fbpx

Sjukvårdspartiet rekommenderar munskydd!

Vi, Sjukvårdspartiet i Haparanda vädjar till och/eller rekommenderar våra medborgare och besökare i Haparanda att nyttja munskydd som ett komplement till de övriga rekommendationer som Folkhälsomyndigheten utfärdar.

Munskydd är ett bra komplement och i linje med de rekommendationer som finns på den finska sidan om riksgränsen, i Torneå, Finland, som är vår systerstad. Vi kan alla se att våra medborgare i allt större utsträckning använder sig av munskydd härefter.

Kommunalrådet Sven Tornberg, C, problematiserar dock vårt förslag i media och i P4 Norrbotten. Helt i onödan! Tornberg anser sig få problem med vårt yrkande om munskydd då vår rekommendation inte ligger i linje med FHM:s rekommendationer.

Det förefaller störa Tornberg, då förslaget/yrkandet i Krisledningsnämnden kommer från just Sjukvårdspartiet. Han väljer att istället politisera en ganska välmotiverad vädjan. Helt onödigt!

Tornberg ser yrkandet som formellt och i sak felaktigt, men han har samtidigt och tidigare fattat ett eget ordförandebeslut om besöksförbud på kommunens äldreboenden. Ett direkt lagstridigt beslut.

Det beslutet hade inte Tornberg någon svårighet med. Vi i sjukvårdpartiet tycket att beslutet om besöksförbud var rätt men är oförstående till Tornbergs inställning till vädjan om munskydd.

Anders Rönnqvist Gruppledare Sjukvårdspartiet

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

13 kommentarer på “Sjukvårdspartiet rekommenderar munskydd!

 1. Fy vad kan man vara ute och cyckla nästa alla i Finland bär på munskyddet en fint gest mot varandra skydda sig själv och medmänniskor tegnell har verkligen lyckats hjärntvätta svenskar

 2. Så tydligt att sjvp gör det här till en politisk fråga. Munskydd har man för att inte smitta andra, har man symtom så ska man stanna hemma. Känns fel att man ska spela på befolkningens rädsla för att plocka politiska poäng. Följ FHM rekommendationer istället för att kurera något eget.

  • Man är smittsam långt innan man har symptom och vet att man har corona. Därför ska alla använda munskydd så att inte ovetande smittade sprider smittan.

   Lyssna inte blint på Flockimmunitetsmyndigheten.

  • Problemet är, att alla inte har symton. Tegnell sade i våras, att vi har Covid-19 immunitet över 50 % redan före midsommar. Nu bara över 10 %. Varför litar vi på honom?? Mask hjälper alla.

 3. På finska sidan är de väldigt dåliga på att använda munskydd, och allra helst de äldre människorna.
  Munskydden ger en falsk trygghet tycker jag. Speciellt eftersom de flesta inte kan använda dem vilket snarare kan göra smittorisken större.

  • Om? människor i Finland är dåliga att anväda munskydd och kan kämpa bra mot Covid-19, kan vi vara bra att anväda munskydd/handhygien/hålla avstånd och slå ner säkrare Covid-19.

 4. Jag läste på nätet att Corona också kan komma in via öronen hos vissa sk superspridare. Dom blir visserligen lite lomhörda men feberfria och hostfria. Helt ovetande om sin smitta går dom omkring bland vanligt hederligt folk – som ”gått livet hårda skola” – och lyssnar dåligt.
  Vi borde rekommendera eller snarare beordra ”hörselproppar på” till alla happisbor så att vi äntligen får stopp på eländet.
  Någon ”förståsigpåare” hävdar att viruset kan tränga sig in via ögonen – det skulle ju kräva skyddsglasögon – men det är nog bara fejk. Dom vill inte att vi – vanligt hederligt folk som ”gått livets hårda skola” – ska se klart.
  Samtidigt vore det kul om Elvis kunde komma till Kukkola på sommaren och hålla en konsert.. Diego kan förstärka Pol/Svanstein och JFK kan göra ett studiebesök hos dom stackars jagade fiskargubbarna i älvmynningen.

 5. Sjvb som namnet säger, verkar vara specialister i corona bekämpningen med rek. om bl.a munskydd, som samtliga högerpartiet i riksdagen som vet i ”efterhand” hur pandemin skall bekämpas! Trovärdigheten är dock låg, här åker SD Åkesson under brinnande pandemin på proganda resa till Turkiet och KD ledaren festar runt på Stockholms krogar. Rönnkvist varför avslutar ni inte samarbetet i s.k. alliansen, bör finnas andra majoriteter i kommun fullmäktige? Svårt för ni är ett högerparti som litar på privatisering och marknadslösningar som är förödande för landsbygden.

 6. Munskydd ger bara en psykologisk effekt, inte att skydda smittspridningen. håller med Tegnell. Har man munskydd så måste man byta skyddet minst 10 gånger per dag för att de ska ge effekt. så fort man sätter skyddet tex under hakan och åter för den så är skyddet mot viruset borta. så för en familj på 2 vuxna och 2 barn kommer kostnaden per månad för munskydden att kosta ca 1500 till 2000 kr per månad. det är fakta om munskydden ska ha en egentlig effekt. därav Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

  • WHO och Kungliga Vetenskapsakademien och de flesta andra länderna i världen rekommenderar munskydd! Vad är problemet? Munskydd kan vara en billig livförsäkring tillsammans med råden om att
   hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma om man är sjuk! Ett bra förslag från Sjvp som bara värnar om medborgarnas bästa! Varför ska man motarbeta det? Jo, partipolitik såklart…suck

  • Är inte familjen ”värd” 1500-2000:-/månad för att köpa munskydd som kanske hjälper till att skydda mot en dödlig epidemi?

 7. Rönnqvist skyller centern för att bedriva partipolitik i coronans spår för att vinna politiska poänger, men de gör dom själva i högsta grad för nu strider dom om vem som var först med förslaget om munskydd. allt för politiken.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning.