Replik till ”HaV riskerar fiskenäringens framtid”” av Sven Tornberg i Haparandabladet 8 oktober 2021:
Laxbestånden och laxfisket i Östersjön förvaltas dels genom EU:s gemensamma fiskeripolitik och dels genom nationella förordningar som beslutas av regeringen eller genom föreskrifter som beslutas av Havs- och vattenmyndigheten, HaV. Nationell lagstiftning får komplettera eller skärpa EU:s fiskelagstiftning men inte urvattna denna.
När det gäller Internationella Havsforskningsrådets, ICES, råd för laxfisket i Östersjön 2022 vill Sven Tornberg att HaV ska agera så att denna rådgivning ändras – något HaV varken har regeringens mandat eller praktisk möjlighet att göra.
HaV:s nationella beslut om laxfisket ligger, tvärtemot vad Sven Tornberg antyder, inte till grund för ICES rådgivning om att förbjuda riktat laxfiske i södra Östersjön eller en lägre kvot för fisket. HaV har till exempel sedan 2013 förbjudit svenskt laxfiske med långlina och krok i södra Östersjön och flyttat nyttjandet av hela den svenska laxkvoten till Norrland vilket gynnat yrkesfisket i Haparanda. Beslutet innebär också ett starkare skydd för små och svaga laxbestånd. HaV förbjöd från 2014 också fångst av vild lax i trollingfisket för att fasa ut blandbeståndfisket. Även där gick HaV före och ICES föreslår nu att fångst av lax i trollingfisket ska förbjudas i södra Östersjön. HaV har alltså ökat skyddet för de svaga laxbestånden.
HaV har från 2013 årligen beslutat att fördela laxkvoten till fisket med fasta redskap som till exempel laxfällor och mellan yrkesfisket i Norr- och Västerbotten respektive till yrkesfisket i Västernorrland, Gävleborgs- och Uppsala län. Syftet med regleringen har varit att laxfångsten främst ska bestå av lax från starka vildlaxbestånd och odlad lax samt att skydda svaga laxbestånd. För 2021 års fiske är det riktigt som Sven Tornberg skriver att drygt 6.000 laxar av den svenska laxkvoten på cirka 29.000 laxar inte fångats. Det beror förstås dels på HaV:s reglering av fisket som delvis är en följd av ny EU-lagstiftning från 2021 men också på att fiskemönstret för fisket i Västernorrland, Gävleborg och Uppsala avvikit från tidigare år med betydligt mindre fångster än tidigare år.
Under 2021 har 46 procent eller 9.979 laxar av den svenska laxfångsten fångats av fiskare från Haparanda och 89 procent eller 19.297 laxar fångats av fiskare från Norr- och Västerbotten. Främst beskattas i detta fiske starka vildlaxbestånd och odlad lax som utplanterats som kompensation för vattenkraftsutbyggnaden.
Ministerrådet kommer den 12 oktober att besluta om laxkvoter för yrkesfisket för år 2022 liksom om reglering av fritidsfisket. HaV har möjlighet att komplettera denna lagstiftning till exempel genom bestämmelser för var, när och med vilka redskap fångsten får ske. Inför ett sådant beslut kommer vi att använda strategin ”Framtidens fiske” som ett underlag samt inbjuda till samråd. Strategin har tagits fram efter samråd med bland andra fiskets organisationer, regioner och kommuner.
Mats Svensson, chef HaV:s avdelning för havsförvaltning
1 kommentar på “Replik: HaV har inget med förbudet att göra”
Och nästan 100.000 laxar gick upp i älven på sina lekplatser…..vilket visar på att kvoten är felaktigt satt…..