fbpx

Att förhindra privata aktörer förbättrar inte äldreomsorgen

Svar på Äldreomsorgen behöver fler händer i vården av Peter Waaras insändare under Fria Ord i HB den 16 februari 2021:

Varje företagare som lyckats anställa och ge sysselsättning åt andra människor, inbringar skatteintäkter till kommunen och de är därför hjältar!

4 av 5 jobb som skapas är just i privata företag.

Vad är det som gör att du Peter, tycker det är så ”fult” att göra vinst i sitt företag om man utför ett bra jobb där alla parter är nöjda? Vinst som dessutom inom vård- och omsorgsbranschen återinvesteras för att säkerställa tryggheten och kvaliteten för både anställda och brukare?

Att förhindra privata aktörer löser inte äldreomsorgens demografiska utmaningar, det ökar inte heller attraktiviteten till yrket med färre arbetsgivare att välja mellan.

Att svartmåla medarbetare och privata aktörer inom omsorgsbranschen som jobbar hårt med det de är duktiga på och som uppfyller alla de krav på tillstånd som krävs – tillstånd som inte ens en kommunal utförare behöver uppvisa –
det tjänar ingen på!

Dessutom visar ett flertal undersökningar att medarbetare i privat driven äldreomsorg är mer nöjda med sina arbetsförhållanden än de som har en kommunal arbetsgivare. Enligt Socialstyrelsens egna kvalitetsmätningar får privata aktörer ett bättre resultat än de offentliga.

I Haparanda kommuns medarbetarundersökning i mars 2020 svarar 52 procent av de som svarat att de kan tänka sig att arbeta för en privat aktör på nya Hemstranden.

Vilka fler branscher anser du Peter är ”fula” att göra vinst i? Tandläkare? Skola? HBV-hem? Branscher som skriker efter just fler händer, där de privata utförarna är ett bra komplement till de offentliga.

Nä, Peter, du propagerar för en förlegad vänsterideologi som går ut på att det är fult att vara företagare bara för att man gör vinst och den synen leder inte Haparanda framåt.

Vill man på allvar möta utmaningarna med allt fler äldre, samtidigt som kommunen behöver spara och tillgången på personal är otillräcklig, så är inte lösningen att slå undan benen för de privata utförarna inom omsorgen – tvärtom behöver vi mångfald: både kommunala och privata aktörer!

Vi behöver alla de modiga företagare som vågar ta steget att starta ett företag och det i vilken bransch de än brinner för! Det ger både tillväxt och utveckling som gynnar oss alla!

Catarina Lindmark

Eija Stenberg

Pia Hulkoff, ordf.

Sjukvårdspartiet i Haparanda

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

20 kommentarer på “Att förhindra privata aktörer förbättrar inte äldreomsorgen

  1. Haparanda Stad har en administration som är för stor för en kommun i Haparandas storlek! det märks tydligt nu när en stor del av personalen jobbar hemifrån och ingen saknar dom!? fattas det folk på golvet så märks det på en gång, så var ska man spara?

  2. Offentliga arbetsgivare är per definition en mindre attraktiv arbetsgivare jmf. med privata. Det vidimerat. Finns ingen som tjänar på en stor offentlig sektor som inte sällan falerar och har en betydligt lägre effektivitet och därmed dyrare för oss ägare, dvs. skattebetalare som vi är. Det är våra pengar. Glöm aldrig det.

    • Precis! Det är våra pengar och vi vill att varenda krona ska gå till verksamhet, inte till några giriga kapitalister som blir rika på våra skattepengar.
      Att dessa personer som är helt beroende av staten/kommunens skattepengar sedan har mage att kalla sig ”entreprenörer” får det ju att vända sig i densamma.
      Det finns väl ett ord för ett system med statsunderstödda företag?
      Var det inte nåt med kommu….någonting?

  3. Hink och spade…
    Haparanda kunde avskaffa den lokala politiken! Skapa en grupp med människor typ 5-7 personer som kunde styra detta…tex säljare, präster, läkare, lärare, föreningsfolk, vd osv .

    En väg: Framtid Haparanda…
    Ett litet tips folk som är sparkade , uteslutna:
    Behöver ej ansöka ….

    Sedan så skall kommunens organisation ses över där finns mkt pengar att spara…

  4. Bäste Knapsu. Som jag känner dig är du en klok man men en gråsosse in till märgen. Varför recenserar du Chomsky, som såvitt jag kan läsa mig till är han vänsterradikal socialist och syndikalist, på den tiden jag befann mig i uppfattningen att de socialdemokratiska ideerna var de bästa, var såna röd-röda spöken värre än borgarna?

  5. Om privata företagare vill driva äldreomsorg så är det ju bara att de startar och driver det från ”schratch”. De har ju den möjligheten och då driver de den som privat äldreomsorg. Inte ska de driva äldreomsorg med skattebetalarnas pengar.

  6. sen ang. gymnasie flyktingbarnen ca 7600 st som nu också centern och liberlarerna och högern med m, kd och sd vill utvisa. dessa ugdomar kan flytande svenska och klarar av som våra egna ungdomar och får godkänt betyg på gymansiet. dom ska enligt högern utvisas om dom inte får en fast anställning. detta inom 6 mån. s vill att denna tidperiod ska förlängas till 12 mån. men detta säger högern nej till. varför? bara för deras populistika politik att vinna lätta razi röster från sd. Det är fakta. Dessa undomar ska utvisas som kan svenska som kan utbilda sig på universitet m.m som läkare eller vårdbiträden. Men sen säger dom i högern att det är ok att vi ska ta emot ca 5000 kvotflyktingar som inte kan nått om de svenska samhället. så svenktalande ungdomar 7600 st utvisas och vi tar emot 5000 flyktingar som behöver 5-6 år bara för att lära sig språket. Tycker inte alla som jag att dessa ungdomar och att vi välkomnar dessa kvotflyktingar till vårt land- ni kommer att behövas i framtiden på vår arbetsmarknad. SD har säkert en annan uppfattning. och ni som röstar på sd: ta reda på hur vårt samhälle fungerar hur ni på det sättet säger nej till sd för att vi även i framtiden kan leva i ett demokratiskt samhälle. För sd politik och även m och kd politik kommer att undergräva vår frihet.

  7. vad är sjp för parti egentligen. inför valen går dom ut med att dom är opoltiskt obundna. men vad är fakta-jo. bara se på namnen som skrivit under inlägget. där finns högervärderingar som stenberg f.d centern och lindmark, hulkkoff med högern f.d moderater. för att inte nämna rönnkvist. utesluten moderat från partiet. ni har era högervärderingar vilket är ok men inför kommande val måste ni våga säga att ni delar högerns värderingar och är beredda att stödja moderaterna till makten med stöd av razi SD.

  8. fortfarande saknas rönnen i sjp debatten. är de moderaterna som gäller nu för rönnen. ingen dementi från sjp hittills i varje fall!! visst är de bra och de vet ju alla insatta att privata bolag som anställer betalar skatt. men om som i det här fallet ett privat bolag driver omsorg där vi skattebetalare betalar för deras tjänster så är de även nya skatteintäkter om kommunen skulle ny anställa personal till deras driva omsorg. så där är sjp bara ute efter populistiska röster från dom som inte fattar hur ett samhälle fungerar alltså (SD;are).

  9. LOV infördes av höger regeringen Bildt som en s.k. frihetsreform! Ingen är emot privata företag, vi lever i en marknadsekonomi! Men att privata aktörer går in i offentlig verksamhet, med vinst intresset i fokus som vi skattebetalare står för, är ett underkännande för det privata näringslivet, att leva och göra vinster på våra gemensamma skattemedel! Beklämmande! Se bara på Assistansreformen där bluff och båg av privata bolag undergräver statens ekonomi. Men höger politiker försvarar denna s.k. frihetsreform med våra skattemedel.

  10. Att ta in privata aktörer förbättrar inte äldreomsorgen. Vi betalar in våra skatter för att få vård, skola och omsorg, inte för att några stora vinstdrivande aktiebolag ska bli rikare.
    Politiker till höger jämställer välfärden som vilken affärsverksamhet som helst men vård, skola och omsorg är en kvasimarknad där efterfrågan bestäms av en offentlig budget inte av behov och lämpar sig därför mycket illa att utföras av privata aktörer.
    Förutsättningen för att konkurrens och kundval ska leda till ökad kvalitet är att vi byter när vi är missnöjda. Men det är inte lika lätt att byta förskola, gymnasium eller äldrevård som det är att byta tandkräm. Valet är ofta oåterkalleligt och det är svårt att utkräva ansvar.

    • Det finns något som heter kommunal intraprenad, där personal på respektive boende får en budget och överskottet går direkt tillbaka till de boende och personal.
      Då får du personer som vet vad det handlar om som har hand om pengarna.

  11. Nu förstår jag varför politikerna i Haparanda håller på att göra Haparanda Stads vård och omsorg till en oattraktiv arbetsgivare!? det är för att personalen ska bli mer positiv till att någon annan tar över! (Privat aktör) ett fulspel är vad ni håller på med.

    • ”That’s the standard technique of privatization: defund, make sure things don’t work, people get angry, you hand it over to private capital”

      /Noam Chomsky

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”Alla kan lära sig minnestekniker”

Biosalongen på Folkets hus i Haparanda var nästintill fullsatt i tisdags kväll då kommunen bjudit in till ”En kväll man inte glömmer”. 

Taxibolag svarar på kritik om färdtjänst

En man fick inte åka till Haparanda efter att ha varit inlagd på Kalix sjukhus. Färdtjänsten beställdes att köra till hans bostad i Korpikylä, men eftersom han inte hade nycklarna med sig ville han hoppa av i gränsstaden istället. Detta

Mörtberg (C) redo att minska sitt arvode

Efter minoritetsåterremissen i måndagens kommunfullmäktige i Övertorneå ska frågan om revidering av budgeten, med förslaget om höjd kommunalskatt, återupptas den 25 november. Kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) uppges vara redo att gå ned i arvode. ”Jag har lämnat förslag till arbetsutskottet”,

Mörkret har inte vunnit över ljuset

Levande ljus, sång och tal om ljuset som besegrar mörkret och om sorgen som en av livets och glädjens byggstenar, var ett bärande budskap när Pajala församling under torsdagskvällen inledde Allhelgonahelgen med en minnesstund i Jarhois kapell för att minnas

Höstlov med mörker och ljus

Under vecka 44 infaller höstlovet i hela Sverige. I Övertorneå kommun anordnades många olika aktiviteter för de höstlovslediga barnen och ungdomarna. 

Chefens strävan: nära ledarskap och aktiviteter

Niklas Dahl, tillförordnad verksamhetschef på äldreboendet Hemstranden i Haparanda, lyfter vikten av aktiviteter och ett nära ledarskap. ”Alla ska ha mod att styra över sitt eget arbete”, säger han.