fbpx

Stort stöd för utbyggnad av vindkraft

Tre av fyra svenskar vill kraftigt bygga ut vindkraften och stödet är starkt även i norra Sverige. Också de politiska partierna är i huvudsak positiva. Nu behövs de politiska besluten som underlättar utbyggnaden, skriver Charlotte Unger Larson på Svensk Vindenergi.

Vindkraften växer så det knakar. De senaste fyra åren har det investerats nästan 90 miljarder kronor i ny vindkraft. Den nya vindkraften kan minska klimatutsläppen med cirka 16 miljoner ton om året, vilket motsvarar nästan en tredjedel av alla utsläpp inom Sveriges gränser.

Dessutom kan utbyggnaden ge cirka 20 000 jobb, ofta på landsbygden. För svensk industri och hushåll pressas elpriset med drygt 11 miljarder kronor.Naturvårdsverket och Energimyndigheten arbetar nu med en nationell strategi för en hållbar vindkraftsutbyggnad. De båda myndigheterna vill skapa förutsättningar för en utbyggnad från nuvarande 20 TWh till 100 TWh år 2040 – vilket skulle innebära att vindkraften då motsvarar cirka hälften av elanvändningen i Sverige

.Och vindkraften har stort stöd. Tre av fyra svenskar (73 procent) vill se en utbyggd vindkraft och i norra Sverige tycker fler än sex av tio likadant (61 procent), enligt en Sifoundersökning beställd av Svensk Vindenergi. Dessutom är Moderaterna, Centerpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet positiva till att skapa förutsättningar för 100 TWh vindkraft i Sverige 2040.

Men det behövs politiska beslut om myndigheternas strategi ska bli verklighet.

För det första måste den stora klimatnyttan vägas in när beslut ska fattas om vindkraften. Regeringen har nyligen tillsatt en utredning och det är viktigt att denna lämnar ett tydligt besked. Även Norrbottens kommuner bör alltid väga in klimatnyttan vid beslut om vindkraft.

För det andra bör kommunerna få de direkta fördelarna av vindkraften. Fastighetsskatten för vindkraftverk bör därför gå till kommunerna i stället för till staten.

För det tredje måste det bli enklare för de som vill bygga ut vindkraften att förutse om en vindpark kommer att få tillstånd eller inte. Det kan underlättas om det ”kommunala vetot” justeras, så att kommunerna lämnar sitt besked tidigt i processen.

För det fjärde bör staten införa ett riktat stöd till kommunerna för att underlätta deras arbete med att identifiera lämpliga områden för vindkraft. Då kan kommunerna i Norrbotten bidra till den nationella strategin för en kraftig vindkraftsutbyggnad.

Med dessa åtgärder kan vi komma en bra bit på vägen till ett förnybart elsystem och en klimatsmart elektrifiering av Sverige. Politikerna som fattar besluten har svenska folket bakom sig.

Charlotte Unger Larson, vd, Svensk Vindenergi

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Två nya mästare i hästdressyr

Filippa Pirinen och Ella Matila är två unga medlemmar i Haparanda Ryttare som har vunnit varsin klass i DM och Norrlandsmästerskapet i hästdressyr. 

Marsch för rätten att vara sig själv

Årets Pride-tåg avgick från Torneå och landade i Haparanda under lördagsförmiddagen.HB besöker ett familjeevent med allvarliga undertoner. 

”En enorm trygghet att vi är fem”

Från och med 1 september har Haparanda en ny politisk ledning, ett femmanna lag bestående av (C), (M), (KD), (SD) och (SJVP). Enligt nye kommunalrådet, Janne Lind (C), var de igång och jobbade redan den 30 augusti då de anser

Från Haparanda till Helgeandsholmen

Haparandas ledande socialdemokratiska representant Ida Karkiainen firar i höst tio år som riksdagsledamot. 

Öppet hus på Forslundsgården

På lördagen hölls öppet hus på den anrika Forslundsgården, där gästerna kunde ta del av processen med restaureringen. Besökandets skara bestod bland annat av representanter från länsstyrelser och familj till de gamla ägarna. 

Mäki säljer familjeföretaget efter 100 år

I 100 år har Mäkis lantbruk i Kardis ägts och drivits av samma familj. Mikael Mäki är tredje generationen lantbrukare på gården, men har nu tagit beslutet att gå i pension, och lämnar över handskarna till Irmantas Bockus och hans