Lokalbefolkningen borde få korsa gränsen i vardagen

Den finska regeringen begränsar gränsinvånarnas officiella tjänster.

Haparanda-Tornio-gränsen mellan tvillingstäderna korsas av cirka 1.000 människor per dag, inklusive lastbilstrafik. Enligt min mening borde lokalbefolkningen i Haparanda och Tornio tillåtas att röra sig fritt, även om riksgränsen ligger däremellan.De lokala invånarna i Haparanda-Tornio är helt beroende av de båda kommunernas gemensamma tjänster.Det finns inga definitiva indikationer på att coronavirusinfektioner skulle öka med fri gränspassage mellan lokal-befolkningen i Haparanda och Tornio.

Det är mycket lätt för gränsvakter att identifiera lokalbefolkningen från Haparanda/Tornio. Allt du behöver är en identitetshandling från befolkningsinformationssystemet och ett officiellt identitetskort.Björn Wahlroos, styrelseordförande för UPM-Kymmene och Sampo, frågar i tidningen Talouselämä: ”Går vi för långt i coronaverksamheten?” och ”Det är svårt att förstå fördelarna med att stänga gränsen mellan Tornio och Haparanda.”

Reino Rissanen, Haparanda

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Aprilskämt föll inte alla i smaken

Haparanda stads aprilskämt om att ransonera preventivmedel för att öka barnafödandet fick en del skratt, men många ansåg skämtet vara smaklöst och rent av sexistiskt. 

Företagare uppmärksammades på gala

På lördagen den 22 mars hölls Näringslivsgalan i Övertorneå. Utmärkelser som Årets företagare och Årets hederspris delades ut på den välbesökta galan. ”Det här lever jag på länge”, säger Elisabeth Holmgren som tog emot hederspriset. 

Monika ger ranvävning status som kulturarv

Monika Luiksaar Lunds arbete med att skriva en bok om den gamla traditionen i nordkalottområdet av att väva ranor, har uppmärksammats och nu skrivs den tornedalska ranvävningen in i den svenska förteckningen över levande kulturarv. 

Bönder – en utrotningshotad art

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Pesula Lantbruk är en av två aktiva i Haparanda kommun. ”Pappa brukar säga att snart är bönder så sällsynta att folk börjar peka och säga, att titta där går en bonde”. 

Film på meänkieli prisades

Filmen Rörelser fick premiär för inbjudna gäster. Det handlar om den första långfilmen på meänkieli.