fbpx

Valberedningen har tagit makten över (S)

Valberedningen hos Socialdemokraterna i Pajala har tagit makten.

Den 5:e december 2021 beslutade Socialdemokraternas medlemsmöte att vart tredje namn på vallistan till kommunalvalet kommande höst skall vara en person från Pajala centralort. Några veckor senare beslutar arbetarekommunens styrelse att ogiltigförklara medlemsmötets beslut och bestämmer att beslutet skall omprövas vid något kommande medlemsmöte. Det mötet har ännu inte genomförts.

Kan styrelsen ogiltigförklara ett medlemsmötes beslut, kan man fråga sig. Men eftersom beslutet ännu inte omprövats så måste väl beslutet från den 5 december då fortfarande gälla. Det tycker tydligen inte partiets valberedning utan ignorerar helt medlemsmötets beslut och komponerar ett förslag till vallista som inte på något sätt följer det beslut som medlemmarna bestämt. Valberedningen har beslutat placera första namn från Pajala centralort på 17:e plats. För att den personen ska bli vald till ledamot i kommunfullmäktige krävs att socialdemokraterna vid valet ska få 82 procent av rösterna.

Sådana valresultat kan ett styrande parti få i Belarus men inte i Pajala. För att vilseleda medlemmarna använder valberedningen olika knep. Man placerar en person från Pajala på plats nr 2 men problemet är att den personen för länge sedan meddelat valberedningen att han inte vill finnas på listan överhuvudtaget. Ett annat sätt att vilseleda är att ange fel bostadsort för kandidaterna, för den person som man placerat på plats nr 9 anges bostadsorten vara Pajala, även om personen bor i Juhonpieti.

Om valberedningens förslag fastställs av partiet så har vi att se fram emot ytterligare en mandatperiod då det inte finns någon socialdemokratisk representant från den del av kommunen där 60 procent av befolkningen bor. Valberedningens förslag innebär att man inte på något sätt haft en omtanke om Pajala kommun, inte heller en omtanke om sitt eget parti. Istället känns det som att hat är drivkraften i deras arbete.

Hat mot framförallt centralorten Pajala men också oförsonligt hat mot enskilda människor. Ett exempel på det sistnämnda är att en av kommunens idag mest välkända och populära politiker, Johny Lantto från Kaunisvaara, inte ens får plats bland de 29 namnen på listan som valberedningen presenterar. Att han är välkänd och populär ser man bevis för genom att till exempel gå på Facebook och se på de 100-tals kommentarerna och gilla-markeringarna på hans inlägg. Mitt tips till valberedningen är att gå på Facebook, där kan man hitta bra förslag på personer som kan vara stora tillgångar för ett parti för att partiet ska kunna vinna val. Det är väl en drivkraft som man ska ha i ett politiskt parti.

Hur valberedningen fått ett sådan avog inställning till Johny Lantto är svårt att förstå, förhoppningsvis är skälet inte att han råkar äga en del av myren där gruvan som är Pajalas framtid finns.

Owe Pekkari Pajala

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Valberedningen har tagit makten över (S)

 1. Ove Pekkari, du har ju varit med och splittrat socialdemokraterna i Pajala 3-4 gånger…dina lösningar på hur man blir sams igen verkar inte vara så framgångsrika…eller?

 2. Sossarna har haft arbetsro, håller med, inget händer. Hör på nordnytt att vi har befolkningsminskning, kommunanställda mantalskriver sig i Luleå, 1 lägenhet för uthyrning på Pajala bostäder i centralorten, vart har ni tänkt de nyinflyttade Kaunis Iron-anställda ska ta och flytta, BARACKERNA?. Nej nu låter vi halleluja styra, det bli inte bättre med Pajalabo eller Juhonpietibo.

 3. Eftersom tydligen en Pajalapolitiker återfinns först på 17:e plats (enligt artikel på HB ) så är det nånting som är mycket galet. Troligen kommer Framtid S att återuppstå när inte byasossarna kan gräva ner stridsyxan utan väljer att kampera med högerpartiet KD. Frågan är vem det nya rådet blir?

 4. Till att börja med vill jag säga dig Owe, tro inte på allt ”bra” som skrivs på Facebook? Lanttos populäritet som du beskriver känner då inte jag igen? Var skulle den finnas i kommunen? Jo i din umgängeskrets skulle jag tro? Men ta nu och fråga folket ute i byarna vad dom tycker om herr Lantto och speciellt byarna i den norra delen av Pajala kommun, tror inte du får ett så positivt svar. Han har ju alltid liksom du bedrivit en avecklingspolitik mot byarna, så jag tror nog ingen i byarna vill se Johny Lanttos namn på kommande vallista för socialdemokraterna, för det vore döden för byarna i kommunen.

 5. Owe Pekkari! Du var med att starta ett nytt parti med Johny, om ni nu är så populär som du beskriver varför väljer ni då att överge partiet för att precis som tidigare gå in i S och skapa Oreda. i 4 år har S haft arbetsro, man har bedrivit en konstruktiv politik som varit gynnsam för hela kommunen och kommit kommunmedborgarna till gagn. Nu tycker du det är konstigt att bla. Johny inte hamnar på listan och dessutom som du vill högt upp på listan. Owe, nå borde väl du om någon ha så pass god förståelse att du begriper att ett förtroende förtjänar man. Har man raserat ett förtroende som nu genom att starta ett konkurrerande utbrytarparti så måste mnan förtjäna ett nytt förtroende. Inte kan man hoppa från parti till parti och förvänta sig topplaceringar på listorna. Den tiden är över. NU ska det gå rätt till oavsett hur orättvist du känner att det är. Förtroende förtjänar man, det är inget man kan köpa eller tala till sig. Hur hade du reagerat om ex. Gramner gått från KD till S och kräver en toppplacering på listan? Hade de fallit lika naturligt som att missnöjespartisterna i framtid-S ska ha de platserna? Det förvånar mig att du Owe tappat din politiska orienteringsförmåga och inte kan se skillnad på dina personliga relationer och politiskt förtroende.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.