fbpx

Avbryt nedläggningen av Gläntan

Gällande kommunens planer att lägga ned Gläntans boende vill jag ge stöd till KDs kritik vad gäller planen.

Alla människor är lika mycket värda – men vi är olika, en del behöver samhällets stöd med hjälp av fantastisk personal.

Personer med psykiskt funktionshinder tillhör LSS och får insatser enligt LSS 9§ precis som personer med intellektuella funktionsnedsättningar får.

Men att slå samman dessa två verksamheter innebär stora förändringar i båda gruppernas vardag. Det skulle behövas minst lika mycket personal, om inte mer, för att få vardagen att fungera för alla. För varje person har olika behov.

Båda verksamheterna kräver utbildad personal som har specifika kunskaper för de olika grupperna Gällande personalkostnader sparar kommunen ingenting, snarare tvärtom. Det är inte enbart personalen som ska omskolas utan lokaler på gruppboendena ska också ändras. Det är känt att det inte bör vara fler än fem boende på gruppboenden för de med intellektuella funktionshinder.

Vad kommunen där också glömmer gäller att brukaren, dennes godeman, föräldrar med flera ska acceptera ändrande boendeförhållanden. Boenden måste vara individuellt anpassade.

Vad gäller daglig verksamhet måste även inriktningen ändras, vilket säkerligen inte accepteras av alla personer som detta handlar om.

Det är uppenbart att kommunen inte har tagit hänsyn till gruppernas speciella behov, och det är uppenbart att den ena eller den andra gruppen kommer att få ge vika när det gäller att få sina behov tillgodosedda.

I båda verksamheterna i Haparanda finns personer som tidigare vårdades på institutioner och säkerligen har minnen som inte är bra från den tiden. Att slå ihop dessa grupper kan väcka många dåliga och också smärtsamma minnen med rädsla och oro.

Hoppas verkligen att denna planering inte fullföljs av kommunen. Båda grupper har rätt till ett värdigt liv. Alla berörda behöver lugn och ro, vård och omsorg efter deras individuella villkor och behov.

Raija Wittikko Faarinen

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Avbryt nedläggningen av Gläntan

  1. Kan ingen av dom beslutande politikerna kommentera hur dom tänkte när dom tog beslutet , vet ni ens var Gläntan ligger?

  2. Jag tror att dom flesta av politikerna som röstade om nedläggning av Gläntan inte har en aning om skillnaden mellan Lss och socialpsykiatrins klienter och deras behov.

  3. Bra skrivet Raija! du har kännedom om dessa klienters behov och du förstår problemen med att blanda dessa grupper! hoppas att politikerna tar sitt förnuft till fånga och lyssnar på dom som känner till dessa grupper och ändrar sitt beslut.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare.