fbpx

Fel och missuppfattningar om gränsstängning och corona

Vi i Tornedalsrådet har med oro sett hur skillnaden mellan den svenska och finska strategin samt gränsstängningen påverkat oss tornedalingar.

Invånarna följer sina egna länders strategier, vilket är rätt och riktigt. Men vid något skede försvann förståelsen för det som ligger bakom skillnaderna i förhållningssätt och valet av praktiska åtgärder. Besluten har tagits i huvudstäderna, långt från den verklighet gränstraktens människor lever i. Nu verkar det som några skulle ha glömt detta. Vi ”slåss” inte mot varandra utan har en gemensam osynlig fiende, covid-19. Vi om några bör nu tillsammans fundera på lösningar och handlingssätt som leder till gränsens öppnande, så att vi även i fortsättningen kan leva i vårt gränslösa Tornedalen. Liknande positiv och uppmuntrande attityd vore önskvärd även i media. Tyvärr ser man en del klickrubriker och provocerande inlägg både i media och av privatpersoner i sociala medier, i båda länder.

Och även om det kan kännas långsökt påverkar negativ nyhetsrapportering från vårt område våra beslutsfattare. Den påverkar även turister och de som funderar på att flytta till Tornedalen. Vårt gemensamma mål om Tornedalen som en plats där invånarna och näringslivet kan nyttja två eller tre länders möjligheter borde just nu ges en ännu starkare röst än tidigare.

Nedan några saker som vi vill rätta till:

– På svenska sidan kan man mena att Finland agerar med dubbelmoral när finnarna kan komma till Sverige medan svenskarna inte kan komma in i Finland. Finland kan inte hindra sina medborgare att lämna landet eller att återvända. Och eftersom Sverige inte stängt sina gränser kan finska medborgare passera gränsen till Sverige när de vill. Detta leder till ojämlik behandling av gränskommunernas invånare. Varför kan finnar röra sig nästan som vanligt, handla och plocka bär i Sverige medan svenskarna inte kan gör detsamma i Finland.

– På finska sidan har man inte rätt uppfattning om smittoläget i de svenska gränskommunerna. Detta beror i stor utsträckning på nyhetsrapportering där man i regel pratar om hela Norrbotten. Vi har gjort vårt bästa för att förtydliga att gränskommunernas situation inte kan jämföras med hela Norrbotten. Man måste komma ihåg att även finska Lappland delas i två geografiska områden samt två sjukvårdsdistrikt; Länsi-Pohja/Sea Lapland (Simo, Kemi, Keminmaa, Torneå, Tervola, Ylitornio) och Lappland.

– I början av augusti berättade man i svensk media att finska polisen flera gånger stoppat svenskregistrerade bilar på grund av svenska skyltar. Detta stämmer inte. Det har vi kollat med Lapplands polis som bett oss rätta till detta och informera om att polisen aldrig fått några instruktioner om sådant. Om gränsbevakningen har släppt ett fordon till Finland, har den finska polisen inget behov att stoppa en svenskregistrerad bil. För att stoppa ett fordon krävs något annat skäl.

– Bakom negativa åsikter står väldigt ofta enskilda personer som förlitar sig på lösa rykten. Vi skulle önska att var och en tänker till innan man delar något i sociala medier. Fejknyheter får ofta snöbollseffekt och växer snabbt utan att de går att stoppa.

Tornedalsrådet har den 11 juni 2020 godkänt ett större sammansatt projekt med namnet Pilotområde Tornedalen. Pilotområdets syfte är att Tornedalen genom nyttjande av två eller tre länders möjligheter blir ett ännu mer livskraftigt område att leva och driva företag i. Vi lever i ett område med särdrag, och detta har även beslutsfattarna nu om någonsin märkt. Nu är det upp till oss att för våra beslutsfattare berätta om vad det är för framtid vi här i Tornedalen vill se fram emot!

Tuula Ajanki, Tornedalsrådets vd Tornedalsrådets styrelse

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Fel och missuppfattningar om gränsstängning och corona

  1. Tornedalsrådets tid är ute. Det är inte viruset som orsak till stängda gränser. Östatssyndromet som gör att finnarna vill ha kontroll över oss.

  2. det är inte virus som är orsaken – östatsmentalitet med viljan att kontrollera oss som lyser igenom.

  3. Nu är det ju så att det gör inget om du räknar hela Norrbotten. Vi har 1 person som ligger på sjukhus i Norrbotten och ingen på IVA i detta läget

    • Men är inte själva viruset det handlar om.

      Gränsen har ju länge varit öppen till finska medborgare. Även för dem som är bosatta i Stockholm och andra städer där det är stora coronaproblem!

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”Alla kan lära sig minnestekniker”

Biosalongen på Folkets hus i Haparanda var nästintill fullsatt i tisdags kväll då kommunen bjudit in till ”En kväll man inte glömmer”. 

Taxibolag svarar på kritik om färdtjänst

En man fick inte åka till Haparanda efter att ha varit inlagd på Kalix sjukhus. Färdtjänsten beställdes att köra till hans bostad i Korpikylä, men eftersom han inte hade nycklarna med sig ville han hoppa av i gränsstaden istället. Detta

Mörtberg (C) redo att minska sitt arvode

Efter minoritetsåterremissen i måndagens kommunfullmäktige i Övertorneå ska frågan om revidering av budgeten, med förslaget om höjd kommunalskatt, återupptas den 25 november. Kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) uppges vara redo att gå ned i arvode. ”Jag har lämnat förslag till arbetsutskottet”,

Mörkret har inte vunnit över ljuset

Levande ljus, sång och tal om ljuset som besegrar mörkret och om sorgen som en av livets och glädjens byggstenar, var ett bärande budskap när Pajala församling under torsdagskvällen inledde Allhelgonahelgen med en minnesstund i Jarhois kapell för att minnas

Höstlov med mörker och ljus

Under vecka 44 infaller höstlovet i hela Sverige. I Övertorneå kommun anordnades många olika aktiviteter för de höstlovslediga barnen och ungdomarna. 

Chefens strävan: nära ledarskap och aktiviteter

Niklas Dahl, tillförordnad verksamhetschef på äldreboendet Hemstranden i Haparanda, lyfter vikten av aktiviteter och ett nära ledarskap. ”Alla ska ha mod att styra över sitt eget arbete”, säger han.