fbpx

Vart är vi på väg i Övertorneå?

De styrande i Övertorneå Kommunen med Allianspartierna och Centerpartiet har tänkt tacka nej till 50 miljoner kronor från staten.

Det vore förödande att tacka nej. Jag och vi i Sjukvårdspartiet har arbetat hårt för att staten ska bygga om fastigheter till lägenheter till ett seniorboende för +65.

Fullmäktige beslutade för två år sedan att bilda en boendegrupp som kallades för EKOLYFTET, som jag varit med i.

Meningen var att vi skulle göra en samhällsplanering i Övertorneå: Bygga nya lägenheter på samma tomt som Länsmansgården och bygga en gångtunnel med hiss och sätta Övertorneå på kartan med ett landmärke (som Katarinahissen i Stockholm).

Vi har en förmåga i kommunen att utreda som i Ekolyftet (20-talet) men det blir sällan resultat, det rinner ut i sanden. Fler exempel: Tomtelandet på Luppioberget (70-talet), inomhusforsen (00-talet) och Lustgården (10-talet), listan kan göras lång på idéer som man inte vågade ta beslut om.

Vi hade ett beslut från ks att utreda om hur ett korttidsboende i Övertorneå ryms i befintliga lokaler. Tjänstemännen utredde inte vad politiken ville, de föreslog att bygga nytt för 40 miljoner.

Sjukvårdspartiet anlitade egen konsult och bevisade att det fanns lokaler, och att man kunde flytta korttidsboende till befintliga lokaler för en summa av 5 miljoner kronor.

Staten bygger om en lokal som stått halvtom i flera år. Statens bostadsomvandling, som det heter, bygger om för 50 miljoner och hyrorna blir marknadsmässiga, som vi har i Övertorneå.

Tack vare att staten via SBO efterskänker 45-65 procent av byggkostnaderna i nybygget (innebär cirka 20-25 miljoner i reduktion) medför det att hyran för seniorboendet kan hållas kraftigt nere till 6.000-7.000 kronor för en tvårums-lägenhet.

Det behövs modiga politiker som tror på en framtid och vågar ta beslut, så att Övertorneå överlever som kommun.

Knut Omark

Sjukvårdspartiet Hårt arbetande fritidspolitiker i Övertorneå Kommun

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Vart är vi på väg i Övertorneå?

 1. Information till kommunmedborgarna i Övertorneå. Sjukvårdspartiet är inte med Knut O / konsults allt svammel om Katarinahissen m m Han kör sitt eget race med allt i sjukvårdspartiets namn. Han bryr sig inte om andras åsikter. Så kallade landmärket Katarinahissen Övertorneå och lyx lägenheter är rena rama svammel. Det finns massor med lediga lägenheter dåligt underhållna, dåligt skick, tex hyreshus mot Ica tandläkarhuset m m Ta hand och fixa dem istället med 50 milj. Sluta svamla lev i nuet. Häls f d politiker

 2. Omark, har du märkt att allianspartierna och Centerpartiet inte har majoritet i fullmäktige? Varför vågar du/ni inte agera och avsätta Mörtberg för att få igenom era förslag!

  • Jag vet att alliansen inte har majoritet, Mörtberg är en hyvens karl men han är inte ensam i Alliansen .
   Vi får hoppas att valet i höst ger Sjvp lite mer röster och mandat i fullmäktige, så vi kan vara med och besluta vettiga investeringar i övertorneå kommun

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen.