fbpx

Plus 98 personer i Pajala

Som upplysning för alla i allmänhet och Pajalabor i synnerhet, så har Pajala ett inflyttningsöverskott på 98 personer på 3 år från 31/12 2018 till 31/12 2021.

Detta visar på att gruvans omstart har gett bra effekt och då politikens viljeinriktning är att hela kommunen ska leva så föredrar de nya Pajalaborna att bosätta sig även utanför centralorten.

Varken gruvdrift, politiker eller någon annan pajalabo kan hindra folk att avlida. Då snittåldern i Pajala är sjätte högsta i Sverige med 49 år, så blir det naturligt ett rejält födelseunderskott som ger en befolkningsminskning totalt sett under de tre år som gått. De flesta får inte barn i den åldern eller senare.

För Pajalas framtid så önskar jag att fler babypaket får delas ut i år och kommande år. Jag önskar också få välkomna ännu fler till Pajala för att trivas med oss på skoterleder, skidspår och i slalombacken, vid fantastiska fiskevatten, på generösa hjortronmyrar, bärskogar och jaktmarker.

Håkan Kero,

Kristdemokrat i Pajala

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

30 kommentarer på “Plus 98 personer i Pajala

  1. Att vissa inte kan hålla sina kommentarer till artikeln den berör utveckling i Pajala kommun man skriver om ,,vi lämnar KD och Putin tycker jag iaf

  2. och vad säger Kero om deras ledare uttalandet om att svensk polis ska döda kristna, muslimer eller föralldel människor som råkar delta i samband med en demonstration. är detta kD:s politik som verkar samman komma med putins avrättningar i ukraina. men tror att detta uttalande bara är ett populistiskt trick för att media ska skriva om kd. när inte alla barmöten ger nått effekt i opinionen, då förstår jag paniken inom partiet med 4,9 % av rösterna.

  3. I debatten hör man KD och höger mannen Wallmark säga att nuvarande regering är svag med 100 mandat av 349! En tänkt M/KD regering skrapar ihop ca 92 mandat?!!

  4. Plus 98 personer men så bra. Men vad ska kommunen göra för att behålla sin personal och framförallt sin vårdpersonal?
    Hur ska de få tag i personal som vill jobba inom vården?
    Ska de erbjuda en högre lön?
    Nu stängs ett boende i centrala Pajala med buller och bång. Personalen blir erbjudna surdegar i hopp om att de ska bli kvar. Kommunen har haft en förhoppning att de ska kunna lösa vikariebristen i sommar genom att stänga boendet och på så sätt få lös personal. Men icke sa Nicke. Några har sagt upp sig och garanterat fler kommer att göra det. För vem vill jobba för en verksamhet som har en värdelös personalpolitik, värdelösa löner och en chefsskara som inte har en aning om vad det håller på med? Det går ju att läsa om denna fadäs i NSD och i HB.

    Ett steg i att bli en attraktiv kommun så ska man kunna erbjuda landets högsta löner inom skola, vård och omsorg. Ha en bra ungdomsverksamhet med en fritidsgård och en riktigt duktig fritidsledare som gärna får kosta pengar. Främja idrottsföreningar i centralorten och i utbyarna. Varför inte ha en eller två avlönade personer som jobbar med ungdomsidrott? Det fungerar ju i Kolari. Bostäder behövs byggas och vars är det mest attraktivt att bo i kommunen?

    • Än så länge har inte politiker hand om personal. Politikerna beslutade om att utöka alternativen till äldreboenden genom att använda befintliga boendeplatser och fixa trygghets/seniorboende i Björkkullen. Det är tjänstemännen som informerar personal och planerar förändringar. Som alla läst så har socialchefen sagt att det blev inte helt rätt i processen.
      Politiker, fack och tjänstemän är överens om att ersätta med extra pengar till sommarens personalförsörjning.
      Jag vill gärna fortsätta dialogen med representanter från personal och tjänstemän för att långsiktigt få en stabil personalförsörjning.
      Personligen har jag i flera år föreslagit täta kontakter med högstadiet för att väcka intresse för vårdprogrammet.
      Som sagt så kan politiker föreslå och till och med besluta, men det är tjänstemän som genomför och har ansvar för direkt kontakt med personalen.

      • Tror du att det är lockande att jobba för en månadslön på 22000:-?
        Hade du börjat jobba för en sådan lön?
        Lönenivån måste upp för vårdanställda och det rejält.

        • Håller helt och hållet med, ingångslön för outbildad inom vård och omsorg är 20500 på 100%
          Politikerna borde prata med personalen istället för med tjänstemännen, då får dom höra sanningen.

          • 20500? Jesus kristus i himmelen. En vanlig månadslön för en dagtidsgående kollektivanställd gruvarbetare än ca 32000:- i månaden + ett dagtidstillägg på ca 3500:- i månaden.

      • Seniorboende, blev ingen succé med trygghetsboendet i Korpilombolo som aldrig varit fullbelagt ännu.
        Jag är inte övertygad om att detta är rätt väg att gå . Vi behöver nog alla platser som vi har idag,problemet är personal försörjningen.
        Detta löser vi inte med att lägga ner ett boende.
        Har nu påtalat detta i så många år att man snart ger upp ! Höja status på undersköterskorna:
        Höj lönerna.
        Bättre ob-tillägg , det ska kännas i börsen varje gång man jobbar en helg.
        Mer flexibla scheman, låt inte ALLTID verksamheterna styra .
        Ta hand om alla vikarier, de har inte haft en vettig löneutveckling på många år !
        Idag har verksamheterna ute tillsvidare tjänster som folk söker, men arbetsgivaren törs eller vill inte tillåta löneförhöjningar.
        Jag är så tacksam för att se slutet på min yrkesverksamma karriär för den är körd i botten och tro mig, det ska mycket till för att den ska återuppstå.

      • Håkan! Svara på frågorna. Hade du börjat jobba som undersköterska för 22000:- i månaden?

        Nu ska kommunen lösa personalbristen inom vården genom att ta in bemanningsföretag. Löser det problemen på sikt?

        Ni politiker tog beslutet att stänga Björkullen och tjänstemännen skulle verkställa beslutet. Nu verkställde de beslutet utan att ha koll på samverkansavtal. ”Hittepåtjänster” har erbjudits personalen, några har sagt upp sig. Snacka om att ge surdegarna till personalen och inte banna dem som gjort fel i detta ärende. Hade en vanlig arbetare begått ett sådant tjänstefel som sektorchefen för vård och omsorg begått, då hade det slutat med sparken. Nu är det upp till politikerna att tillrättavisa och ge de ansvariga en ordentlig näsbränna. Har man inte koll på regler och samverkansavtal som chef så ska man inte vara chef!

        • Det finns fler chefer, som får fortsätta trots att han inte klarar vare sig sitt arbete eller kan uppföra sig. Vart är vi på väg i Pajala. Kan vem som helst få chefsjobb.

    • Man ska inte driva byadödshjälp genom att stänga kommunal verksamhet i förtid. Så länge det finns vettiga alternativ ska man söka lösningar tillsammans med byborna.

      • Håkan kero . Är inte Junosuando en by som de borde byggas boende i? Över 100 arbets tillfällen men inga boenden. Tror inte på att politikerna vill få inflytt till byarna.

        • I år kommer en tvåa att bli klar för inflyttning ovanför brandstationen.

          • Håkan kero blir en 2.a ledig ? Hmm väldigt stora satsningar? och stor inflyttning lär de då bli i Junosuando. Bra jobbat . Säg inte att hela kommunen ska leva när ni inte menar de.

  5. För Pajalas överlevnad krävs en fortsatt Socialdemokratisk regering som under mandatperioden öst ett antal miljoner kronor till Pajala kommun!

    • Lite extra pengar kom till Pajala med hjälp av KD och V. Det handlade om äldreomsorgspengar.

  6. Hur ser KD:e och Kero på det idoga samarbetet med SD? ett SD som hyllar Putins krig i Ukraina och skickar grattishälsningar till Orban i Ungern för valvinsten. Enl KD är det ok att samarbeta med partier som förtrycker folket och vill tex begränsa det fria ordet. hHr du funnit stöd för sådan politik i den kristna skriften? Jag har det inte!

    • Hmm vänster ,sosse regeringen I strategin har 324 miljoner kronor reserverats för Sida att betala ut till Ryssland. Utbetalat 2020–2021: 138 miljoner kronor. Kvar för 2022–2024: 186 miljoner kronor .? SD vill stoppa detta .

    • Så länge KD och M är större än SD, måste SD välja om de vill stödja ett S alternativ eller M/KD.
      KD och M vill inte klamra sig vid makten till vilket pris som helst. Vi har ju sett hur det blir ifall man endast har maktambitioner och glömmer det bästa för dem som behöver samhällets hjälp.

    • Alla som har ett uns av självrannsakan och minne som sträcker sig tillbaka mer än 2 veckor vet att ALLA de andra partierna nu först förstått och därför bedriver en politik som SD gjort och förespråkst i decennier!

  7. Helt rätt Håkan. Begravningsentreprenörerna jobbar för högtryck och det kan ingen göra något åt. Bra är att det flyttar in folk till jobben

  8. Jag och de flesta i Pajala centrum har kommunens lägsta levnadskostnader.
    Vi borde betala mer kommunalskatt för och ersätta orättvisan.
    Byborna borde få kommunalskatteavdrag för dagens alltmer orättvisa energikostnader.
    Min ärliga åsikt går stick i stäv mot det vad Framtid S står för.

    • Om vi ska ha mer inflyttning måste bostäder byggas, finns inga ledigt på pajalabostäder, och lägg badhuspengarna på bostäder i nuläget, badhuset sen

      • Tyvärr Håkan! så har vi KD. M.& SD budget att rätta oss efter, vilket gjorde att energistödpengarna för flerbostadshus stoppades.
        Det var planerat helrenoveringar av fd.
        P- hemmen i Junosuando med stöd från Sossarna, men Högern tillsammans med SD röstade ned
        S budgeten vilket gjorde att renoveringen uteblev tyvärr. Att renovera och bygga en tvåa på brandstationen kan orsaka en nedläggning av brandvärnet i byn då denna verksamhet kan upplevas som störande vid larm och start av brandfordon vilken tid på dygnet som helst.
        En lägenhets hyresgäst har alltid rätt att klaga hos hyresnämnden och miljönämnden, det finns flera liknande fall som gett hyresgästen rätt och verksamheter fått upphöra.
        Tänk till.

        • Oavsett partitillhörighet…

          Så borde Pajala kommun börja med att städa upp i dom egna leden.
          Arbeta preventivt för att sudda bort denna tystnadskultur som råder.
          Och då kanske man måste börja högst upp i näringskedjan.

          Några exempel på det som skrivits om i media året 2022
          *Enhetschef som kränker fackliga förtroendevalda.

          *Politiker med förakt mot hbtqi, uttalar sig flera ggr i media

          *En personalchef som sällan är på plats. Undra hur många procent dom faktiskt får jobba hemifrån?

          * En kommun chef som inte heller är på plats speciellt många dagar per månad.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”Alla kan lära sig minnestekniker”

Biosalongen på Folkets hus i Haparanda var nästintill fullsatt i tisdags kväll då kommunen bjudit in till ”En kväll man inte glömmer”. 

Taxibolag svarar på kritik om färdtjänst

En man fick inte åka till Haparanda efter att ha varit inlagd på Kalix sjukhus. Färdtjänsten beställdes att köra till hans bostad i Korpikylä, men eftersom han inte hade nycklarna med sig ville han hoppa av i gränsstaden istället. Detta

Mörtberg (C) redo att minska sitt arvode

Efter minoritetsåterremissen i måndagens kommunfullmäktige i Övertorneå ska frågan om revidering av budgeten, med förslaget om höjd kommunalskatt, återupptas den 25 november. Kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) uppges vara redo att gå ned i arvode. ”Jag har lämnat förslag till arbetsutskottet”,

Mörkret har inte vunnit över ljuset

Levande ljus, sång och tal om ljuset som besegrar mörkret och om sorgen som en av livets och glädjens byggstenar, var ett bärande budskap när Pajala församling under torsdagskvällen inledde Allhelgonahelgen med en minnesstund i Jarhois kapell för att minnas

Höstlov med mörker och ljus

Under vecka 44 infaller höstlovet i hela Sverige. I Övertorneå kommun anordnades många olika aktiviteter för de höstlovslediga barnen och ungdomarna. 

Chefens strävan: nära ledarskap och aktiviteter

Niklas Dahl, tillförordnad verksamhetschef på äldreboendet Hemstranden i Haparanda, lyfter vikten av aktiviteter och ett nära ledarskap. ”Alla ska ha mod att styra över sitt eget arbete”, säger han.