fbpx

Tear down this wall!

Öppet brev till Finlands utrikesminister Pekka Haavisto:

För några år sedan hade jag, tillsammans med min numera hädangångne vän Harald Dahlgren, nöjet att hämta dig från Torneå/ Kemi flygplats då Du var vår hedersgäst och högtidstalare i samband med firandet av FN-dagen i Haparanda. Vi uppskattade storligen ditt besök!

Då liksom vanligen alltid var det lätt att passera gränsen, den gräns som jag har lärt mig är världens fredligaste. Haparanda och Torneå är tvillingstäder som är oerhört beroende av varandra och att passera gränsen dagligen, ofta flera gånger om dagen, är både en självklarhet och en nödvändighet för många.

Covid-19 har ställt allt på huvudet och gränsen har nu varit stängd i månader. Visserligen får numera finska medborgare komma över till Sverige men inte det motsatta. Det finska motivet att hålla gränsen stängd är att viruset är mer allmänt utbrett i Sverige än i Finland. Det paradoxala är att i gränsområdet har vi avsevärt mindre spridning av viruset i Haparanda än i Torneå. Såvitt jag vet fanns det helt nyligen cirka fem konstaterade fall i Haparanda, vilka samtliga nu har tillfrisknat och därför sannolikt är smittfria, medan det i Torneåområdet ungefär samtidigt ska ha funnits drygt 50 konstaterade fall.

All logik talar nu för att Finland snarast öppnar gränsen i detta område. Det är viktigt för den ömsesidiga gränshandeln, för de personliga utbytena över gränsen och på alla andra tänkbara sätt. En annan mycket viktig faktor är att irritationen bland befolkningen börjar uppnå en nivå som inte är bra för den fortsatta samlevnaden mellan finländare och svenskar och den är livsviktig. Den gemensamma staden HaparandaTorneå eller TornioHaaparanta är beroende av fortsatt goda relationer som är viktiga för områdets attraktivitet ur etablerings- och sysselsättningssynpunkt liksom också av sociala skäl.

Staketet mellan städerna är nu obefogat, skadligt och på många sätt störande. Med en lätt travesti där Du säkert känner igen originalet: Mr. Haavisto, tear down this wall!

Varma hälsningar.

Lars Suo, Haparanda

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

33 kommentarer på “Tear down this wall!

 1. Inte bara den gränsen Lars Suo vill riva,men i detta fall är han rätt ute.

 2. Varför detta hat mot Torneå? Är väl ändå inte Torneå som har beslutat att stänga gränsen…

  • Felet är inte att finnarna har stängt gränsen.
   Felet är att den svenska regimen INTE har stängt gränsen eller något öht.
   Sedan borde finnarna kunna hålla sig i Finland ändå. Hur svårt är det att hålla sig hemma? Under en epidemi borde alla göra vad de kan för att minska smittspridningen.

 3. Infödd gränsbo:

  Tyvärr gör nog inte Finland nån ändring på det här.

  Skulle Sverige stänga sin gräns skulle det nog bli kris. Tänkte på snuset mm.

  Fast då ser vi väl diplomatbilar utanför snusgrossen, systemet, som för över det till Finland. Tycks ju vara sådan åtgång.

  Nä lika bra kanske stänga gränsen och även för arbetspendling för är ju även där ensidigt vem som får jobb eller ej.

 4. Realist:

  Just så är det. Det är ju därför man inte kan göra det olagligt att föra vidare heller.

  Finska polisen var ju här på snusköp bara det säger nåt.

  Vill Finland bli av med snuset så sätter dom samma regler som införsel av knark. Skulle vara mycket enkelt att göra!

  Men är som du söger vissa som sitter på höga stolar som själv snusar 😂

 5. Hoppsan!
  Jag hoppas verkligen att Mr Haavisto läser alla dessa kommentarer som skrivs från många olika yrkeskategorier I många artiklar. Det må vara utbildat folk med akademiska studier, kanske rentav doktorer och vanliga meniga, men tonfallet visar att hatet är stort från båda sidor. Det här slutar inte bra, tyvärr, precis som många har befarat från båda sidor om gränsen, tyvärr.

 6. Jag vill tacka för de insatser vad gränsbevakningen gör. Detta innebär att Finland har råd och vilja att skydda sina medborgare, och de som är bosatta i riket. Sverige har blivit vid årets gång så resurssvagt, att där saknas resurser dvs myndigheter vilka kan verkställa nödvändiga tjänsteuppgifter vid olika kriser för att skydda sina medborgare. Polisen, gränsbevakningen (opps, sådant finns ju inte i Sverige), tullen, militären, räddningstjänsten, sjukvården osv. , deras verksamhet har mimimaliserats till den grad att de inte finns tillgängliga i dagens läge att hjälpa till t ex att verkställa gränskontroller.
  Vad gäller gränsosämjan, så hoppas jag att varje förnuftig grännsbo förstår, att det var nödvändigt att fatta sådana beslut vid gränsen för att förhindra smittsspridningen, och att det är bara Finlands sak.

  För resten om man vill sprida osämja med sina hårt valda ord, där man nedvärderar grannens handlingar, då har det inte funnits överhuvudtaget något värdefullt gränssamarbete. Då missar man ju ingenting när gränserna öppnas igen, p g a att gränsamarbetet ha ju ingen innebörd, bara tomma ord.

  Till slut måste jag ändå säga, att den här coronaepidemin har ju visat hur värdefullt och viktigt Torneå är för happisborna, p g a att i Torneå har de sitt liv, där vistas de större delen av sitt fritid mm. Det är därför de gnäller. Jag vill inte vara elak, men torneborna behöver inte Haparanda till någonting, det de behöver, finns i Torneå och då de klarar sig helt superbt utan Haparanda.

  • Nä…de klarar sig Inte utan oss…vi har snuset…stor del av det köpta snuset langas vidare, det är ju fritt att hämta snus varje dag, gränsen är öppen för finländarna.
   Och tänk en sak, Covid-19 smittar även om en finländare kommer över till Sverige.
   Därför ska gränsen Helt vara stängd, om syftet är att begränsa smittan.
   Men de bestämmande nyttjar nog snus, därav fritt för handel över gränsen för finländarna.

 7. Jag förstår inte riktigt svenskarnas inställning till Finlands vilja att skydda sina invånare. Om det nu är så orättvist att svenskar inte får handla i Finland, varför stänger inte Sverige gränsen till Finland? Vår granne har ju ingen skyldighet att se till att inkompetenta svenska affärsmän inte klarar sig utan finska kunder medan grannen klarar sig bra utan svenska. Till och med en hade för avsikt att stämma finska staten när vinsten rasade, frågan uppstår ju om verksamheten över huvud taget har någon existensberättigande? Svenskar ska inte vara så jävla fisförnäma av sig och tro att de är bättre folk än finländarna eller finnarna, som man gärna kallar dem. Svenskarna är så jävla snabba på att skälla ut finländare, men man törs inte skälla på norrmän och danskar i samma utsträckning. Så länge svenskar ser ner på finländare så kommer det aldrig att bli riktig vänskap mellan våra länder. Kontentan blir ”Stäng gränsen mot Finland eller håll käften.”

  • Utomordentligt bra skrivet av Suo, men denna debatt känns ganska så urvattnad.
   Ingenting kommer att hända förrän allsmäktiga politiker tar ett beslut här och nu!
   Den fiktiva landsgränsen gäller fortfarande. Finnarna forsar över gränsen för att uträtta sina behov på den svenska sidan. Utöver snus/ öl så är det i dagarna hjortronplockning som gäller( länge leve allemansrätten). Och om en månad så blir det småviltjakt. Men vi stackars ”Coronasvenskar” får nöja oss med att bevittna Finland på avstånd, för vi är inte välkomna där, på något vis, trots det smått tokiga faktum att smittan bevisligen är betydligt mer utbredd på den Finska sidan 😳 Hur crazy är inte det?
   Men jag och många andra minns säkerligen en tid för länge sedan då kris/ krig rådde och Finland behövde hjälp, o Sverige givetvis bistod…
   (Bra tal av Bucht förresten)

  • Käre Kari Roininen:

   Vem som ser ner på vem tål att diskuteras på. Finland har med hela handflatan tryckt ned (huvudet) Sverige som den smittbärande pesten.. Du som läkare borde veta bättre än att följa deras exempel. Svagt enligt mig att försöka klanka ner på företagarna som sliter här på sidan om sin existens pga av att finska Gränsjägarna utövar sin makt och position på ett felaktigt sätt.
   Jag skiter blanka fan i om jag någonsin över huvudtaget får åka över gränsen eller inte. Det rör mig inte ens i ändtarmen.
   Dubbelmoraliga finnländare skriver i sociala medier om. Sverige som den skyldige i all smitta här uppe. Men likväl går det hur bra som helst att besöka våra mataffärer, systembolag, snusgrossare etc. HÅLL ER HEMMA om ni är så jävla rädda!

   • Tyvärr så måsta jag göra dig besviken, eftersom någon har skrivit kommentaren i mitt namn och dessutom två var av den ena var undertecknad med Medborealis. Efter kontakt med tidningen har felet rättats till.

 8. I går jag plockade två hinkar hjorton i Vuono-område. Bättre hjortonställen i Sverige, tack igen.

  • Palle:

   Varför stannar du inte i Finland? Är alla bären förstörda med miljögifter som puttrar ut från en viss verk?? 😂

 9. Läser i dagens finska text-tv att kostnaden för gränsbevakningen i Finland varit närmare 13 miljoner euro varav drygt 4 milj. för ”Länsiraja” -”världens fredligaste gräns”. Utöver detta har kommenderingen av gränsjägare, från olika delar av landet och även pensionärer, varit den största någonsin under fredstid. Har detta verkligen varit befogat? Till råga på allt har de satsade pengarna förstört ”grannsämjan” som förmodligen blir svår att reparera inom de närmaste åren, tyvärr. Har denna åtgärd verkligen minskat på coronaflödet från Sverige – då finska regeringen låtit finska medborgare passera gränsen tur och retur. Däremot har svenska medborgare inte släppts in i Finland – hur förklarar de detta? All denna hantering av finska regeringen har verkligen varit långt ifrån genomtänkt. Hoppas de har en uppföljning av vad allt detta har inneburit och kommer att innebära i framtiden. Regeringens beslut har tyvärr kunnat medföra en helt missvisande bild till sina egna landsmän, vad beträffar oss svenskar , bosatta efter gränsen. Därutöver har deras gränsjägares handlande och den finska regeringens givna lagliga rättigheter till dem, inneburit en form av ”hat” bland många av oss svenska gränsbor. Vi är inte vana vid militärisk anda, vapen i hölstren, spikmattor och dylikt. Titta på filmsnuttar från norska polisens vänliga ord till svenskar vid norsksvenska gränsen. Allt detta negativa visar däremot den finska regeringen för oss svenska gränsbor år 2020. Detta kan bli svårt att glömma för många svenska gränsbor, åtminstone de närmaste åren, tyvärr.

 10. Förstår inte varför Tornedalen och framförallt Haparanda och Torneå har blivit ett riktigt gnällbälte. Finländare åker över till Sverige och verkligen visar att dom är bättre än vi svenskar. Går man till idrottens värld så var finländare världsbäst i friidrott och vintersport under 1970- och fram till början 2000-talet Men så kom det olyckliga skid-VM i Lahti 2001
  Än idag när man diskuterar om detta så menar man i Finland att det är norrmännens fel att dom åkte fast. Så om pandemin slår till i Finland så är det väl oss dom ska skylla på.

 11. Öppna gränsen det finns ju bara en som kan ordna det är ju våran nya landshövding Lars Suo han har ju uttryckts sig lika bra som Ragnar Lassinantti gjorde på sin tid med finnarna han kunde bada bastu hoppas Lasse kan de knepen

 12. Bra för företagen i Haparanda att gränsen är stängd åt ett håll. Finnarna och Svenskarna handlar i Haparanda.

 13. Hälytyys! Achtung, utrym, alarm osv, snart kommer jag och alla andra utflyttade tornedalingar och potentiella superspridare på semester söderifrån till hembygden!

 14. Finnarna verkar inte speciellt rädda för vår ”utbredda” spridning.
  Följt detta sen finnarna fritt fick åka över till Övertorneå, majoriteten av bilarna på byns största matbutik dagligen är finskregistrerade. Kryllar för övrigt av en massa ”seku vain” glidare. Vilket trams av lillebror! Öppna upp eller stäng helt åt båda håll. Det här är parodi.

 15. Tornedalensvatten,
  Det är väll upp till Sveriges regering att stänga gränsen? Men som vanligt är Sveriges regering för slapphänt när det väl gäller att fatta snabba beslut. Sverige har gått sin egen väg i coronakrisen och får betala priset för det. Att grannländerna har gränskontroller, det är väl helt logiskt? Vem vill att ett virus sprider sig i sitt eget land och dödar folk och i värsta fall kan mutera? Sveriges regering har ju såklart offerkoftan på sig, patetiskt. Liv går alltid före pengarna. Alla nordiska länder förutom Sverige har fattat det. Ekonomin lider, givetvis men liv går inte att ersätta. Ekonomin kommer att återhämta sig, det gör det alltid och har alltid gjort efter pandemier och världskrig. Dags att Sveriges beslutsfattare slutar leka i sandlådan, börjar bete sig som riktiga ledare och inser varför grannländerna är oroliga
  Gäller även för Suo.

 16. Finländarna är läskunniga och ser att Haparanda ligger näst lägst i Norrbotten vad gäller smittade med totalt 8 bekräftade fall (ger 0,83 per 1000 inv). Så det är inte oss Haparandabor man exklusivt vill stänga ute. De är däremot rädda att någon som besöker Haparanda, från exvis Gällivare som är mycket hårt drabbade, ska föra över smittan till Finland (detta framgick av flertal artiklar där finska beslutsfattare fått utveckla skälen till fortsatt stängd gräns). Det får gå ett par veckor till med fortsatt positiv nedgång, så ska Ni se att även gränsen då kommer att öppnas…….

 17. Gränsen måste vara stängt, inte corona från Sverige till Danmark, Norge och Finland.

 18. Dags för riksdagen/regeringen att agera angående Corona i norra Finland. Regimen i Stockholm måste stänga gränsen mot Finland innan det är för sent.
  Lokala politiker måste sätta stopp för eventuella finska smitt spridare med cov19 som härjar i Haparanda/Tornedalen. Det är staten genom sinna myndigheters främsta uppgift är att skydda sinna medborgare yttre hot som smittan innebär.
  Ni politiker måste ta ert ansvar och stänga gränsen mot Finland omgående. Ett människoliv går ej att värdera i kronor och ören.

 19. Väl uppmanat! Att det är lättare för svenskar att resa till andra EU-länder än till Finland, Norge och Danmark får en oundvikligen att ifrågasätta nyttan med att vara med i något nordiskt råd: första krisen man råkade ut för kastades alla fagra ord om världens mest integrerade region överbord, helt utan hänsyn till livsvillkoren i gränsområdena. Ett nordiskt samarbete kan knappast anses existera utan väldigt kreativ tolkning av ordet ”samarbete” när Sverige och Island är ensamma om att ens försöka upprätthålla överenskommelserna…

 20. Har inte Suo ännu fattat det att det pågår en pandemi i världen och alla länder, inkl. Finland vill hålla antalet smittade nere och därmed begränsa dödligheten? Tror Suo likt många andra som har blivit nekade inresa till Finland blivit så kränkta, att dom tar till sig desperata metoder (skriver artiklar, hänvisar till Reagans tal vid Berlinmuren 1987) för att på så sätt sätta press på regeringen. Finns en anledning varför Sverige har så hög dödlighet och antalet smittade gentemot andra nordiska länder. Bra att restriktionerna finns kvar, så länge det behövs, året ut i värsta fall. Suo, likt många andra får sluta vara så känsliga och helt enkelt vänta tills pandemin börjar avta. Gå ut och promenera, fiska, gnäll i den lokala närbutiken men liv går före pengar.

  • Helt otroligt. Om gränsen skall vara stängd / bevakad då ska den vara det åt båda hållen. Annars fyller den ingen som helst funktion. Det är som att sitta vid ett matbord där bara hälften får äta köttet medans andra hälften får nöja sig med att endast lukta på det.
   Patetisk regel om man nu vill stävja smittan.

   • Helt rätt. Om det ska göra nytta så måste ju gränsen vara stängd åt båda håll. För om finländare möter oss på svenska eller finska sidan av gränsen spelar ingen roll.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen.