fbpx

Sanningen börjar komma ifatt Centerpartiet

Mer och mer börjar sanningen komma ifatt Centerpartiet, de som styr kommunen med järnhand. Nu under senaste kommunfullmäktige så föll hela korthuset och dagen efter kom en obehaglig sanning fram. Vi tog budgeten för 2021 och de enda två alternativen som fanns att ta ställning till var alliansen och Sjukvårdspartiets förslag till budget. Inget annat parti hade ett eget förslag till budget. Vår budget som ville satsa mer på socialen och framför allt skolan avslogs förstås till förmån för Alliansens förslag som ville ge mer till de hårda frågorna inom kommunstyrelsens område.

Det är klart, att ge barn och unga de bästa förutsättningarna kanske inte ligger inom Centerpartiets intresseområden. Till och med Börje Rytiniemi, skolans ordförande, äntrade talarstolen och deklarerade att skolan behöver minsann inte mer pengar. Trots att skolan har fått spara åtskilliga miljoner de senaste åren.

Vi inom Sjukvårdspartiet har sett den ökande psykiska ohälsan bland unga och vi vill göra allt vi kan för att förebygga den. Dessutom i dessa pandemitider är det av ännu större vikt att stärka upp det arbetet. Vi vill ge resurser till skolan för att kunna höja måluppfyllelsen. Därför har vi skrivit ett antal motioner under åren om bland annat kreativa miljöer både inom- och utomhus.

Därför föreslog vi mer pengar till barnen och de unga i budgeten. Vi står upp för deras rättigheter.

Dagen efter fullmäktigemötet så möttes hela Övertorneå av nyheten att vi blivit utsedda till Sveriges bästa skola. Ett klart erkännande av att skolan i Övertorneå håller en mycket hög klass. Den största eloge till alla som jobbar inom skolans värld vill vi ge!

Så fort den första glädjen lagt sig så dök det upp en tanke. Var det inte herrarna inom Centerpartiet som sparkade skolchefen för att hon inte levererade och att ni ville se en annan inriktning på skolan? Skolchefens idoga arbete under hennes år har starkt bidragit till att vi blev utsedda till Bästa skolkommunen i Sverige och ni har mage att påstå att hon inte levererade och att ni vill se en annan inriktning på skolan i Övertorneå. Man behöver inte vara raketforskare för att förstå att något annat ligger bakom dessa påståenden och är inte det fallet så kan man skarpt ifrågasätta Centerpartiets insikt i hur skolan fungerar.

Övertorneå kommun förlorade en mycket kompetent skolchef på grund av Centerpartiets personliga åsikter om henne. Med facit i hand så kan ingen politiker säga att hon inte har levererat. Så kära Centerpartiet, sluta upp att hitta på saker om anställda utan gör det ni ska som politiker. Håll er till faktaunderlag så kommer våra medborgare slippa se skattepengar rulla iväg på dumheter.

Tomas Vedestig och Magnus Pettersson, Sjukvårdspartiet i Övertorneå

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

15 kommentarer på “Sanningen börjar komma ifatt Centerpartiet

 1. Det var ingen överraskning att en positiv skolnyhet blir till en negativ skolnyhet i Övertorneå. Kommuninvånarna verkar må gott åt allt det negativa. En positiv nyhet ska omedelbart ifrågasättas och det ska med ljus och lykta letas efter någonting negativt. Det besynnerliga är att vissa alltid hittar negativa saker. Lite som mannen i Övertorneå som vann 300 000 på Lotto. Hans kommentar var att det var otur att han vann just nu, förra veckan skulle han vunnit 302 500kr. Kan ni inte vara glad några minuter åt en positiv skolnyhet. Det blir ett löjets skimmer över Övertorneå då ni inte ens kan vara glad åt en positiv nyhet.

 2. Övertorneå blev bästa skolkommun. Stort grattis! Kriterierna är många. Hade det funnits kriterier på hur förra skolchefen behandlade anställda och vårdnadshavarna hade vi inte varit etta. Det finns exempel på där skolchefen kör över anställda offentligt samt uttalar sig okunnigt. Inte undra på att förordnandet inte blev förlängt.
  Är förvånad att Vedestig som hög politiker kan försvara sådana handlingar av en förvaltningschef.

 3. en reflextion ang vänsterpartiet i övertorneå-, lumio som s.k ledare för partiet har röstat på alla center förslaf i kf fast dom gått isär på våra värderingar som vi har i vårt parti- är rädd för att mitt parti kommer i kommande val att mista de enda mandat som finns. har röstat med högern i alla frågor enl avtalet med extrem högern- fast värderingarna är till vänster. beklämmande. allt visar bara på personliga sprittlingar personlingen mellan partierna s och v och inte med vänster politik som båda eftersträvar-

 4. ett tips från en nuvarande (s) väljare och kanske kommande (s) väljare i ötå, de är beklämmande och se hur (s) är så spirittlad ni dagens läge. inom partiet så röstar en del på ja och andra på nej. fast inom normal politik så har man en partilinje men inte i ötå. mitt förslag är att endra partilinjen som i pajala bildar ett nytt parti med namnet typ framtid i övertorneå socialdemokraterna. och värva över ett proffs som vedestig som verkar vara ett riktigt proffs. jag är mycket imponerad av hans styrande som ordf. i kf. och han har ju sina värderingar inom vänstern och socialdemokratin. som altrnativ til k-rådsposten tycker jag att henry barks går från klarhet till klarhet för varje gång han träder fram-. där är de inte nått ”så att säga” och att annat svammel från vissa ledamöter. ska vara ”huvä pujelahja”.

 5. hb ska ju vara tornedalens röst även inom politiken. det tycker vi boende. men inget om tex. sdkandidatens (vilde) mycket uppmärksasmmades upptåg och lämnade kf-sammamträdet mitt under pågående möte. varför? vi hb-läsare vill veta varför? men hb ger oss inga svar. förstår att ekonmiska stategier kan spela in men vi kräver ändå en uppföljning av hennes beslut.

 6. k-rådets mörtbergs hittills som han själv tycker lyckade investringar. kattilskoski sålde han till investerare. fakta finns-ingen verksamhet. pello-prokjeket med för kommunen långsiktigt en förlust på ca 5 miljoner mer än om man skulle ha de kommunal regi. det är fakta men enl centern är det bättre att privata tjänar pengar än att vi medborgare tjänar skattemedel- och nu ska man investera upptill 15 miljoner på luppio projektet på infrastrukuren på ett rent svammelprojekt från företaget som vann upphandlingen. företaget kommer aldrig att investera i detta svammelprojekt. istället är ett kk närmare en investering m- jag vet! Så snälla mörtberg börja inte med vår investering förrän företaget har sin s-k finansiering klar. och ett närmast kk.bo får ju igen finansiering beviljad. alla vet ju, förutom mörtberg , att luppioprojektet är helt orealistiskt. vet inte men politiker i makten verrkar ju inte ha nån verklighetsförankring.

 7. Mörtberg och Vedestig ang. skattepengar som rullar iväg! Ser att detaljplanen för Luppioberget är antaget, som innebär en investering för kommun för VA och vägar runt 10 miljoner!! Innan ni drar igång, har ni ett bindande klart besked att företaget kommer att fullfölja planerad investering med hotell, stugor etc. Jag tvivlar starkt, blir som med Kattilakoski försäljningen ett rent fiasko för besöksnäringen! Mörtberg och Centerpartiets marknadslösningar lokalt och nationellt har visat och visar en skrämmande utveckling för glesbygden med avveckling av FK, AF, Kronofogde-myndigheten, butiker m.m! Hade inte staten haft ansvaret för bl.a. Apoteket, Bilprovningen i Ötå hade Centerpartiets politik inneburit nedläggning!

 8. Men sakta nu i backarna! Vem var det som till varje pris skulle ha en central förskola? Jo Alliansen som då bestod av Mörtberg och Vedestig i spetsen! Politikerna beslutar och tjänstemän verkställer! Lätt för Vedestig att nu kasta sten i glashus när han åter vänt kappan efter vinden. Det närmar ju sig val. Spännande att se vilket parti han då får tillhöra, vem som ännu tar med han på valsedeln i nästa val eller om folk nu har börjat få upp ögonen för att det är mycket snack och ingen verkstad.

  • Om Vedestig är smart så är han för en central förskola, ett hus med 4 avdelningar istället för små enheter är det enda kloka i en liten kommun. Då kan du samla resurserna eller hur?
   Oavsett vad du tror så finns det inte pengar i oändlighet i en liten kommun.

   • Centralortens förskolor är inte det ekonomiska problemet i kommunen. Men är det verkligen nödvändigt med 3 st f-9 skolor i en kommun med lite över 4000 invånare? Knappast ekonomisk försvarbart! Där finns möjlighet att samla resurser.

 9. Om nu utvecklartjänsten är den viktigaste pusselbiten så varför tog nya skolchefen bort den tjänsten omgående?
  Sen så vet alla som har koll på läget att det var politiken som tog beslut om att utreda central förskola. Titta i protokollen innan ni börjar hitta på saker.
  Klart en del anställda blir irriterade om man tvingas byta gamla hjulspår och testa nya metoder. Men kolla på resultatet, det är väl våra barn som är det viktigaste?

  • Svar till ”Bybo”.
   Nuvarande skolchef behöver ingen som utvecklar skolan och gör jobbet åt henne. Hon gör klarar det själv. Samtidigt sparas massor av pengar! Hoppas vi får behålla denna kompetenta skolchef nu, så hon inte jagas bort av maktgalna politiker som svänger med kapporna. Det har vi ju sett alltför många gånger de senaste åren.

 10. Nuvarande skolchefen i Ötå, Marie, arbetade tidigare som skolutvecklare åt Lena Hannu och är nog den som gjort största jobbet av dom två. Så bra val av ny skolchef! Grattis Ötå!

  • Du som ”sett å hört” Om nu tidigare skolchefen inte gav förutsättningar för att lärare skulle göra sitt jobb och lyfta elevernas resultat så undrar man vad fullmäktige gav för förutsättningar till den nya skolchefen?
   och sedan ”parti två kanske” har du ännu valt vad du ska rösta på ”heders sakliga” värmepannor eller som vedestig på barnens framtid, svårt val??? hoppas mörtberg också vänder på kappan.
   ”tidigare anställd” hann du jobba under förra skolchefen?
   och till ”bybo” det var bättre förr, ju förr desto bättre.

 11. Till er politiker och andra som plötsligt anser att det var fel att skolchefen i Övertorneå fick gå nu när Övertorneå fått utmärkelsen ”Bästa skolkommun”. Det är inte tidigare skolchefens förtjänst att kommunen fick detta pris. Fråga pedagogerna och föräldrarna hur de upplevde arbetsmiljön och bemötande.

  Sedan är en av nycklarna till att kommunen vann detta, enligt lärarförbundet, att man satsar på småskalighet. Tidigare skolchef ville tvärtom och satsade hundratusentals kronor av skattepengar till konsulter för att få bygga en centralförskola. Hon kämpade hårt för detta. Men tack vare kunnig personal, föräldrar och lyhörda politiker stoppades detta vansinnesprojekt.

  Tidigare skolchefen gav inte förutsättningar för att lärare skulle göra sitt jobb och lyfta elevernas resultat. Nej, nej.
  Där ska rektorerna iså fall hyllas som tagit fighten för sin personal och sagt ifrån när skolchefen velat dra igång projekt efter projekt som skulle inneburit ännu mer jobb för personalen och mindre fokus på eleverna. Lägg ner debatten om att hon fick gå och nu får skolan pris. Hylla de som hyllas bör: rektorerna och pedagogerna.
  Vilken tur att vi nu fått en kompetent skolchef med hjärtat på rätt ställe.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.