fbpx

Sjvp ger inte upp så lätt!

Replik med anledning av insändare i HB210205, från S och Ida Karkiainen samt 210209 från Peter Waara:

Sjukvårdspartiet (Sjvp) har varit ett av partierna i koalitionen, så vi vet nog bättre än S och Ida, varför samverkan upphörde. Vi blev uteslutna (utslängda) från koalitionen, då vi anser att alla kommunens medarbetare skall ha en bra arbetsmiljö, vilket vi alla politiker är ytterst ansvariga för. Vi i Sjvp förde fram yrkandet om att entlediga kommundirektören vilket vi också fick S stöd för. Vi gjorde samma bedömning om vikten att få en ny högsta ledare. Det var Sjvp som lyfte frågorna om arbetsmiljön inom förvaltningen. Vi ville att de skulle utredas och av en utomstående part! Detta genomfördes med stöd av S, vilket nog ingen inom S vill klaga på idag. Vi tycker att det är ytterst märkligt Ida, att du bedömer vårt agerande som att vi inte tar ansvar för politiken.

För oss i Sjvp är det viktigt att värna om skattebetalarnas pengar. Vi strävar inte efter att sälja ut kommunal verksamhet utan vill få bästa möjliga verksamhet för pengarna! Peter Waara påstår att vi ska sälja ut äldreomsorgen, då vi initierade en diskussion på Facebook om bland annat privat- eller kommunal drift av våra boenden för våra äldre, det vill säga vi frågade medborgarna om deras syn på LOV, Lagen om Valfrihet. Vi tror att våra medborgare/ människan själv vet vad som är bäst för hen och vi som beslutfattare i samhället måste vara lyhörda och aldrig glömma bort vem som har gett oss uppdraget.

Vi utreder dessutom förutsättningslöst, om man kan konkurrensutsätta delar av kommunal äldreomsorg, till skillnad från dig Peter Waara som tycks anse att enfald är bättre än mångfald. Vi i Sjvp är inte ideologiskt bundna utan försöker driva frågor som ska gynna Haparandas medborgare.

Vi sitter idag på olika uppdrag i kommunens nämnder/styrelser, när anser du Ida att vi ska säga upp dem? Och varför? Ordförandena och vice ordförandena skall ha sina arvoden enligt arvodesreglementet. Arvoden utbetalas på samma sätt som de arvoden du Ida får från riksdagen som riksdagsman och från Haparanda stad när du deltar i kommunfullmäktige. Vi har aldrig ifrågasatt dina arvoden. Detta även om du får arvode/lön från riksdagen och från Haparanda stad samtidigt.

Vi känner ett stort ansvar för uppdraget som vi har fått av Haparandas medborgare och vill förvalta det på bästa sätt. Vi vill gärna veta vad det är ni i S anser att vi inte har tagit ansvar för? Samtliga protokoll från nämnder och styrelser går att läsa på Haparanda mötesportal, användarnamn ”Haparanda” och lösenordet är ”medborgare” Sjvp kommer att fortsätta arbeta ansvarsfullt genom att se över Ks delegationsordning för att komma till rätta med hur ledigheter ska uttas med mera. Vi vill också se över regelverket i flexarbetstids avtalet och hur det ska tolkas. Allt detta i syfte att använda våra skattemedel rätt och ansvarsfullt. Vi vill se ett växande Haparanda. Högskoleutbildningar, attraktiva gymnasieutbildningar, fler satsningar för folkhälsan, satsningar för att bekämpa narkotika, detta är några av de frågor vi brinner för. Med hjälp av Haparandas medborgare med tips och samarbete kan vi göra det! Ida, vi i Sjvp har inte gett upp och ger inte upp! Den känsliga kluvna tungan söker sig åt det håll där de bästa idéerna finns oavsett väderstreck!

Pia Hulkoff

Catarina Lindmark

Eija Stenberg

Sjvp Haparanda

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

10 kommentarer på “Sjvp ger inte upp så lätt!

 1. Så säger man nu. Man kommer granska enskilda uttag av lagstadgad semester och annan ledighet. Kom inte till Haparanda Stad och jobba . Man är på jakt efter enskilda . Antagligen meningsmotståndare är mest utsatta .

 2. Bra att Sjvp är lyhörda för kommunmedborgarna och vill det bästa för Haparanda. Det behövs ett parti som inte är bundet till riksnivå. Ni gör ett bra jobb och vågar utmana. Man kan undra om M och Kd abdikerat från sina uppdrag eftersom de varken syns, hörs eller deltar i debatter. De dyker säkert upp igen när det blir aktuellt med val men det lär vara för sent att då vilja synas när man varit osynlig under en mandatperiod.

  • Sjvp säger för Haparandas bästa och då kan man ju undra varför de vill att driften ska utföras av en entreprenör för enl deras egen undersökning vill ju människorna att driften ska vara kommunal.

 3. Ni skriver att ni blev ”utslängda” ur koalitionen. Var det inte så att ni gjorde ett aktivt val att inte dyka upp på ett möte med resterande partier vilket innebar att ni gjorde ett aktivt val att bryta mot den överenskommelse ni haft i koalitionen? Även sjukvårdspartister måste ta konsekvenserna av sitt agerande någon gång…

  • De blev inte ”utslängda” men det är alltid bra att skylla på någon annan. Ta ansvar för att ni själv gjorde ett aktivt val och bröt överenskommelsen.

 4. Uppfriskande inlägg! Därmed inte sagt att min röst skulle läggas på Sjvp, eftersom även jag föredrar sakfrågor före ideologiska dogmer/fatwas/partipiskor. Sossarna har genom historien gjort bra saker, men dom behöver påminnas om att makten är deras när dom levererar det väljarna vill ha, inte annars. Tack och lov har (s) på lokalplanet inte ännu sjunkit till samma nivå som riksplanet, där man med fusklappar i SVT (oberoende media…) brunsmetar och pekar ut oppositionen som antidemokratisk och relaterar till 30-40 talets mörka historia. Föreslår att båda sidor sansar sig, och börjar diskutera sakfrågor- och gör rätt för både arvode från riksdag och kommun (skattebetalare allihop).

 5. Vill inte sjp att rönnen nå mer ska figurera som talesperson för partiet? kanske han är på väg till moderaterna igen?

 6. En liten fundering: Tänk om politikerna skulle lägga ner samma tid på att utveckla staden? Då skulle Haparanda kunna må bättre. Känns faktiskt som lite hink och spade. Visst är det roligt att mobba varandra, men det känns faktiskt lite patetiskt . Björn Mattila hade bästa idén med en F1 bana över gränsen! Damma av den…

 7. Bra skrivet! S har alltid varit rädda för insyn när de har styrt i Haparanda. Ni behövs verkligen för Haparandas medborgares bästa. Hoppas att ni lyckas rensa upp inom kommunhusets väggar för där finns det alltför mycket fiffel och kompispolitik bl.a. med tillsättningar av tjänster. Dessutom har förvaltningscheferna alltid skrämt personalen till tystnad. Så har det varit de senaste 30 åren.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka