fbpx

Det riktade statsbidraget ska gå till äldreomsorgen!

I Haparandabladet tisdag 19 januari 2021 kunde vi läsa om Äldrebidragets väktare, Åke Bolmgren, ordförande i PRO, som skrivit ett brev till kommunalrådet Sven Tornberg. Jag reagerade på Tornbergs svar till Bolmgren då jag tycker att Tornberg uttrycker sig slarvigt. Kanske för att han inte vill säga som det är, att Alliansen inte vill satsa på äldreomsorgen!?

I februari 2020 tillförde kommunfullmäktige 15 miljoner kronor till socialnämnden för att de skulle få en budget i balans. Nu säger Tornberg att kommunfullmäktige tillförde socialnämnden pengar för att det fanns ett behov inom äldreomsorgen. Socialnämnden är mycket mer än bara äldreomsorgen, där ingår även anhörigstöd, omsorg om personer med funktionsnedsättning och individ- och familjeomsorg. Tornberg säger vidare att det riktade statsbidraget hjälper till att finansiera den satsning som vi redan gjort. Vilken satsning är det?

Under våren 2020 tillsattes en grupp som skulle hjälpa socialnämnden med att komma till stånd med sitt underskott och på kommunstyrelsens arbetsutskott i augusti 2020 informerades vi om att målet för socialnämnden var att kostnadsreducera med 15 miljoner kronor. Så först får socialnämnden 15 miljoner kronor i februari och några månader senare så ska man minska sin budget med 15 miljoner kronor.

Under hösten 2020 meddelade regeringen att målet för Sverige är att få världens bästa äldreomsorg och regeringen gick därför in med ett riktat statsbidrag för att utveckla och förbättra äldreomsorgen. För Haparandas del innebär det ca 5,3 miljoner kronor till äldreomsorgen.

När vi sedan på kommunfullmäktige i november tog beslut om budgeten för 2021, så meddelade den ledande Alliansen (C,M, Kd) att man ska minska socialnämndens anslag med 5,3 miljoner kronor. Lika mycket som det riktade statsbidraget från regeringen var på. Med motiveringen att socialnämnden i februari redan hade fått 15 miljoner kronor. Men de 15 miljoner kronor som socialnämnden fick i februari gick fortfarande inte till att förbättra och utveckla äldreomsorgen utan det var för att täcka socialnämndens underskott.äldreom

Om Alliansens syfte hade varit att förbättra och utveckla äldreomsorgen, då hade man sett till att äldreomsorgen fick varenda krona av de 5,3 miljoner kronorna från regeringen. Tornberg säger att man med statsbidraget frigör resurser som man kan använda till annat, varav den största delen går till skola/fritid/kultur som nu slipper en besparing på 4,4 miljoner kronor. Men om syftet är att utveckla och förbättra äldreomsorgen så ska det ju göras. Inte flytta pengar mellan olika konton och sedan säga att någon annan slipper en besparing.

Kommunen gör under 2020, delvis på grund av statsbidrag, ett överskott på cirka 40 miljoner kronor, vi har aldrig haft ett så stort överskott som nu. Så visst finns det pengar att omfördela till andra verksamheter och samtidigt utveckla och förbättra äldreomsorgen. Allt handlar om prioriteringar.

Nina Waara, gruppledare för Socialdemokraterna

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Det riktade statsbidraget ska gå till äldreomsorgen!

  1. Beror på vart i landet du bor tyvärr…Bli INTE gammal i Haparanda om du röstar på de som sitter/suttit vid makten..

    C + Sjukvårdspartiet gör mig MYCKET besviken.

    Nina W i (S) verkar vara en som får min röst.

  2. Vård och omsorg kostar och det ska alla äldre och personer med funktionsnedsättningar känna sig trygga med att dom får den vård de behöver.

  3. Tyvärr är det likadant i andra kommuner också när regeringen ger extra pengar
    Här skulle regeringen kräva att kommunerna ska redovisa hur dessa pengar används i t.ex äldreomsorgen

    • @RM

      I sådana här fall skulle det vara bättre om vård, omsorg och skola sköttes av staten!

      Samma villkor som skulle gälla oavsett kommun och område!

  4. Vård och omsorg ska få kosta! Äldre, personer med funktionsnedsättningar och personal ska känna trygghet i sina liv och känna att det finns empati och förståelse från politiker och tjänstemän.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”Alla kan lära sig minnestekniker”

Biosalongen på Folkets hus i Haparanda var nästintill fullsatt i tisdags kväll då kommunen bjudit in till ”En kväll man inte glömmer”. 

Taxibolag svarar på kritik om färdtjänst

En man fick inte åka till Haparanda efter att ha varit inlagd på Kalix sjukhus. Färdtjänsten beställdes att köra till hans bostad i Korpikylä, men eftersom han inte hade nycklarna med sig ville han hoppa av i gränsstaden istället. Detta

Mörtberg (C) redo att minska sitt arvode

Efter minoritetsåterremissen i måndagens kommunfullmäktige i Övertorneå ska frågan om revidering av budgeten, med förslaget om höjd kommunalskatt, återupptas den 25 november. Kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) uppges vara redo att gå ned i arvode. ”Jag har lämnat förslag till arbetsutskottet”,

Mörkret har inte vunnit över ljuset

Levande ljus, sång och tal om ljuset som besegrar mörkret och om sorgen som en av livets och glädjens byggstenar, var ett bärande budskap när Pajala församling under torsdagskvällen inledde Allhelgonahelgen med en minnesstund i Jarhois kapell för att minnas

Höstlov med mörker och ljus

Under vecka 44 infaller höstlovet i hela Sverige. I Övertorneå kommun anordnades många olika aktiviteter för de höstlovslediga barnen och ungdomarna. 

Chefens strävan: nära ledarskap och aktiviteter

Niklas Dahl, tillförordnad verksamhetschef på äldreboendet Hemstranden i Haparanda, lyfter vikten av aktiviteter och ett nära ledarskap. ”Alla ska ha mod att styra över sitt eget arbete”, säger han.