fbpx

Pajala bör också ta barnens lek på allvar

Som nyinflyttad till Pajala Centralort kan jag och min familj känna stor besvikelse över Pajalas engagemang för barnen. Detta är något jag tänkt på länge och sedan såg jag reportaget från Övertorneå kommun ”Barnens lek ska tas på allvar” och kände, ”Nä vi flyttar dit”.
Att en kommun med en mindre befolkning kan vara så i framkant jämfört med Pajala är sanslöst. Vi i centrala Pajala har en lekpark som en privatperson valde att sätta på Soluret i samband med en tävling denne vann, men allt eftersom har den plockats isär, då den gått sönder.
Sedan hade vi en jättefin lekpark vid församlingshemmet med grillplats, olika slags gungor, klätterställningar, linbana etc. Den har blivit skadad och tagits ned allt eftersom. Men det finns potential till att förbättra den med olika medel och det absolut bästa med den är att det är väldigt lite trafik runt den. Vilket är en nackdel i lekparken på Soluret.
Visst, nu är det ju så att Pajala församling äger den, men kommunen bör kunna lägga en investering på att köpa den eller åtminstone ge bidrag för att kunna rusta upp den för allmänhetens skull.
Jag tror inte att Pajala kommun engagerar sig i någon lekplats i hela kommunen, samma var det med badstränderna, kommunen förlitade sig på att ideella föreningar/krafter skulle ordna upp dom. Därav resultatet att de är förfallna för ingen jobbar gratis för andras skull speciellt länge, helt förståeligt. Det har märkts speciellt nu under pandemin när man ska utforska: allt är förfallet.
Pajala kommun lägger hellre flera miljoner på annat, som att rusta upp flygplatsen. Jag tror att Pajala kommun måste tänka om för att få oss familjer med framtiden i våra händer att stanna. Projektet Hej hemby borde endast vara för befolkningen i kommunen ”hur ska vi få alla att stanna” inte ”hur ska vi få hit..” För just nu ser det inte ljust ut.
Det finns mycket mer att ta i beaktande, det här är bara ett litet axplock efter att jag läste artikeln om Övertorneå.
Heja Övertorneå!

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

18 kommentarer på “Pajala bör också ta barnens lek på allvar

  1. Vi tog Magnus Pekkari på orden och besökte en av centralortens alla lekparker, denna gång blev de lillskogens lekpark.
    De var en ju som en äventyrspark, barnen var mycket nöjda och även vi föräldrar kunde slappna av med en kopp kaffe då hela lekparken var inhägnad.
    Jag ger lillskogenslekpark
    5/5 stjärnor.

  2. Mm jodå kan hålla med om att det skulle gärna få finnas lite mer för barnen, det finns massor att önska sig till byn. Men det rinner iväg så mycket pengar på massor av andra saker som också behövs. Inte alltid så lätt för en kommun som det gå ut för. Blir bara mindre och mindre. Många flyttlass med unga människor som ger sig av från kommunen.

  3. Jag håller inte riktigt med de som säger att det inte satsas något på lekplatser och utemiljöer i Pajala kommun. Följande investeringar har skett sedan 2014:
    2014 Soltorget 934 000 kr (varav privat bidrag från tävling 300 tkr)
    2014 Sattajärvi skola/fsk 380 000 kr
    2016 Centralskolan Pajala 956 000 kr
    2016 Gårdbyskolan Korpilombolo 916 000 kr
    2017 Lillskogens fsk Pajala 872 000 kr
    2017 Smedsskolan Pajala 870 000 kr
    2018 Snickarens fsk Pajala 430 000 kr
    2019 Kvarnens fsk Pajala 506 000 kr
    Totalt har 5 864 000 kr satsats sedan 2014. Projekten 2016-2017 hade statliga bidrag med cirka 50%. Vi byggde lekparken på Soltorget men Teknik- och service på kommunen sköter den, övriga utemiljöer i listan förvaltar vi åt kommunen. Man får givetvis leka på de lekplatser som finns på förskolor och skolor när det inte är verksamhet där. Alla våra lekplatser besiktas en gång per år, men ser ni fel eller brister är det bara att felanmäla till oss om det inte gäller Soltorget då felanmäler ni till Teknik- och service. Av de kommunala förskolorna och skolorna återstår endast upprustning av utemiljöerna på Tärendö skola och Jägarens fsk i Pajala. I år kommer vi även installera en del ny lekutrustning på tre av våra egna bostadsområden.

    • Så du Magnus, menar att de är helt okej att man drar ihop ett gäng och far till förskolorna runt om i hela kommunen, grillar lite, leker etc etc. Uppskattar personalen på förskolorna att de börjar springa folk där under lov/helger?
      Kanske till och med ha lite barnkalas då man ska försöka hålla sig ute, i dagens tider.

      Så vart ska barnen kunna leka som är lediga eller slutar tidigare under vardagar kunna leka när verksamheter är igång?

      Har själv haft problem med att de är sönderslagna glasflaskor, fimpar m.m efter helger på förskolan, det är inte trevligt att lämna sina barn till de heller. Känns dumt att uppmana att de är Okej att vara där.

      Nej, det där kommer inte att hålla i längden.

      • Ja, jag tycker absolut att man ska kunna använda de lekplatser som finns och som vi har satsat våra gemensamma skattepengar på, för det som de är byggda för, det vill säga barnens lek. Generellt har vi låg nyttjandegrad i många kommunala anläggningar, ta till exempel skolor som inte används på kvällar och helger samt står tomma under stor del av sommaren. För dessa är det inte så lätt att lösa ett bättre nyttjande. Men för lekplatser kan man det och då ska man absolut kunna gå med sin treåring och sin femåring för att gunga och åka lite rutschkana en lördag eftermiddag. Det bör rimligen inte genereras så mycket fimpar och glaskross från ett sådant besök. De fimparna och glaskrossen kommer nog oavsett vad jag skriver på hbwebben.

        Men tycker du det är bättre investerade pengar att vi bygger lekplatser på alla våra pedagogiska enheter och sedan bygger vi flera till utanför dessa enheter, och låter de förstnämnda stå outnyttjade annat än tre-fem timmar per vardag? Visst, det kan vi göra om vi får pengar till det. Men som skattebetalare tycker jag inte det är ett bra sätt att använda pengarna på.

    • Jag som är föräldraledig med mitt barn, var ska vi leka under vardagarna? Vi kan ju inte gå till förskolorna/skolornas områden eftersom verksamheten är igång. Det är ju helt absurt förslag att privatpersoner ska behöva vänta på att verksamheterna slutar, innan man kan nyttja dom lekplatserna. Förskolorna har ju verksamhet långt in på eftermiddagen ofta, och då är klockan så pass mycket att det är sängdags för barnen…

      Solurets lekplats måste ha byggts med äldre barn i tanken. För mitt barn på 1,5år kan inte leka där, annat än i gungan. Inte ens en rutschkana finns, för jag tänker då inte kalla det där livsfarliga färgskiftande röret utan kanter för en rutschkana! Inte ens jag som är vuxen skulle vilja åka och ramla åt sidan i den. Ordentligt staket runt om är också efterlängtat.

      Att förlita sig på att barnfamiljer har sina egna lekställningar hemma, som någon skrivit nedan, är bara naivt. De kräver ekonomiska förutsättningar som inte alla har.

      Det är barnen som blir lidande, bara för att kommunen inte ser behovet av utveckling. Pajala är inte framåtsträvande för barns aktiviteter, från min synvinkel. Otroligt synd, då det är här vi vill bo och uppfostra våra barn.

      • Jag känner igen mig i detta. Och hur många av alla som bor i villa har egentligen egna lekparker på gården? En del har förstås det, men långt ifrån alla. Kommunerna vill nog generellt inte satsa på lekparker eftersom de vill att alla barn ska förvaras på dagis från så låg ålder som möjligt. Den som väljer att vara föräldraledig (eller kanske hemmafru) är hänvisad till att köpa sig en egen lekplats. Nu i coronatider borde verkligen utelek prioriteras – och även föräldrars möjligheter att faktiskt vara hemma med sina barn, för det skulle helt säkert minska smittspridningen!

        • Pajala församlings lekplats är i STORT behov av reparation!! Det är nästan en säkerhetsfråga att låta den stå ”öppen för lek”. Verkligen synd för en så fin plats! Soltorgets lekpark är välbesökt, dock trist med hålen i mattan och fiskgungan som nu är sönder. Förskolornas gårdar är toppen, och ett bra alternativ på kvällar och helger. Men något jag som förälder saknar är ju en lekmiljö under vintermånaderna! fruktansvärt då det inte finns nånstans att leka med barnen. I vintras klättrade barn i snöhögar vid vägarna i centrum-farligt. Ändå har vi ju gratis material att jobba med-SNÖ. Plogar upp ett område där barnen kan leka- soltorget? Badhusparken? ”Korgparken”? Det är en önskan till kommande vinter!

      • Se dig om, det finns en liten klätterställning med rutchkana alldeles brevid det färgsskiftande röret. Vi är mycket nöjda med utbudet av lekplatser i Pajala. Vi brukar använda soltoget och skolornas lekplatser.

  4. Vad hjälper en lekplats barnfamiljer i Övertorneå. Familjerna dvs föräldrarna måste ju ha ett arbete innan man kan bosätta eller bo kvar i kommunen. Sluta satsa pengar på sådant. Dom flesta bor i egna hus/villor och kan ha egna lekplatser. Barnen sitter ju med sina ”paddor” i famnen!

    • Det är väl bra om barnen får alternativa fritidssysselsättningar? Att stirra på skärmar hela dagarna leder till dålig syn. Till och med fängelsekunder har väl rätt till någon timmes utevistelse per dag. Den möjligheten bör även barn ha. Faktiskt är det ju jättekonstigt att det har varit så ont om lekparker i Övertorneå. För några årtionden sedan gick barnen ut i skogen och lekte i militära utrymmen som man egentligen inte fick leka i.

  5. Övertorneå har haft det bra med olika aktiviteter för oss barnfamiljer tack vare föreningen ”vilja” som ordnat massor och även hjälpt många familjer ❤❤
    Det är bra att vi äntligen får upprustade lekparker men ni ska veta att vi fått tjata och vänta. Tycker det borde vara en självklarhet att man har fina lekområden i en kommun. Men det lyfts fram som om de nu gör något fantastiskt 🤣🤣
    I väntan på lekpark har mina barn hunnit bli för stora..👎

  6. Håller med dig helt och hållet!
    Är mamma till två barn. Vi har varit till lekplatserna en handfull gånger men församlingens är så nedgången och Solurets lekplats känns farlig.

    Ombyggnad, renovering och uppfräschning hade varit välkommet! Lekplatsen vid soluret bör kompletteras med ett rejält staket med grind! Mina barn har nu blivit så stora att de håller sig på området men när de var yngre så kändes det inte säkert att låta barnen leka där. Har flera gånger varit med om att små barn springer på vägen! Även om man som förälder håller koll så är barn otroligt snabba!

    • Enligt rykten planerar man att bygga lekplats bredvid en farlig väg i Övertorneå. Man får ju hoppas att detta inte stämmer, kommunen borde väl ändå tänka på områdets lämplighet?

  7. Tror att lekparken vid förs. hemmet tillhör kyrkan, inte
    kommunen?

  8. Jag håller med om det du skriver om ”hej hemby”. Som boende i de här trakterna känner man sig på många sätt bortglömd och bortvald. Övertorneå kommun har ända fram till nu inte alls brytt sig om lekparker, så kommuninvånarna har i många fall valt att åka över till finska Ylitornio eller finska Pello för att låta barnen leka på grannlandets lekplatser. Nu när gränserna är mer eller mindre stängda finns det alltså inte särskilt många alternativ för barn som vill leka. Det har nog alltid varit så här, att man har sett förbi de boende och bara fokuserat på att få hit turister (och nu senast att få folk från andra ställen att flytta hit). Om det är så att man nu tänker satsa på kommunens egna barn är det mycket positivt.

  9. Bra skrivet! tyvärr är det så det ser ut i centralorten. Man får skämmas när man tar hit vänner och besökare.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”Alla kan lära sig minnestekniker”

Biosalongen på Folkets hus i Haparanda var nästintill fullsatt i tisdags kväll då kommunen bjudit in till ”En kväll man inte glömmer”. 

Taxibolag svarar på kritik om färdtjänst

En man fick inte åka till Haparanda efter att ha varit inlagd på Kalix sjukhus. Färdtjänsten beställdes att köra till hans bostad i Korpikylä, men eftersom han inte hade nycklarna med sig ville han hoppa av i gränsstaden istället. Detta

Mörtberg (C) redo att minska sitt arvode

Efter minoritetsåterremissen i måndagens kommunfullmäktige i Övertorneå ska frågan om revidering av budgeten, med förslaget om höjd kommunalskatt, återupptas den 25 november. Kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) uppges vara redo att gå ned i arvode. ”Jag har lämnat förslag till arbetsutskottet”,

Mörkret har inte vunnit över ljuset

Levande ljus, sång och tal om ljuset som besegrar mörkret och om sorgen som en av livets och glädjens byggstenar, var ett bärande budskap när Pajala församling under torsdagskvällen inledde Allhelgonahelgen med en minnesstund i Jarhois kapell för att minnas

Höstlov med mörker och ljus

Under vecka 44 infaller höstlovet i hela Sverige. I Övertorneå kommun anordnades många olika aktiviteter för de höstlovslediga barnen och ungdomarna. 

Chefens strävan: nära ledarskap och aktiviteter

Niklas Dahl, tillförordnad verksamhetschef på äldreboendet Hemstranden i Haparanda, lyfter vikten av aktiviteter och ett nära ledarskap. ”Alla ska ha mod att styra över sitt eget arbete”, säger han.