fbpx

Protestera mot vindkraftsparken

Idag, fredag 27/8, löper fristen ut för att skicka in yttranden till Naturvårdsverket om Reväsvaara vindkraftpark mitt emot Luppio i Övertorneå kommun. Med anledning av det så uppmanar vi att fler personer börjar engagera sig i sin närmiljö och den exploatering som kommer att påverka vår vardag i generationer framåt. Skicka ett yttrande, ett svar till Naturvårdsverket.

Även om du tror att det inte kommer att påverka just dig så kan man i solidaritet yttra sig. Och om det är så att du tror att det inte kommer påverka dig för att du till exempel bor en bra bit bort och inte kommer se dem, så kommer du i förlängningen påverkas ändå på olika sätt.

Med anledning av de planerade byggena av ytterligare vindkraftparker i Reväsvaara och även Karhakkamaa på finska sidan mitt framför vår gård i Risudden vill vi härmed uttrycka vårt starka missnöje och vår protest. Då det redan har byggts vindkraftsparker i närheten på den finska sidan som syns på över 20 km avstånd. De verk som nu planeras är en käftsmäll med 7 gånger fler och dubbelt så höga verk. Hur långt tror ni att de kommer synas? Hela himlen kommer lysa upp med blinkande ljus och surrande ljud åt vilket håll vi än ser, att då som till exempel turistentreprenör bedriva någon verksamhet kommer att bli en omöjlighet.

Vi i vår familj har levt våra liv på andra håll i landet i snart 20 år och har efter åratal av planering flyttat hem till Tornedalen igen, med en förhoppning om att kunna leva av den ständigt ökande besöksnäringen. Att då få vindkraftverk som kuliss längs hela horisonten till det annars så orörda närområdet kommer spräcka många av tornedalens invånares drömmar om ett liv utanför arbetsförmedlingens “trygga” famn. Turistnäringens omsättning 2019 översteg 7 miljarder kronor i Swedish Lapland, en otroligt viktig basnäring för alla som bor här. Vindkraftsparkerna kommer inte generera en bråkdel av den summan även om hela svenska och finska Lappland täcks av vindkraftverk, det skapar få om ens några jobb på de orter kraftverken ställs upp.

Tornedalen är känt för sin vackra dalgång, med bebyggelse längs älven och med älven som en sammanlänkande nerv för hela området för båda sidor av gränsen. Redan 1961 fattades ett beslut om att skydda Torne älv från utbyggnad av vattenkraftverk, ett viktigt beslut som räddade området från exploatering. Nu hotas vi återigen av en liknande exploatering som kommer att skada området än mer, med större ekonomiska förluster för de boende i området, än vad en vattenkraftsutbyggnad skulle ge.

Att verka för en hållbar energiproduktion är de flesta överens om, vad som kan kallas hållbart finns det däremot många definitioner av. Hållbarhet måste enligt oss också inkludera påverkan på människors välbefinnande och inte bara avsaknad av fossila drivmedel i just elproduktionen. Med dessa gigantiska kraftverk mitt i vår “front yard” kan det inte kallas för hållbart om människors vardag förändras till det sämre med ett konstant blinkande, lågfrekvent buller och reflektioner från rotorblad. Att dessutom se sina framtida intäkter försvinna och möjligheterna till rekreation försämras slår sönder det som kan kallas hållbart med en sådan etablering.

Etablering av vindkraftverk kommer ingen till nytta på landsbygden, det finns inga fördelar med att placera dem här. Att producera el hundra mil från där elen konsumeras är ett hån mot landsbygdens invånare, att dessutom göra det i ett känsligt Natura2000-område med turismen som basnäring är att förstöra området för generationer framöver. Om vindkraftverken inte hade någon stor påverkan på boende i närområdet skulle vindkraftverken byggas i direkt anslutning till våra städer med minskade behov att transportera elen genom jättelika kraftledningar genom våra skogar.

Låt hela Sverige leva, inte bara storstäderna!

Lisa Björk och Anders Ödling, nyinflyttade i Tornedalen

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

10 kommentarer på “Protestera mot vindkraftsparken

    • Fast en del av det som byggs i Finland byggs väl med EU-bidrag, alltså svenska skattepengar, som vi har tvingats till att betala. Det känns ju lite trist. En positiv sak med att gränsen är öppen är i alla fall att vägen norrifrån till Haparanda plötsligt är slät och fin.

  1. snart tror väl dom berörda att även laxfisket hämmas av dessa kraftverk. nån konsthall blir det inget av. bara ett svammelprojekt. tror/vet att att dom som nu är emot den finska etableringen i sverige röstar på typ centern som ger privata aktörer fri hand och göra som dom vill även med miljön. de är centerns miljöpolitik bara det inte drabbar företaget. är s.k liberal politik. som SD gillar! haha.

  2. Finland bestämmer själva hur, var och hur många vindkraftverk dom vill bygga på egen ”mark”.
    Lite blinkande lampor är inget problem ute i glesbygden.
    Om man har problem med det så är det synd om dessa personer då dom besöker storstäder med alla dessa bilar som använder blinkers.

  3. SD jag förstår vad du menar, dom borde inte ha byggts dit alls.
    Men det är ju det jag menar det går aldrig att få med alla, alldeles för många viljor och åsikter.
    Och som jag skrev om någon på finska sidan ( finns garanterat någon) inte vill ha stugor mm på Luppio då ska dom inte få byggas alls??

  4. Vem har pratat om att fråga lov? Läs mitt inlägg igen..och igen tills du förstår

  5. Lisa&Anders så här är det med finnarna. De bryr sig absolut ingenting om oss svenskar eller våran åsikt om vad vi tycker om deras placering för vindkraftsnurror. Se bara på tidigare placeringar från Torneå älvs mynning och efter Finlands kust nedåt som de facto syns ca 50 till 60 km ut från havet då det blinkar frekvent. Sen har vi inte blivit tillfrågade om kärnkraftverkets placering endast 13 mil ifrån närmaste svenska gränsen i Olkiluoto. Och skulle vi ha blivit tillfrågade så spelar det ingen roll för finnarna gör som de vill ändå.

    • Haha, ska finnarna fråga oss om lov om dom ska bygga något på hemmaplan?
      Om alla ska fråga alla om lov så blir det inte något med någonting.
      Tänk om finnarna inte vill ha stugor mm på tex Luppio hur gör vi då?

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”Alla kan lära sig minnestekniker”

Biosalongen på Folkets hus i Haparanda var nästintill fullsatt i tisdags kväll då kommunen bjudit in till ”En kväll man inte glömmer”. 

Taxibolag svarar på kritik om färdtjänst

En man fick inte åka till Haparanda efter att ha varit inlagd på Kalix sjukhus. Färdtjänsten beställdes att köra till hans bostad i Korpikylä, men eftersom han inte hade nycklarna med sig ville han hoppa av i gränsstaden istället. Detta

Mörtberg (C) redo att minska sitt arvode

Efter minoritetsåterremissen i måndagens kommunfullmäktige i Övertorneå ska frågan om revidering av budgeten, med förslaget om höjd kommunalskatt, återupptas den 25 november. Kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) uppges vara redo att gå ned i arvode. ”Jag har lämnat förslag till arbetsutskottet”,

Mörkret har inte vunnit över ljuset

Levande ljus, sång och tal om ljuset som besegrar mörkret och om sorgen som en av livets och glädjens byggstenar, var ett bärande budskap när Pajala församling under torsdagskvällen inledde Allhelgonahelgen med en minnesstund i Jarhois kapell för att minnas

Höstlov med mörker och ljus

Under vecka 44 infaller höstlovet i hela Sverige. I Övertorneå kommun anordnades många olika aktiviteter för de höstlovslediga barnen och ungdomarna. 

Chefens strävan: nära ledarskap och aktiviteter

Niklas Dahl, tillförordnad verksamhetschef på äldreboendet Hemstranden i Haparanda, lyfter vikten av aktiviteter och ett nära ledarskap. ”Alla ska ha mod att styra över sitt eget arbete”, säger han.