Replik: Koalitionen prioriterar inte våra ungdomar

Replik på Niklas Olsson inlägg ”Svar om svälten bland ungdomar” i HB 2020-04-28:

Det är på tiden att våra gymnasieelever får en ersättning för utebliven lunch. På torsdag 19 mars började distansundervisningen för våra gymnasieelever i Haparanda. Fram till idag har de nu studerat i sju veckor, inklusive påsklovet, på distans.

Vi i oppositionen var tidigt ute och frågade om när eleverna skulle erbjudas lunch, utan att få några konkreta svar från Koalitionen. Föräldrar har kontaktat oss om den uteblivna lunchen och påtalat att kostnaderna ökat då ungdomarna studerar hemifrån och frågat om ungdomarna kommer att erbjudas lunch. Vi kunde inte ge några svar då men nu kan vi äntligen meddela att alla elever som är skrivna i Haparanda och går på gymnasiet har möjlighet att hämta ut en värdecheck på 1.000 kronor från Tornedalsskolan.

På måndag den 4 maj tog Barn- och ungdomsförvaltningen ett beslut. Enligt Barn- och ungdomsnämndens ordförande, Niklas Olsson, gäller denna värdecheck för hela perioden som eleverna studerar på distans. Alltså från 19 mars fram till 9 juni, när skolan slutar. Detta innebär en ersättning på cirka 20 kronor per dag.

Det är bra att eleverna får en ersättning för utebliven lunch men varför har det tagit sådan tid att få fram ett beslut? Varför ska en sådan fråga behöva utredas? Enligt ordförande Niklas Olsson är det för att man inte upplevt behovet som stort (!) Man har skickat en enkät till eleverna, varför skickade man den inte till föräldrarna? De flesta gymnasieelever bor fortfarande hemma och det är oftast föräldrarna som betalar för maten. Man har brustit i informationen vad gäller möjligheten att äta lunch på Gränsskolan.

Ingen kritik ska falla på Barn- och ungdomsförvaltningen utan det är politikerna inom Koalitionen som ska ta åt sig av kritiken och i första hand ordförande för Barn och ungdomsnämnden. Varför har han inte gett ett uppdrag åt förvaltningen, att ordna med lunch/kuponger eller annat alternativ, omgående när det blev aktuellt med studier på distans för gymnasieeleverna? Vi från oppositionen lyfte frågan första gången den 2 april. Att man lämnar över ett politiskt beslut till förvaltningen visar på svagt ledarskap. Det är politiken som ska visa vägen, politikerna ska ha visionerna och ta fram prioriteringarna och förvaltningen verkställa dessa.

Detta visar bara på att Koalitionen inte prioriterar våra unga. Vad ger man för budskap till ungdomarna, att de är inte så viktiga, att de inte prioriteras. Studera hemma utan lunch men prestera goda resultat. Denna ekvation går inte ihop för mig. Detta gör inte att fler ungdomar vill stanna i Haparanda och säkert inte komma tillbaka heller.

Sedan tycker jag att man måste ifrågasätta själva summan. Förvaltningen kan inte göra annat än att ta beslut om denna summa, då de måste hålla sig inom budget. Men om beslutet tagits av politiken, då hade man kunnat skjuta till mer pengar. Haparanda är en socioekonomisk utsatt kommun med många familjer som lever på marginalen. Vi har elever som inte får ett mål varm mat hemma. Och på skolorna går det åt mest mat på måndagar, varför det, ja, för att eleverna är hungriga efter helgen. Även om ordförande i Barn- och ungdomsnämnden, och andra ledamöter inom Koalitionen, inte vill inse detta, så är det verkligheten för många barn och unga i Haparanda.

Ordförande, Niklas Olsson skriver i sitt svar i Haparandabladet 200505, att kommunstyrelsen eller krisledningsnämnden kunnat ta över frågan, men att intresset varit lågt. Det betyder att fler ledamöter inom Koalitionen inte tyckt att frågan varit prioriterad, trots att vi från oppositionen lyft frågan både i krisledningsnämnden och på kommunfullmäktige.

Att det för gymnasieskolan, enligt lag, inte finns någon skyldighet att erbjuda gratis lunch stämmer. Men i Haparanda har man tagit ett beslut i kommunfullmäktige om att gymnasieskolan ska erbjuda eleverna gratis lunch, och det är fortfarande det beslutet som gäller, tills ett nytt beslut tas.

Politik handlar om att våga göra prioriteringar och våga ta beslut, vad vill Koalitionen prioritera?

Tydligen inte våra ungdomar!

Nina Pörhölä, gruppledare Socialdemokraterna

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Replik: Koalitionen prioriterar inte våra ungdomar

  1. Politik handlar mestadels att utrycka hur dåligt någon annan gör sitt jobb. Hur dåligt beslut någon tagit.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Det utdömda badhuset öppnar igen

I februari stängdes det åldersstigna badhuset i Pajala då det befarades att väggarna kunde rasa in. De politiska partierna var alla överens om att bygga ett nytt. Men under sommaren har badhuset reparerats och i kommande månadsskifte öppnas portarna igen. Blir det nu något nytt badhus?

Pol/Svan tog hem seriesegern

Polcirkeln/Svanstein FF var spellediga i helgen, men blev seriesegrare i kavaj som man säger. Detta eftersom Vitå BK och Jokkmokks SK spelade oavgjort och Jokkmokk nu inte kan komma ifatt Tornedalslaget.

De kräver gång- och cykelväg

ERKHEIKKI Nu går folket i Mejabyarna ut i protest mot Trafikverkets planer på att endast anlägga en gång- och cykelväg, en ynka bit genom Erkheikki, på den tungt trafikerade väg 395.

”Haparanda har levererat i världsklass”

Efter att inspelningen av teve-serien Expedition Robinson avlutades i förra veckan konstaterar Joa Larback, som ligger bakom valet av inspelningsplats, att ”Haparanda har levererat i världsklass”.

HB granskar: Ojas miljonkonkurser

Patrik Oja lämnade jobbet som kommunchef i Haparanda under Barents Center-härvan för att gå över till entreprenören Mikael Fahlanders bolag. Sedan började han också bygga upp ett eget företagsimperium. HB har granskat vad som hänt med dessa företag.

Sparkraven läggs på Centralskolan

I Pajala lämnade tjänstemännen ett åtgärdsförslag för hur skolan ska spara pengar. Men utskottet väljer att inte följa det förslaget och lägger istället alla sparkrav på Centralskolan i Pajala.