fbpx

STR-T – Toppstyrning och okunskap är en farlig kombination

STR-T:s årskongress blev som bekant kaotisk. Kongressen följde inte valberedningens förslag utan avsatte baserat på förslag från en ”alternativ” valberedning delar av styrelsen inklusive ordföranden Kerstin Salomonsson och kuppade in nya namn i stället. Ny ordförande blev en person från kansliet! Allt till synes styrt av ett fåtal personer knutna till kansliet eller med nära kontakter till detta.

Hur kan sådant ske och varför? Det som hänt i STR-T är typiskt för en toppstyrd förening med dålig interndemokrati. Man saknar en öppen diskussion inför ett årsmöte eller andra större beslut så att alla medlemmar kan få en bild av de olika uppfattningar som finns och sedan ta ställning. Nu hemlighöll ansvariga medvetet vad som var på gång!

Man kan väl säga att förbundsledningen själv bäddat för den kupp som nu skett genom sitt arbetssätt där några få centralt placerade personer länge styrt och ställt i stort sett efter eget skön.

Ledningen har tagit ställning och agerat i för tornedalingar viktiga frågor som kravet på en sannings- och försoningskommission med motivet att staten systematiskt förödmjukat oss och utsatt oss för förtryck och övergrepp.

Nu kräver förbundet att vi ska erkännas som urfolk.

Beslut i så stora frågor har i tornedalingarnas namn tagits på årsmöten med mycket svagt deltagande, förutom styrelse och funktionärer en handfull representanter från medlemsföreningarna. Inga försök att bilda sig en uppfattning om vad medlemmarna eller för den delen tornedalingar i allmänhet tycker. Inget material för diskussion i föreningarna, inga möten i byarna, inga enkäter. Deltagare på årsmötena har ställts inför färdiga förslag inbakade i en verksamhetsplan. Försök till diskussion har avstyrts. Årsmöten är dessutom inte lämpliga för öppna, breda sakdiskussioner. De ska vara väl beredda före beslut med diskussion och förankring innan årsmötet. Men så har alltså förbundsledningen inte agerat.

Om STR-T-ledningen försökt ta reda på fakta skulle man lärt sig, i motsats till sin egen uppfattning, att syftet med försvenskningspolitiken var tvåspråkighet och att staten inte såg förbud eller förtryck som medel för denna.

Så betonades till exempel i en riksdagsskrivelse 1917 till Konungen ”att en mera energiskt driven undervisning i svenska språket icke bör åsyfta att undertrycka eller utrota finskan, utan i stället att befolkningen i denna gränstrakt må sättas i tillfälle få lära tala två språk. Målet är sålunda att bibringa alla uppväxande barn färdigheten att praktiskt använda svenska språket för sina behov. Allt, som kan innebära eller få sken av förtryck mot befolkningen däruppe, bör omsorgsfullt undvikas”.

På central nivå fanns inte den negativa syn till finskan i Tornedalen som STR-T vill göra gällande. Ministern framhöll i proposition 170 från 1924 beträffande folkskolan i Tornedalen, att ”givetvis bör regeln om svenska såsom undervisningsspråket icke utgöra hinder för en lärare att, där så finnes nödigt, använda finska såsom hjälpspråk. För min del har jag ej heller något att erinra mot att någon undervisning i läsning och skrivning av finska förekommer på högre stadier i folkskolan, i den mån undervisningsschemat härför må lämna utrymme”. SIC!

Bengt Bucht

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “STR-T – Toppstyrning och okunskap är en farlig kombination

 1. Jag fattar inget om varför man för inget på nått sätt är oense om ingen vet nått om!? sluta älta om nått för på den tiden var det helt naturligt. Man kan inte i dagens läge tänka att det var för jävligt och tänka sig att det var jävligt för dåtiden och på nått sätt ska man ha en ursäkt för dåtid. för under dåtiden fungerade deras samhälle som under dåtiden. helt normalt för dåtiden. varför älta i detta normala för dåtidens samhällsstruktur.

 2. Bengt Bucht klarlägger beslut i riksdagen.Tillämpningen hade Skolöverstyrelsen inte fått kännedom om ,åtminstone inte i högskolan i Soukolojärvi 1948 ,enligt min tornedalsk födda folkskollärare,dvs att han förbjöd oss tala vårt modersmål.

 3. Bra skrivet Bucht. Förr betecknade jag mig som tornedaling, norrbottning och svensk (och Europe och världmedborgare) men efter detta tjat om kränkning och sanningskommission mm blir man ju tveksam. Är jag ett ”urfolk” eller möjligen en storsvensk förtryckare, som möjligen ska be om ursäkt till mig själv? Ungefär som pojken som kom hem från småskolan som efter att ha fått utbildning i genusvetenskap, HBQTI mm, sa att innan visste man om man var pojke eller flicka, men nu vet man inte etc…

  • Ja, det kan vara lite förvirrande. Vad är jag, född och uppvuxen i Tornedalen, med föräldrar (och mor- och farföräldrar) födda och uppvuxna i Tornedalen, men helt och hållet svenskspråkig? Jag kallar mig svensk, för ”tornedaling” väcker helt enkelt associationer som inte överensstämmer med vare sig mitt språk eller min mentalitet (om dessa ska representeras av de ”tornedalister” som hörs och syns mest i media).

   Beträffande huruvida man är pojke eller flicka – tur att man växte upp innan HBTQosv-ideologin infördes. Så har man i alla fall en sak mindre att oroa sig för …

 4. Håller med Bengt, här hade vi Tornedalingar suttit kvar som pigor och drängar om vi inte lärt oss det svenska språket, det verkar vara bara akademiker i denna förening, varken ni eller föreningen hade funnits idag om vi inte lärt oss landet språk…. vi tvingar ju dagens nyanlända att lära sig svenska för sitt eget bästa…

  • ”Tvingar” låter ganska hårt, med tanke på att de nyanlända får pengar medan de studerar vårt språk. Om någon vill ge mig pengar för att studera språk så tackar jag och tar emot. I övrigt håller jag med, tireb.

 5. Bucht bör starta en egen förening eftersom han vantrivs i den nuvarande. Lämpligt namn kan vara ”Svenskhetens inställsamma paladiner.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Bygger en digital hubb

Susann Svennemyr i Muodoslompolo ser gärna en digital mötesplats i byn och hennes vision sammanfaller med Pajala kommuns intentioner om att starta digitala hubbar i byarna. I Muodoslompolo är intresset för att jobba på distans stort.

Analys: Det blir nej till vindkraft

Den 11 oktober ska kommunfullmäktige i Pajala besluta om vindkraftsparken i Käymäjärvi som Vattenfall vill bygga. HBs analys visar att det blir ett nej och därmed ett kommunalt veto mot vindkraft. Men det förutsätter att normala jävsregler gäller annars är utgången mer oviss.

Grön våg i Tornedalen

”Det är en trend att folk väljer att bosätta sig på mindre orter. Det jag också noterar är att det inte är så att merparten flyttar till centralorten utan det är faktiskt två tredjedelar som flyttar in till byarna, så det är en liten grön våg känner jag”, säger Övertorneås kommunalråd Tomas Mörtberg. HB har besökt två barnfamiljer som nyligen flyttat in i varsin släktgård.

Ny lärarduo i Pajala

Megan Robson och Anita Karvonen är båda nya lärare på Centralskolan i Pajala. Efter att ha bott på ett flertal platser i Sverige flyttade Anttisbördiga Anita Karvonen för två veckor sedan till Pajala. Hon och kollegan Megan Robson, från Vancouver i Kanada, ska dela på fjärdeklassarna.