fbpx

Vi är besvikna på ledningen i Haparanda stad

Vi är många undersköterskor som är mycket besvikna på ledningen i Haparanda stad.

Vi kan börja med att återigen poängtera att fackliga förbund har förhandlat till oss nattpersonal ett minskat heltidsmått på natten så att vi ska få en bättre återhämtning. Det blev klart redan för ett år sedan, men ska nu först träda i kraft 1/4 2022. Ledningen har inte pratat om detta på hela året.

Varför har inte all nattpersonal fått vara med och påverka i beslut som avgör hur det blir för oss?

Ledningen bestämde över allas huvuden bara i sista minuten att inga procenthöjningar sker och att det blir förkortade arbetspass. Detta eftersom de ej ville skjuta in med mer pengar på personalens löner. Varför är det ej eskat om pengar till detta i tid så man hade haft valmöjligheter?

Sen förstår man inte varför Nicklas, HR-chefen, går ut med att skulle man höja procenten så skulle pengarna tas från lönepotten som går till all personal? Det finns pengar i denna kommun och har de brist så kan man ansöka om mera.

Vi, all nattpersonal, kommer förlora OB-ersättningar på denna arbetstidsförkortning, är det rätt att vi ska förlora tusenlappar på årslönen som straff?

Allt i samhället har gått upp i priser, speciellt nu detta år mer än vanligt, så hur tror ledningen att det känns för oss som nu straffas och ska förlora pengar varje månad?

Hur ska vi ta oss till jobbet med bilen när vi knappt har råd att tanka den?

Hur mycket mer återhämtning sker det om det tas bort ynka minuter på varje nattpass?

Denna förkortning av arbetspass skapar mycket mer negativa konsekvenser än positiva, man har inte sett till helheten, hur det drabbar så många fler än bara nattpersonalen. Nattpersonalen i det stora hela kommer utsättas för mer stress och därmed skapar det större risker i arbetsmiljön.

Sedan tänker vi givetvis på våra äldre som denna tid tas bort ifrån. Och när våra stressnivåer höjs, så drabbar det våra äldre och vår kvalité på vård i hemmet. Bara de senaste åren har kvalitén sjunkit något enormt när hela hemtjänsten gör besök efter minuter, och även har klocka på hur många minuter det får ta att ta sig till nästa vårdtagare. Arbetet ute på fältet är hårt och därför är det inte något attraktivt yrke heller.

Ledningen borde verkligen tänka till med tanke på hur svårt det är att behålla och hitta ny vårdpersonal. Undersköterskor och erfaren personal borde de verkligen hålla hårt i.

Man förvånas inte när kollegor väljer att säga upp sig för att börja arbeta inom handels eller börja studera till helt andra yrken så som vårt yrke och arbete ser ut idag.

Sen måste man poängtera att nattpersonal finns inte i överflöd, alla kan inte eller vill inte arbeta natt heller. Janne Lind undrade i en artikel varför det aldrig hörs något om hemtjänsten? Kan ju vara för att hemtjänsten har inga skyddsombud som orkar/vill driva fram arbetsmiljön, eller det är väl så pass att hemtjänsten inte har tid, om en sak händer under arbetspasset så brister hela planeringen för dagen. Idag har vi endast ett huvudskyddsombud för hela hemtjänsten, och det är Kati Miettinen.

Hemtjänsten är en stor verksamhet, vi är många som arbetar och sliter hårt för våran lilla lön och för våra äldre.

Vi vill passa på att ge alla kollegor den finaste årets ros för dygnets alla timmar vi kämpar tillsammans!

Besvikna Undersköterskor!

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

26 kommentarer på “Vi är besvikna på ledningen i Haparanda stad

  1. Folkomröstning i Haparanda angående Kotiranta borde också vara om / BEMANNINGSHANDBOKEN , för detta är helt rättslöst för vårdpersonalen.
    Ingen vettig människa vill jobba så.
    Att inte veta från den ena dagen till den andra var du ska vara i hemtjänsten eller Klippan eller gruppboende osv helt sanslöst.Och detta gäller ALLA!!
    Du får veta när du har resurspass men inte var. Det får du sms om samma dag. Då har du ersättning för resa på arbetstid men får du sms 2 dagar innan så får du inte det. Det spelar väl ingen roll om du får introduktion på den arbetsplatsen.
    Du har inte själv valt en gång i tiden att arbeta där.
    En del kommuner har faktiskt inte valt att inte införa detta.
    Men överlag så håller detta på att sprida sig som en löpeld genom Sverige.
    Jag säger bara, helt otroligt sanslöst.
    Jag vet att några påpeka att ni har 14 veckors schema på Klippan, men inte länge till om BEMANNINGSHANDBOKEN införs fullt ut.
    Då handlar det inte bara om vem som är utförare Kommunen eller privat.

  2. Den sittande politiska majoriteten i socialnämnden vill rasera den kommunledda äldreomsorgen för att öppna upp för att dom privata tar över! och att det sen finns vissa politiker som ser chansen att ta del av kakan som en privatisering ger. Man behöver inte vara någon Einstein för att läsa mellan raderna! så rösta rätt i folkomröstningen för det nya äldreboendet för att förhindra att skattepengarna hamnar i fickan på riskkapitalister.

  3. Nog blir det lite natt vila om du slutar 21.15 och börjar 6.30 nästa morgon. Från 1/4 har det införts sådana turer på vårat 14 veckors schema

  4. är det så konstigt att det har blivit som det blivit. haparanda styrs ju av högerpartier och deras politik går ju ut på enl deras värdegrund att ”jävlas” med alla arbetssäljare. högers politik går ju ut på att förinta alla fackliga organisationer som kämpar för alla arbetssäljares legitima rättigheter. men högern vill att arbetssäljarna ska le och undergräva höghetens villkor som under medeltiden. de är ju det som bla centerns politik går ut på att det är arbetarna som ska göra jobbet för höghetens vinster men att arbetarna inte ska ha några som helst rättigheter. dom inser inte att om arbetarna har bra villkor som bra pensioner, a-kassa, sjukförsäkring, föräldrapenning m.m så då går de bra för företagen också. se bara på alla stora företag som redovisar miljarvinster fast arb givarna i minst 20 år tillbaka att ev lönelyft skulle skada konkurrenskraften. och det har inte hittills skett. nä företag mår bra av att arbetarna mår bra med sjyssta villkor. och inte enl högerns värdegrunder som är dom motsatta. de är faktiskt fakta. eller hur SD!

  5. Man undrar varför har det blivit så här? Säg 20-25 år tillbaka i tiden, inte var det några problem med bemanning och arbetsmiljön för vårdpersonalen inom omsorgen eller sjukvården. Vad har hänt? Jo, höger borgarna införde avregleringar, privatiseringar, LOV:en inom skattefinansierade välvärden! Inte är det brist på läkare, sjuk- och undersköteskor i Sverige, problemet är att det är på ”felställen”, hos s.k. bemanningsföretag! Hos dessa privat företag som tack, för att staten har bekostat deras utbildning till läkare, sjuksköterska etc.

  6. Vet alla vad som införs för vårdpersonalen i Haparanda kommun.
    Man har tagit en modell Bemaningshandboken
    från Times Care som ägs av Allocate software ett brittiskt bolag som i sin tur ägs av ett brittiskt riskkapital bolag och ett amerikanskt värdepapper bolag.
    Som har ökat sin omsättning enormt ,(delade ut 100 miljoner till ägarna tex 2020) ,sedan 2016 men SKR och kommuner förnekar att dem andvänder deras modell och konsulttjänster , konstigt att det sammanfaller.
    Först kallade man det hälsoschema att det var personalens hälsa man tänkte på när detta skulle införas.
    Nu så är det mer en budget fråga i alla kommuner.
    Det enda som är hälsosamt är för kommunens plånbok.
    Påstå inte något annat för det är en ren lögn.
    Vad innebär då Bemaningshandboken!?
    Eftersom Sveriges Kommuner och Regioner har skrivit ett avtal med fackförbunden 2016, så ska alla erbjudas Heltid. Heltid som norm.
    Vad händer , då kontrar arbetsgivaren med Bemaningshandboken
    Du ska som anställd inom vård och omsorg i Haparanda kommun sammplanera med alla ( inom vård och omsorg)arbetsplatser i kommun tex Klippan, Lunden osv.
    Så alla ska ha resurspass, då det blir en överkapacitet då alla erbjuds Heltid.
    Man är alltså inte anställd på Klippan tex utan i Haparanda kommun.
    Vad innebär detta, alla ska ha lika många Fridagar/ lediga dagar oavsett om du jobbar Heltid eller 75% eller 50%. Och du har ett 4 veckors schema. Och jobba varannan helg.
    Nattpersonal får gå ner i tid och ska jobba kväll och ev dag. Och på annan enhet.
    Får alltså fler arbetspass till samma lön.
    Man tar bort alla fördelar med att jobba Natt och att jobba deltid.
    Sen så förväntar sig arbetsgivaren att man dessutom ska vara tillgänglig på telefon när man är ledig och svarar du blir du om beordrad att jobba.
    Detta innebär att du inte kan ha någon fritid eller vanligt liv överhuvudtaget.
    Därför flyr personal fältet.
    Sen är det dessutom dålig arbetsmiljö och dålig lön.
    Sen läggs den ena efter andra uppgiften på omvårdnadspersomalen. Det finns inget slut.
    En beskrivning i stora drag.
    Sen kan arbetsgivaren skriva hur fina papper som helst om värdegrund och service garantier, men dessa är inget värda då det inte är verklighetsanpassat.
    Tack för ordet.

      • Så ser det ut i många kommuner och alla har hunnit olika långt med eländet.
        Men , ja !
        Tanken med det hela är att man inte ska ha några vikarier eller väldigt få .
        Du ska jazza runt i hela kommunen och får inget extra betalt för det.
        Tillhör du till ex bemanningen så brukar du ha 2500:- mer i månaden, men nu ska man göra det gratis.
        4 veckors schema har man i Övertorneå om man läser på deras hemsida. Så det kommer nog snart i Haparanda också.
        Så man kan bara planera sttt liv 4 veckor framåt.
        Jag jobbar själv i Jönköping och vi har 5 veckors schema.
        Så man är helt rättslös som föritidens fattighjon som stod med mössan i handen, fast nu är det mobilen.

    • Just ordet ”värdegrund” betyder aldrig någonting, oavsett i vilket sammanhang det används. Tråkigt men sant.

  7. Nu blir en med insyn förbannad och less, vem har sagt att ”cheferna” inte har jobbat för detta en längre tid? Varifrån får du till dig att ”cheferna” inte vill eller inte jobbat för att höja sysselsättningsgrad?
    Så mycket fel ”hitta på”påstående. Jag tycker att du undersköterska som vill byta jobb. Läs vidare, börja jobba som enhetschef så får du se verkligheten. Det finns nog inte en endaste enhetschef som inte kämpar för att all vårdpersonal ska ha det bra. Sedan förstår du väl att dem törs inte ge sig ut i debatter på sociala medier m.m. naturligtvis är det så, dem är också beroende av att ha ett jobb att gå till och att dem underförstått är tystade.

    Skärpning nu, sluta gnäll så förbannat och sök jobb på Ikea när de har bra arbetstider, bra kontrakt (aldrig heltid) på många ggr bara några % resten får dem jobbat upp. Korta arbetspss, skir tider. Eller sök jobb på Outinens, fabrik du behöver bara tillverka mat, inte samma ansvar som det är som uska. Nog finns det andra jobb, var inte då fel att byta jobb.

    • Hmm , en med insyn ….vilket galet inlägg Du skriver …. och inte behöver man läsa vidare för att arbeta som enhetschef, det räcker med lite interna kurser så är det klappat och klart.

    • Vart skrevs det om chefer på den artikeln? Ledning menas väl med politiker och kommunalchef alternativt.. Alla vet att enhetscheferna får ej säga något annat än vad som bestämt på deras möten, det är som inspelat band (alla säger likadant)…

  8. Sjukvården har samma problem. Låga löner och ansträngd arbetsmiljö. Bara under december till mitten av februari ökade röntgen-undersökningarna exponentiellt. Mycket beroende på covid. Befolkningen höll sig hemma för länge och sökte inte hjälp. När de väl sökte hjälp för sina besvär då blev det akut. Samtidigt som vi i personalen var kraftigt underbemannade pga. sjukdom. Nu är det lugnt igen och vi kan åter ta en patient åt gången.

  9. Det är intressant att ”uskorna” hellre vill ha mer lön än kortare arbetspass. Blir nattjobbet därmed lättare?
    Alla i samhället betalar precis lika mycket för bränsle, oavsett yrke. Även maten har blivit dyrare – för alla. ( Dåligt argument att man vill ha högre lön för att man har högre utgifter. Hej, chefen. Jag har nu högre utgifter så jag måste få högre lön. Det faller nog inte i god jord! Alla skulle just nu kunna kräva högre lön på grund att allt blir och har blivit dyrare.)
    Forskarna påstår att inom kvinnoyrken finns det mycket mer mobbning och avundsjuka än inom yrken där det mest finns män. Trivseln är sämst inom yrken där det finns en stor majoritet av kvinnor. Alltså inom vården och barnomsorgen. Kan det vara en orsak till att vårdpersonal säger upp sig? Inte bara lönen?

    • Anledningen till att vi har så dåligt på Klippan är ledningen, dom kan ingenting. Arbetsgivaren bara drar ner hela tiden. Vi bara jobbar och jobbar, byter turer, får vikarier som inte kan mycket, tre timmars utb. Det är vi ordinarie som får dra tyngsta lasset inte konstigt att alla är slut, sjukskrivningarna bara ökar. Man har tappat lusten för arbetet när arbetsgivaren inte ger något positivt, bara att vi ska jobba effektivare. Snart rasar allt, det finns ingen som vill jobba inom vården. Lönerna måste upp rejält flera tusenlappar. Aldrig har det varit så dåligt som det är nu. Det är som man driver privat äldreomsorg. Gamlingarna får dricka vatten när matvarorna inte kommer. Botten är nådd.

    • Kortare arbetspass på natten innebär fler arbetspass alltså till samma lön, vilket i sin tur innebär fler resor. Mycket enkelt, då blir det dyrare att ta sig till jobbet.
      Vet inte vilken forskning du läst, men det är verkligen att förminska kvinnodominerade yrken.
      Arbetsmiljöproblem ska man ta på allvar, inte förlöjliga och förminska och sopa under mattan.
      Läs mer på om Bemaningshandboken så förstår du varför uskorna slutar.
      Högre lön är verkligen på sin plats.
      Alla som jobbar i vården är verkligen värda det. Speciellt nu efter eller i alla fall slutet på pandeminn där vårdpersonalen fick dra ett enormt lass och nu ska vårdskulden jobbas in.
      Så all heder till vårdpersonalen. Det räcker inte bara med applåder, vi måste också försörja oss.

    • Som sagt! Det är inte lönt att förklara för någon som inte förstår!

    • @petrus

      Läs första texten som ”Bitti” skrev.

      Vi är alla olika. Men man går bara efter en modell. T ex vissa hävdar att det är bättre jobba ”normala” arbetstider allt annat skadligt.

      Alla ska ha sitt strå till stacken även om en viss tid ej passar individen eller livssituation.

      Finns dem som bara vill jobba kväll eller natt men tvingas till dag.

      Finns dem som faktist vill göra 10 timmarspass. Men dessa tvingas till 5h. Jo för att det är hälsosamt jobba korta pass ibland 6 dagar i veckan än att t ex få en längre ledighet.

      Det här sistnämda vinner ingen ekonomiskt heller. Möjligtvis att det blir billigare vid sjukdagar. Sedan har man väl anpassat allas tider lika för att dem ska lätt gå på och flytta.

      Lönen är en sak, men att bo på arbetsplatsen är en helt annan fråga.

  10. Det många inte förstår är att detta är inte bara ett lokalt arbetsmiljö problem på Klippan, utan hur man ser på Vård och Omsorg av dem gamla.
    Vilket synsätt har man ideologiskt. Detta är ett samhällsproblem.
    Vad tycker människor i Haparanda. Vem Ska så småningom ta hand om din mamma och pappa.
    En icke svensktalande person som inte har någon utbildning, eller hur vill vi ha det!?
    Får äldrevården kosta pengar med utbildad personal och vettiga arbetsvillkor.
    Som det är nu så ökar den äldre befolkningen och många som jobbar i vården går i pension.
    Och få utbildar sig i dag till undersköterskor.
    Så det kommer att vara ett brist yrke snart.
    Så lokalpolitiker måste lägga grunden för hur viktigt man tycker detta är.
    Man väljer väg och som det är nu.
    Med dålig lön, dålig arbetsmiljö, dåliga scheman och ingen status.
    Du tjänar bättre på Max.
    Varför ska du jobba i vården.
    Det finns inte många som är Florence Nightingale.
    Lyft blicken lite högre än Klippan i Haparanda.
    Det hjälper inte att bygga fint och nytt om man inte gör resten rätt.

    • Så sant Bitti, förut var det fint att jobba inom vården, fast lönen var inte bra, och arbetstiderna var tuffa, mycket delade turer under helgerna, men ändå ….att jobba utanför hemmet var fint dåförtiden, ….tiden har ändrats, man måste titta på hela vården i olika synvinkel, om man vill få folk att jobba inom omsorgen, vården…..nu åldringar kräver inte mycket, de blir lätt nöjda, men när nästa åldersgrupp kommer, då blir det helt annat…….🤪

  11. Affe har helt rätt.
    Sen är det ju så att så länge personalen ”bara” klagar så blir det inga förbättringar/förändringar, cheferna högre upp resonerar så här: ”Om det skulle vara så hemskt som dom säger så skulle dom väl byta jobb”.
    Nu är det dags att personalen går samman och säger upp sig, om cirka 50 till 60 undersköterskor säger upp sig lagom till sommaren så blir det ett rätt bra tryck på dom duktiga cheferna, önska dom lycka till att hitta ny personal och sommarvikarier.

  12. Ju fler besparningar kontorspersonalen gör ju mer sjunker omkostnaderna för personali kommunen och då har kontoret gjort ett bra jobb så att man kan höja lönen för dessa ”duktiga” personer.
    Det vänster hand sparar vinner höger hand.
    Kollektiv uppsägning är det enda som fungerar och sedan söka jobb hos bemanningsbranschen.
    Men många i haparanda är nöjda ”med att ändå ha ett arbete” så då kan arbetsgivaren göra som den vill.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”Alla kan lära sig minnestekniker”

Biosalongen på Folkets hus i Haparanda var nästintill fullsatt i tisdags kväll då kommunen bjudit in till ”En kväll man inte glömmer”. 

Taxibolag svarar på kritik om färdtjänst

En man fick inte åka till Haparanda efter att ha varit inlagd på Kalix sjukhus. Färdtjänsten beställdes att köra till hans bostad i Korpikylä, men eftersom han inte hade nycklarna med sig ville han hoppa av i gränsstaden istället. Detta

Mörtberg (C) redo att minska sitt arvode

Efter minoritetsåterremissen i måndagens kommunfullmäktige i Övertorneå ska frågan om revidering av budgeten, med förslaget om höjd kommunalskatt, återupptas den 25 november. Kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) uppges vara redo att gå ned i arvode. ”Jag har lämnat förslag till arbetsutskottet”,

Mörkret har inte vunnit över ljuset

Levande ljus, sång och tal om ljuset som besegrar mörkret och om sorgen som en av livets och glädjens byggstenar, var ett bärande budskap när Pajala församling under torsdagskvällen inledde Allhelgonahelgen med en minnesstund i Jarhois kapell för att minnas

Höstlov med mörker och ljus

Under vecka 44 infaller höstlovet i hela Sverige. I Övertorneå kommun anordnades många olika aktiviteter för de höstlovslediga barnen och ungdomarna. 

Chefens strävan: nära ledarskap och aktiviteter

Niklas Dahl, tillförordnad verksamhetschef på äldreboendet Hemstranden i Haparanda, lyfter vikten av aktiviteter och ett nära ledarskap. ”Alla ska ha mod att styra över sitt eget arbete”, säger han.