fbpx

Peter Waara: Styr eller avgå!

En grundprincip bakom offentlig maktutövning är att styret av staten, regionen eller kommunen får igenom sin budget. Det är en enkel grundprincip som har fungerat väl under många år, trots många olika typer av minoritetsstyren.

2013 bröts denna ordning då de rödgröna tillsammans med SD stoppade ett femte jobbskatteavdrag samt förändring av brytpunkt för statlig skatt. Därefter har det varit lite-hit- och-dit i styret av Sverige, till exempel ”servettbudgeten” (2019) och (S)-styret av riket med en borgerlig budget (2022). Utfallet av oredan har lett till att oppositionen bryter loss delar ur statsbudgeten och ersätter dem med egna yrkanden. Regeringen Löfven hanterade problemet genom decemberöverenskommelsen (DÖ) som tjänade riket väl, men som bröts av (KD) vilket utlöste den ena regeringskrisen efter den andra.

Oredan har nått Haparanda kommun då den borgerliga alliansen tillsammans med extremist- och populistpartierna (SD) och (SJVP) fick igenom ett centralt tilläggsyrkande till S-budgeten, nämligen att privatisera äldreomsorgen i Haparanda kommun. Tilläggsyrkandet är anmärkningsvärt. För det första går fullmäktiges beslut tvärt emot utfallet av folkomröstningen som tydligt markerade att det nybyggda äldreboendet skulle drivas kommunalt. För det andra, fullmäktige godkände vid novembersammanträdet 2022 ett (S)-styre av kommunen.

Frågan om privatisering av vår gemensamma välfärd utgör en central konfliktdimension inom svensk politik. Högersidan (numera också SD och SJVP) argumenterar för möjligheten att tjäna pengar på människors behov av omsorg, vård och utbildning medan vänstersidan med kraft motsätter sig detta. Frågan om vinster i välfärden är så central i svensk politik att den sannolikt kommer att vara en huvudfråga under valåret 2026.

Utfallet av budgetomröstningen ger upphov till några frågor att hantera för (S) och för (C).

För det första: hur ska det (S)-märkta styret hantera uppdraget att privatisera äldreomsorgen trots ett tydligt folkomröstningsutfall och framför allt mot bakgrund av den egna ideologin? Är det kanske läge att ge högerpolitiken (inklusive SD och SJVP) ansvaret att driva privatiseringen in i kaklet och låta medborgarna i Haparanda kommun ställa dem till svars i valet 2026?

För det andra måste alliansen och framför allt Centerpartiet klargöra om de är redo att leda kommunen tillsammans med (SD) och (SJVP) framöver? Förra mandatperioden ägde inte Centerpartiet den förmågan. Det rådde öppen konflikt mellan dåvarande kommunalråd (C) och vice kommunalråd (SJVP) om formfrågor och annat som inte protokollfördes. Konflikten finns ännu idag, inte minst rörande det nybyggda men icke färdigställda Haparanda värmeverk om upphandling, genomförandeprocess samt avtalsuppföljning. Att nuvarande ledning för (SJVP) blev utskuffad från Centerpartiet under förra mandatperioden ger definitivt extra krydda åt konflikthärden.

Det vore enkelt för de tongivande centerpartisterna Tornberg, Segerlund och Kerttu samt övriga högerpolitiker att nå majoritet för ett regimskifte i kommunen och att därigenom helt och hållet kunna leva ut sitt svek mot folkomröstningen. I detta läge kan Socialdemokraterna ta kommandot och visa civilkurage genom att ställa sina platser till förfogande, invänta valet 2026 och se vad väljarna har att säga om Alliansens svek. Alternativet att driva igenom en borgerlig privatiseringspolitik är ju helt emot den socialdemokratiska grundidén med ett offentligfinansierat välfärdssamhälle.

Haparanda kommun vore betjänt av ordning och reda i politiken. Styret, oavsett vilket, ska styra genom sin budget. Allt annat är knasigt och ovärdigt en lokal demokrati. Om inte, finns uppenbar risk att oredan krattar manegen för hitintills betydelselösa extremist- och populistpartier som härigenom får ett på tok för stort genomslag i kommunpolitiken.

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

38 kommentarer på “Peter Waara: Styr eller avgå!

  1. Besök Hemstranden! Om det är så här äldrevården ska vara så inte är det något att slåss för. Stor del av personalen kan inte språket, varken svenska eller finska. Många har inte utbildning. Hur vissa har fått utbildningen beviljad är en gåta, då de inte behärskar språket. Det skulle vara intressant att veta hur de för vidare information om kunderna till sina medarbetare, när de inte kan svenska i varken tal eller skrift. Jag tycker synd om de som är, eller kommer att bli kunder på hemstranden. Någonting radikalt måste hända med Hemstranden.

  2. Ja, alltså. Folkomröstningar är rådgivande, ej bindande. 99 % kan rösta för alternativ A och 1 % för alternativ B och B ”vinner” ändå. Har man problem med censur av politiska beslut så finns möjligheten att överklaga. Får man inte ut handlingar så har man rätt att överklaga kommunens beslut. Dessa ärenden diarieförs. Verkar vara väldigt svårt för vissa att förstå hur politiken fungerar. Bra att Anders R försöker förklara på ett enkelt sätt, men när en LP skiva har fastnat i samma spår så snurrar den hur länge som helst utan att vederbörande förstår saken med överklagningar av politiska beslut. Vill man inte överklaga ”på måfå” till Förvaltningsrätten så kan man skriva till de olika nämnderna (diarieförs) och den vägen få ett beslut som sedan kan överklagas till Förvaltningsrätten.

    • Nickname, du är ute och cyklar med din kommentar. Bättre att inte uttala sig om sådant man inte vet något om. Ett problem i Haparanda är ju att de anställda inte vill svara på frågor!! Censuren handlar inte om Hemstrandens beslut utan att e-post till kommunen censureras av HR-chefen.

      • Har du gjort en anmälan av HR-chefen eller diskuterar du bara via HB? Hur ska du tvinga anställda att svara på frågor? Pistolhot? Skjuta sönder deras knän? Eposten till kommunen lämnar loggar. Gör en anmälan/begäran och be att få ut loggarna. Det är så enkelt. Jag kanske har i allmänhet väldigt mycket information om den kommunala världen och i synnerhet om politiken och loggar. Att cykla är förresten bra motion. Rekommenderas varmt.

      • E-post censureras av HR chefen ???? Är det inte olaglig handling ???

  3. När hade vi senast en folkomröstning där man följde resultatet? Antalet som folkomröstade 2002 om bygget av ”På Gränsen” var cirka 60 procent av Haparandaborna. MEN, efter valet meddelade Westman att på grund av att det var ”så få” som folkomröstade, så behövde man inte följa resultatet. Resultatet var ju NEJ till att bygga på gränsen, men S gjorde avtal med en privat visionär om att betala 25 miljoner per år för skolans lokaler. Snacka om att kasta sten i glashus.

    • Bra skrivet Pekkab, de kastar verkligen sten i glashus! För övrigt, hur kunde någon tro på Fahlanders och Lehtos snack?! Sossarna verkade tro att dessa opålitliga grabbar skulle komma och frälsa Haparanda! Trodde ni att de skulle satsa sina egna pengar? Sunt förnuft hade varit bra att ha, även i Haparanda.

  4. Enligt svensk arbetsrätt har en person som söker ett jobb ALLTID rätt att få veta vem som sökt, intervjuats och anställts till ett jobb och baserat på vilka meriter personerna valts ut (både privata och offentliga arbetsgivare). För offentliga organisationer såsom kommuner har ALLA (även utländska medborgare) rätt att få veta vem som sökt, intervjuats och anställts till ett jobb och baserat på vilka meriter personerna valts ut. Man har även rätt att fråga anonymt om man vill. Enkla frågor såsom vem som anställts måste numera besvaras av myndigheter även via telefon och e-post. Ovanstående vill inte inkompetenta anställda inom kommunen följa.

  5. Peter Waara häver ur sig kritik mot sina egna S-vänner och kastar paj hej vilt. Han kör med sina fina titlar, men han tycks inte ens känna till ordet DEMOKRATI! Medborgarna har avgett sina röster
    – helt enligt demokratins alla regler – och när inte besluten sen blir helt enligt S-piskan, så PW blir butter…Länge Leve Demokratin! Hurra!

    • Ja, medborgarna har avgett sina röster och 80 procent av de röstande sade nej till privatiseringen.

      • Jag har mycket större förtroende för ledamöterna som Haparandas medborgare röstade fram i kommunfullmäktige i kommunvalet – än resultatet av det löjligt låga deltagandet som folkomröstningen gav! Medborgarna vet var alla partier står i frågan. Demokrati när den fungerar som bäst!

        • Medborgarna röstade fram socialdemokraterna att styra, samma socialdemokrater som inte vill privatisera.
          Så om du har förtroende för ledamöterna som Haparandas medborgare röstade fram så har du förtroende för S som vill följa resultatet i folkomröstningen.

  6. Rönnqvist, du/ni förlorade ju valet. Liksom nuvarande s.k. regering, totalt med 2,6 %! Ändå säger borgar partierna att det har mandat från svenska folket? Idag säger KD lederaren att hon har mandat från svenska folket, trots att det minska i valet med 1 %, största minskning av alla partier, till ynka 5,1 %! Frågan är, skall dessa småpartier, få regera Sverige, mot folket som rösta för ett 30% parti! Som är större än nuvarande regering sammanlagt! Är demokratin i fara, för särintressen!

  7. Lite fakta i ärendet önskas! Om privata tar över Katiranta! Betalar det då Kommuns investering runt ca 200 mille i själva byggnaden? I äldreomsorg pengen/ersättningen, till privata, från Kommun, ingår då ersättning utöver själva vården, även kostnader för driften, lånekostnader av fastigheten med t.ex uppvärmning, vaktmästeri etc? Eller är lagen riggat att Kommun står för kostnaden för driften och kostnaden för fastigheten och det privata gör vinsten i själva vården med t.ex mindre personal och lägre löner!!

  8. kotiranta har ca 60 vårdplatser nu i kommunal regi. de är fakta. vem är de som har valfriheten. är de högerns reform eller faktiskt dom boende. tänk om ca 25 av dom nuvarande boende inte vill ha kvartalskapitalister som sköter om deras välfärd. vad händer då? dom 25 vill ha kommunal välfärd inte privat pga av deras värdegrund. dom har gjort sitt val. alltså högerns valfrihet. vad gör kommunen då. dom har ju redan lagt ner de gamla boendet. alltså då måste kommunen bygga ett nytt bonde eller öppna om det går de s.k gamla boendet.en ytterliga stor kostnad för kommunen. och vad händer med kvartalkapitalist bolaget då? jo dom hade räknat på vinst på 60 boenden, men har bara 35 boenden kvar, men kvar har dom hyran till kommunen och andra driftkostnader beräknade på 60 vårdplatser.och det håller väl inte i längen utan stlutligen kk eller går ut med svansen mellan benen men en stor seger för oss skattebtalare i haparanda.

    • Om Hemstranden drivs privat och de inte har full beläggning så skickar kommunen dit kunder så att de får full beläggning. Kunderna får en plats där det finns lediga lgh. Finns ingen valfrihet! Punkt slut!

  9. Vad är värst:
    a) Att Haparandas politiker vet inte ens att det är deras uppgift (inte Förvaltningsrättens) att styra verksamheterna (trots att de suttit och fikat och lyft arvoden i flera år eller till och med årtionden.
    b) Att Haparanda kommuns anställda har inte tillräcklig kompetens eller vilja att följa lagstiftningen.

  10. Om man vill trolla bort människor så ska man skriva massor med siffror och procent till höger och vänster. I Haparanda är det alltid samma visa. Klagandet börjar dagen efter valet. Jag anser att det är av noll betydelse om rött eller blått eller vilken färg som helst styr en pytteliten kommun som Haparanda. Ni borde strunta i färgerna och jobba för Haparanda och inte emot. Nu verkar ”förlorarna” med alla medel försöka förstöra och sätta käppar i hjulen. Acceptera valförlusten. Bryt ihop och gå vidare. Det kommer nya val. Gör bättre ifrån er 2026 så får ni kanske fler röster. Jag är varken professor eller regionpolitiker, bara en vanlig kontorsråtta som på köpet bor i en liten håla.

  11. Högern och Nationalisterna skall till varje pris skicka iväg våra skattepengar från kommunen.
    En liten kommun som Haparanda måste se till så skattekronorna blir kvar i kommunen och inte hamnar i skatteparadisen!

  12. Ett tydligt folkomröstningsutfall….?
    Hur resonerar professorn som får det till ”tydligt”?
    Svarsfrekvens i.f.t. antalet röstberättigade och utsaga kan man inte lägga till grund för ett tydligt utfall!

    • Anders, det är ett tydligt resultat: 1.756 (79,93 %) röstade nej till privatisering av äldreomsorgen i folkomröstningen. Visst var röstdeltagandet lågt, men det är också lågt i kommunvalet i Haparanda kommun och det är ett underbetyg åt politiken och dess genomslag lokalt (mig själv inräknad som ansvarig 2015-2018). Hade ni vågat köra folkomröstningen i samband med valdagen 2022, så hade definitivt andelen röstande varit minst mycket högre, men då fanns det ju risk att ditt parti M och SJVP hade förlorat med dunder och med brak. Nu blev jiu förlusten mindre…
      Nåväl, frågan är vilken betydelse man ska tillmäta utfallet. 1.756 röster på nej-sidan kan ju jämföras med att Sjukvårdspartiet fick 353 röster i senaste kommunvalet, vilket motsvarar 7,64 procent av de angivna och giltiga rösterna (4.621 röster). Samtidigt var ju röstandelen i kommunvalet blott 61,64 procent (av de sammanlagt 7.610 röstberättigade). Låt oss ta lite matematik till hjälp och konstatera att SJVPs röste av de röstberättigade i kommunen uppgår till 353/7.610, vilket ger: 0,046 (4,6 procent). Men det är väl ingen som ifrågasätter att SJVP’s röster skulle vara legitima och utifrån de valt som förrätter på valdagen? Eller?

      Noterbart är att socialdemokraterna var det enda parti som övertrumfade Nej-utfallet med sina 1.768 röster i kommunvalet 2022.

      • Professorn gör ju en kullerbytta med att jämföra en rådgivande folkomröstning med ett allmänt val där valresultat är formellt avgörande för valets slutsats.
        I den nämnda folkomröstningen avgavs 1756 nej röster av totalt 7600 röstberättigade. För mig är det inget tydligt valresultat. Hur kan professorn komma till den slutsatsen då ca 5800 röstberättigade tycker något annat eller tycker inget alls.

        • Eller så tycker 3076 som inte gick och röstade likadant som majoriteten i omröstningen tycker?
          Men folkomröstningar ska visst bara tas hänsyn till när det röstas ”rätt”

        • Anders Rönnqvist, du kommenterar jämt i HB vad andra gjort och inte gjort, men du undviker att svara på vad du själv gjort när folk frågar om det. Vi vill veta vad du gjort när det gäller Haparanda kommuns handlingar/uppgifter och censuren så ge oss svar!

      • Hur stor procent/antal har nu bestämt att gå emot de 1700 nej-rösterna?
        Antal i kommunfullmäktige!?
        På-Gränsen röstades också nej men kördes över.
        Haparanda-Demokrati

    • Anders Rönnqvist du svarade inte på frågor om vad du känner till om censuren kommunen håller på med och varför uppgifter och handlingar inte lämnas ut. Förklara vad du vet och om Sjukvårdspartiet gjort något åt dessa saker.

      • Jag och Sjvp utgår ifrån att förvaltningen på kommunen följer de regler och riktlinjer som finns vad gäller hanteringen av offentliga handlingar. Ifall det finns brister i den hanteringen så ska man som medborgare vända sig till Förvaltningsrätten för prövning av förfarandet på kommunen. De utslag som finns från Förvaltningsrätten delges politiken som sedan har att ta ställning till eventuella åtgärder genom politiska beslut.

        • Du svarade fortfarande inte på frågorna!! Du har ju fått veta att tjänstemännen på kommunen inte följer lagarna! Det är politikerna som ska styra upp verksamheterna, inte Förvaltningsrätten. Detta har ju också påtalats tidigare. Kommunens anställda lämnar inte ut uppgifter fastän de är skyldiga att göra det!

        • Anders Rönnqvist, varför vägrar du inse att det i det här fallet inte är Förvaltningsrätten man ska vända sig till? Det är politikerna som har ansvaret! Du har fått veta att Haparandas tjänstemän inte följer våra lagar. Är det svårt att förstå? Varför får de jobba kvar?

          • Om det så vore 3 stycken som röstar och 2 tycker att Hemstranden ska vara i kommunal drift så borde man följa det! 7500 har ju haft chansen att rösta men inte gjort det, så var är problemet??

        • Varför skriver du det trots att jag informerat dig om att kommunens anställda INTE följer lagstiftningen och att Förvaltningsrätten INTE hanterar sådana ärenden?

        • Anders Rönnqvist Domar från Förvaltningsrätten finns ju inte eftersom det inte är Förvaltningsrätten som har hand om dessa frågor! Det är politikerna som ska styra verksamheterna! Det fanns inte heller någon dom från Förvaltningsrätten som sa att Lena Ekh inte hade rätt kompetens och behövde sägas upp. Varför har du inte läst på om vad som gäller? Obs! Haparanda kommuns tjänstemän har ingen koll så ingen ide att fråga dem.

          • Anders Rönnqvist du har inte svarat på frågorna. Berätta nu vad du känner till om censuren och att handlingar och uppgifter inte lämnas ut av kommunen. Du har ju fått förklarat för dig att politikerna ska styra kommunen. Hur har ni i Sjukvårdspartiet agerat i frågorna. Du skrev tidigare att inga beslut fattats angående detta. Vad vet Sven Tornberg, Nina Waara och övriga politiker om detta?

        • Saknar svar från dig Anders Rönnqvist! Även från andra i ditt parti och politiker i övriga partier. Har du nu förstått att det är politikerna som ska styra kommunen, inte Förvaltningsrätten? Om inte så finns böcker inom offentlig rätt att läsa. Har du i din roll som vice kommunalråd och politiker vidtagit några åtgärder ang problemen som påtalats, i så fall vad? Om inte, varför inte?

  13. Helt rätt Peter,hoppas de lyssnar, de med kunskap och kompetens, och att de som saknar denna tillgång får återgå till sandlådan för sina gemensamma lekar. Utöver det måste ni göra något radikalt åt det enormt låga valdeltagandet som skapar mycket av kommunens stora problematik i sin helhet.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”Alla kan lära sig minnestekniker”

Biosalongen på Folkets hus i Haparanda var nästintill fullsatt i tisdags kväll då kommunen bjudit in till ”En kväll man inte glömmer”. 

Taxibolag svarar på kritik om färdtjänst

En man fick inte åka till Haparanda efter att ha varit inlagd på Kalix sjukhus. Färdtjänsten beställdes att köra till hans bostad i Korpikylä, men eftersom han inte hade nycklarna med sig ville han hoppa av i gränsstaden istället. Detta

Mörtberg (C) redo att minska sitt arvode

Efter minoritetsåterremissen i måndagens kommunfullmäktige i Övertorneå ska frågan om revidering av budgeten, med förslaget om höjd kommunalskatt, återupptas den 25 november. Kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) uppges vara redo att gå ned i arvode. ”Jag har lämnat förslag till arbetsutskottet”,

Mörkret har inte vunnit över ljuset

Levande ljus, sång och tal om ljuset som besegrar mörkret och om sorgen som en av livets och glädjens byggstenar, var ett bärande budskap när Pajala församling under torsdagskvällen inledde Allhelgonahelgen med en minnesstund i Jarhois kapell för att minnas

Höstlov med mörker och ljus

Under vecka 44 infaller höstlovet i hela Sverige. I Övertorneå kommun anordnades många olika aktiviteter för de höstlovslediga barnen och ungdomarna. 

Chefens strävan: nära ledarskap och aktiviteter

Niklas Dahl, tillförordnad verksamhetschef på äldreboendet Hemstranden i Haparanda, lyfter vikten av aktiviteter och ett nära ledarskap. ”Alla ska ha mod att styra över sitt eget arbete”, säger han.