fbpx

SJVP är inte i opposition

Replik på ”SJVP ger inte upp så lätt!” i Haparandabladet 19 februari:

Jag är glad att vi Socialdemokrater både kan kroka arm med styrande Centerpartiet och med Sjukvårdspartiet i frågor där vi har en samsyn. I en liten kommun måste vi samarbeta, och vara konstruktiva.

Ett exempel är precis som SJVP skriver, frågan om de stora bristerna i kommunens arbetsmiljöarbete. Vad SJVP glömmer nämna är att även de är orsaken till arbetsmiljöproblemen, vilket medarbetarundersökningar visat och som Haparandabladet skrivit om vid ett flertal tillfällen. Detta vill SJVP inte kännas vid, vilket vi menar är ett problem. Vi politiker utgör också medarbetarnas arbetsmiljö, och måste agera därefter. När anställd personal på kommunen mår dåligt av hur politiker beter sig, då måste man rannsaka sig själv. Det är ingen ursäkt att man är ett nytt parti med många oerfarna företrädare – då måste man se till att skaffa sig kunskap om det politiska uppdraget.

Det är aldrig ens fel att två träter. Jag är säker på att Sjukvårdspartiet hade kunnat bibehålla en samverkan inom koalitionen och fortsatt säkra en stabil högermajoritet i Haparanda kommun, men istället valde man att lämna. Eller blev uteslutna. Hur det nu ligger till är den forna koalitionen inte heller överens om.

Men hur det än är med den saken så kan ni i SJVP inte hävda att ni är i opposition, samtidigt som ni sitter kvar på ordförandeposter, och viceordförandeposter i kommunen.

När ni har ordförande- eller vice ordförandeposten i en nämnd eller en styrelse – så bär ni ansvar för verksamheten. Ni får ett extra arvode för det ansvaret. Och för verksamheten måste ni kunna ställas till svars. Det är inte att vara i opposition. Vill ni fortsätta kalla er för opposition, så bör ni omedelbart lämna era ordförande- och viceordförandeposter.

Ida Karkiainen

Ordförande för Socialdemokraterna i Haparanda

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

28 kommentarer på “SJVP är inte i opposition

  1. Nog tror jag Anders gör rätt för sin lön. Han har studerat till civilekonom och har därefter arbetat hela livet. Man ska inte glömma bort att han är en glad pensionär. Han måste få leva ett bra pensionärsliv han också precis som alla andra pensionärer.

  2. Intressant inköpt utredning där politiker hade allt ansvar för arbetsmiljöproblemen i kommunhuset! Tror ni problemen försvann när Sven ödmjukt lovade inför medarbetare att politiker skulle gå till sina kammare o rannsaka sig!? Innan resultatet kom visste få att ”husets problem” var orsakade av politiker. Själv tror bäs mycket beror på att alla ”bråkar” för att värna om sina egna budgetar mellan varann, hitta någon annan som får ta ansvaret och ett otroligt tydligt undvikande av arbetsuppgifter. otrevliga bemötanden, ett slussande mellan olika personer för ingen vill ta tag i de egentliga stora problemen. Kompetensförlusten är stor i kommunhuset. Ingen vågar syna arbetsmiljön på riktigt, det kostar. Tjänstetillsättningen är katastrof. Man annonserar för syns skull men egentligen har man bestämt innan. Vissa personer har varit alldeles för länge i huset och andra får hålla på hur som helst. Brist på förbättring får människor att söka bättre förutsättningar annanstans.

    • Det är inte bara i kommunhuset som arbetsmiljön är dålig! inom så gott som alla avdelningar inom vård och omsorg så är den psykiska arbetsmiljön under all kritik!

    • Bra affärside! Jag skulle gärna tillstyrka att betala full lön till många i riksdag och regering om dom lovade att inte göra något i syfte att rädda det som räddas kan…

  3. Verkkosurfaren: Tack för att du och min gamla mamma ger mig utrymne att uttrycka mig i det offentliga rummet, dock med pseudonym. Jag fortsätter att växa som människa och ryggraden har blivit mer stärkt och utslätad med åren.

    • Ferrum, beklagar att ditt alias hamnade i trålen av misstag, du ingick ej i målgruppen. Hoppas du får en bra helg!

  4. Hur är det med arvoden om man inte är med tex som vice
    Kråd? Tycker att det borde inte vara så svårt att svara på Ida?

    • Nej, det är korrekt. Det är inte alls svårt att svara på, ej heller att ta reda på för den som vill då arvodesreglementet finns på Haparandas hemsida. Vice ordförande i kommunstyrelsen får 15.456 kronor per månad, vice ordförande i socialnämnden får 7.231 kronor per månad, ordförande för samhällsbyggnadsnämnden får 11.721 kronor per månad. Övriga ”vanliga” ledamöter får inget fast månadsarvode utan ett mötesarvode på dryga 660 kronor.
      Att ordföringar och vice ordföringar får ett fast mötesarvode har givetvis att göra med att de förväntas axla ett extra stort ansvar och politiskt arbete jämfört med andra i kommunstyrelsen eller nämnder.

  5. Intensiva debatter! HB-webben tenderar att mer och mer vara ett forum för gnabb mellan sossarna och Sjvp. På lokal nivå har ju sossarna inte möjlighet att brunsmeta som man i desperation gör på riksnivå. Funderar dock på en sak: är det jag och andra betalande prenumeranter som på egen hand betalar möjligheten för riksdags- och kommunpolitiker och välkända aliasdebattörer (nättroll) att komma till tals, eller bidrar vi alla solidariskt (enligt sossarnas mantra). Frågan till Ida K, Anders R, Sverigevän, Ferrum, Fakta, Knapsu, mfl, är ni också betalande prenumeranter eller är ni snyltare som oavbrutet kan föra fram era åsikter tack vare att bla jag betalar prenumeration?

    • Vi vill så klart att så många som möjligt prenumererar för att få ta del av all den journalistik vi gör, och samtliga inlägg på Fria Ord. Men vi tycker också att det är en jätteviktig funktion att ha en diskussion om lokal politik som är öppen för alla. Så klart kan det bli gnabbigt och okonstruktivt ibland, men ibland blir det också väldigt bra, och att möjligheten finns är ganska unikt i mediesverige idag där de flesta tidningar stängt sina kommentarsfält. Vi är också jätteglada för att politikerna själva är med och diskuterar i kommentarsfälten, det betyder mycket för den lokala demokratin.

    • Jag har varit prenumerant på Haparandabladet sedan jag fick min första stadiga månadsinkomst. Lokaltidningen är bland det viktigaste vi har!

      • Tack för svar Ida. Bra att du bidrar till verksamheten i detta fall i form av lokalpressen. Andra mer högljudda debattörer skriker dock om ”giriga kapitalister” i andra sammanhang som tär på verksamheter, troligen utan att själv bidra till denna verksamhet.

    • Som svar på din fråga Verkkosurfaren, kan jag meddela dig att jag sen många decennier tillbaka är betalande prenumerant av HB.

      • Bra Knapsu, då finns ju hopp om att vi får fortsätta utbyta klokheter och komplimanger i detta forum! Den dag nån slinga kommer att handla om giriga kapitalister och tex bonusar till Volvochefer i tider av stöd från skattebetalare i coronatider, kan jag lova dig att jag och många andra som inte röstar rödgrönt är lika ilskna över hur skattemedel försnillas av kapitalisterna. Men där kanske bygdens riksdagsledamot kan påverka de styrande sossarna som stiftar lagar och bestämmelser om korttidspermitteringar? Det är förstås en annan debatt, men om politikerna diskuterade sakfrågor och ej käbblade utifrån partibok, kunde det bli bättre!

    • Hej Lucas!
      Vice ordförande i kommunstyrelsen får 15.456 kronor per månad och 185.472 kronor per år. Ordförande i samhällsbyggnadsnämnden får 11.721 kronor per månad, och 140.652 kronor per år. Detta såklart för att de förväntas axla ett extra stort ansvar och politiskt arbete. ”Vanliga” ledamöter får ett mötesarvode på ca 660 kronor.
      Arvodesreglementet går att ta del av på Haparanda stads hemsida.

  6. Fel Ida!
    Alla ledamöter i en kommunal nämnd eller styrelse har samma ansvar.
    Du kan väl inte mena att ansvaret varierar mellan ledamöterna?
    Positionerna som ordförande och vice ordf. beslutas av Kommunfullmäktige, Kf. Det beslutet togs vid mandatperiodens början.
    Om en ny majoritet uppstår i Kf. så är det fritt att yrka på byte av nämna positioner.
    Den majoriteten har vi ännu inte sett.

    • Givetvis kan man argumentera att alla ledamöter i en styrelse har samma ansvar, men det är inte riktigt rätt. Ordförande och vice ordförande i en styrelse eller en nämnd bär ett särskilt ansvar för att styra och leda arbetet i en nämnd. Det är därför vi arvoderar de posterna extra i form av ett fast månadsarvode – jämfört med övriga ordinarie ledamöter som får ett mötesarvode. Givetvis hänger mer arvode också ihop med ett större ansvar i praktiken.

  7. Fel Ida!
    Det var Sjvp som lyfte de brister som fanns inom Sn och handläggningen av ärenden. Förvaltningen var ovan med att politiker kräver ett mer komplett beslutsunderlag. De bristerna har man nu rättat till. Vår ambition att rätta till brister kom initialt att uppfattas som ett problem varför Sjvp kom att utpekas av Kdir och kso Sven T som ett arbetsmiljöproblem. De anklagelserna är nu borta då vi fått till en bättre ordning. Den förändringen gillar nog också Ida K och anklagelserna var helt felaktiga.

  8. Fel Ida!
    När Sjvp kom in i politiken så lyfte vi de arbetsmiljöproblemen som man negligerat under decennier. Problem som funnits under de mandatperioder då S var härskare. Vi krävde utredningar som sedan ledde till att kommundirektören entledigades och vi fått till ett Personalutskott som bl.a. ska arbeta med dessa problem.
    Nämnda förändringar kunde vi genomföra med hjälp av just Socialdemokraterna. Detta kan du Ida inte bestrida!
    Det resulterade dock till att vi uteslöts från den härskande koalitionen, Centern, Moderaten och Kd.
    Efter detta finns ingen politisk majoritet som styr Haparanda.

    • Fast sjvp skapade väl också arbetsmiljöproblem, med AR som försöker utöva ministerstyre bland annat?

  9. Rätt Ida!
    Då kommunen idag saknar en uttalad politisk majoritet. Så behöver alla partier förhandla med varandra för att få igenom det förslag som anses vara det bästa för Haparandas medborgare.
    Detta gäller såväl Sjukvårdspartiet som Alliansen och övriga partier. Inget parti styr ensam med egen majoritet.

  10. På vilket sätt har arbetsmiljön blivit sämre när det bytt styre i Kommunen? Jag skulle tro att det är obearbetade legor som jäser i kommunenhuset. Det har med all säkert funnits där under socialdemokratiskt styre. ”Old habits are hard to kill. ” Du får väl goggla svaret.

  11. Bra Ida att du tar upp arbetsmiljön inom Haparanda Stad! många i personalen inom socialförvaltningen mår dåligt på jobbet p.g.a dålig psykisk arbetsmiljö och det beror både på politiska beslut och härskarmentalitet från vissa i arbetsledningen! det minsta man kan begära av politiker är att man sätter sig in i ärenden innan beslut.

  12. SJVP företrädarna verkar inte veta själva ”vad dom är” 🙂
    Dom vill nog fiska röster var dom än kan komma åt dom.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”Alla kan lära sig minnestekniker”

Biosalongen på Folkets hus i Haparanda var nästintill fullsatt i tisdags kväll då kommunen bjudit in till ”En kväll man inte glömmer”. 

Taxibolag svarar på kritik om färdtjänst

En man fick inte åka till Haparanda efter att ha varit inlagd på Kalix sjukhus. Färdtjänsten beställdes att köra till hans bostad i Korpikylä, men eftersom han inte hade nycklarna med sig ville han hoppa av i gränsstaden istället. Detta

Mörtberg (C) redo att minska sitt arvode

Efter minoritetsåterremissen i måndagens kommunfullmäktige i Övertorneå ska frågan om revidering av budgeten, med förslaget om höjd kommunalskatt, återupptas den 25 november. Kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) uppges vara redo att gå ned i arvode. ”Jag har lämnat förslag till arbetsutskottet”,

Mörkret har inte vunnit över ljuset

Levande ljus, sång och tal om ljuset som besegrar mörkret och om sorgen som en av livets och glädjens byggstenar, var ett bärande budskap när Pajala församling under torsdagskvällen inledde Allhelgonahelgen med en minnesstund i Jarhois kapell för att minnas

Höstlov med mörker och ljus

Under vecka 44 infaller höstlovet i hela Sverige. I Övertorneå kommun anordnades många olika aktiviteter för de höstlovslediga barnen och ungdomarna. 

Chefens strävan: nära ledarskap och aktiviteter

Niklas Dahl, tillförordnad verksamhetschef på äldreboendet Hemstranden i Haparanda, lyfter vikten av aktiviteter och ett nära ledarskap. ”Alla ska ha mod att styra över sitt eget arbete”, säger han.