fbpx

Vi behöver politiskt omtag i Haparanda

Vi behöver göra ett omtag inom den politiska ledningen i Haparanda.

Fyrpartikoalitionen består av Centern, Sjukvårdspartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna. Ett omtag som måste leda till att förstärka och stabilisera samverkan inom koalitionen.

Fyrpartikoalitionen har nu haft den politiska ledningen under 19 månader.

Vi har haft full enighet i de stora politiska besluten. Däremot har vi haft avvikande uppfattningar mellan Sjvp å ena sidan och de övriga tre koalitionspartierna å den andra sidan då det handlat om ansvar och styrning av förvaltningsorganisationen.

Vår viktigaste uppgift är dock att som politisk ledning driva kommunen framåt till utveckling, samtidigt som vi har ansvar för kommunens organisation och bemanning.

För att skapa ekonomiskt utrymme för fler viktiga investeringar, typ våra gator och vägar och en ny simhall, måste vi organisera oss optimalt och använda våra skattemedel ansvarsfullt.

Vår viktigaste resurs är vår personal och förvaltning. Det är politikens ansvar som arbetsgivare att upprätta en effektiv organisation men samtidigt bibehålla en god och attraktiv arbetsmiljö för vår personal.

Tyvärr har vi inom koalitionen haft avvikande uppfattningar om politikens roll i denna del av vårt totala ansvar.

Moderaterna, Kristdemokraterna, men särskilt Centern, har i allt väsentligt ansett att arbetsmiljöproblem- och personalrekryteringar är rena verksamhetsfrågor som ska hanteras av förvaltningen med kommundirektören i spetsen.

Det anser inte vi i Sjukvårdspartiet.

Därför har vi haft olika uppfattningar om politikens roll och ansvar kontra tjänstemännens ansvar, vilket vi livligt har diskuterat inom koalitionen.

Sjukvårdspartiet har därför känt sig tvunget att i några ärenden söka stöd hos oppositionen (S) för att uppfylla vårt ansvar i dessa delar. Vi har till exempel att ta tag i de pågående arbetsmiljöproblemen.

Sjukvårdspartiets inställning till de interna frågorna har tyvärr inneburit slitningar inom koalitionen. Diskussioner pågår därför om koalitionens fortlevnad.

Vi i Sjvp hävdar dock att politiken inte får abdikera från sitt ansvar i interna verksamhetsfrågor, typ arbetsmiljöproblem och personalfrågor.

Senast vi fick stöd från S var för att ta ansvar för innehållet i Politikerbrev nr II. Brevet skickades till oss politiker under maj månad, och beskriver förekommande arbetsmiljö- och ledningsproblem. Sjukvårdspartiet har därför drivit fram beslutet att en extern neutral granskning ska genomföras för att beskriva sakförhållandena i vad som påstås i brevet. Den utredningen blir klar senast under oktober månad.

Vi har också med stöd av S lyft frågan om att återinrätta vårt Personalutskott, Pu.

Pu ska bland annat behandla förekommande arbetsmiljöfrågor samt politikens medverkan vid tillsättningen av de högre tjänsterna i kommunen.

Sjvp vill, trots ovannämnda avvikelser, att koalitionen ska fortsätta sitt arbete i den politiska ledningen och ta sitt ansvar inom ALLA kommunens verksamheter.

Vi vill därför utveckla samverkan för en starkare politisk ledning inom koalitionen.

Vi har ju fått väljarnas förtroende att leda vår kommun.

Vi i den politiska ledningen måste därför återta hela initiativet!

Ann-Kristin Joki, ordförande Sjukvårdspartiet

Pia Hulkoff, vice ordförande Sjukvårdspartiet

Anders Rönnqvist, gruppledare och vice kommunalråd

 

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

16 kommentarer på “Vi behöver politiskt omtag i Haparanda

 1. Signaturen Olov X tycker att min och Sjukvårdspartiets uppfattning om vad politikens ansvar och roll är …… som ”bråk”?
  Istället för att Olov X har en åsikt i själva sakfrågan så angriper hen mig som person… Så gör man när man saknar argument.

 2. Givetvis spricker det. Vad är det för ett koalitionssamarbete om sjukvårdspartiet söker sig till S. Det var ju prat om ett sådant S-samarbete efter valet. Tur att S inte gick med på det. Och hoppas att man inte gör det nu heller. Historien visar att Rönnqvist skapar bråk var han än är.

  • För din info Olov X: Sjukvårdspartiet i Haparanda är i grunden ett blockpolitpolitiskt oberoende parti. Vi har ingen partipiska uppifrån som säger hur vi ska tycka i olika sakfrågor. I en liten kommun som Haparanda så anser vi att man bör samarbeta över blockgränserna i stora frågor – utan partipiska! – för att få fram den bästa lösningen för medborgarnas skattepengar. Vi i vårt parti har helt enig åsikt om hur varje sakfråga ska hanteras; då spelar det ingen roll om lösningen kommer från röd, blå, grön eller annan partifärg; vi jobbar för den bästa lösningen för att skattebetalarnas pengar ska räcka till det viktigaste och helst lite till!
   Styrelsen i Sjvp i Haparanda står helt enig bakom vår gruppledare A. Rönnqvist, som just nu är det enda parti i Haparanda som försöker få till en förändring för att få skattebetalarnas pengar att räcka så långt det går!
   Vi har aldrig diskuterat nåt samgående med S vid valet -18. Rent påhitt av dig! Håll dig till sann fakta va?

 3. Haparanda har en skrämmande svag politisk ledning där kommunalrådet alltid håller med den siste han samtalar med.
  Illa. Riktigt illa är det.
  Inte undra på att det redan snackas om bildande av nya lokala partier inför nästa val år 2022.

  • Hej, jag är absolut inte den ni ska lyssna på men en sak ska ni ha helt klart för er: att bo på gränsen har fördelar och nack delarna men en sak som fungerar för alla på båda sidorna om gränsen är JOBBA JOBBA MER samarbeta för då finns det alltid lösningar och tillgång för ekonomin men om inte ledarna kan se till att ekonomin flyter fritt då sitter vi här och den svenska politiken är just nu 🤐 och det innebär🤬men visa er för det kan ni allihopa. 👍 och nu pratar jag inte om GROPEN.

 4. Förstår inte om så här viktiga frågor orsakar oenighet i koalitionen!! Är det kommundirektören som styr? Bär hon också ansvaret om det som händer eller inte händer i Haparanda? Varför har vi i så fall massor med politiker i kommunen?? Sjvp verkar vara enda partiet i koalitionen som är engagerat och jobbar för Haparandas bästa. Heja Sjvp!

 5. Hej!
  Ni får gärna kontakta mig om ni vill ha en mer nyanserad bild av hur koalitionen hittills fungerat..
  Hälsn

  Anders Rönnqvist
  Gruppledare för Sjvp och
  Vice kommunalråd

 6. Sjukvårdspartiet består ju värderingsmässigt av f.d moderater som fått kicken av olika anledningar lokalt. Men röstar på deras moderparti moderaterna på riksnivå. Ett bra exempel är rönnkvist och fler exempel finns i andra kommuner i Tornedalen, för att inte nämna i regionstyrelsen med Backgård i spetsen – alla delar högervärderingar. Vilket är skrämmande! bedriver extrem högerpolitik under manteln sjp. Bra exempel av alla bra är sjp-politiken i övertorneå.

  • Du ska inte gå ut med lögner om människor som du inte vet ett dugg om! Du har ingen aning om vad jag röstar på – lika lite som du vet den politiska bakgrunden hos mig eller mina partikollegor! Om du verkligen vill veta värdegrunderna i vårt parti så ta kontakt med mig så.får du dem

 7. Hur kan kommunalrådet tillåta att släppa så mycket makt till kommundirektören? Hur tänker han?? Vi hade hoppats på förändring efter maktskifte! Är han kanske rädd att Sjvp ska ta resten av rösterna av C också?…eller kan han inte samarbeta? Jag är glad att nåt parti vågar granska hur det funkar med tjänstetillsättningar på kommunen! Kör hårt Sjvp!

 8. Det är bra att något parti i koalitionen förstår hur viktigt det är för en kommun att ha en bra personalpolitik och upprätthålla en god arbetsmiljö. Självklart skall det finns ett personalutskott i kommunen som är största arbetsgivaren på orten. Politiken har ansvar för dessa frågor och skall hantera dem på ett proffesionellt sätt. Märkligt att de 3 andra partierna i koalitionen inte förstår vikten av dessa frågor men det kanske är bekvämare att blunda för problemen och sopa allt under mattan. Bra att ni Sjukvårdspartiet lyfter dessa så viktiga frågor.

 9. Ni har helt rätt Sjvp!
  Stå på er!
  Ni fick min röst för att ni ville förändra och vi ska inte ha tjänstemannastyre i kommunen!

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning.