fbpx

Replik: Stoppa vindkraftsvansinnet i Sverige

Replik på Charlotte Unger Larssons inlägg ”Stort stöd för utbyggnaden av vindkraft” i HB 2020-05-05:

Charlotte Unger Larsson ägnar sig åt simpel propaganda för vindkraft. Det är inte förvånande, eftersom hon uppenbarligen har sin lön betald från vindkraftsindustrin. Hon hänvisar till SIFO-undersökningar, beställda av vindkraftsindustrin. Frågorna är säkert så ställda, att svaren blir positiva. Jag tycker att i varje kommun där vindkraftsutbyggnad planeras, ska hållas beslutande folkomröstning i frågan.

De som ska få vindkraftstorn vid sin husknut, måste ges tillfälle att yttra sig! HB har ju berättat om folkstormarna mot planerad större vindkraftsutbyggnad i södra finska Tornedalen, så hur är det med sympatin för vindkraft bland de som berörs?Jag gjorde en överslagsberäkning om behovet av vindkraftstorn, om kärnkraften skulle ersättas med vindkraft.

Den baserades på hitillsvarande produktion i befintliga kraftverk. Jag kom fram till att det behövs 20 000 vinkraftverk. Vad vindkraftsfolket inte talar om, är att det också behövs 20 st 400 kV ledningar för att överföra elen från norra Sverige till förbrukarna i söder. Detta är inget mindre än mord på det fantastiska norrländska landskapet. Det så kallade Miljöpartiet, går här i spetsen och vill alltså totalförstöra vårt Norrland. Men viktigast för vårt samhälle är att vi har en säker elproduktion till föreliggande behov.

Vindkraften är en osäker produktionsmetod. När vi behöver som mest elström i december är det högtryck, 25 grader kallt och vindstilla. Vi får ingen elström från vinkraftverken. Dessutom talas det mycket om att vi står inför klimatförändringar. Kan du Charlotte Unger Larsson berätta för oss, om dessas inverkan på den framtida vindkraftproduktionen.Om inte, låt oss avstå från ytterligare osäker vindkraft och satsa på säker, väderoberoende elproduktion.

Slutligen innebär mycket vindkraft i elsystemet också stora krav på kompletterande systeminvesteringar, för att få ett något så när stabilt elsystem. Dom kostnaderna plus nödvändiga investeringar i nätet mörkar vindkraftsfolket. Nästa sak, folket borde få elströmmen till självkostnadspris.Så hur kunde en ansvarsfull elförsörjning för Sverige se ut. Det första som måste rättas till, är återförande av ansvaret för elsystemet i offentlig ägo. Carl Bildt, Ingvar Carlsson med flera avreglerade elsystemet, i början på 90-talet, utan att ha en susning om hur konkurrens fungerar. Min elräkning idag är därför 4-5 gånger högre i Kannusjärvi, än före avregleringen.

Så varför dessa prishöjningar. Ja, Vattenfalls förluster i utlandet under Maud Olofsson-tiden uppgick till 160 miljarder. Detta måste betalas. Nätägarna debiterar ockertaxor. Under 1997 låg vinstmarginalerna hos nätägarna Fortum på 38%, E.ON på 26% och Vattenfall Distribution på 27%. 8% hade varit nog, med tanke på dom låga riskerna och det låga ränteläget. Så genomför följande;

– Avveckla alla Vattenfalls verksamheter utomlands och tillsätt tekniskt kompetent styrelse och toppledning.- Låt Vattenfall ta över E.ONs och Fortums anläggningar i Sverige

– Skapa ett system där alla får hela elräkningen, på en faktura, från den som äger nätet fram till dig som kund. Elhandelsbolagen behövs inte. Dom är bara en kostnad. Ett totalpris för nät och förbrukning, på 75 öre per kWh inklusive moms och energiskatt på 12 öre borde räcka.- Sluta subventionera sol- och vindkraft.

– Stoppa fortsatt utbyggnad av vindkraft för att undvika tillkommande kostnader i nätet. Stoppet sätter också stopp för katastrofen för det norrländska landskapet och rennäringen.

– Hjälp till att minska CO2-utsläppen genom att starta upp kärnkraftverken O1 och O2, samt det stoppade verket i Ringhals. Skicka elströmmen till Tyskland, Finland och Danmark så dom kan minska sin elproduktion baserad på kol, medförande stora CO2-utsläpp.

Peter Malmström, Kannusjärvi

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

13 kommentarer på “Replik: Stoppa vindkraftsvansinnet i Sverige

 1. Ni fattar inte ens vad vindkraft går ut på. Visst f-n ska de blåsa. Ni diskuterar om vindkraften och när den fungerar. Hallå!! Och konsthallskvinnan (fast de kommer aldrig och bli en konsthall) propagerar mot vindkraften i finska t-dalen. Hur länge ska hon vänta tills finansieringen är klar? Ingen verklighetsförankring.

 2. Om man läser på nätet om Vindkraftverken: När det är kallt och vindstilla behövs det el för att värma upp systemet tex. Googla ”Vindkraftverk ”så framkommer en hel del. är det kallt så är det ju vanligen så svag vind så verken står still. Spännande att få följa hur det går med den påbörjade satsningen och exploateringen av vindkraft, som Centern öppnade upp för i stor skala.

 3. Vindkraft är inte lönsamt kommer aldrig att vara lönsamt, de satsar på fel häst.
  Kolla kärnkraft med TORIUM de är lösningen men det är klart du kan inte bygga atombomber med restprodukten.

 4. Subventionerade byggen subventionerat elpris där elcertifikaten betalas av andra elproducenter. Vindkraften kan jämföras med Ebberöds bank. Vindstilla dagar och svinkallt ute då behövs elkraft. Vindkraftverken kan inte köras i hård vind. Kärnkraftverken byggdes söderut i landet för att minska överföringsförlusterna samt att konsumenterna bodde där.. Ställ vindkraftverken i och runt storstäderna så får vi en debatt om dom verkligen behövs. Googles serverhallar i Mellansverige har ett antal enorma dieselgeneratorer som back up när vindkraftverken ej kan leverera. Finns hur mycket negativt som helst om denna nya elproducerande form. Väljarna bör fråga sina partier hur dom resonerar. Längre ner efter Norrlandskusten har V vaknat och röstat nej i Gävle mot etablering av Vindkraftverk. Googla in Energiöverenskommelsen så får läsarna klarhet.

 5. Det pågår en miljöhysteri i Sverige Regeringen gödslar pengar på vansinnes investeringar på elcyklar, el step way osv….. och definitivt tillhör vindkraften till den kategorin Efter några års drift av vindsnurrorna så måste man underhålla dessa och vem får stå för kalaset Inte blir det ägarna för dom kramar ut all vinst, utan det blir vi skattebetalare

 6. bra att du kan dina fakta 😀
  sant ,ändå tråkigt att norrland ska fyllas med torn för att stockholmarna ska få el , fyll kungsträdgården med vindkraftverk få se vilka protester det blir

 7. Största felet med vindkraften är att den inte byggs där den behövs, dvs i mellan- och södra delarna av landet. Att bygga vindkraft i norra Sverige där vi har ett stort överskott på el är nationalekonomiskt vansinne enär överföringskapaciteten inte finns och det därför krävs nya ledningar för att överföra elen till där behovet finns. För att inte tala om förlusten i de långa ledningarna.
  Elkraft ska genereras så nära förbrukaren som möjligt.

 8. Se
  michael moore planet of the humans
  på you tube
  Filmen är överdriven och inte helt sanningshaltig, men det ligger lit i vad de säger.
  För övrigt är både vind och kärnkraft olönsam, om det ej finns vattenkraft att reglera mot.

 9. VATTENKRAFTEN
  är inte problemet.
  VATTENKRAFTEN
  löser problemet.
  MILJÖRÖRELSEN
  är problemet.

 10. Vindkraften är som en Norsk körriktningsvisare, funkar, funkar inte, funkar, funkar inte. Allt är beroende på om och när det blåser.

 11. Jag känner igen stycket om 25 grader kallt och vindstilla i december. Det begav sig under en direktsänd valdebatt mellan Romson (mp) och Björklund (då fp). Björklund förklarade då att på vintern, på vintern när det är kallt samtidigt som det behövs mest elenergi då blåser det inte,,,Han bad två dagar senare om ursäkt för att ”jag sa fel, jag visste inte”. Alla som kan lite om klimatet inklusive vindarna vet ju att på vintern blåser det som bäst i hela Norden. Förklaringen är enkel, det är uppe på 100 – 200 m höjd över terrängen och mer än på backen där jag skottar lite snö då och då. Tack Peter för att du avslöjade kärnkraftslobbyns påverkan via ditt inlägg!

 12. December vindstilla? Peter, nästa gång du behöver skriva av dig ta reda på fakta först 🙂

 13. ..Peter att du bemötte propagandan från vindkraftsindustrin!

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.