fbpx

Haparandas fossila fjärrvärme

Under senaste tid har en infekterad diskussion om fossila energileveranser från Haparanda värmeverk förts i HB. Detta efter att HB vågat avslöja att VV:s kunder inte får de fossilfria leveranser av energi som de har förväntat sig. Vissa kunder har också förbundit sig genom hållbarhetsdeklarationer att undvika fossilberoende. Ett högst rimligt krav i det sammanhanget är att levererad fjärrvärmeenergi i en ort som Haparanda är helt fossilfri på 2020-talet!

Haparanda VV är i dagsläget ett mycket dåligt exempel på miljövänlig fjärrvärme då energibehovet huvudsakligen (ca 80 %) baseras på torvbaserad fossilenergi från Finland. För att tillåtas använda fossilenergi betalar VV:s kunder straffavgifter på ca 8 milj. kr årligen för att släppa ut ca 25.000 ton koldioxid på grund av användningen av torvbränsle!

Enligt VV:s presenterade planer skall fossila energileveranser även fortgå under perioden 2021 – 2023. Det senare ger ett graverande bevis på att VV-ledningens planer för framtida fjärrvärmestrukturen är icke hållbart både ur miljömässigt och ekonomiskt perspektiv. Detta eftersom det nya VV planeras för endast en ny panna på 10 MW som bara delvis kan klara energibehovet under året trots obegripliga 120 milj. kr i investeringar! Att använda en utdömd 37 år gammal torvpanna (Bettan) som en fossilfri produktionsenhet visar att VV-ledningen inte ens planerar för en uthållig fossilfri energiproduktion. Det i HB panikartade löftet om fossilfrihet 2024 är bevisligen ouppnåeligt med de investeringsplaner som presenterats.

Förslag till omedelbar övergång till fossilfritt:

VV-ledningen planerar för att torvbränslepannan Bettan skall bli en fossilfri energiproducent i den framtida fjärrvärmestrukturen. Hållbarheten i detta bör bevisas för kunderna redan i närtid för att planerna skall vara trovärdiga. Fossilfri basenergi kan produceras med gamla Bettan om den tål en övergång till skogsbränsle? Förslaget täcker i sådant fall behovet av fossilfria energileveranser från maj till september som ersättning för nu planerad import av dyr fossilenergi från Finland. Vid ökat energibehov kan befintlig biopelletspanna samt befintliga biooljepannan användas för fossilfria energileveranser under vinterhalvåret. Efter idrifttagning av nya VV kan energi från biooljepannan förhoppningsvis ersättas med billigare energi från den planerade 10 MW-pannan ifall den helt drivs med skogsbränsle. Varför skulle inte VV-ledningen vilja leverera fossilfri energi till VV:s kunder med omedelbar start för att även kunna bevisa att de inte planerar för ett ohållbart luftslott?

Förslag till en framtidssäkrad fossilfri energiproduktion:

Energidoktorn (ED) har gett förslag till ett nytt VV för hela Haparandas behov av fossilfri fjärrvärme genom användandet av solenergi i kombination med en effektiv skogsbränslebaserad energiproduktion. Kalkyler visar på ca 15 miljoner kr i lägre årliga energiproduktionskostnaderjämfört med VV:s halvfossila förslag. Därigenom kan även fjärrvärmetaxor kraftigt sänkas i stället för att höjas. ED:s förslag till anläggningsutformning motarbetas av VV-ledningen som verkar ha andra ambitioner än att utforma en miljö- och ekonomiskt hållbar framtida fjärrvärmestruktur. Haparanda VV:s nuvarande kunder kommer säkert att i ökad utsträckning planera för egna energilösningar för att trygga en miljömässigt- och ekonomiskt hållbar energiförsörjning för sig själva ifall ledningen får fullfölja sina planer.

Energidoktorn

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Haparandas fossila fjärrvärme

  1. Säger det igen att fjärrvärmen är på tok för dyr och smutsig. Köper en värmepump direkt jag kan och stänger ventilerna till värmeverket.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”Alla kan lära sig minnestekniker”

Biosalongen på Folkets hus i Haparanda var nästintill fullsatt i tisdags kväll då kommunen bjudit in till ”En kväll man inte glömmer”. 

Taxibolag svarar på kritik om färdtjänst

En man fick inte åka till Haparanda efter att ha varit inlagd på Kalix sjukhus. Färdtjänsten beställdes att köra till hans bostad i Korpikylä, men eftersom han inte hade nycklarna med sig ville han hoppa av i gränsstaden istället. Detta

Mörtberg (C) redo att minska sitt arvode

Efter minoritetsåterremissen i måndagens kommunfullmäktige i Övertorneå ska frågan om revidering av budgeten, med förslaget om höjd kommunalskatt, återupptas den 25 november. Kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) uppges vara redo att gå ned i arvode. ”Jag har lämnat förslag till arbetsutskottet”,

Mörkret har inte vunnit över ljuset

Levande ljus, sång och tal om ljuset som besegrar mörkret och om sorgen som en av livets och glädjens byggstenar, var ett bärande budskap när Pajala församling under torsdagskvällen inledde Allhelgonahelgen med en minnesstund i Jarhois kapell för att minnas

Höstlov med mörker och ljus

Under vecka 44 infaller höstlovet i hela Sverige. I Övertorneå kommun anordnades många olika aktiviteter för de höstlovslediga barnen och ungdomarna. 

Chefens strävan: nära ledarskap och aktiviteter

Niklas Dahl, tillförordnad verksamhetschef på äldreboendet Hemstranden i Haparanda, lyfter vikten av aktiviteter och ett nära ledarskap. ”Alla ska ha mod att styra över sitt eget arbete”, säger han.