fbpx

Tryggheten i skolan förbättras inte av besparingar

De styrande partierna i Haparanda, (C,M,KD) med SJVP som bisittare, beslutade i sin budget för 2022 att besparingar på skolan skulle ske. Nu inför nästa läsår ska det alltså sparas 1,7 miljoner kronor på Gränsskolan, och 5,5 miljoner kronor totalt på barn- och ungdomsförvaltningen.

Resultaten i skolan är alarmerande och skälen till detta är många. Skolstrukturomvandlingen skulle förbättra resultaten och likvärdigheten men det har man helt enkelt inte lyckats med.

Nu är det alltså dags för skolan att få en dos av rejäla sparkrav. Skälen som anges till det är att barnkullarna minskar, och det gör att man behöver dra ner kostnaderna. Men, det går inte att spara sig till fler kuratorer, specialpedagoger, skolpsykologer eller logopeder. Det går inte att spara sig till fler behöriga lärare, och mer kompetensutveckling, det går inte heller att spara sig till trygghet och studiero i klassrummen.

Den största delen av kostnaderna för att bedriva skola är personalkostnader och behöver kostnaderna i skolan minska så sker det helt säkert genom att det blir mindre personal.

Vi Socialdemokrater anser att eleverna i Haparanda förtjänar att få förutsättningar att lyckas med skolan. Det skulle säkert alla andra politiska partier också hävda, men backar man inte upp de beslutade målen för skolan med pengar så har man inte den ambitionen, oavsett vad man säger.

Det sticker också extra mycket i ögonen att kommunen gör ett överskott på nästan 50 miljoner kronor. Vi Socialdemokrater hade också med dessa effektiviseringar i den budget vi föreslog, men vi anser att man ska göra om och göra rätt. Vi anser därför att man ska rätta till misstaget i en ändringsbudget så att sparkraven slopas, och att skolan får bättre förutsättningar att lyckas med sitt uppdrag.

Per Eriksson,

gruppledare i Barn- och ungdomsnämnden, Socialdemokraterna

Nina Waara,

gruppledare i Kommunfullmäktige, Socialdemokraterna

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Tryggheten i skolan förbättras inte av besparingar

 1. Skolan i Haparanda är körd i botten. På gymnasiet har långt ifrån alla lärare gymnasielärarbehörighet. Även i andra skolor finns helt obehöriga lärare, eller lärare som undervisar i ämnen de inte har läst. Två av rektorerna har ingen lärarutbildning. Det är bra att Skolverket har nu, efter att ha sett den fruktansvärda skolsituationen i Haparanda, tagit tag i organisationens svagheter och ”erbjudit” samarbete med Haparanda.
  Det behövs både lärare och chefer ,som är duktiga och välutbildade. Som själv kan vara förebilder för barn och ungdomar i Haparanda. För några veckor sedan hade Haparandabladet tagit in ett reportage om övervikt. Det sägs att nästa pandemi beror just på övervikt. T.ex Elevhälsan i Haparanda borde verkligen koncentrera sig på barnens och ungdomarnas fysiska hälsa, för utan den kan man inte få resultat i den psykiska hälsan heller. Och alla som har med barn och ungdomar att göra måste visa att de själva tar hand om sin egen hälsa. Regeringen har diskuterat möjligheten att för vissa arbeten kräva fysisk hälsa, speciellt när det gäller övervikt. En som är representant för skolan kan inte prata om hälsosamma vanor om man inte själv har följt dem. Ingen trovärdighet.

 2. Ni socialdemokrater har stått vid rodret förr och agerade precis likadant som alla andra. Spara pengar är mantrat ni och alla andra kör med. Ni (och andra partier) har negativ trovärdighet. Säger ni en sak utgår jag automatiskt att det är det motsatta ni har planerat.

  Systemet är rötet i grunden och vi är värda något bättre. Ni talar inte för någon annan än er själva, även om ni är duktiga på att få folket att tro det. Gör Sverige och världen en tjänst och säg upp er, hela bunten.

  De som jobbar i fabriken borde äga den.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare.