fbpx

Bygg inget värmeverk – köp spillvärme!

Haparanda har ju i många år haft leverans av överskottsvärme från Outokumpu som jag förstår fungerat bra och till rimliga kostnader, vilket även visar att värmeverket genererat vinster till kommunen.

Jag trodde vid mitt besök i värmeverket i Pirkkiö att man hade brist på överskottsvärme från Outokumpu och därför byggt detta värmeverk, men så var det inte! Man körde värmeverket i ett par veckor för att kolla att allt fungerade ifall det skulle bli problem med leveranserna från Outokumpu!

Haparanda behöver som mest 12 MW/tim och redan idag har Outokumpu inga problem att leverera detta året om, dessutom planeras en utbyggnad som kommer att ge mer än 40 MW spillvärme till inom några år.

Dotterbolaget Tornion Voima är redo att skriva ett 20-årigt avtal om leveranser, vilket jag tycker skulle kunna ge mycket stora fördelar jämfört med att bygga ett eget värmeverk som ska eldas med skogsbränsle där man inte kan förutsätta något bränslepris mer än avtal på kanske 1-2 år! Man pratar om en investering på 155 miljoner kronor och med dagens ränteläge så är kapitalkostnaden låg men vi kommer alla ihåg att räntenivån tidigare kunde vara över 15 procent! Det vill säga investeringen är en stor risk för kommunen, vars ekonomi inte heller är så bra.

Samarbete med Tornion Voima/Outokumpu ger däremot en liten risk och i princip inget investeringsbehov på värmeverket överhuvudtaget då reservkapaciteten finns på det befintliga värmeverket!

Att nyttja spillvärmen ger också positiv påverkan på miljön bland annat i havet då Gränsälvskommissionen anser att varmvattenutsläppet till havet från Outokumpu påverkar sikens vandring in i Torneälven.

Rune Routovaara

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

13 kommentarer på “Bygg inget värmeverk – köp spillvärme!

  1. När Värmeverkets framtid diskuterades under förra mandatperioden var det tämligen eniga stämmor i Haparanda kommun som pläderade för att bygga nytt. Det fanns visserligen någon enstaka politiker som ville att vi skulle lägga alla ägg i samma korg och skriva fast oss i ett livslångt avtal med Torneå Energi. Jag och många med mig tillhörde inte den falangen.

    Vi uppvaktade Tornio Energi och Tornio Vioma. Det framkom en del intressanta saker i samband med det mötet. Inledningsvis var man inte villig att pris- och leveransjustera befintligt avtal (som sträcker sig till 2023), istället var man intresserad av att Haparanda kommun skulle finansiera en värmekulvert för omkring 20 mkr från stålverket till en växelstation i nära anslutning till Torneå stadsö. Den skulle bidra till att öka fjärrvärmekapaciteten. Jag minns att jag sa att ”visst, det är en bra idé. Men, vi ska då äga kulverten och uttaxera en flödesavgift som också omfattar distribution av värme till såväl finska som svenska kunder”. Det var inget förslag som Voima eller Energi tyckte var särskilt bra, så den idéen föll.

    Avtalet låg som det låg, och åt det kunde vi alltså inte göra något. Och som det nu är skrivet finns inga leveransgarantier vilket innebär att Haparanda stad inte kan kräva att få värme levererad utifrån avtalstexten. Nu har inte det varit, vad jag förstår, något problem – men är, icke desto mindre, en riskfaktor som man bör ta i beaktande i nya förhandlingar. Mot bakgrund av detta förstod jag att kommunens förhandlingsposition inför ett nytt avtal som skulle sträcka sig bortom 2023 avsevärt skulle förbättras ifall vi hade ett eget effektivt värmeverk.

    Genom att bygga för ett oberoende av en extern aktörs leverans av överskottsvärme skulle vi kunna välja vad vi vill ha, inte vad som pådyvlas kommunen och dess anslutna medborgare. Man bör känna till att Outokumpu behöver det så kallade mottrycket som Haparandas värmekonsumtion innebär för att kunna producera egen energi (hur det där fungerar vet jag dock inte). Jag vill minnas att dåvarande moderata kommunpolitikerna Anders Karlsson och jag, tittade på varandra i stor enighet kring upplägget att stärka vår egen förhandlingsposition.

    Alltså: om Haparanda har ett eget energieffektivt värmeverk som bas vilket tillsammans med Biooljepannan och kanske också ”gamla Bettan” (nuvarande huvudpanna) ger tillfredsställande leveranssäkerhet till ett överkomligt pris, är kommunen inte beroende av Tornio Energi och Tornio Voimas framtida förhandlingsbud. Följaktligen blir det kommunen som kan ställa krav på rimlig prisnivå och leveransgaranti. Utifrån elementär förhandlingsstrategi skiftar maktförhållandena till kommunens fördel samtidigt som egenmakten ökar, vilket gagnar slutanvändarna på ett bra sätt.

    Jag är en varm vän av samarbete med Finland, men också en varm vän av att alltid verka för Haparanda kommuns bästa. Med ett bra, effektivt och funktionellt värmeverk i kommunens ägo säkras en ekonomisk rimlig nivå på värmeräkningen för slutanvändare i Haparanda kommun.

  2. Du GWjr – jag äger en liten del av Outokumpu OYJ. Om du vill och har pengar – 50 kronor räcker – kan du köpa Outokumpuaktier på nätet. Volvo är ju nu för tiden ett kinesiskt bolag. Där har du inte någon möjlighet att bestämma.

    • Du tornebo.
      10 ägare har ett ägande med över 1% av rösterna i AB Volvo. Av dom är 7 svenska och överlägset flest röster har Industrivärden.

    • ??? Förvisso skrev jag i min kommentar att Outokumpu varit till salu flera ggr, inget har nappat och man kan undra varför. Nu menade jag inte att jag var intresserad av att köpa bolaget. Aktien, dvs företaget, värderas nu som ett ”skräpbolag” (knappt 2euro/aktie) jämfört med glansdagarna (15 år sedan) då värdet var 75-100 gånger högre än idag. Framtidsutsikterna är heller inte de bästa, så någon förhoppning om snabb återhämtning finns inte. Självklart är det bra om de har energi att sälja vidare, men jag håller med Peter Waara att möjligheterna till bättre/skäligare pris finns med ett eget värmeverk.

  3. Låt finnarna ta hand om sina problem själv. Bättre att bygga eget värmeverk och låta finnarna betala när dom ska bränna soporna.

  4. Värmeverk eller ej tycks vara en ”känslig” fråga. Tyvärr saknas att Outokumpus verksamhet varit till salu på marknaden ett flertal gånger de senaste decennierna, ingen har nappat. Man frågar sig varför. Risken med att långa avtal som brutits och omförhandlats till kraftig nackdel för den svagare parten i historien nämns heller inte. Slutligen heller inte de privata egenintressen som finns hos ett flertal personer där ett avtal är till gagn och inte en investering i ett värmeverk. Det blir inte bra om man ”gömmer”/”glömmer” viktig fakta i en debatt.

  5. Rune Routovaara idiotförklarar hela VV-ledningen (inkl styrelsen) samt politiska ledningen. Han anser sig vara klokare än alla andra!

  6. Sluta svamla. Bygg ett värmeverk i Haparanda, spillvärmen får finnarna ta hand om själva. Förstår att det är problem med kylningen (siken får problem) Bygg för Sveriges framtid och inte för Finlands framtid. Tycker att vi skall måna om Sverige, som finnarna gör med sitt land.

  7. Typiskt för en person med högervärderingar. Ser inte framåt för vad kan ex.vis hända med företaget? kanske blir uppköpta av ett kinesiskt bolag eller går i konkurs! och hur går de då med värmen för haparanda stad?

    • Skulle finnarna sälja företag till kineserna. Då har du aldrig varit över gränsen. Energibolag som går i konkurs? Inte på denna sidan av jordklotet.

  8. Bygg eget värmeverk och köp av kommunens skogsägare win-win-situation för alla parter även renhållningen kan bidra med mängder av rivningsvirke eget är alltid eget se bara på vilka vinster bolagen gjort senaste åren.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Lapp på luckan – tornedalingar fick vända om vid porten

Den 16 november var tanken att Tornedalen skulle breda ut sig på Stadsmuseet i Stockholm, med en hel dag för att synliggöra den tornedalska minoritetens historia. Många hade rest långt och över hundra besökare fick vända om vid dörren till

”Alla kan lära sig minnestekniker”

Biosalongen på Folkets hus i Haparanda var nästintill fullsatt i tisdags kväll då kommunen bjudit in till ”En kväll man inte glömmer”. 

Taxibolag svarar på kritik om färdtjänst

En man fick inte åka till Haparanda efter att ha varit inlagd på Kalix sjukhus. Färdtjänsten beställdes att köra till hans bostad i Korpikylä, men eftersom han inte hade nycklarna med sig ville han hoppa av i gränsstaden istället. Detta

Mörtberg (C) redo att minska sitt arvode

Efter minoritetsåterremissen i måndagens kommunfullmäktige i Övertorneå ska frågan om revidering av budgeten, med förslaget om höjd kommunalskatt, återupptas den 25 november. Kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) uppges vara redo att gå ned i arvode. ”Jag har lämnat förslag till arbetsutskottet”,

Mörkret har inte vunnit över ljuset

Levande ljus, sång och tal om ljuset som besegrar mörkret och om sorgen som en av livets och glädjens byggstenar, var ett bärande budskap när Pajala församling under torsdagskvällen inledde Allhelgonahelgen med en minnesstund i Jarhois kapell för att minnas

Höstlov med mörker och ljus

Under vecka 44 infaller höstlovet i hela Sverige. I Övertorneå kommun anordnades många olika aktiviteter för de höstlovslediga barnen och ungdomarna.