fbpx

Gemensam vinning skapar öppen gräns

Bästa grannen firade sin självständighet under måndagen. Stort grattis!

Det verkar som om Sverige än en gång får nobben från Finland när det gäller att välja flygvapensystem till sitt försvar.

Förra gången föll valet på amerikanska F-18 Hornet. Det var 1992 och köpet förändrade finsk strategi när det gällde inköp av försvarsmateriel. Man övergav vägen att dela sina inköp så att omkring hälften handlades från den stora grannen i öster, Ryssland.

Åren med F-18 Hornet har gått och Finland gör en ny runda av inköp, en affär som sägs vara värd 100 miljarder kronor.

Svenska Saab JAS 39 Gripen är åter en av kandidaterna men hoppet om att göra affär falnade när finska kvällstidningen Iltalehti på söndagen kunde avslöja att amerikanska F-35 står fram som den starkaste kandidaten.

Jag är inte förvånad av valet, om det blir så. Genom flygvapenaffären knyter man band med USA som stärker Finlands ställning mot Ryssland.

Finland har en betydligt besvärligare granne att handskas med än Sverige.

* * * SVERIGE och Finland har en lång gemensam historia och när Sverige 1809 kapitulerade i kriget mot Ryssland tvingades man att avträda det som idag är Finland. Norrbotten fanns inte då, utan var en del av Västerbottens län, vars gräns gick längs Kemi älv. På östra sidan om havet fanns, och finns, Österbotten.

Vid kapitulationen var det ryska kravet att handelsstaden Torneå skulle bli en del av Rysslands nya territorium. För att förhindra gränsdragning längs Kalix älv blev kompromissen att dra gränsen längs Torne älv men göra en ”avstyckning” av Torne stadsö, Suensaari, så gränsen norr om stadsön vek västerut, passerade söderut förbi stadsön och sedan tillbaka till älvfåran.

Det gav oss en golfbana i två länder och två tidszoner samt den extra gränspassagen vid Purratullen. Turligt nog sågs då inte värdet av fyndigheterna i Malmfälten.

* * * FINLAND utropade sig som självständigt 1917 och nationen firar 104 år. Det är ett land som tillsammans med de nordiska grannarna måste beskrivas som ”bästa grannen” och Sverige har all anledning att gratulera.

Magdalena Andersson kommer som statsminister att göra sitt första utrikesbesök i Finland. Det är en tradition att vårda.

Det vi lärt oss med pandemin är att relationerna med Finland behöver stärkas än mer. Tornedalens västra och östra sida har kommit att bli särskilt hårt drabbade när gränser stängts av makthavare främst i Helsingfors men också i Stockholm. Det som av författaren Bengt Pohjanen kallats ”gränsens tredje rum” har inte vårdats av våra makthavare. De regionala anpassningar som gjorts har inte varit tillräckliga.

Detta har starkt påverkat handeln vid gränsens samhällen, mer än i städer som Luleå eller Uleåborg. Det har på samma sätt hämmat besöksnäringen och det har dessutom skurit av familjeband.

Här finns lärdomar att dra inför framtiden, att utveckla beredskap för framtida situationer.

Samarbetet över gränsen höll inte måttet när den prövades av pandemin.

* * * 1998 hade Haparanda besök av Jean Monnet-professorn Carl Michael Quitzow i spåren av polttoöljy-rallyt över gränsen.

Han konstaterade att bästa försäkringen för att undvika de krig som plågat Europa och världen är handel över gränserna. ”Man skjuter inte på sin kund” konstaterande Quitzow.

Sverige och Finland har aldrig skottväxlat, annat än i hockeykamper utan kunnat samarbeta och samverka. Det vi fortsatt måste utveckla är gränsen som en gemensam tillgång på alla de sätt som är möjliga.

Handel är ett område men också de skilda tidszonerna som skapar ett unikt område för besöksnäringen.

Ju större den gemensamma vinningen är av gränsen, desto starkare band bygger vi med vårt broder- och systerfolk.

Stort grattis till självständigheten, Finland.

Örjan Pekka Ledarskribent

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

8 kommentarer på “Gemensam vinning skapar öppen gräns

  1. En gräns, två olika länder – så är det bara…
    Alla ska stå för sitt eget land både i ur och skur, se bara vad som hände/r under pandemin… Har under mitt dryga 50 åriga liv aldrig upplevt ett positivt grannland, tyvärr, oavsett vad grannfolket har varit här för att hämta. Stått chockad många gånger då sverigeboende finländare kräks över flyktingar som kommit till Sverige, nä, historiken om deras tragiska landsöde påverkar inte mig längre, de om någon borde väl känna mer empati. Nej, jag är inte längre intresserad av Finland eller städer som ligger brevid en gräns, de finns och är helt okej men, en gräns, två separata länder blir bäst och ska samarbete uppnås så ska det vara med ett positivt, rättvist flöde åt båda hållen.. och det vet många hur det sett ut…tröstlöst.

  2. Inga problem passera gränsen. När man har alla dokument iordning. Gränsvakter poliserna mycket trevliga. Det gäller ju hur man beter sig själva.

  3. Krannigatan öppet, inga poliser där! Skicka några poliser dit också, mycket trafik hit därifrån..

  4. Finnar kan vara utan snus, och billig öl. Stängd gräns åt båda håll annars funkar det inte.

  5. Kyllä suomesta tänne ruotsin puolelle tulevat pitäisi tarkastaa onko rokotukset voimassa niinkuin meiltäkin tarkastetaan ,kun menemme suomeen. Kerkiävät levittää koronaa tällä puolen ennekuin meneät takas.

  6. Pandemin visade att ”Världens fredligaste gräns” inte skiljer sig jämfört med gränser i övriga delar av världen som kantas av oroligheter. Plötsligt var vi inte ett folk, utan det var ”vi och dom”, oberoende på vilken sida av gränsen du bodde. Det var för att raljera en gräns som påminde om Nordkorea/Sydkorea. Det kan vara fred i 200 år och plötsligt en dag så blir det en gräns som bevakas av hårda gränsvakter som inte ens kan le och vara artiga i sina Ray-ban solglasögon.

    • Nog har de i alla fall varit trevliga mot mig, gränsvakterna. Men … Det upplevs ju som konstigt att det bara kontrolleras åt ena hållet. Nåja, även finnar behöver snus och det är inte vakternas fel att de två regeringarna resonerar på olika sätt.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”Alla kan lära sig minnestekniker”

Biosalongen på Folkets hus i Haparanda var nästintill fullsatt i tisdags kväll då kommunen bjudit in till ”En kväll man inte glömmer”. 

Taxibolag svarar på kritik om färdtjänst

En man fick inte åka till Haparanda efter att ha varit inlagd på Kalix sjukhus. Färdtjänsten beställdes att köra till hans bostad i Korpikylä, men eftersom han inte hade nycklarna med sig ville han hoppa av i gränsstaden istället. Detta

Mörtberg (C) redo att minska sitt arvode

Efter minoritetsåterremissen i måndagens kommunfullmäktige i Övertorneå ska frågan om revidering av budgeten, med förslaget om höjd kommunalskatt, återupptas den 25 november. Kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) uppges vara redo att gå ned i arvode. ”Jag har lämnat förslag till arbetsutskottet”,

Mörkret har inte vunnit över ljuset

Levande ljus, sång och tal om ljuset som besegrar mörkret och om sorgen som en av livets och glädjens byggstenar, var ett bärande budskap när Pajala församling under torsdagskvällen inledde Allhelgonahelgen med en minnesstund i Jarhois kapell för att minnas

Höstlov med mörker och ljus

Under vecka 44 infaller höstlovet i hela Sverige. I Övertorneå kommun anordnades många olika aktiviteter för de höstlovslediga barnen och ungdomarna. 

Chefens strävan: nära ledarskap och aktiviteter

Niklas Dahl, tillförordnad verksamhetschef på äldreboendet Hemstranden i Haparanda, lyfter vikten av aktiviteter och ett nära ledarskap. ”Alla ska ha mod att styra över sitt eget arbete”, säger han.