fbpx

Ljus framtid med mörka moln

I HB läser jag om kommande företagssatsningar i Haparanda kommun. Framtiden ser ljus ut för att tillgodose en framtida befolkningsökning med arbeten. Det är bara för politikerna att se till att dessa satsningar kommer till stånd.

Vad jag oroar mig för är om dessa satsningar är långsiktiga. Outokumpus kärnkraftverk bådar för långsiktighet men vindkraftssatsningarna är ofta relativt kortsiktiga och sysselsätter ett fåtal personer förutom i initialskedet.

Mitt råd till de markägare som tecknar avtal med vindkraftsföretagen är att arrendera ut marken och anpassa arrendet efter vindkraftverkens produktion. Det är det enda sättet att få kvar pengarna.x

Jag som bor i Östergötland möter ett stort motstånd till att bygga vindkraftverk lokalt utan energin ska finnas i vägguttaget utan några störande och bullrande vindkraftverk inom synhåll. Det är också ett stort problem med alla fåglar som flyger in i vindkraftverken. Det är bara ett problem i södra Sverige tydligen.

Mikael Saksi

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Ljus framtid med mörka moln

  1. Haparanda har enorma problem: Låg utbildningsnivå, skolan som är bland de sämsta i hela Sverige ( Vem vill ha sitt barn i en sådan skola? Flytta till Haparanda?), ingen högre utbildning, hög arbetslöshet, låg medellön, högt sjuktal, arbetstillfällen nästan bara inom den offentliga sektorn. Inga intressanta affärer ( förutom IKEA), ingen högkultur, dåliga trafikförbindelser ( måste ha egen bil!), dåligt skötta gator.
    Varför skulle någon vilja flytta till Haparanda? Staden (byn!) är inte heller speciellt vacker. Allt är slitet. Politikerna har inga kunskaper, de är oftast bara lokala kändisar, därför har de blivit valda. Finns det en enda politiker med t.ex.teknisk utbildning på hög nivå? Civilingenjör? Förhoppningsvis finns det såna. Haparanda har, som de flesta kommunerna, en framtid, men den är inte ljus.

  2. Att det blev ett nej till kärnkraft 1980 berodde på den riskbedömning man gjorde om framtida större olyckor, vilket även besannats på olika håll som Sovjet och Japan. Kärnreaktorer på lastbil låter inte riktigt säkert, har någon följt med i hur riskbedömningarna är för dessa SMR reaktorer.
    Kan det i verkligheten vara så att Outokumpu sneglar på Pyhäjoki, ca 20 mil ned längs kusten, där det ryska Rosatom investerat åtskilligt och där atomerna nu är lagda i is!
    MS har helt rätt om att en årlig ersättning till markägarna gör det mycket enklare att motivera vindkraftverk på t ex kustnära åkrar som tillskott till aktiva ej aktiva jordbruk. Högre inkomster gör ungdomarna mer villiga att bo kvar. Aapua var tidigt ute med vindkraftverk och borde kunna vara grund för en neutral utvärdering av hur de upplevs och hur effekterna varit.

  3. Vi måste se till att inga vindkraftverk kommer på eller i närheten av Sandskär naturreservat. Sandskär är en landningsbana för flyttfåglar ska norrut eller söderut beroende på årstiden. Detta har pågått i tusentals år och är definitivt ingen ny företeelse.

  4. Högerns önskedrömmar om SMR kärnkraftverk som nu finns i ”drömmarnas värld” som skulle installeras vart som helst. men dom säger inte nått om att dessa kraftverk behöver vatten för kylningen av dessa ”stavar”. och då räcker det inte med en liten sjö som ska sköta om den kylningen, jo men då ökar graderna i sjön och då kan inte typ fiskar leva i denna sjö. men den retoriken har väl inte den kristna buschen tänkt på! hon bara fortsätter och ljuga och ni som ser på alla riksdags debatter när hon inte har nått svar så ljuger hon om att det var en sosse regering som la ner 2 kraftverk fast dom var ju med på detta beslut. är ju KU anmält för hennes lögner.

    • SOSSE: Då vet du inte vad en SMR reaktor är för någonting. SMR sköter sig själv och har kylning av alternativt flytande media som kyler ned reaktorn vid eventuellt strömavbrott. Tanken är att köra ut reaktorn på en lastbil och koppla upp den där den behövs. Det sker inget byte av kärnbränsle, den fungerar så länge det finns bränsle och körs till deponi efter avslutad livstid.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Två nya mästare i hästdressyr

Filippa Pirinen och Ella Matila är två unga medlemmar i Haparanda Ryttare som har vunnit varsin klass i DM och Norrlandsmästerskapet i hästdressyr. 

Marsch för rätten att vara sig själv

Årets Pride-tåg avgick från Torneå och landade i Haparanda under lördagsförmiddagen.HB besöker ett familjeevent med allvarliga undertoner. 

”En enorm trygghet att vi är fem”

Från och med 1 september har Haparanda en ny politisk ledning, ett femmanna lag bestående av (C), (M), (KD), (SD) och (SJVP). Enligt nye kommunalrådet, Janne Lind (C), var de igång och jobbade redan den 30 augusti då de anser

Från Haparanda till Helgeandsholmen

Haparandas ledande socialdemokratiska representant Ida Karkiainen firar i höst tio år som riksdagsledamot. 

Öppet hus på Forslundsgården

På lördagen hölls öppet hus på den anrika Forslundsgården, där gästerna kunde ta del av processen med restaureringen. Besökandets skara bestod bland annat av representanter från länsstyrelser och familj till de gamla ägarna. 

Mäki säljer familjeföretaget efter 100 år

I 100 år har Mäkis lantbruk i Kardis ägts och drivits av samma familj. Mikael Mäki är tredje generationen lantbrukare på gården, men har nu tagit beslutet att gå i pension, och lämnar över handskarna till Irmantas Bockus och hans