fbpx

Valfrihet berikar vårt samhälle

Debatten kring huruvida det ska få finnas flera arbetsgivare inom äldreomsorgen i Haparanda har tagit fart och i fb-gruppen Debatt Haparanda får Nina Waara (S) frågan om vad hon anser om valfrihet för anställda inom äldreomsorgen.

Waara svarar: ”det är bättre från kommunens sida att fokusera på att vara en attraktiv arbetsgivare än att tänka att vi tar in en till arbetsgivare så folk kan byta jobb om man inte är nöjd”. På samma fråga svarar Per Eriksson (S) ”Den valfriheten har man väl ändå, man kan öka sin kompetens genom att studera, man kan byta yrke osv.”

För oss moderater finns det ingen motsättning i att Haparanda kommun arbetar med att vara en attraktiv arbetsgivare och att det finns andra arbetsgivare, tvärtom. Inte har kommunen sänkt sin ambitionsnivå som arbetsgivare för lärare bara för att det finns en friskola, eller för löneadministratörer eller it-tekniker för att det finns andra företag i kommunen där man kan arbeta inom samma yrke.

Vi ställer oss frågan, varför skulle en undersköterska per automatik vilja byta yrke om hen inte är nöjd med sin arbetsgivare? Finns det andra yrkesgrupper där S resonerar på samma sätt? Undersköterskor har självklart också en yrkesstolthet och har utbildat sig och arbetar som undersköterskor för att de trivs med yrket.

Däremot är det väl vanligare att undersköterskor söker sig till andra arbetsgivare i närliggande kommuner. Det vore såklart bättre att utbudet av arbetsgivare var större i vår egen kommun.

Diskussionen angående vilken aktör som kan ge högst kvalitet till våra äldre tenderar ofta att bli svartvit. Sällan lyfter man vikten av att upphandlingsunderlaget, där kraven ställs på utförarna, är noga genomarbetat, just för att säkerställa att den privata aktören ska leverera det som kommunen faktiskt vill. Haparanda har bra erfarenhet av privata vårdgivare i äldreomsorgen, vi har blivit bra på att ställa krav i upphandlingen och vi kan bli ännu bättre!

Vi moderater tror på ett samhälle som präglas av valfrihet och där varje skattekrona används på bästa sätt för att våra medborgare ska få högsta kvalitet till lägsta pris.

Vi kommer att arbeta för att valfriheten ska finnas även för våra äldre, deras anhöriga och de som arbetar i äldreomsorgen i Haparanda.

Moderaternas fullmäktigegrupp

Sofia Söderholm

Niklas Olsson

Ann-Charlotte Bucht

Anna Wikström

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

14 kommentarer på “Valfrihet berikar vårt samhälle

 1. Sedan är situationen inte bättre i storstan.

  Köpcenter mm kryllar bara av privata apotek som säljer receptfritt. Ska man ta ut nåt på recept har ingen lager och man måste beställa.

  Bilprovningen blev bara dyrare fast man har valfrihet och ska vara konkurrens.

 2. Privata aktörer ska väl vara privata och inte sk. privata mha av skattemedel. Inga bidrag/skattemedel ska ges till privata aktörer de får ta betalt av kunden som alla andra privata företag

  • Jaha, inga skattemedel till privata entreprenörer som kanske dessutom gör jobbet bättre än om det sköttes i kommunal regi? Under min uppväxt i Haparanda skötte Leppäniemis åkeri snöröjning, och Segerlunds åkeri sköter väl fortfarande sopbilar och avfallshantering, menar de rödröda debattörerna att det också är fel?

   • nu handlar ju artikeln om vården/äldreboendet, där du betalar en låg avgift till den privata vårdgivaren/bolaget och resten betalar vi alla via skatten…. åkare får lämna anbud och får betalt via kommunalskatten som du i sin tur debiteras och betalar till kommunskatten…. ett läkarbesök eller tandläkarbesök privat kostar en bra mycket mer än det du betalar och bolaget debiterar fk med mer än dubbelt vilket drabbar den kommunala och regionägda vården som blir av med slantarna som de behöver….

   • Precis Verkkosurfaren! Snöröjning och avfallshantering är EXAKT samma sak som omsorgen av våra äldre. Exakt samma, ingen skillnad alls mellan dessa verksamheter!

 3. Det spelar väl ingen roll om sådant ägs av staten eller av privata aktörer. Alla är de ute efter vinst = kundens förlust. Med tanke på vart våra skattepengar tar vägen skulle jag nog hellre se att den vinsten gick till privata företag, om jag var tvungen att välja.

  • Det är skillnad om staten eller en privat aktör äger.
   Vid privat ägande tillfaller vinsten ägarna och om staten äger så tillfaller vinsten ägarna alltså skattebetalarna.

   • Gör det verkligen det? Vinsten går väl, liksom den urbota korkade plastkasseskatten, bland annat till politikernas löner, EU-medlemsavgifter och andra ändamål som jag inte vill stödja. Som samhället ser ut i dag … Vad är det vi betalar så mycket för?

 4. och lite om centerns s.k liberala politik. lite fakta<, låtsas vurma om landsbygden och vad gör dom jo. lägger ner arbetrsförmedlingen, försäkringskassan. bilprovningen. apoteken, kronofogden, sveaskog för privata företag. allt för deras sneddrivna politiska värderingar. se bara på privata apotek som säljer narkotika-enl centern är de ok. privata bilprov ning där kriminellas fordon godkänns under hot. är de här samhället som centern vill ha? eller som privat arbetsförmedlare som håller på med fyffens för att få sitt arvode enl centerns politik. bara och lura oss verkligheten sanna och verkligen riktiga arbetarklassen. där rätt ska vara rätt och rättvist. centern är ju ett höger parti, vill ju eliminera all facklig verksamhet på småföretagens bekostnad. de är fakta.

 5. 100 miljarder till företagen per MÅNAD var moderaternas politik av våra skattepengar. Skönt att svamlet inte blev verklighet. Utan de blev en regeringen utan opinionssiffror i åtanke som tog tag i och regerande landet, och har fortsatt stort förtroende. Jag bävar för framtiden vid ett regeringsskifte.

 6. Högerns prat om deras s.k. frihetsreform med valfrihet, där kvalitet alltid lyfts fram, för att dölja att våra gemensamma skattemedel går till vinster för ägarna och inte till vården av våra äldre. Anser högern att frihetsreformer inom Apotek, Bilprovning, Nätläkare m.m. gynnar oss som bor på landsbygden??

  • Fakta, du byter alias snabbare än man hinner blinka men jag måste ge dig credit för ditt patos även om det är mer än lovligt rödrosavirrigt…

 7. Samma moderata dravel som vanligt! Pengarna ska ut från landet till riskkapitalister!

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen.