Replik på ”Att förhindra privata aktörer förbättrar inte äldreomsorgen” i Haparandabladet 19 februari 2021:
Det tog sin lilla tid att få ett besked. Men besked kom, och det med råge. Sjukvårdspartiet sällar sig till den samlade högern och tycker att det är ok att skattepengar avsedda för vård och omsorg av de gamla och behövande kan uttaxeras som aktieutdelningar. Det var det besked som jag ville ha, och det var vad jag fick. Tack för det.
Jag vet inte varifrån Pia Hulkoff och övriga undertecknade har fått för sig att jag ogillar vinster i allmänhet. Vinster må man göra på verksamheter och produkter (bilar, gym och restauranger etc.), min bestämda uppfattning är dock den att man ska ge tusan i att profitera på äldre, sjuka och skolelever.
Sjukvårdspartiets haranger mot denna ståndpunkt går in under den radar som kalllas för ”sossespöket” och benämns i genmälen som ”vänsterideologi”. Helt rätt, jag tycker att det behövs mer av offensiv fördelningspolitik som värnar om de äldre, sjuka och om de som går i skolan.
Att tro att välfärdens utmaningar löses genom att införa marknadslogik (här: att göra vinst på vård- och omsorgsverksamheten), är inget annat än ett illa maskerat försök att slå blå dunster i människors föreställningar om värdighet, rättvisa och schysst användning av skattepengar.
Avslutningsvis kan jag konstatera att Sjukvårdspartiet i Haparanda är en värdig arvtagare till Folkpartiets klassiska slogan: Vi är för allt som är positivt, och vi är emot allt som är negativt, och det som är besvärligt har vi inte tagit ställning till.
Peter Waara
Före detta kommunalråd, Haparanda kommun (S)
Ledamot av omsorgsnämnd, Uppsala kommun (S)
14 kommentarer på “Tack för besked Sjukvårdspartiet!”
Kommunala pengar cirkulerar oftast inom kommunerna, privata företagsvinster försvinner ofta söderut eller utomlands, var och en får välja vad man tycker är bäst
Högerns och även Centerpartiets införande av LOV-reformen är förödande för oss på landsbygden. Man tror att marknaden löser problemen! Om inte staten skulle ha tagit ansvaret i Ötå för t.ex. Apotek, Bilprovning m.m, tror borgare att marknaden skulle tagit ansvaret? Centerns avveckling av Försäkringskassan och nu Arbetsförmedlingen visar att deras politik är förödande för oss på landsbygden.
@Peter Waara:
Du som gillar att läsa rapporter och plocka ut det du gillar har nog missat en viktig text på sidan 64-65 i Vårdfakta 2020: ”När införandet av LOV-reformen utvärderades,framkom det att lagen bidragit till att höja kvaliteten generellt inom hemtjänsten. Konkurrensen har lett till att både kommunala och privata utförare anstränger sig för att leverera hemtjänst av god kvalitet. Kvalitetskrav i förfrågningsunderlagen leder också till att kvaliteten blir mer likvärdig mellan utförarna. En jämförande studie som Socialstyrelsen genomfört om nöjdhet inom äldreomsorgen visar att personer över 65år med färre än 25 hemtjänsttim/mån är mer nöjda i kommuner som infört valfrihetssystem enl.LOV, jämfört med personer i kommuner som inte har gjort det. För äldre med fler än 25tim hemtjänst/mån är det ingen skillnad i nöjdheten mellan kommunerna”
– Alltså: Är det kvalitet vi vill ha inom äldreomsorgen, så är införandet av privata aktörer jämte kommunala det bästa enl. vårdbranschens egna kvalitetsundersökningar. Du som litar på branschens egna rapporter borde ju då hålla med..?
Alltså @Catarina hemtjänst och vård på Säbo är inte samma sak. Om du vill jämföra så jämför äpplen och äpplen och inte äpplen och päron.
@Katarina Lindmark
Enligt Almega är vinstuttaget betydligt större än återinvesteringarna, 3,6 mer i vinstuttag jämfört med 2,3 mer i återinvesteringar. Men, vem ska man lita till i dessa tiger av ”fake news” och ”alternativa fakta”. Jag litar i detta fall på branschorganisationens egen redovisning (2020, s.20).
Och, som tidigare nämnts motsvarar 3 600 000 000 kronor, ja hur många USK:are. Att påstå att det inte påverkar kvaliteten är att ”blunda för de stora talens makt”…
Mdr
Menar Nickname att de privata betalar en högre lön åt de anställda än vad kommunen gör?
Om kommunen betalar 34 000 i lön till sin egen personal, så finns det få privata som kan konkurrera med kommunen. Det medför att de privata försvinner, om man nu vill det vill säga. Kommunmedborgarna vill inte betala kommunens egen personal bra löner, för det betyder högre skatt, det i sin tur betyder att både politikerna och kommunmedborgarna ropar efter ”billiga lösningar”. Så länge kommunen och dess invånare inte vill betala bra löner till sin egen personal, så länge kommer ”billig lösningar” att finnas och givetvis aktieutdelningar till de som satsat pengar i företaget. Ni i Happis väljer. Val nästa år om ni vill ha förändringar. Det vill ni inte kan jag redan nu säga. Ni vill ha privata och ”billiga lösningar”, i annat fall skulle dessa inte finnas. Om jag har fel, så vänd er till era förtroendevalda och be om skattehöjningar på några kronor. Säg att ni vill att kommunens egen personal ska ha bra löner.
Peter Waara glömmer att nämna att merparten av en ev. vinst återinvesteras in i verksamheten för ex. personalens trygghet och för de äldres/barnens säkerhet!
Om det blir över något så behövs buffert för sämre tider, samt räntor och låneamorteringar etc. som investerare puttat in för att verksamheten ens skulle ha möjlighet att starta! Jag är så glad att det i dagarna startats ett nytt företag i Haparanda som kommer att vara välkomnande hjälpande händer som omsorgen behöver! Heja!
Är det billigare eller lika dyrt för kommunen att anlita ett privat företag för att driva ett äldreboende i stället för att driva det själva ? Om det är billigare eller samma kostnad, hur kan det privata företaget ändå göra en vinst ? Var hittas dom pengarna ? På vems bekostnad gör man vinster ? Mest troligt på ”brukarnas” bekostnad antar jag. Vill ”skattebetalarna” att deras äldre släktingar tas om hand av kommunen eller av ett privat vinstdrivande företag, ”skattebetalarna” bör nog komma ihåg att dom själva en dag kan komma att vara beroende av en ”hjälpande hand”, kanske dags att redan nu tänka vilken typ av omsorg dom vill ha när deras tid kommer.
Det är ju inte alltid så att saker som drivs kommunalt är 100% effektivt. Om du har en privat aktör som vill få ut vinst så krävs det att allt ska fungera effektivt och hålla nere kostnader samtidigt som man upprätthåller servicen. Det är ju till och med så att det i vissa fall är hårdare lagkrav (färre dispenser) för privat äldreomsorg än kommunalt.
En fråga att ställa sig är ju hur den privata äldreomsorgen kan upprätthålla servicen, och uppfylla lagkraven, samtidigt som de gör vinst?
Om de betalar lägre löner med sämre villkor än konkurrenten så hade ju ingen jobbat kvar.
Om de inte uppfyller lagkraven så hade ju tillsynsmyndigheten satt stopp.
Om det hade varit mycket dyrare för kommunen med privata omsorgen så hade de ju utökat den kommunala delen för att hålla nere kostnaderna.
Om Peter Waara under sin tid som kommunalråd skulle ha betalat sin egen personal inom vård och omsorg 34 000/månad (medianlön i Sverige), så skulle inga privata satsat i Haparanda. De privata kommer då kommunalråd som Peter Waara ropar på ”billiga lösningar”. De privata ramlar inte ner från himlen en morgon vid sjutiden, utan politikerna har givetvis knäppt sina händer och önskat att de privata hör deras böner. Samtidigt så vill inte kommunmedborgarna heller betala högre skatt så även de ropar till sina förtroendevalda på ”billiga lösningar”. Egentligen borde både Peter Waara och skattebetalarna i Haparanda vara mer än nöjda. Ni fick ”billiga lösningar”. Luktar lite hyckleri och dubbelmoral från Peter Waara. Betala er personal bra löner eller acceptera aktieutdelningar. Ni väljer.
@Nickname
Vilket privat vårdföretag betalar 34 000kr / mån?
Ge gärna tipset så söker jag jobb där och lämnar kommunen som är så dålig arbetsgivare 😊
Kör man enligt Folkpartiets slogan så lär man bli populär 🙂