fbpx

Nu är måttet rågat vad gäller Klippan!

Nu är måttet rågat för den personalpolicy som förs på Klippans äldreboende. Som anhörig till en svårt sjuk dement som vistas på Klippan sedan 2018 har jag kunnat konstatera att patientsäkerheten på Klippan enligt mig går att ifrågasätta. De schemaändringar som gjorts har medfört minskad bemanning på kvällarna. Två undersköterskor ska räcka till för 11 sjuka .

Det säger väl sunda förnuftet att det inte är godtagbart att våra nära som inte kan föra sin egen talan ska känna av försämringarna. Personalen brukar säga: ”Nej, nu har vi inte tillräckligt många händer som kan hjälpa till”. Det är så beklämmande att höra deras frustration över alla beslut som tas över huvudet på dem som står patienterna närmast.

Att röra om och ändra i rutiner som skapats är inte till gagn. Speciellt inte under en pandemi. Som anhöriga minskar vår insyn i vården på grund av besöksförbudet som är infört. Jag förstår mycket väl att det är viktigt att inte smittan ska få fäste. Det verkar som detta fungerat väl.

Frågan jag ställer mig är: Hur länge ska detta pågå att inte kunna förutse att den nuvarande bemanningen på Klippan är ställd under lupp?

Hoppas och tror att Haparanda kommun kommer att ändra sin inställning till kostnaden för vård av sjuka människor. Var rädd om den personal som sliter dag och natt och ändå känner sig otillräckliga. En fungerande äldrevård betyder trygghet för de som behöver hjälpen och deras anhöriga.

Vore bra att höra Haparanda kommuns synpunkter. Hur tänker ni er framtiden för de äldre som kommer att behöva ha vård i Haparanda kommun?

Britt-Mari Potila Nilsson Broaryd

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

28 kommentarer på “Nu är måttet rågat vad gäller Klippan!

  1. Tyvärr så ser det likadant ut i resten av Sverige. Bemmaningshandboken och hälsosamma scheman, känner ni igen orden. Man ska inte ha vikarier utan man ska ersätta varandra vid sjukdom, semester och andra ledighet. Man ska kunna vara på andra plan och ha resurs pass och även andra boenden. Kontinuitet, skit i det. Värdegrund likadant och servicegarantier vad är det!?
    Man ska helt enkelt ha ut så mycket som möjligt av varenda anställd.
    Hur personalen mår och hur återhämtningen ser ut mellan passen det struntar man i. Arbetsmiljö, vad är det? Det är bara ekonomi man tänker på. Hur man ska få personal och att någon vill utbilda sig i till undersköterska i framtiden är en gåta.
    Detta fortsätter trots att det är coronapandemi och personalen sliter halvt ihjäl sig. Det verkar som man pratar för döva öron. Det verkar att det spelar ingen roll hur mycket pengar som kommunerna får. Man måste rikta pengar till äldreomsorgen.
    Ingen är idag stolt över att vara undersköterska, för du behöver inte ha utbildning eller ens kunna språket, det är bara att ta en rock och börja jobba. Så värderar arbetsgivare usk yrket idag.
    Så det är en mycket lång väg att gå om Sverige ska ha världens bästa äldreboenden. För idag har man lokaler som i öststaterna och bemanning från tredje världen (ej rasist).
    Finns inte ens en skölj på vissa äldreboenden och då ska personal stå och rengöra pottor och kissflaskor på den boendes toalett.
    Sen pratar man om basala hygien rutiner .När man tog bort allt som påminde om sjukhem. Det skulle vara så hemlikt som möjligt och inga sjukhus rutiner fick förekomma. Men det är personalen som har dåliga hygien rutiner. Och det är personalen som släpper in smitta på äldreboende. I våras fanns inte ens skyddsutrustning på äldreboende. Där stod man med kortärmadplastförkläde och handskar. Och blev boende hämtade av ambulans så såg dem ut som austronater. Och vi hade ingenting. Men det är personalens fel. Sen släppte man besöksförbudet men det är fortfarande personalens fel.
    Ni hör ju själva hur snett man resonerar.
    Äldreomsorgen ska vara en fredad zon där inga besparingar får göras, man ska vara stolt över att jobba där och du ska ha tillräckligt med kollegor, du ska själv kunna bo där en dag.
    Man ska däremot tillföra medel hela tiden för och utveckla och utbilda personalen.
    Sverige är bland de rikaste länderna i världen och vi har råd med den bästa äldreomsorgen i världen. Inget annat är gott nog.
    Så Haparanda stad, anta utmaningen och kavla upp ärmarna i kommunhuset och börja jobba. Det finns lite att ta tag i.

    • Bitti.. Du har så rätt i allt du skriver! Om arbetsledningen skulle ändra inriktning och lyssna på oss på golvet! Så kanske Haparanda skulle bli Sveriges bästa äldreomsorg och omsorg överhuvudtaget! Men med den personalpolitik som våra / eller vår högsta chef bedriver så är det bara en utopi!

      • Bemmaningshandboken är så fel det kan bli, vem har hittat på detta? Man säger att vi har samplanering, men det gäller tydligen inte tjänstemän.
        Säger man till socialchefen att nu så har vi minskat dina timmar här på kontoret så nu får du jobba helger på socialjouren för att få ihop dina timmar, vi har samplanering. Det skulle vara en utopi.
        Men vårdpersonal ser man som bara händer och fötter.
        Man har gjort hälsosamma scheman till en budgetfråga istället för vad det var tänkt som från början, likadant med pengarna från staten som ska gå till äldreomsorgen och inte till något annat.
        Man kan inte nedprioritera
        Vård och omsorg hela tiden, ingen vill varken bo eller jobba där till sist. Pandemin har tydligt visat på bristerna inom äldreomsorgen. Nu måste kommunen ta sitt ansvar. Höj skatten om man inte får ihop budgeten, men rör inte pengarna som ska gå till de äldre och vårdpersonalen. Allt annat är skandal. Fatta detta.

  2. Finns det verkligen INGEN i politiken eller Socialnämnden som förstår och bryr sig hur all vårdpersonal har det idag i Haparanda Stad? Arbetsglädjen är totalt borta, att ge våra äldre guldkant i deras vardag existerar inte mera, ingen orkar bry sig eller engagera sig för man är konstant trött. Man gör endast det nödvändiga för att man ska orka och hinna med alla på enheten. Det gick väldigt snabbt att köra äldreomsorgen i botten med sittande politiker men tur att det snart är nytt val…..

    • Sliten Uska. Ingen i politiken eller i förvaltningen bryr sig hur personalen mår! man bara jagar besparingar
      Höj skatten så både personal och brukare får ett värdigt liv.

  3. Det går bara utför med Haparanda Stads personalpolitik,. Nu är den sämre än någonsin och botten är väl inte nådd ännu.

  4. ”från holmen” jag håller med dig 100%, många som röstade tex. sjukvårdspartiet är idag jättebesvikna, jag är en av dem. Centerns politik visste man innan.

    • Mattilalainen: Sjvp är det enda parti som från dag ett har kämpat för en bättre arbetsmiljö – vilket de övriga partierna inte tycker är vårt politiska uppdrag! Det är en av orsakerna till varför vi inte finns kvar i koalitionen längre. Vi kommer att fortsätta jobba för det nu när vi står obundna

  5. kan ju bara konstatera att folket har röstat fram sina politiker…lite sent att hosta nu

  6. Hur många måste det vara personal för att det ska gå ihop dag/kvälls och nattetid? Det verkar aldrig vara nog med personal.

  7. Det har alltid varit två som arbetar kvällen. Nu när vi har fått nytt schema, så börjar natten kl 21.25. Och kvällspersonalen slutar 21.15 och 21.30. Över rapporteringstiden till nattpersonal blir 5 min ,vad som har hänt under kvällen.

    • En fråga till politikerna i Haparanda, när ska man börja spara i kommunhuset och börja prioritera resurserna dit det behövs mest t.e.x inom vård och omsorg? nu har administrationen en för stor kostym för en kommun i Haparandas storlek.

      • Har du koll på detta? Inom verksamheten socialförvaltningen så är det sparat dragit ned på ca sex tjänster d.v s administration och chefer under sista året. Men det ser ni inte och inget nämns någonstans om det. Det är verkligen storstädat på den nivån. Kolla upp fakta på det så får du nog en tankeställare. Rummen ekar tomma på är, ho och soc. Vem ska ordna hjälp den dag du behöver det?

      • Har du arbetat i kommunhuset med administration? Tror jag minsann inte. Du har ingen aning om vad alla som arbetar där har att göra om dagarna.

  8. högerns politik går ju ut på att spara på skola, vård och omsorg för att därigenom få en anledning att privatisera verksamheterna. fast det blir kostsammare för oss skattebetalare. men de är ju högers och liberalernas ideologi att privatisera allt och alla. men inte när de gäller jordbrukssektorn. ingen konkurrens där inte. varför?

  9. Det har ju ALLTID varit bara två undersköterskor på kvällarna? Natten har börjat åtta och den av kvällsbemanning har gått hem! Vad är det som inte fungerar?

    • Det som du skriver stämmer inte, förr började nattpersonal jobba kl 19 och då vart man 3 st personal fram till kl 20.00 …en mkt stor skillnad jämfört med hur det är nu …..

  10. Människovärdet är inte högt hos politikerna mot de som jobbar inom vård och omsorg åt kommunen.
    3 semesterperioder och extremt hög arbetsbelastning är det dom åstadkommit.
    Hoppas Suvi o Sven mfl tar ut sin semester i juni månad så dom kan utvärdera om detta är rätt väg att gå!

  11. Bra skrivet! Nu är det dags att kommunen ser över hela vård och omsorg om man ska ha kvar personal eller vill rekrytera nya i framtiden!? Och för politikerna gäller det att börja prioritera bemanningen på golvet ,antingen med att spara på administrationen eller med att höja skatten! det här är verkligheten just nu!!

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”Alla kan lära sig minnestekniker”

Biosalongen på Folkets hus i Haparanda var nästintill fullsatt i tisdags kväll då kommunen bjudit in till ”En kväll man inte glömmer”. 

Taxibolag svarar på kritik om färdtjänst

En man fick inte åka till Haparanda efter att ha varit inlagd på Kalix sjukhus. Färdtjänsten beställdes att köra till hans bostad i Korpikylä, men eftersom han inte hade nycklarna med sig ville han hoppa av i gränsstaden istället. Detta

Mörtberg (C) redo att minska sitt arvode

Efter minoritetsåterremissen i måndagens kommunfullmäktige i Övertorneå ska frågan om revidering av budgeten, med förslaget om höjd kommunalskatt, återupptas den 25 november. Kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) uppges vara redo att gå ned i arvode. ”Jag har lämnat förslag till arbetsutskottet”,

Mörkret har inte vunnit över ljuset

Levande ljus, sång och tal om ljuset som besegrar mörkret och om sorgen som en av livets och glädjens byggstenar, var ett bärande budskap när Pajala församling under torsdagskvällen inledde Allhelgonahelgen med en minnesstund i Jarhois kapell för att minnas

Höstlov med mörker och ljus

Under vecka 44 infaller höstlovet i hela Sverige. I Övertorneå kommun anordnades många olika aktiviteter för de höstlovslediga barnen och ungdomarna. 

Chefens strävan: nära ledarskap och aktiviteter

Niklas Dahl, tillförordnad verksamhetschef på äldreboendet Hemstranden i Haparanda, lyfter vikten av aktiviteter och ett nära ledarskap. ”Alla ska ha mod att styra över sitt eget arbete”, säger han.