fbpx

”Vi står bakom köpet av värmepannan”

FRIA ORD: Vi anser att vi tagit ett bra beslut och att det vore fel mot skattebetalarna i kommunen att inte förvärva pannan, skriver 5 ledamöter i kommunstyrelsen.

Det har nog inte undgått någon att värmepannan på Älvstrandens kombinerade särskilda boende och förskola i Pello varit ett hett ämne den senaste tiden. Ända sedan beslutet togs i kommunstyrelsen 2019-12-09 har pannan debatterats flitigt både i tidningar och på sociala medier. Både kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) och Roland Kemppainen (S) har fått utstå stor kritik på grund av detta trots att sex andra ledamöter, inklusive oss undertecknade, också står bakom beslutet. Det påstås att Tomas och Roland skulle ha kört över andra politiker för att få igenom beslutet, men så är inte fallet, utan det har funnits en bred samsyn mellan majoritet och opposition i både kommunstyrelsens arbetsutskott och i kommunstyrelsen. Alla som deltagit på sammanträdena har fått ta del av samma handlingar, har fått ärendet föredraget och har fått sina frågor och funderingar besvarade. Vi anser oss därför varken vara överkörda eller vilseledda.

Det hela har sin början år 2018 när ett hyresavtal tecknades mellan Övertorneå kommun och Allan Lehtos bolag, Nya Älvgården AB. I avtalet står det att kommunen betalar bashyra, vilket innebär kallhyra, och därmed att värmen tillkommer. Andemeningen redan då var att kommunen skulle överta värmeanläggningen. Ett separat värmeavtal gjordes mellan bolaget och Tekniska enheten, som var ettårigt, har fullföljts av bägge parter och gällde till och med 2019-09-30. Innan avtalets utgång skulle det omförhandlas, men då Tekniska enheten och Nya Älvgården AB inte lyckades komma överens, gjorde istället Tomas och Roland ett försök att nå en överenskommelse mellan parterna. Detta lyckades och ledde fram till kommunstyrelsens beslut. Kommunen köper därför pannan för 1,1 miljoner och betalar 550.000 kronor som slutreglering för de optioner, som kommunen beställt utöver det som ingick i hyresavtalet. I och med köpet kommer kommunen att spara ca 2,7 miljoner kronor i driftkostnader på tio år. De pengarna kan istället användas till annat, till exempel vård, skola eller omsorg. Vi anser därför att vi tagit ett bra beslut och att det vore fel mot skattebetalarna i kommunen att inte förvärva pannan.

Ärendet är som bekant överklagat till Förvaltningsrätten, som nu ska avgöra om det begåtts något fel i ärendehanteringen.

Ledamöter i kommunstyrelsen
Robert Grape (C)
Anders Wälivaara (KD)
Christina Snell-Lumio (V)
Knut Omark (SJVP)
Camilla Mattila (S)

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

15 kommentarer på “”Vi står bakom köpet av värmepannan”

 1. Det märkliga är att kommunen som hyresgäst i fastigheten skall äga värmepannan? I normala och vanliga fall ingår väl uppvärmning i hyran, eller? Här har den s.k. kommunledningen gjort ett stort misstag som verkar vara svårt att erkänna, okunskapen vad ”bashyra” innebär?!

 2. Frågan är under behandling av förvaltningsrätten, vad kommer alla involverade göra om domen är till S och sjukvårdspartiet gagn? Avgår ni frivilligt då eller tänker ni bara nonchalera beslutet?
  Det skulle vara intressant att veta hur ni tänker göra framöver.

 3. Varför har inte nån från ÖFA skrivit under? Kan det möjligen vara så att ni vet egentligen att pannaffären är olaglig men vågar inte gå emot Mörtberg som ordnat jobb åt några av er…

 4. Är det inte dags att lägga ” lovikkavantarna” på bordet en gång för alla och säga som det är?
  Var nu riktiga Tornedalsmän och erkänn att ni gjort fel 😊 Det brukar kännas bättre sen..😊 Vad vinner ni på dessa pajkastningar?
  Nya vindar blåser vare sig Gubbväldet vill det eller inte🌪

 5. Jag ser inte heller denna gång att någon av de anonyma experterna kommer med nåt bättre förslag än politikerna som skriver ut sina namn. ” Tomma tunnor etc ”

 6. Bybo: Om fullmäktiges ledamöter inte vet vad de tar beslut om bör de nog inte sitta i fullmäktige. Att bashyra innebär kallhyra googlar man fram på någon sekund om man är intresserad.
  Jag har tidigare haft för avsikt att gå med i (S) i Övertorneå, men efter att ha varit in på deras FaceBook-sida som inte innehåller det minsta politik, utan bara en massa pajkastning mellan olika falanger har jag verkligen tänkt om. Aldrig att (S) i Övertorneå får min röst igen.
  Skärp er.

 7. 200119 står i media att sjvp uppger att de lämnar alliansen pga att centern inte backar kring beslutet om köpet av värmepannan. Har K O då lämnat sjvp eller kör han sitt eget då han nu anser att köpet av pannan är klokt och även svarar att han vågar ta ett bra beslut som är bra för kommunen? Är K O möjligen ytterligare en person som ser till sitt eget? … Eller har sjvp svårt att bestämma sig?

 8. Det handlar egentligen inte om själva värmepannan. Det tror jag folk börjat förstå nu. Det handlar om större saker än så. Jäv, misstänkta lagbrott och respekten för sitt uppdrag som politiker. Bra jobbat Bente och co. Ni har gjort ett mycket bra jobb med att ta fram FAKTA så att folket får veta vad som händer. Tror inte gänget som undertecknat denna insändare vinner något på den – tvärtom. Nu vet vi iaf vilka som vill skydda de ansvariga och fortsätta mörka sanningen…

 9. Tack Bybo2 för en rolig kommentar. ”Allan ringde Mörtberg och Kemppainen” ”Dessa två är amatörer” ”Mörtberg har hållhakar på alla 5” Är det inte dags för en TV serie från Övertorneå? Vem vinner? Vem försvinner? Vem förlorar kampen om värmepannan. Vem står till slut som segrare och kan ta hem värmepannan? Se nästa avsnitt av Expedition Övertorneå. Det skulle se vackert ut om man avslutar serien med att se lite rök komma ur skorstenen. För att piffa till det ytterligare så kan man ha en fin solnedgång i bakgrunden och samtidigt så ser man siluetten av någon som hugger ved.

 10. Kommentar till bybo som inte vågar sätta sitt eget namn bakom insändaren,
  Mitt svar är att jag vågar ta ett bra beslut som är bra för Kommunen.

 11. Instämmer helt med bybo2.
  Först gällde det att ha ett fördelaktigt hyresavtal för att få det godkänt. När det blev godkänt, hur många i fullmäktige förstod att bashyra innebar att värmen ej var inräknad?
  Det enda som de styrande verkar kunna det är att höja sina arvoden.
  Bra Bente som försöker få lite ordning i karusellen.

 12. En dåres försvarstal.
  Tjänstemännen har skött det exemplariskt och hänvisat till ingångna avtal. Det gillade inte Allan och ringde Mörtberg och Kempainen, dom två amatörerna ville blidka Allan och betalade honom med skattemedel. Sen försöker 5 st politiker försvara herrarna och säger hur bra affär det är. Varför inte visa kalkylerna som tjänstemännen tagit fram, visa avtalet och inte rapa upp om andemeningen. Titta på kopplingarna på de som skrivit under och Mörtberg så upptäcker ni att han har hållhake på alla 5.
  Bra att byken tvättas!

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare.