fbpx

Strandskydd en kamp mot väderkvarnar

Både strandskydd och vindkraft skadar landsbygden.

Det brukar sägas att man inte ska slåss med väderkvarnar, en sägelse som har sin rot i Cervantes roman Don Quijote, där huvudpersonen får för sig att de vinddrivna kvarnarna är ondskefulla jättar och att han kan bevisa sitt mod genom att bekämpa dem.

Det gick inte så bra, men det är en berättelse som jag kommer att tänka på när en utredning om ett förnyat strandskydd presenterats. Berättelsen går att koppla till vindkraft.

* * *

Strandskyddet kom till genom urbaniseringen av vårt samhälle. Ett av syftena är att ge allmänheten tillgång till stränder och den kan beskrivas som en del av allemansrätten. Redan på 1940-talet fanns det möjligheter för länsstyrelser att stoppa bebyggelse i strandnära lägen.

Senare kom strandskyddet även att värna miljö, djur- och växtliv.

Lagen har förändrats i omgångar.

En av reformerna kom 2009.

Problemen då var att det var stopp för bebyggelse i öde marker medan redan bebyggda områden korkades igen fullständigt.

En lösning, LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära områden, skulle ge kommunerna möjlighet att peka ut områden där dispensmöjligheterna skulle vara större. Många kommuner genomförde ett ambitiöst planeringsarbete för LIS och byggnadsnämnder var hyfsat generösa med att bevilja dispenser. Som länsstyrelsen överklagade och stoppade.

LIS gav mycket väsen för lite ull.

Det absurda är att lagen också gav länsstyrelsen rätt att besluta om strandskydd upp till 300 meter, istället för det generella om 100 meter.

I skärgårdar betyder det att hela öar fått totalt byggförbud.

Det har även beslutats om 300 meters strandskydd trots att väg funnits strandnära. Tidigare regler medgav dispensmöjlighet i sådana fall.

I vårt län har byråkrater på länsstyrelsen, åtminstone tidvis, tolkat strandskyddet som miljöaktivister och stoppat byggen som både kommuner och byggherrar sett som fullt rimliga.

* * *

Att kunna bygga för att bo och vistas nära vatten är en tillgång för alla delar av landet, där man inte bor så trångt att man tvingas byta lunginnehåll med varandra.

I framförallt glesbygden har lagen gett det märkliga förhållandet att det inte gått att bygga en bastu nära en bäck. En lantbrukare som fått tillstånd att bygga en damm för bevattning – eller skapat en våtmark för biologisk mångfald – har fått strandskyddet ”på köpet”.

Inom Januariöverenskommelsen var en översyn av strandskyddet en av punkterna och den nu framlagda utredningen i frågan innehåller viktiga förändringar. Bland annat ska vattendrag under två meters bredd undantas från strandskydd. Samma ska gälla sjöar på upp till en hektar i yta.

Det ska också medges för kommunerna att peka ut Landsbygdsområden i kommunernas översiktsplaner, som ska rendera i generösare villkor för dispens.

Viktigt är också att kommuner ska kunna ansöka hos länsstyrelsen om att helt ta bort strandskyddet i områden med ringa bebyggelse och stora områden med stränder.

* * *

Jag har skrivit en del om strandskydd under mina år som ledarskribent och jag har alltid sett stränderna som en värdefull tillgång för oss som bor i huvudändan av landet.

Mer ofta än sällan har jag blivit besviken på hur byråkrater bromsat utveckling och bosättning i avfolkningsbygder.

Det paradoxala är att vi har lagstiftning som ger grönt ljus till industriella vindkraftparker med blink och buller i annars obrutna naturområden samtidigt som ett bastubygge i skogen stoppas.

Den nu framlagda utredningen balanserar strandskyddet, men ges länsstyrelserna för mycket makt är risken uppenbar att landsbygdskommunernas kamp för ett rimligare strandskydd blir en kamp mot krafter som hellre ser igenvuxna stränder än landsbygdens överlevnad.

Örjan Pekka, ledarskribent

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

11 kommentarer på “Strandskydd en kamp mot väderkvarnar

 1. Syftet med strandskyddet är primärt att:
  * Belägga stora områden med byggnadsförbud. Helst för att åstadkomma godtyckliga diskretionära prövningar av undantag från förbudet.
  * Att tvinga lant-boende att bli stadsboende – genom exempelvis förbud av Quality-of-life boende, förbud av användning av existerande fastigheter m.m.

  Sekundärt handlar strandskyddet om att;
  * Naturen och djuren
  * Tillgång till naturen för allmänhet.

 2. Bo Nordebo: Jag är varken socialist eller missunnsam. Jag tycker att strandskyddet ska vara kvar av flera skäl. Jag tvivlar att någon av dem som grävt upp strandkanten har tillstånd via länstyrelsen. När man gör så pass stora utgrävningar på strandkanten urlakas giftiga ämnen och tungmetaller som har lagrats där sedan urminnes tid.

 3. Nog vill jag kunna gå efter stranden utan att kliva över någon annans tomt. Jag gick efter strandkanten i Nikkala med min gamla far, vi letade efter gamla militära skyddsvärn. Vi fick kliva över var och varannans tomt där de grävt väl tilltagna strandområden för sina båtar. En del blev irriterade när man gick där men jag hänvisade till strandskydd.

 4. Strandskyddet bygger på missunnsamhet och avundsjuka.
  De som ej äger mark och har socialistisk livsåskådning tycker att det är bra.
  De som äger något och ej får göra vad de vill fastän det ej skadar någon blir nertrampade. Här är det frågan om att vissa personer bör gå i terapi för att bota missunnsamheten och avundsjukan, hemsk sjuka som gör att den sjuke ej får någon ro och de förstör för många andra.
  Bo Nordebo Vitvattnet

 5. Ulf Z. du som borgare, låt det byggas hur, var och när! I Tornedalen, har du tänkt vem som bekostar dragning av VA, vatten och avlopp till dessa strandnära fastigheter? Vilket elbolag vill dra ledningar till självkostnadspris till en sjö eller underbar strandnära fastighet? Visionen låter perfekt, vem betalar, sluta att se på TV4:s bristfälliga fakta vid ett bygge!

 6. Näää!
  Jag bedömer att vi i kommunen själv kan bedöma var vi kan bygga…
  Ingen överprövning av Länsstyrelsen behövs…
  Tummen ner för utredningen…
  /Anders Rönnqvist, Sjvp
  Grpledare och vice kommunalråd

 7. Låt Folk Bygga…lägg taxeringsskatten efter försäljnings värdet tex, mången kommun behöver alla skatteintäkter som dom kan tänkas driva in..folk kräver service och omsorg samt en fartblind regering som sitter och hittar på nya skyldigheter för kommunerna…..

 8. Landsbygdens överlevnad? Det som kommer att byggas är fritidsstugor, inte för inflyttade eller redan boende för permanent boende! Nej värna strandskyddet för oss alla!

 9. Jag har tittat på Grand Design på TV. Strandskyddet verkar vara väldigt olika i olika delar av Sverige. I ett program byggdes ett hus så nära vatten att man i princip från huset kunde dyka i havet. Härom dagen byggdes ett hus på Göteborgs kust med definitivt mindre än 100 meter till vattnet. I norrbotten har vi gott om stränder så vi borde kunna bygga strandnära utan att det blir störande.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka