fbpx

Stoppa privatiseringen av ridstallet!

Angående tisdagens (11/5 2021) artikel i HB gällande utförsäljningen av ridstallet i Pajala:
Leif Gramners (KD) strategi för att hantera folkstormen mot att sälja ut ridstallet i Pajala är klar: Han förminskar att det finns en sådan kritik (trots 600 namnunderskrifter på ett dygn) och sedan försöker han krångla sig ur och motivera sitt beslut till utförsäljning genom att på ett väldigt fult sätt försöka spela ut föreningarna i kommunen mot varandra. Underförstått: Får föreningen Pajala Hästkraft pengar så tar den nästan allt i börsen, så att de övriga föreningarna får dela på skorpsmulor, hmf!

Men hör och häpna! En kommunbudget fungerar inte så, åtminstone inte på politisk nivå, för politiken har all möjlighet att PRIORITERA. En budgetpost är inte ristad i sten, utan det går alldeles utmärkt att båda öka och minska den beroende på den politiska viljan. Detta vet naturligtvis Leif Gramner, han tog ju exempelvis på samma möte som ridstallet avhandlades på, beslut om att ge pengar för en bredbandssamordnare på heltid för 600.000 kronor utan att det drabbade något annat inom administrationen.

Det går att räkna upp fler budgetförstärkningar i organisationen som skett senaste tiden. Exempelvis har ”Strategiska satsningar” fått 1,5 miljoner kronor i budget. Kanske Leif Gramner kan använda sig av en del pengar härifrån i stället för att sälja ut ridstallet för all framtid? Om ridstallet inte faller under begreppet ”Strategiska satsningar” – vad är kvalifikationskraven för att passa in där då?
Att hänvisa till den privata marknaden att ta hand om en ridskoleverksamhet är befängt. Lösningen som exempelvis gjordes i Överkalix med en privat aktör i botten gjorde att när aktören inte längre var intresserad av att bedriva ridskoleverksamhet så sades avtalet upp och så var den sagan slut. Nu kämpar föreningen från noll igen.

Samtidigt förvånas jag inte av detta förslag till utförsäljning av ridstallet från Leif Gramners sida, han är ju trots allt en högerman och högermän har oftast sitt hjärta klappande närmare både privatiseringar och skattesänkningar än satsningar för framtiden. Men än finns tid att ändra sig i frågan naturligtvis, då detta avgörs 24/5 på kommunstyrelsens sammanträde.

Ridsport är en av de största sporterna i Sverige och satsningen på barn och unga och i synnerhet tjejer och kvinnor i denna kommun, är en satsning vi inte har råd att inte göra! Jag vädjar till mina egna S-kamrater i leden och till övriga ledamöter i samtliga partier som tar beslut i frågan: Stoppa privatiseringen av ridstallet och satsa på en långsiktig ridskoleverksamhet för alla i Pajala kommun!

Ann-Sofie Krakov Isaksson (S)

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

35 kommentarer på “Stoppa privatiseringen av ridstallet!

 1. Hästmamma: Det är lika orimigt när kommunist-troll tycker att alla verksamheter ska bekosta av skattebetalare. Har man hästintresse så kanske man får räkna med att betala mer för sitt intresse.

 2. m dom hästintresserade är beredda att betala det vad deras Hobby kostar —så vore ju privatisering att föredra

 3. Det behöver väl inte betyda att all hästverksamhet försvinner från Pajala bara för att det blir en ev. ändring från nuvarande system?
  Kan ju tillochmed bli bättre långsiktigt.

  Tycker det är bra att börja titta på detta också och kanske få en billigare lösning för skattebetalarna samtidigt som verksamheten kanske kan fortsätta i annan form🙂

 4. Kan inte hästintresserade i Pajala bilda bolag och ta över verksamheten? Måste alla andra betala för de hästintresserades verksamhet

  • Måste jag verkligen betala för hockey, fotboll, innebandy och liknande?

  • Låter som en bra idé. Inte får ju de barn som gillar hundar, kaniner, möss eller akvariefiskar sin hobby finansierad av kommunen.

 5. Bra att det blir debatt om stallet, har funderat varför den hobbyn får kosta så mycket för kommunen och vissa föreningar bara får några få kronor

 6. Är Barbro Rantatalo politiker, eller har hon lämnar skutan. Är hon fortfarande med så är hon verkligen oproffsig. (Undrar om hon fungerat likadant i skolans värld).Vilket inlägg av en som i alla fall varit med och styrt i kommunen.Förtjänar inte Pajala bättre än så här.

  KD styr i Pajala, Sossarna är inte sossar längre, dom följer bara KD..helt galet hur demoktatin funkar i det här samhället.

 7. Oavsett vad man tycker i frågan, så finns det olika sätt att uttrycka sig på och uttala sig om olika saker. Av vad som går att utläsa i vissa kommentarer här så pågår pajkastning! Att uttrycka det som att människor hellre vill satsa på ridsport än att vårda gamla människor är ett riktigt lågvattenmärke och (tycker iallafall jag) är riktigt barnsligt i en debatt, som ska präglas av saklighet och respekt för att alla människor vill gott för Pajala Kommun. Självklart måste vi ha en fungerande vård och omsorg, men om det finns möjlighet så måste pengar också fördelas på ett sätt som gör att barn och unga finner intressen för livet och som kanske också gör att de känner att de vill bo kvar i Pajala, för att det faktiskt finns något att göra i kommunen. Att ställa viktiga frågor mot varandra måste man göra, men debatten ska präglas av saklighet och respekt för varandras åsikter och uttalanden.

  • Naturligtvis var tanken att skapa debatt och det tycks kommentaren ha gjort.

   • Skulle vara mer hedrande Barbro om du skulle stå för det du säger, den polarisering du väcker, än att försöka ”skoja bort” det hela när reaktionerna kommer.

   • Intressant att nu vill helt plötsligt fd styrande att stallet ska startas upp. När man själv styrde var det inte Intressant att ha kvar stallet. Nu j…. Ska man fiska röster.

 8. Varför ska hästintresset kosta så mycket för kommunen
  Jämför med slalombacken i sattajärvi som dom driver så bra och jättemånga barn kan glädja sig av, tror att den föreningen fick typ 10 000 kr eller nåt liknande av kommunen vid senaste stödet

 9. Även om det är trevligt att hålla på med hästar så är det faktiskt en hobby, som dessutom inte intresserar alla, och nog finns det viktigare saker för kommunen att lägga pengar på. Människors vardag, till exempel. Skolan är obligatorisk för barn att gå i och då bör man satsa på att göra den så lättillgänglig som möjligt. De barn som måste åka lång väg för att ta sig till skolan har ju mindre fritid än barnen i centralorten. Det borde åtgärdas, i stället för att man lägger pengar på att barnen i centralorten ska ha någonting att göra på sin fritid. Sedan, när alla barn har samma tillgång till grundläggande service oavsett i vilken by de bor, kan man ju börja fundera på att investera i ytterligare hobbies.

  • Som en liten notis ridning är Sveriges tredje största IDROTT, det är en sport som utövas på hög nivå. Du anser att det är en hobby men bör fundera på vad du menar. Ridning är fysiskt krävande och utvecklande, att man sen kan gosa med djuret efter sitt träningspass är ju underbart! Skulle vilja se ex en hockeyspelare sitta och prata med sin puck och krama den efter ett mindre lyckat träningspass.

   Alla människor ser olika på fysisk aktivitet men att kalla det för hobby ….

   • Jag är själv bekant med ridning och vet mycket väl att man till och med kan få träningsvärk av att rida. Det är ändå en HOBBY. Hobbyer bör för övrigt uppmuntras, speciellt sådana som utövas i friska luften, men hästsport är en dyr hobby. Just Pajala kommun verkar vilja spara in på nödvändiga saker, så det framstår som en dålig prioritering att satsa på hobbyer. Även som privatperson måste man ju i första hand se till att pengarna går till det nödvändigaste i första hand.

 10. Ann-Sofi och Anna Taavola har helt rätt. Stäng skolor och äldreboenden i byarna och satsa på ridhus i Pajala. Kommunen kan köpa några hästar och anställa ridinstruktörer och vaktmästare. Det är viktigare att satsa (vårda) på hästar än barn och gamla.

  • Att Barbro Rantatalo (S), ordförande i barn- och utbildningsutskottet i Pajala kommun och därmed också i ledande position, på ett sådant sätt bemöter en satsning på barn och unga i kommunen är inget annat än ett hån mot oss som kämpar för att få i gång verksamheten men inte minst undrar jag vad det sänder ut för signaler till medborgarna som Barbro har ett stort ansvar över.
   Som vanligt är retoriken badhus och äldreboende, att ställa verksamheter mot varandra, egentligen samma principer som Leif Gramner (KD) tillämpar. Barbro Rantatalo vet naturligtvis också om att saker handlar om prioriteringar i kommunbudgeten, som nödvändigtvis inte behöver handla om Pajala kommuns kärnuppdrag.

  • Det var ju också ett högst intressant svar från den politiker i Pajala kommun som kanske har det största ansvaret vad gäller att driva och främja ungdoms och utbildningsfrågor?
   Vad ska man säga?
   Blir helt mållös!

   • Du har alldeles rätt Jonny – utbildningsfrågor är viktigast.
    Barn och ungdoms frågor likaså ex. på önskemål Fritidsgård, utomhusgym, skateboardramp och många fler.

   • De flesta S-ledda kommuner har konstigt nog en strid om just ridhuset. Det är väl busenkelt för kommunen och ridklubben att sätta sig ner med öppen kassabok och sen får ridklubben fundera hur det ska finansieras. Så klart kan man prioritera, i byarna finns inget mer att lägga ner och i centrala byn Pajala är inte mycket kvar. Det är spillrorna av flerårig kommunistisk centraliseringspolitik som nu landat. Gilla läget eller så har ni konstruktiva förslag. Att bara skrika fel utan att ha ett klokt förslag håller inte ens i valtider

  • Vad är det för ”livets hårda skola retorik” att ställa olika värden mot varandra känns igen från SD-trollen som påstår att om vi hjälper ensamkommande flyktingbarn så kommer alla pensionärer att få leva på kattmat. En varierad och jämlik fritid är en förutsättning för att familjer väljer att bo kvar och flytta in vilket är enda sättet att kunna behålla skolorna och få personal som kan ta hand om våra gamla.

  • Tänk att ingen som argumenterat för ett ridstall har ställt det mot skolor, äldreomsorg eller byar. Men nu vill du väcka liv i det igen?

  • Tror du Barbro på fullaste allvar att de vill ”stänga ner skolor och äldreboenden”?
   Det är väl precis det de försöker säga, att det ena inte behöver utesluta det andra.

   Tycker det är fantastiskt att dessa personer faktiskt vill göra en satsning, framför allt för kommunens barn och ungdomar, men också vuxna!

  • Men snälla. En ridskola är väl verkligen att satsa på ungdomarna?
   Man har något vettigt att göra på sin fritid. Man lär sig att ta ansvar, att leda och man lär sig omtanke om andra varelser.
   Självklart är skolan viktig, men det är väldigt viktigt med en meningsfull fritid också!

  • Än en gång visas det hur låg nivå det är på politiken i Pajala kommun. Barbro är ju nämligen ordförande för barn-och utbildningsnämnden.
   Barnsligt att försöka vända det till att människor hellre vill satsa på ridsport än barn och äldre!

  • Intressant hur man kan ”köpa” en anställd. Ett litet tips för dig som folkvald är Att ta dig en funderare på hur du resonerar, prioriterar samt uttrycker dig!

 11. högerkrafterna i vårt samhälle m. kd. c. f. och sd vill förgöra vi arbetares rätt i samhället. dom vill att arb givarna ska ha 100 % rätt att styra våra liv. inga kollektiv avtal vill dom ha. vill att fackens eksitens ska upphöra. de vill främst centern. högerkrafterna ser inte att vi lever i en symbios med bra villkor för både företag och löntagare- och de enda parti som lever till den åsikten är ”s” som jag ser de. svenska företag har aldrig levererat högre vinster än under en s ledd regering.

 12. Varför inte ge chansen till en ivrig entreprenör?💪 Finns ju drivna människor i Pajala, kan bli riktig bra! Eller kanske någon utifrån som ser chansen att flytta hit för att skapa något och kanske utveckla/bredda/ verksamheten😊

  Sen kan man ju faktiskt fundera på vilka föreningar/intressen som får kosta pengar och vilka som inte får kosta?

  Om jag startar ex en Padelförening eller Bågskytteklubb i Pajala, kommer kommunen stå för lokal och ge driftbidrag så jag har råd med elen?🤔
  Jag hoppas det för annars är det katastrof. . .

 13. så brukar de bli när (S) ”måste” samarbeta med liberala högerkrafter som
  KD. För deras värdegrund ligger ju på att i detta fall inte kommunen ska driva en anläggning utan allt ska drivas av privata företag. Men högern har inget emot att staten eller kommunen blir deras privata finansiella bank om det skulle gå åt fanders. Högerkrafternas floskler – att vi måste vara varsamma om skattebetalarnas pengar – gäller inte stöd till privata företag.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen.