fbpx

Varför köpa ut en visselblåsare?

För en tid sedan uppgav Haparanda stad i tidningen att det inte finns några missförhållanden på kommunens arbetsplatser. Men de har ljugit.

Hur kan det komma sig att arbetsgivaren köper ut en anställd som har arbetat prickfritt i 38 år, en visselblåsare som larmar om dåliga arbetsförhållanden, hur gamla mår och hur man tar hand om dem?

Hur kan det komma sig att chefer inte ser och hör sanningen om vad som händer och nonchalerar allt?

Har man inte ryggrad eller samvete?

Tyvärr verkar det som att man är på väg till sämre förhållanden och på väg mot långvård. Det är ett sätt att spara ekonomi, på gamlas och anställdas bekostnad, man sparkar ut den som larmar och ser sanningen.

Jag som ännu är kvar

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

22 kommentarer på “Varför köpa ut en visselblåsare?

  1. Kommentarerna speglar Haparanda. Gnäll och gnäll. Varför tror ni inte facket säger något? Kanske ett beslut som var rätt? Vad vet jag? Och vad det lipas inom vårdyrken.

    • Noppen kanske ska själv testa vårdyrket på äldreboende innan man säger något.

  2. Infekterad ”monolog” (ser inga inlägg från arbetsgivaren, ansvariga politiker). Saknar något inlägg från den viktigaste parten i ämnet, nämligen brukaren eller dess anhöriga. Gärna konstruktivt sådant.

  3. Det är skrämmande att se hur dålig Haparanda Stads personalpolitik har blivit dom sista åren , personalen på golvet är inte värda någonting fast man har jobbat hårt mitt i en pandemi! det går inte att göra personalen nöjda med ett presentkort då och då. Mitt förslag är att man börjar att med att byta ut den högsta arbetsledningen och försöker hitta en kompetent chef som kan få folket på golvet att känna arbetsglädje igen och samtidigt bli goda ambassadörer för Haparanda Stad! så kanske det blir lättare att rekrytera nytt folk till vårdyrket innan katastrofen är ett faktum??

    • Exakt så, bra skrivet ! En handplockad chef är den senaste i raden som skulle ”fixa” problemet på gårdarna …. Nu är det sämre än det har någonsin varit fast problembarnet är borta , utköpt . Favorisering av vissa anställda har lett till ännu sämre arbetsmiljö.

  4. Vad har politikerna med anställningar att göra? Det är väl ändå tjänstemän som ska sköta sådant.
    Varför ställer sig ingen frågan var facken håller hus? De brukar ju annars vara snabba på att gå ut om de tycker något är det minsta fel.

      • Om politiker jobbar som tjänstemän så gör de tjänstefel om de inte anmäler jäv i sådana beslutsfrågor.
        Vilka tjänstemän är även politiker?

    • Ganska mycket har ju politikerna med saken att göra. Många kommuner inför ”hälsoscheman” och annat otyg. Är även på tapeten i Haparanda då all personal fått gå utbildning om hur bra det är att rotera runt och ha korta arbetspass i timmar och 1 dagars ledigheter! Är ju enligt politiker ohälsosamt att vara för mycket ledig och för mycket på samma arbetsplats.

      Kanske även diverse chefer skulle kunna byta arbetsuppgifter. Alla uskor som vill jobba nån dag i kommunhyset upp med hand!

      • Då borde ju även politiker rotera runt och få ”hälsoscheman” de om någon sitter vid samma skrivbord hela dagar och även bara vara lediga en dag/vecka eftersom de tycker det är ohälsosamt att vara ledig i flera dagar och för mycket på samma arbetsplats… att vårdpersonal flyttar runt har ju under pandemin orsakat smittspridningar till flera äldreboende i flera kommuner….

        • Fast är det inte så att kommunpolitiker, för det mesta, har ett vanligt heltidsjobb och utöver det engagerar sig politiskt på sin fritid? Alltså 40+ arbetstimmar i veckan.

    • Att det här enbart skulle vara arbetsgivarens är bara ett påstående så länge man inte kan komma med tydliga argument och kan påvisa att det till faktum är så. Utifrån arbetstagarna så pratar man väldigt gärna om rättigheter men direkt det blir på tal om dina skyldigheter så är det kränkande och orimligt. Sosseriet vet inga gränser i den här frågan och vem vet, det kanske är fel på ledningen då man inte kunnat få styr på allt slösande på enheterna. Istället för att hjälpas åt över avdelningarna så ringer man in vikarier för en hel dag trots att det endast behövts under en liten topp på 1-2h. Det är alltså ca 350kr/h av skattebetalarnas pengar som man bränner iväg utan att ens fundera på konsekvenserna. Noll förståelse för budget och svagt ledarskap i en organisation som bara vill prata rättigheter.

      • Man ser tydligt att du har inte den blekaste aning hur det är att arbeta inom äldreomsorgen SÄBO ….lånar man personal från en annan avdelning så haltar den avdelningen istället, det är ingen som helst lösning … Våra gamlingar behöver ha personal omkring sig som de känner igen, det har aldrig kommit ngt gott ifrån att man ska rotera mellan avdelningar …

      • Sen när Öfversjö blir själv en av sjukhemmets boenden så kanske han ändrar uppfattning.

  5. Säg upp er kollektivt och anmäl er till bemanningsbolag istället med högre lön, trygg arbetsgivare, ordentliga arbetstider, mindre ansvar m.m.
    Då kommer kostnaden för kommunen att öka.

    • Javisst ökar ju kostnaderna för kommunen. Men det är ju hit politikerna vill komma också!

      Alla ska kunna jobba överallt heter det ju!

      Men att det skulle vara bättre jobba åt bemmaningsföretag det har jag också svårt köpa. Bemanningsföretag anlitar man ju ofta just för att inte behöva ha fast personal…

  6. Dom tog 3-3. Nu tar dom ett skyddsombud.snart har dom dragit plösen över skallen på er.tänker ni fortfarande låta dom ta nästa steg?dom har ju er precis där dom vill ha er.så för bövelen vänd blickarna mot dom mer hetsiga sydeuropeerna.ställ till ett rent helvete annars händer nada

    • Politikerna erkänner aldrig att golvfolket hade rätt angående 3-3. Man anlitar dyra konsulter och ska ha dem att göra scheman när golvfolket kan inte göra hälsosamma scheman.

  7. Genom att köpa ut visselblåsaren så köper man in tystnad inom ex. äldreomsorgen. Nu vet personalen att det är bäst att hålla tyst eller så öppnar kommunalrådet ytterdörren och önskar en fin dag. Kommunernas personalpolicyn brukar vara roliga att läsa. Det brukar vara lite svart text på vit botten som ingen bryr sig om. Men det måste finnas för syns skull.

    • Det handlar om att de mutar vederbörande till tystnad… typiskt Haparanda kommun! Korruption, svågerpolitik, käbbel, tystnadskultur, skvaller, skitsnack, mobbning, negativ särbehandling, diskriminering, droger, våld och kriminalitet… tja… det är Haparanda i ett nötskal.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”Alla kan lära sig minnestekniker”

Biosalongen på Folkets hus i Haparanda var nästintill fullsatt i tisdags kväll då kommunen bjudit in till ”En kväll man inte glömmer”. 

Taxibolag svarar på kritik om färdtjänst

En man fick inte åka till Haparanda efter att ha varit inlagd på Kalix sjukhus. Färdtjänsten beställdes att köra till hans bostad i Korpikylä, men eftersom han inte hade nycklarna med sig ville han hoppa av i gränsstaden istället. Detta

Mörtberg (C) redo att minska sitt arvode

Efter minoritetsåterremissen i måndagens kommunfullmäktige i Övertorneå ska frågan om revidering av budgeten, med förslaget om höjd kommunalskatt, återupptas den 25 november. Kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) uppges vara redo att gå ned i arvode. ”Jag har lämnat förslag till arbetsutskottet”,

Mörkret har inte vunnit över ljuset

Levande ljus, sång och tal om ljuset som besegrar mörkret och om sorgen som en av livets och glädjens byggstenar, var ett bärande budskap när Pajala församling under torsdagskvällen inledde Allhelgonahelgen med en minnesstund i Jarhois kapell för att minnas

Höstlov med mörker och ljus

Under vecka 44 infaller höstlovet i hela Sverige. I Övertorneå kommun anordnades många olika aktiviteter för de höstlovslediga barnen och ungdomarna. 

Chefens strävan: nära ledarskap och aktiviteter

Niklas Dahl, tillförordnad verksamhetschef på äldreboendet Hemstranden i Haparanda, lyfter vikten av aktiviteter och ett nära ledarskap. ”Alla ska ha mod att styra över sitt eget arbete”, säger han.