Replik till ”Rösta Ja i folkomröstningen om Hemstranden/Kotiranta” av Kristdemokraterna och ”Varför ska inte mamma få möjlighet att välja?” av Centerpartiet i Haparandabladet 3 maj:
Den 15 maj har vi folkomröstning i frågan om hur Hemstranden/Kotiranta ska drivas, kommunalt eller privat. Vi Socialdemokrater tycker att Hemstranden/Kotiranta ska drivas kommunalt. Håller du med oss, rösta NEJ så att förslaget om kommunal drift vinner!
Under början av året fick kommunen svar på ett antal frågor som man skickat ut till företag som driver privata äldreboenden, RFI (request för information). Det kom svar från fyra stora aktiebolag, samtliga bolag svarade att de har fler deltidsanställningar än kommunen. Vi Socialdemokrater har under den här mandatperioden drivit frågan om heltid, heltid ska vara en rättighet och deltid en möjlighet.
Fackförbundet Kommunal gjorde 2021 en jämförelse av anställningsvillkor och löner i privat och kommunalt driven äldreomsorg. Rapportens resultat visar i korthet:
– 2020 var andelen deltidsanställda 54 % i kommunal drift och 70 % i privat.
– andelen tidsbegränsade anställda i kommunalt driven äldreomsorg är 31 % jämfört med 41 % i privat drift.
– heltidsanställda i kommunalt driven äldreomsorg tjänar i genomsnitt 2.400kr mer än sina privatanställda kollegor.
– anställda i privat drift är mindre nöjda med sina arbetsplatser och uppger i högre grad än kommunanställda att de inte vill jobba kvar inom samma yrke i framtiden.
Haparanda behöver inte fler deltidsanställda och lägre löner. Vi har redan många deltidsanställda inom handeln. Vi Socialdemokrater vill ha trygga anställningar och förbättra personalens villkor. Det vill tydligen inte Kristdemokraterna! Det enda de vill är att ha valfrihet. Så att personalen kan välja ett privat bolag om de är missnöjda med kommunen.
Man är inte intresserad av att förbättra arbetsvillkoren för de anställda inom kommunen, istället inför man nya scheman som bara blir sämre, så att de anställda får ännu mindre återhämtning. Sedan undrar man varför personalen slutar och lämnar yrket. Centerpartiet skriver också om valfriheten för brukaren, men det fungerar inte i verkligheten. För varken kommunen eller det privata bolaget står med tomma platser där den äldre kan välja privat eller kommunalt driven äldreomsorg. Man får helt enkelt ta den platsen som är ledig.
Kristdemokraterna skriver i sin insändare att privat driven äldreomsorg har 13 procent högre bemanning på sjuksköterskor jämfört med den kommunala. Varifrån kommer dessa siffror? Utan en källa blir det bara spekulationer. Kristdemokraterna skriver också att man inte ska låta sig luras av budskap som säger att vårdföretagen ger sämre vård. Socialdemokraterna luras inte, vi tittar på fakta, på utredningar som är gjorda, vi läser om privata bolag som driver äldreomsorg som får stänga ner i olika kommuner i landet på grund av bristande vård, vi pratar med medlemmar från Kommunal och får höra deras erfarenhet från privat driven äldreomsorg. Och vi har egen erfarenhet av privat driven äldreomsorg, både som anställda och som anhöriga. Vi luras inte!
De fyra bolag som lämnat svar på RFI:n är alla aktiebolag, ett aktiebolags främsta uppgift är att göra vinst i sin verksamhet. För att göra vinst på ett äldreboende så sparar man in på personalen, personalen får helt enkelt springa snabbare för att hinna göra sina arbetsuppgifter. Hinner man inte med så är det brukarna i slutändan som blir lidande och kvalitén blir sämre. Visst görs det misstag även i den kommunalt drivna äldreomsorgen, människor oavsett var man jobbar gör fel, det är mänskligt. Men sannolikheten är större när personaltätheten är lägre. Dessutom vill vi att våra skattepengar ska stanna i Haparanda och inte hamna i fickorna på aktieägarna.
Vi Socialdemokrater är övertygade om att det är kommunen som ska driva Hemstranden/Kotiranta, då kan kommunen påverka bemanningen, de anställdas arbetsvillkor och se till att våra äldre får den bästa vård de förtjänar. Det ska vara tryggt att bli gammal i Haparanda! Kom ihåg att gå och rösta den 15 maj!
Nina Waara, Socialdemokraterna
11 kommentarer på “Replik: Rösta NEJ i folkomröstningen!”
Under dom senaste åren,har allting bara blivit sämre på kommunala verksamheter. Och sämre heltid schema har vi aldrig haft som vi har nu. Vad har facket gjort åt det? Ingenting,så jag tycker det är bra när man har möjlighet att arbeta deltid också.
Svårt att greppa alla påståenden och spekulationer. Som skattebetalare i många år vill jag ha lite lugn och ro den sista tiden. Så ett Nej är självklart. En liten kommentar, tror inte det blir några tomma rum.
Hoppas alla i omsorgen som klagar högljutt i media på kommunen som arbetsgivare nu röstar JA för nu har ni chansen att få en ny arbetsgivare
Varför ska vi låta det nyaste, finaste och digitala äldreboendet drivas av andra än kommunen eftersom kommunen borgar för bygget?
Kommunen har planerat ALLT så varför ska vi då rycka undan mattan för dem och ge det till någon annan att driva det. Helt galet.
Valfrihet kan finnas men då får de bygga och planera själv.
Rösta NEJ!
Äldreboendet är kanske ändå inte den viktigaste frågan i Haparanda. Det finns andra akuta problem, saker som det går att påverka politiskt.
Skolorna i Haparanda saknar behöriga, duktiga lärare, ohälsotalet är 25,9 dagar (drygt 3,5 veckor) jämfört med rikets 23,5 dagar, utbildningsnivån i Haparanda är mycket låg, vilket säkert delvis påverkar människornas levnadsvanor. Totalt är 61 % av haparandaborna överviktiga eller har fetma. I riket är siffran 52 %.
Det absolut viktigaste i kommunen att ta tag i, vore att se till att ingen anställd inom vården eller skolan har övervikt. De är ju ofta förebilder för allmänheten, och speciellt för våra barn och ungdomar.
Folkhälsomyndigheten räknar med att övervikt och fetma kommer att kosta samhället 30 miljarder/år år 2030! Det finns faktiskt mycket annat att göra med dessa pengar.
Komedi har vi ju haft hela tiden.värre blir det när det är valår.
Kommunal Sveriges sämsta fack hade uttalat sig i HB snacka om självmål.
Bara en fråga, vem äger fastigheten och om man måste hyra den så vad blir kostnaden per år? Att hyra istället för att äga fastigheten ger höga kostnader får hyresgästen vare sig det är kommunen eller ett bolag.
Och visst är det intressant att borgarna valde hyresformen för detta viktiga boende, visserligen i ett konsortium som ingen egentligen kan ”bena ut” och förstå vem som äger vad i relation till vem som betalade vad och gjorde vad, när och varför (åsidosättandet av upphandlingsordning)… etc.
Detta gjorde man samtidig som minnet är starkt av förra kommunalrådet som med mycken möda och stort besvär fimpade BC-kontraktet, vilket också kostade sossarna valet 2018. Men i borgarna hantering av omsorgsboende glömde man bort all kritik som de själva, alltså: ”de fyras-gäng”, riktade mot BC-projektet, att hyra och vara bunden i ett långt och dyrt kontrakt.
Hmm… historien upprepar sig alltid, minst två gånger – först som en tragedi sedan som en komedi. Äldreboendet var den försa upprepningen (tragedin), frågan är vilken som blir komedin?
Tjoho!
Hyresgästen betalar väl 8000 kr i månaden för sitt boende! och står en eller flera rum tomma så betalar kommunen den hyran till hyresvärden .
”kostar mer än det smakar” det tror jag också