fbpx

Vi kräver folkomröstning!

Debatten om driften av det nya äldreboendet är igång och Moderaterna och Sjukvårdspartiet har varit ute i media och sagt att driften ska läggas ut på privat entreprenad. Moderaterna tror att det ska vara bra för de anställda och Sjukvårdspartiet tror att det ska gynna småföretagen i kommunen.

Att lägga ut driften på privat entreprenad gynnar varken de anställda eller småföretagen. Det nya särskilda boendet kommer att ha 80 platser, i Haparanda finns inga så stora vårdföretag att de kan ta på sig driften. Det blir stora vinstinriktade börsnoterade vårdföretag som kommer att kämpa om entreprenaden. Det kommer inte att gynna de kommunanställda inom vården, många kommer att bli uppsagda från kommunen. De tvingas byta anställning från kommunalt till privat. På vilket sätt gynnar det de anställda?

När den före detta Koalitionen tog makten gick den ut med att man ville förbättra medborgardialogerna, man skulle bli bättre på att lyssna på medborgarna. Innan beslutet om byggandet av det nya särskilda boendet hade man en medborgardialog som avslutades med en omröstning, där man fick rösta för kommunal eller privat drift, kommunal drift vann den omröstningen. Sjukvårdspartiet gick ut P EN ACEBOOKSIDA E-batt Haparanda, och la ut en omröstning, även i den omröstningen vann kommunal drift. Är detta att lyssna på medborgarna?

Vi socialdemokrater är övertygade om att det nya särskilda boendet ska ha kommunal drift. Vi kommer att driva frågan och kommer att kräva en folkomröstning. Vi behöver ert stöd. Men vi vänder oss redan nu till Er Haparandabor som vill värna om det bästa boendet till våra åldringar. Visa vad ni tycker! Skriv insändare, tala om för Centerpartiets, Moderaternas, Kristdemokraternas och Sjukvårdspartiets ledamöter att ni vill ha en värdig vård till de gamla i Haparanda. Du måste agera nu. Redan i april kommer beslut att tas i Socialnämnden, sedan i kommunstyrelsen och slutligen i kommunfullmäktige.

Ida Karkiainen, ordförande för Socialdemokraterna

Nina Waara, gruppledare för Socialdemokraternas kommunfullmäktigegrupp

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

24 kommentarer på “Vi kräver folkomröstning!

 1. Att S hänvisar till en undersökning på Facebook som något vetenskapligt bevis är ganska oproffsigt…
  Dels finns inte de flesta äldre representerade på sociala medier, dels vill ju inte kommunanställda basunera ut med namn och bild att dom önskar en annan arbetsgivare, vilket kanske kan anses som illojalt mot sin arbetsgivare?
  Undersökningen på Facebook gjordes enbart för att få igång en debatt – och det fick vi! Vi har läst alla inlägg, kommentarer och lyssnat till väljare på stan och försöker därefter bilda oss en uppfattning om vad som är det bästa för medborgarna. Vi har som tur är ingen partipiska som ger direktiv för hur vi ska tänka. Vi kan tänka själva efter att vi tagit reda på fakta och bestämmer oss därefter.

  • Det finns beslut tagna som ni inte har tagit reda på någon som helst fakta om! så att tänka själv är inte alltid bra.

  • Vars hävdar S att undersökningen på FB är ett vetenskapligt bevis? Så vem är oproffsig? Du som inte kan läsa rätt vad det står eller?

  • Spännande hur en politiker som du Lindmark läser lite vad du själv vill. Var nånstans har S skrivit att undersökningen på Facebook är ett ”vetenskapligt bevis” ?
   Att förvränga sanningen i ett tramsigt försök att få andra att se sämre ut, det är att vara oprofessionell! Och det lyckades ju du bra med i din kommentar.

 2. Anledningen till att starta privat är att tjäna pengar. Glöm inte det

  • Gäddan även kommunen vill tjäna pengar! Fast där heter det spara istället.

 3. Bra med folkomröstning om högre löner till dem som jobbar inom vård och omsorg. Folkomrösta även om lunchpriserna. Bättre om kommunen driver alla restauranger, så att vanliga Haparandabor också får billigare luncher och middagar. Politikerna äter ju gratis många gånger / år. Varför får inte vanliga Haparandabor äta gratis? Man borde även folkomrösta om billigare matpriser i affärerna. Kommunen borde driva Maxi och andra affärer. Det skulle ge billigare priser och fler anställda och ett stort tillskott i kommunens kassa. Socialdemokraterna i Haparanda verkar hämta inspirationen från den stora grannen i öster. APK verkar ha uppstått.

  • Begär folkomröstning och gör en till punkt och pricka korrekt namninsamlingen så inte våra sittande politiker gör samma som med skolstrukturfrågan: kör över folkets tydliga vilja!!

 4. Senaste det var den typen av omröstning så föll Westman och skulle avgå vid en förlust så det finns ingen trovärdighet …..
  Har s fått dåligt minne …?!

 5. Som sagt: Vi har inte nog bra politiker i Happis, det speglar sig ute på byn osv inte blir det bättre om s tar över vem skall leda skeppet? Det här är den kalla sanningen när de företagare och driftiga personer samtalar så är ju politikerna ett ämne som det skämtas om…
  Sven gör ett bra jobb, tyvärr så har han för många av dålig kvalitet runt sig.

 6. Folkomröstning, varför inte oftare? Varför kan vi i valboskapen få rösta oftare i direkta frågor, om tex maxtak på invandring, ja eller nej till vindkraftverk, kostsamma järnvägstrafikprojekt etc.? Folkomröstningar kanske bara är nåt som sossarna förespråkar när dom förlorat ordinarie val? Ungefär som Trump, ”I will beat them again..”…🙏

  • Av en mycket enkel anledning våra sittande politiker har tydluggjort att ”folket” i kommunen inget förstår och kan. Hört och sett resonemanget som pågick i samband men skolstruktur frågan och även att folkomröstning är alldeles för dyrt att genomföra.

 7. Varför måste folk säga upp sig som redan har ett jobb? Det är 80 pers som behöver assistans och det måste anställas mer folk till nybygget när det står klart eller har S tänkt att sprida ut detta arbete på befintliga anställda gissar jag?

  • Tyvärr är nuläget i kommunen den att sittande politiker driver så hårt spar åtgärder… vilket leder till att befintlig personal i kommunen går på knäna men fler o fler arbetsuppgifter. Blir en massa kvantitet och inget kvalitet.. och en massa egna uppsägningar.

 8. ja Ida hur ska man omvända högerns retorik att det är dom privata som sköter om tex ett äldreboende på bästa sätt. Min bedömning är att det går inte. Högern med främst centern i spetsen vill ju förgöra alla statlig verksamhet främst i glesbygden fast dom säger främst emot i debatten. Där borde ni (s) mer säga emot hur det verkligen förhåller sig inför valet 2022. Jag vet vad liberal politik går ut på. Företag som startar där dom ser lätt förtjänta pengar på våra skattepengar. Typ Kry och andra berägeriföretag inom sjukvården. Dom är lätta att stoppa med en majoritet med s. mp och v. vi får sikta på den majoriteten.

 9. De politiker som kan se sig själva i spegeln att dom gjort Haparanda bättre fortsätt !!
  Övriga lämna era poster omg!!!

  • Jag är övertygad om att en privat entreprenör kan ge bättre omsorg till brukarna och även ge bättre villkor för sina anställda än vad kommunen nånsin kan ge! Det visar inte minst Socialstyrelsens egen undersökning 2020! Haparanda kommuns enkät bland egna anställda visar dessutom att 52% är positiva till att jobba för en privat entreprenör.
   Ingen behöver ”tvinga” nån att jobba för en privat, det är ju valfritt!
   En privat drift blir en frisk fläkt för Haparanda, kommunen som hellre anställer chefer, mellanchefer och mittimellanchefer och tror att det blir en bättre vård för brukarna…pyttsan!

 10. Jag är för privat drift, allt handlar om vem som leder vilken personal man har osv… Det är ju personalen som gör boendet bra eller dåligt inte vem som driftar det…
  Tyvärr så har inte kommunen rätt folk i ledande ställning…
  Tyvärr så ser politikerna till sin parti ideologi istället för Haparandas bästa…
  Nu ser vi vad det gör att satsa på handeln! Inte ett skit
  Dåliga löner och osäkra jobb?!
  S är väl den som bara pratat handel dom sista 20 åren?!

 11. Konstigt, jag trodde S och Sjvp hade gått ihop nu? De har ju i alla fall gått ihop gällande värmeverket i vad som verkar vara ett fall av demens när de redan glömt vad de beslutat förra året (ännu en gång).

 12. Att sjp ( ett opolitiskt parti?) men med högervärderingar, varför? Lätt att se!

  • Här är nog S största skräck att medarbetare lämnar den ”trygga” anställningen hos Haparanda Stad för andra villkor hos en
   privataktör inom vård och omsorg. Det finns en gammal sanning om att privata vårdgivare är sämre och att det bara är vinster i välfärden man är ute efter. Ja dessa företag finns och ska bekämpas om dessa inte levererar en säker och bra vård men utanför Sveriges gränser, bland annat i Tyskland, är majoriteten av äldreboendena icke statliga och vad jag vet så lider inte dom äldre mer i Tyskland än i Sverige. Privatisera det som kan privatiseras för Haparanda Stad är också för liten kommun för att kunna driva detta med kvalitet och har inte dom ekonomiska musklerna det faktiskt krävs för att göra det här på ett bra sätt.

   • Ja… folkomröstning låter bra…
    Sen vad det blir, är ju resultatet av omröstningen.
    Så, alla ni som vet bäst, rösta fram ert förslag.
    Må bästa röst vinna !
    Viktigaste är ju att våra äldre har ett gott slut, och vi i framtiden.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen.