller det att spara på det mesta som ex personaltätheten, städning,förbrukningsmaterial och glöm inte maten …… RÖSTA NEJ!!!

   • Tror du inte att kommunerna också är ute efter att spara så mycket som möjligt? Det tror jag.

    • @Zxcvbnm:

     Jo så är det.

     Jobbar själv inom kommunen och funderar på att säga upp mig pga dåliga arbetsförhållanden och scheman.

     Blir kanske inte bättre med privat. Men då kanske det finns mer valfrihet välja hos vem man vill jobba.

     Kom ihåg vad kommunen gjorde t ex med 3-3.

    • Vilka är det som har mest delade turer Kommunal omsorg eller Privata vårdbolag…

     • Vet ej vilka som har mest delade turer men de privata har 10 procent fler tidsbegränsade anställningar, 16 procent fler deltider samt löner som är cirka 2400 kronor lägre för heltidsanställda.

  • Varför finns inte ett tredje alternativ?? Kommunen sköter äldreboendet, har en slags grundbemanning utifrån brukarnas behov. Därutöver finns ett avtal med privat aktör som tillhandahåller extra bemanning vid semester, annan ledighet, sjukdom, etc. Bägge parter är med och lägger upp scheman, arbetsprocesser, etc, för att samarbetet ska fungera smärtfritt. Fungerar alldeles utmärkt på andra ställen i Sverige och brukarna och dess anhöriga är mycket nöjda.

   • @Gwjr

    Tredje alternativ borde vara cooperativt ägande!

    Att varken kommunen eller nån stort privat äger det.

    Vore kanske bättre om dem som jobbar där drev det är ju dem som är på golvet och vet hur allt fungerar.

 11. Vilket dravel från borgarna! ni har ju redan förstört den kommunala vården med eran politik!

 12. Sossarna vill bara sitta vid sina köttgrytor. Makten framför allt som vanligt. Jag röstar med KD och övriga i detta val.

  • Vad har sitta vid makten med detta att göra?
   Detta handlar ju om äldreboendet ska drivas offentligt eller privat, inte om vilka partier som ska styra kommunen.

   • Strunt. Sossarna styr facket kommunal och lägger upp allt tillsammans men det talas det tyst om utåt. Socialdemokrater ska aldrig få bestämma över allt som de önskar. Öppna dina morgontrötta ögon och se hur landet ser ut speciellt Malmö

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF