Svar till Janne Lind, HB 22/3 “Lind vill fokusera på det positiva inom äldreomsorgen”
I artikeln medger Janne Lind att det finns brister inom äldreomsorgen och att det satsas stort (19 miljoner mer än beräknat). Fundering: Räknas hotellås på äldreboende som en satsning? Även nytt larmsystem? Kanske Hemstrandens bygge är delvis inräknat? Eller de personer som har gått tre timmars utbildning? Och är deras löner en del av satsningen?
Det är upprörande att kommunen valt en linje för våra äldre, där vårdkvalitén kan försämras, helt i strid mot Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS 2011:12).
I korthet innehåller denna författningssamling grundläggande kunskaper som bör finnas hos personal inom socialtjänstens omsorg om äldre. Bland annat finns utbildningskrav: 1.400 poäng, varav 300 poäng är Geriatrik & Gerontologi. Dessa kunskaper kan omöjligtvis läsas in på tre timmar, men ändå har kommunen valt att betala högre timpenning åt dessa personer än åt våra vana utbildade timvikarier samt utbildade undersköterskor med flera års erfarenhet. Detta är upprörande! Kanske dags att göra en kunskapsinventering i kommunen? Bara för att få ett riktmärke om kvalitén inom SäBo. När är en sådan senast gjord?
Vidare säger artikeln “Lind vill fokusera mer på det som går bra, än på brister inom äldreomsorgen”. Ursäkta mig! Vi undersköterskor kan inte blunda då vi ser brister. Vi är våra äldres språkrör, det ingår i vårt yrke att göra deras röst hörd, om de inte kan tala för sig.
Uppenbart är att medvetenheten om brister finns hos Lind, men vad gör man åt dessa brister? Är vi, arbetsgivare och arbetstagare, samsynta om vilka brister som finns? Vad är planen på åtgärder vad gäller bristerna?
Som även vi undersköterskor på golvet ser, handlar god arbetsmiljö om kommunikation och delaktighet. Tyvärr är det svårt att fokusera på det goda då problemen förvärras.
Ett redan slimmat schema försämras (där schemaförslaget lades fram två veckor innan startdatum).
Det är svårt att hinna ta raster i tid enligt Arbetsmiljölagen. O-vik eller förkortad tur på vikarien. Fler arbetsuppgifter till dagpersonal på grund av nattens lagstadgade arbetstidsförkortning. Ensamarbete i nya schemat kommer att förekomma. Dagpassen blir 9,5 timmar på veckorna och delade turen bli 10 timmar (arbetspasset mellan 06:30 – 21:30) Utbildad personal med delegation är för få, då undersköterska med delegation har två (ibland fler) avdelningar att ansvara för.
Fundering! När ska kommunen ta fram en hållbar plan för god arbetsmiljö samt ge rättvisa förutsättningar för redan anställd personal?
Vårt fokus ligger hos våra brukare så att de kan få må så bra som möjligt, utefter de förutsättningar ni ger oss!
Med vänlig hälsning
Kvalitetstänkande utbildade Undersköterskor från Lunden och Klippan
16 kommentarer på “Svar på tal från utbildade undersköterskor”
Det är ytterligare en grupp människor som kommer från krig och mestadels kvinnor och barn.
Först behöver vederbörande få barnomsorg till barnen förskola, skola och sedan lära sig svenska.
En del kan också vara svårt traumatiserade.
Sen ställs krav på vårdutbildning och som artikeln ovan tar upp att det blir krav på att man kan nödvändig svenska på arbetet. Så det är inte så många som klarar av det på en kafferast oavsett vilken språkgrupp dem tillhör.
Att dem har hög arbetsmoral är väl bra, det saknas bland många svenskar också inte bara utrikes födda.
Så summan av det hela, är att det lär dröja innan dem är på plats.
Och tar kriget slut så lär väl dem flesta återvända.
Sen så är jobb inom vård, inga lätta jobb.
Ska man någonsin få ordning på vården inom äldreomsorgen tex så behövs utbildad personal som kan språket.
Sen behöver arbetsgivaren göra sin del. Bättre scheman så personal kan ha ett liv, bättre löner, bättre arbetsmiljö, dessa problem försvinner inte av sig självt.
Det är nya grepp och ny syn på äldreboende som krävs.
Inte bara fortsätta som vanligt.
För att man ska få personer som vill jobba i vården, behövs stora förändringar.
Svenskan, precis som ryskan, tillhör den indoeuropeiska språkfamiljen. Är väl världens största språkgrupp. Men svenskan är även ett germanskt språk och nära släkt med de andra nordiska språken. Engelska och tyska betraktas som kusiner med svenskan.
Ryska språket tillhör undergruppen slaviska språk som har ytterst litet med t.ex. svenskan och engelskan att göra. Däremot har dessa två språk många gemensamma ( nästan) ord. Hus och house, school och skola, äta och eat, dotter och daughter och hundratals ytterligare ord.
Jag är säker på att de som kommer från Ukraina, har en vårdutbildning och behärskar engelskan någorlunda kommer att lära sig svenska mycket lätt. De har också en mycket hög arbetsmoral, har jag hört.
Just ordet ”skola” har jag för mig är nästan samma på både ryska och ukrainska som på svenska? Ukrainsk arbetsmoral vet jag ingenting om (men nog gissar jag att den är högre än arbetsmoralen hos en del andra grupper i vårt land).
Nu får vi nya arbetare till vården. Många av de ukrainska kvinnorna har en vårdutbildning, och de kommer att lära sig svenska lätt och fort, för de flesta av dem kan redan engelska, och för dem är det lätt att även lära sig svenska. Svenska och engelska har mycket gemensamt, tillhör samma språkgrupp. De som har finskan som modersmål har betydligt svårare att bli bra på svenska, för finska språket tillhör en helt annan språkgrupp. Hoppas på många duktiga nya arbetstagare, även i Haparanda.
Helt bortsett från engelskan så är ju ukrainskan och ryskan närmare släkt med svenskan än vad finskan är. Däremot läser man nog inte svenska i skolan i Ukraina, så där har finnarna ett litet försprång. Svenskan är ju officiellt språk i Finland.
Det verkar som om redaktionen förändrar kommentarerna som folk skickar in, om detta är vanligt förekommande betyder det att man fåt ta alla kommentarer till artiklar som läses i HB med en stor nypa salt, och kanske även andra artiklar, har HB infört censur ? Om en kommentar inte duger då skall den inte publiceras, inte som nu förändra texten, då är det redaktionens kommentar och läsaren skall informeras om detta.
Lind är en ORDanvändare av kolossala mått, han kan gå långt inom politiken.
och i övertorneå har kommunen igen anställt en centerpartist med deras värderingar som tekniskt chef. fast de fanns mer meriterande sökanden. ni som inte vet vad jag vet om bakgrunden ta reda på de. mörtberg är livrädd för ett regimskifte. lampisenpää verkar ha med sina 4 röster ha ett bra samarbeta med bönderna i luppio och hedenäset som verkar dö ut eftersom livsnyckeln för fram. framtiden för liberal arbetarfientlig politik är med fött att misslyckats.
liberalerna står för s.k. valfrihet med andra s.k högerpartier. dom säger att patienterna vill ha frihet och välja vem som sköter om dom. vilket är ett kardinal fel. för patierternas väljer inte om de kommunen, alltendo eller nått annat riskkapitalbolag som ska sköta om dom. pasienterna accepterar vilka pensonliga undersköterskor som dom har förtroende för och av. högerns devis är att dom äldre väljer mellan kommunal eller privatägande, vilket är ett höger kardinal fel.och ang den s.k personalbristen bland läkare sjuksköterskor med flera så finns det ingen brist på dom nämnda yrkena. men de enda och den stora felet är högerns liberala politik med s.k valfrihet med att godkänna alla dessa bemanningsföretag som täljer guld på oss skattebetalares bekostnad. skulle de finnas brist på läkare eller sjuksköterskor så skulle dessa företag inte kunna hyra ut sin personal till 10 gånger en normal personalkostnad. så fakta är att det inte finns nån brist på läkare eller sjuksköterskor i vården men dom finns på fel ställen bland riskkapitalister. en åtgärd är att för en gång skull gå i från den liberala politiken och för en gång för alltid förbjuda alla dessa kriminella bemanningsföretag. eller! för nu är det dags för socialdemokraterna och ta tag i vår välfärds problem som är högerns liberala politik med s.k valfrihet som undergräver personalbehovet och tar tag i vart våra skattepengar går till.
Det finns ingen respekt för dem som kämpar i vården från våra politiker!
En fundering, vi arbetare och tjänstmän- och kvinnor är väl ca minst 90 % av valmanskåren och i arbetskraften?! Ändå röstar en majoritet på högerpartier som vill försämra våra trygghetssystem, förinta facket och våra villkor på arbetsmarknaden som t.ex. arbetsmiljön!! Obegripligt!
Centerpartiet är ett renodlat högerparti som är för privatisering och avreglering av vår skatte finansierade välfärd! T.ex. experimentet att privatisera AF som inneburit avveckling av kontoren i våra små kommuner liksom tidigare år 2008 av Försäkringskassan. Är det någon som hört en Centerpartist föreslå en bättre sjukförsäkring, A-kassa med höjda nivåer? Sedan är det motståndare till Facket i förmån till arbetsgivarens intressen. Allt detta visar deras höger värderingar, kanske krävs ”Strejk” för att få en Centerpartist att lyssna!
Socialnämnden är en katastrof som inte sätter sig in i arbetsmiljön inom vård och omsorg! när har man sett någon politiker ute på arbetsplatserna och verkligheten?????
Det verkar krävas STREJK när ingen vill lyssna på oss Undersköterskor
Sliten USKA.
Ja men gör det då….gå ut i strejk eller gå ihop och säg upp er. Att skriva på hbwebben eller att lägga in insändare i bladet hjälper inte. Gör något radikalt om ni vill ha en förändring.
Då är det uppsägning som gäller.
För det är olagligt att strejka när det finns ett kollektivavtal, sen augusti 2019, när det kom en ny lag.
Sen kan inte personal i vården lämna arbetsplatsen helt, utan en mininivå måste alltid upprätthållas.
Man får inte sätta människor liv i fara.
När kollektivavtal ska omförhandlasdå kan man ta till strejk.