fbpx

Ta en stenhård fajt mot centralisterna!

Skärpning våra riksdagsvalda!

Dags för er att ta stenhård fajt mot centralisterna i alla partier så att Norrbotten och vi glesbygdsbor får till en verklig vitalisering så att avfolkning kan vändas till en nystart med fler invånare, förbättrad service och förbättrat socialt liv.

Om inget rejält positivt görs specifikt för länet kommer missnöjespartier gynnas kraftigt på grund av ökande politikerförakt. Hoppas att ni folkvalda slutar med allmänna flosker vilka har visat sig vid val som röstfiske och medfört fortsatt över 50-årig tillbakagång för speciellt glesbygdskommuner.

Vårt land behöver en nystart där problemen med avfolkningen och servicen borde vara minst lika högt på agendan som alla storstadsskjutningar som dominerar allt nyhetsflöde.

Sveriges miljöbelastning skulle dessutom minskas av att storstädernas tillväxt upphör/minskar eftersom 25 procent av våra utsläpp av koldioxid är från bygg och infrastruktursektorn. Hit kan vi med ytterst små miljöbelastningar välkomna minst 30 procent större folkmängd ty vi har en utbyggd infrastruktur och bostäder klara för fler människor.

Konkreta förslag:

1. Omedelbart beslut om full finansiering av Norrbottniabanan till Luleå. Dessutom en snabb tidsplan för genomförande.

2. Inför flytt- och startbidrag för jobbflyttare norrut. Jämför med motsvarande på 60-70 talet för söderflyttare.

3. Avskrivning av studielån med 10 procent/år för bosättning i de värst drabbade avfolkningskommunerna. Kan ge möjlighet till tandvård, bra ledare i kommunerna och så vidare. Denna morot kan vara avgörande vid val av bostadsort för en skuldtyngd 25-åring.

4. Besluta om att ALLA kommuner skall ha ett statligt servicekontor. Detta är viktigt för att bistå speciellt äldre som inte klarar av datavärlden. Jämför att Stockholmare har 1.400 anställda bara på försäkringsverket samt många tiotusentals inom AF och andra verk. Då kan man börja tala om service! Får vi i Övertorneå en tusendel blir vi jätteglada.

5. Undersök förutsättningar att införa ROT-stöd för arbete inom jord, skog och trädgårdsnäringarna. Mycket viktigt att de gröna näringarna får ett uppsving.

6. Genomför miljösatsningar även i glesbygden såsom Övertorneå som behöver bro till Finlandsvägen på grund av kraftiga slambildningar som uppkommit av felbyggnation av statliga Vägverket på 60-talet. Genomför även GC-väg till Kuivakangas som varit önskad i cirka 20 år.

Agera ni folkvalda. Det är ert jobb och ansvar!

Leif Toolanen

företagare och samhällsaktiv

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

8 kommentarer på “Ta en stenhård fajt mot centralisterna!

 1. Ett alternativ kan vara att införa medborgarlön (t.ex motsvarande a-kassan) och inga förpliktelser mot arbetsförmedlingen.
  Då har många möjlighet att bo kvar på landsbygden och även starta upp företag som livsmedelsbutik, kiosk, matrestaurang m.m.
  Du har då din lön klar via medborgarlönen och behöver inte bekymra dig över den biten och landsbygden har då åter service.
  En butik på landsbygden är oftast ett familjeföretag och via medborgarlönen så har alla fast inkomst utan att det belastar företaget lönemässigt.
  Långtidsarbetslösheten är skyhög och många +45 åringar har svårt att komma ut i jobb och med medborgarlönen så minskas utgifterna för staten genom att onödiga arbetsmarknadsåtgärder och lönebidrag via arbetsförmedlingen kan tas bort.
  Många vill ut på landsbygden för friheten och naturens skull och här finns möjligheten till försörjning och möjlighet att kunna bo på landsbygden där arbetstillfällena är få.

  • Håller med Affe här!
   Medborgarlön i stället för A-kassa/aktivitetsstöd skulle öppna helt nya möjligheter.
   Man skulle kunna plugga till ett nytt yrke utan att behöva skuldsätta sig – faktum är att medborgarlön skulle kunna ersätta hela CSN!
   Man skulle slippa stressa i väg sina barn till dagis tidigt på morgonen för att själv köra många långa mil till jobbsökarkurser och andra tramsaktiviteter som inte leder till någonting alls.
   Medborgarlön skulle även vara vara en bra ersättning för försörjningsstöd, föräldrapenning osv.
   Man skulle helt enkelt känna sig friare, och då skulle man må bättre.

 2. Toolanen, punkt 1-4 ingår i Socialdemokraternas budget förslag 2022. Kan nämnas att högern inkl. Centerpartiet 2006 stoppade vidare utbyggnad av Norrbottniabanan. Särskild punkt 4, 2008 slaktade borgerliga regeringen inkl. Centerpartiet, Försäkringskassan i Ötå och privatisera Arbetsförmedlingen finns ingen service kvar i Ötå. Detta har Socialdemokraterna börjat att återupprätta med statlig servicen i glesbygd med kontor bl.a. i Överkalix med planer bl.a. i Ötå. Detta visar vilken skillnad det är på högerpolitik och riktig landsbygdsolitik och att Centerpartiet inte ingår i det underlaget.

 3. Liberal politik går ut på att sälja all statligt ägande på skattebetalarnas bekostnad. allt ska konkurrensutsättas. men inte skogs och inte lantbruksnäringen. man häpnar. varför inte. ingen logik i centerns högerpolitik. centern ser inte sambandet som vi i vänstern ser att för att om företaget ska kunna generera vinster så behövs de löntagare som har bra sjukförsäkring och trygga anställningsförhållanden, vård av barn kompensation, med mera, kollektivavtal. allt detta vill centern försämra för dom inser inte att de behövs ett samband för att företagarna har anställd personal som ställer upp.

 4. toolanen framför centerns landsbygdsfientliga politik i skrift och nu i media och även de i skrift. och inte blir den bättre för det. nä centerns politik utgår från sture plan och låtsas vurma för landsbygden. vart försvann AF, FK, skatteverket, bilprovningen från landsbygden med flera. jo med center politik.liberal center politik går ju ut på att allt som vi skattebetalare äger som lkab sas ssab med många fler bolag ska säljas till privata kvartalskapitalister. de är liberal politik.dom vill stjäla statliga mycket vinstgivande bolag från oss skattebetalare till privata kvartalsintressen, hoppas gruvisarna vaknar i malmfälten som nu röstar på sd och högern att dom inser följderna.

 5. Centerpartiet är en av de stora centralisterna och rätta mig om jag har fel men är inte du Leif förtroendevald centerpartist?? Kanske sopa framför egen dörr först?

  • herr/fru Bybo borde läsa på om skilnaden mellan Centralist och Centerpartist
   inte för jag bryr mig om centerns politik men det är inte kommunistisk diktatur för det

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF