fbpx

Hur vill du engagera dig?

Det sägs att det finns problem med demokratin och att politiker kanske har hemliga agendor som inte redovisas för oss medborgare. Oavsett om det är lokalt i kommunen, regionen eller på riksnivå så uppstår dessa diskussioner flera gånger per år och blir tyvärr en negativ upplevelse av hur politiken styr de beslut som tas i en kommun eller ett land.

På sociala medier kan man ibland läsa ilskna kommentarer om att medborgarna har allt sämre insyn i beslutsprocesserna, att makten hamnar högre upp och besluten långt ifrån det civila samhället som är grundpelaren i en fungerande demokrati. I situationen föds det vi kallar fake-news och det blir inte bättre av att människor tvingas sitta isolerade och inte kan träffas öga mot öga i möten.
1979 engagerade sig över 1,5 miljoner människor partipolitiskt i Sverige, jämför med idag då siffrorna ligger på 262 000 personer, och denna spiral är ständigt på väg neråt, även om demokratin blir allt viktigare att upprätthålla. Inte undra på att det kan uppkomma en utanförståendekänsla för vad politik egentligen är och vad politiker kan tänkas syssla med.

För att de demokratiska processerna ska fungera är det viktigt att människor engagerar sig politiskt, men är det ens någon som känner en politiker längre? Lösningen på de samhällsproblem vi möter är inte enligt mig att vända andra kinden till, knyta handen i fickan eller att klaga på Facebook. Döende folkrörelser, avtagande föreningsliv i kommunerna och medborgare som saknar insyn i politiska beslut leder till misstro mot våra politiker, beslutsfattare och tjänstemän, men det kanske är dags för dig att titta dig i spegeln och fundera över var du hör hemma politiskt? Hur många gör det idag skriver Pia Vallgårda som är fritidspolitiker i Vaxholm. Hon skriver också att vi inte får låta politiken, som angår oss alla, tillhöra en så kallad ”elit”, utan gå med i ett parti och ta reda på hur samhället fungerar. Man behöver inte åta sig ett uppdrag om man inte vill, utan det räcker att bara lyssna och prata om det som pågår i samhället, och här i Haparanda finns ingen ”elit” utan bara engagerade Haparandabor, som vill staden och dess invånare dess bästa.

Att kunna mötas, trots olika åsikter i frågor är viktigt och det som håller ihop samhället genom kriser, hot och rädslor. Men för att kunna göra detta så behövs även du. Så fundera en extra gång, hur vill du att vårt samhälle ska fungera, hur ska vi mötas både på sociala medier och i mötet öga mot öga. Det är vi som formar samtalsklimatet, besluten och demokratin i vår kommun, hur vill du engagera dig?

Maria Granström Centerpartist och engagerad medborgare.

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

13 kommentarer på “Hur vill du engagera dig?

  1. Vi måste överge det demokratura systemet och gå över till riktig demokrati som det praktiseras i det folkomröstningsstyrda Schweiz.

  2. Hur vet man att ett parti arbetar för kommunens bästa? Vilket parti vet vad som är för kommunens bästa eftersom inga samtal sker med kommunens medborgare och det gäller alla partier. Alla är lika dåliga på det.

  3. Högern i ötå vill sälja ut bestånden av lägenheter i ötå, hedenäset, juoksengi till privata bolag. Till vilket pris som helst. Men frågan är varför är bestånden i Pello fredande från privata uppköpare? är de allan eller mörtberg som har avtalat om annat? är faktiks en spekulant på hela beståndet i pello. men fått nej. Varför?

  4. Centerpartiet är det främsta partiet som inte vurmar om landsbygden. Och annat är när man från centrala centrum mitt i högerns fäste i Stockholm låtsas vurma för glesbyden- hittills har man stängt af. fk. bilprovningen. och ändå får man applåder av dom styrande i hpda och ötå, ska marknaden verkligen lösa era värderingarsbehov som inte är i verklighetens ens i fantasin i era höger värderingar. i överorneå ville centern privatisera barnomsorgen före valet 2018, men de blev inget av de i genom att vänstern sa emot, det är fakta.

  5. Det minsta man begära av politikerna i Haparanda att man tar reda på verkligheten inom verksamheterna innan man tar beslut i frågor! att sitta och lyssna på tjänstemän som bara ser sitt eget bästa är inte lika med verkligheten

  6. Eliten i Haparanda består av t ex kommunpolitiker, tjänstemän, företagsledare, och annat löst folk som tror sig vara ”adeln” bara för att de har lite pengar och lite kontakter. Den utbredda svågerpolitiken och tystnadskulturen är ju sedan gammalt välkänd i Haparanda.

    Det märkliga är att majoriteten av dessa (Haparandaadeln) är medlemmar i ljusskygga slutna ockulta ordenssällskap som t ex Odd Fellows, Frimurarna, Rebeckasystrarna osv. Där bakom stänga dörrar i dunklet diskuterar de och tar beslut om politik och samhällsutvecklingen i Haparanda. Detta sker oberoende av partifärger och sker ovanför folkets huvuden. Denna korruptionskultur med svågerpolitik och hemliga sällskap är ett allvarligt hot emot demokratin!

    • Jo, ja håller med om allt detta – det är frågan om en ren konspiration och sant är att Odd Fellow, Frimurarna och Rebeckasystrarna är ”hang arounds” till det internationella nätverket Illuminati. Sanna mina ord!
      Rituella offerriter på Odd Fellows varvas med uppgörelser om vem som ska ha vad i Haparanda kommun. Pensioner fördelas parallellt med initiationsriter, troligtvis med förnedrande inslag. Stormästarna iklädda gråsvarta kåpor läser besvärjelser och manar till samling bakom hemliga urkunder.
      Rotaryflotten är i själva verket en kamera som följer allas våra rörelser i realtid med direktlänk till – ja, vad tror ni – Vatikanstaten och centrum för Illuminati.
      Läget är allvarligt! Mycket allvarligt!

    • @Bottmedöversittarna mfl signaturer: Ser att ditt och flera andra inlägg är inspirerade av Qanon-rörelsens ideer, som går ut på att samhället styrs av en hemlig grupp av satanistiska pedofiler, och såg det som sin plikt att hjälpa Trump behålla makten (genom att storma kongressen). Det är bra att du/ni skriver era inlägg och att hbwebben publicerar dem, så alla får läsa hur skruvade era tankar är…

      • veckosurfaren/ Dags att du börjar läsa på lite nu va? Har ingenting med någon Qanon rörelse att göra att man kritiserar en korrupt samhällselit som är odemokratisk och som är medlemmar i ljusskygga slutna ockulta sällskap.

        • Hmm, ni konspirationsteoretiker kanske är nåt på spåren, du kanske har rätt? Bara för att man är paranoid behöver det inte utesluta att man är förföljd. Man pratar ju i USA om ”The Deep State” som ligger bakom konspirationen, vi kanske har en ”Syvyyskunta” i Happis också vem vet? Och apropå corona, hörde nyligen varför man ska ta två sprutor: Första gången ska man luras att slappna av, andra gången placerar ”dom” in chippet…

  7. 1. Det kanske inte finns något parti som passar ens egna åsikter.
    2. Om man måste jobba hela dagarna för att försörja sig och dessutom kanske har barn att ta hand om har man knappast tid att delta i några politiska möten.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”Alla kan lära sig minnestekniker”

Biosalongen på Folkets hus i Haparanda var nästintill fullsatt i tisdags kväll då kommunen bjudit in till ”En kväll man inte glömmer”. 

Taxibolag svarar på kritik om färdtjänst

En man fick inte åka till Haparanda efter att ha varit inlagd på Kalix sjukhus. Färdtjänsten beställdes att köra till hans bostad i Korpikylä, men eftersom han inte hade nycklarna med sig ville han hoppa av i gränsstaden istället. Detta

Mörtberg (C) redo att minska sitt arvode

Efter minoritetsåterremissen i måndagens kommunfullmäktige i Övertorneå ska frågan om revidering av budgeten, med förslaget om höjd kommunalskatt, återupptas den 25 november. Kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) uppges vara redo att gå ned i arvode. ”Jag har lämnat förslag till arbetsutskottet”,

Mörkret har inte vunnit över ljuset

Levande ljus, sång och tal om ljuset som besegrar mörkret och om sorgen som en av livets och glädjens byggstenar, var ett bärande budskap när Pajala församling under torsdagskvällen inledde Allhelgonahelgen med en minnesstund i Jarhois kapell för att minnas

Höstlov med mörker och ljus

Under vecka 44 infaller höstlovet i hela Sverige. I Övertorneå kommun anordnades många olika aktiviteter för de höstlovslediga barnen och ungdomarna. 

Chefens strävan: nära ledarskap och aktiviteter

Niklas Dahl, tillförordnad verksamhetschef på äldreboendet Hemstranden i Haparanda, lyfter vikten av aktiviteter och ett nära ledarskap. ”Alla ska ha mod att styra över sitt eget arbete”, säger han.