fbpx

Vad betyder demokrati i Haparanda?

Enligt riksdagen.se: ”Demokrati betyder ungefär folkstyre eller folkmakt”. Man undrar hur de nu styrande i Haparanda definierar ”demokrati”?

Vänsterpartiet fick ett fullmäktigemandat vid valet 2018. Detta har jag som gruppledare i partiet fått erfara vid ett flertal tillfällen vid olika frågeställningar. Kommunalrådet Tornberg har både i fullmäktige och andra församlingar yttrat ”valresultatet 2018 visar vad ni står”. Detta är förvisso rätt men var står det att vi ska hållas utanför när det gäller bland annat information. När man gör informationsutskick till Ks kostar det inget att lägga till Vänsterpartiet i gruppen. Vi har blivit hänvisade till att löpande kontakta kommunalrådet, för att få information om vad som sker i kommunen. Ofta har man fått läsa i Haparandabladet om vad som är på gång eller så har man ”hört på stan”.

I fredagens Haparandablad har man rubriken ”Politiker imponerades av nya äldreboendet”. I artikeln kan man läsa att det genomförts tre visningar under måndagen. Samma måndag besökte jag Förvaltningshuset i annat ärende och hörde ”i korridoren” att besök skulle företas under eftermiddagen. På direkt fråga senare till kommunalrådet Sven Tornberg fick jag svaret att det är endast Socialnämnden och Kommunstyrelsens ledamöter som inbjudits till visningen. Underförstått ”och där sitter inte Vänsterpartiet”.

När man läser fredagens HB förstår man att även pressen inbjudits att delta vid visningen. ”Demokrati i Haparanda” kan tolkas som att majoriteten väljer vad som ska delges oppositionen. Då kan man fundera på vad är man rädd för? Att inte dela med sig tolkar jag som att det finns en rädsla för vad det innebär att delge information. Jag fick tidigt i mitt politiska engagemang i mitten av 70-talet följande visdomsord av en föreläsare, ”vill du ha någon att ställa sig bakom ditt förslag – bjud in dem.” Innebörden var att om en person är medveten om något, så är den även delaktig i framtida aktioner/beslut i detta. Denna visdom har jag ofta haft användning för i arbetslivet, föreningslivet, fackliga och mitt politiska engagemang. Anser själv att det för det mesta gett positivt resultat.

Valet 11 september kommer att visa om detta är den demokrati som ska styra Haparandaborna fortsättningsvis. Vänsterpartiet må vara ett litet parti i Haparanda kommun men är ack ändå så viktigt. Genom ifrågasättande och krav om mer öppenhet gagnas hela kommunen och den politik som medborgarna förtjänar. Debatter, motioner och lyhördhet är faktorer för en framgångsrik utveckling av kommunens politiska verksamhet. Samtliga partier vill det bästa för Haparanda och dess medborgare, det är strategin för att nå målet som skiljer oss åt.

Har under denna mandatperiod varit ledamot i Barn- och ungdomsnämnden och dess arbetsutskott. I dessa uppdrag har Vänsterpartiet blivit väl behandlat, trots olika strategier, har vi fått information och påverkansmöjligheter likvärdigt de andra partierna i nämnden.

För Vänsterpartiet Haparanda Monica Perdal Täikkö

Ordförande och gruppledare

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Vad betyder demokrati i Haparanda?

  1. Socialdemokraterna har verkligen tappat fokus och det har blivit en pinsam historia att se. Hur tänkte man när man lät miljöpartiet sätta dagordningen? Svensk miljöpolitik kommer att sätta skötsamma människor i personlig konkurs när elpriserna stiger. Det kommer att bli en lång och tung vinter för många människor i detta land.

  2. sen ett nytt förslag som inget av partierna har föreslagit. tror att polisförbundet inte giller det, men vill ändå ge mitt förslag till polisarbetet. för alla vill ha mer polis närvaro i samhället. eller hur! inför att det är bara är en polis i en polisbil som pattlurerar i en stad. i stället för två poliser i en bil. bara de innebär dubbel polisnärvaro i samhället. ta tex i stockholm där kanske 200 poliser arbetar under ett skift och med en polis i en bil är de bubbel närvaro i samhället. och en lösning är att en ensam polis har en utbildad hund som kompanjon. tror att en polis med en hund och två poliser utan hund som pattlurerar tex i en shoppingcenter så har polisen med hund större respekt. eller hur ? bara och köpa in fler bilar och utbilda fler hundar som bara tar 18 månader, för en utbildad polis tar det 3-4 år innan är färdigutbildad. att inte ens razi SD har kommit med de här förslaget. kom ihåg att jag är en vänster med deras värderingar. se bara hur dom arbetar i england. trafikpoliserna arbetar en polis i en bil samma i usa en polis i en bil. behöver dom hjälp så finns det kolleger i en ensam bil som kommer till undsättning inom några minuter. alltså dubbel polisnärvaro till kortsiktigt till en minimal extra kostnad, finns alltid en polisbil extra redan nu i garaget.

  3. centern står för liberal politik. och vad är liberal politik? svarar själv, jo de är tex. att de som är bra för landsbygden som bilprovning, apotek, arbetsförmedling, svea skog, lkab, vattenfall, m.m de ska privatiseras för centern gillar inte de som är bra för oss skattebetalare för de ska säljas ut till kvartalskapitalisterna. de är fakta. vilken sjuk ideologi, men det är fakta. men sen gör centern ett undantag i liberal politik och det gäller lantbruket. och där gäller inte och konkurrera utan där vill liberal politik att vi skattebetalare ska gå in med stöd,. tablåååå!!!!!! utan att lantbrukarna behöver se över deras kostnader som övriga företagare.

  4. Du Monica Perdal Täikkö som är ledamot i Barn- & ungdomsnämnden, berätta hur anställning av outbildade obehöriga personer gått till fastän högskoleutbildade personer sökt jobben.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF