fbpx

Replik: Valberedningen har inte tagit makten

Replik på ”Valberedningen har tagit makten” av Owe Pekkari i Haparandabladet 22 februari:

Valberedningen har inte tagit makten. Valberedningen är vald av medlemsmötet och medlemmar har nominerat ledamöter till fullmäktige som de har förtroende för och skickat till valberedningen. Valberedningen har utgått från stadgar för arbetarekommunen och de kriterier som också är uppräknade i medlemsutskick. Hänsyn har tagits till ålder, kön och geografisk spridning.

För förslaget till kommunfullmäktigelista hade valberedningen beretts blott 3 arbetsdagar att färdigställa efter att nomineringstid gått ut. Den inlämnades utan reservationer till styrelsen den 9 februari. Valberedningen är fristående från styrelsen som dock har rätt att yttra sig om förslaget.

Valberedningen har inte tagit makten. På nomineringsmötet finns möjlighet att ändra listans utseende. Det är en demokratisk möjlighet och så skedde då listan bytte utseende vid senaste valet.

Owe Pekkari har skickat en egen lista som han är besviken över att valberedningen inte antagit. I den listan finns även en medlem som är aktiv i ett annat parti med. Pekkari har heller inte tagit in ett namn från Pajala på var tredje plats. Bland de 10 första namnen finner vi 2 Pajalanamn, dessa är sammanboende seniorer. Denna lista kom in efter att deadline för valberedningens inskick av listan till styrelsen passerat. Owe är inte en valberedning utan en enskild person som ännu står som ansvarig i ett annat registrerat parti. Det är förvånande att Pekkari, som varit kommunalråd, inte känner till det demokratiska tillvägagångssättet som vi tillämpat.

Att var tredje namn på listan skulle vara från Pajala har vi inte fått information om. Att ändra valberedningens kriterier fanns inte på dagordningen på medlemsmötet den 5 december. Man tänker att ett sådant avgörande beslut torde beretts i styrelsen inför ett medlemsmöte och från styrelsen skickats som punkt till mötet. Även om punkten väckts av medlem torde den framgått i kallelsen till mötet. Vidare hade det, om beslutet varit legitimt, rimligtvis delgivits valberedning före valberedningens arbete för att informera om de ändrade kriterierna. Så har inte skett.

Följer vi Owes tips om FB hittar vi en öppen sida för det partiet som många av de hans KF-lista innehåller företräder eller har företrätt fram tills årsskiftet, eller kanske till och med en bit in på nuvarande år. Johny Lantto, tidigare partiledare för ett annat parti, har haft en avvikande uppfattning politiskt vad gäller att hela kommunen ska leva. Han har under hela mandatperioden aktivt motarbetat socialdemokratiska beslut. Två dagar efter att valberedningen skickat in en lista finns en artikel i HB där Lantto accepterande tituleras talesman för ett annat parti än S och där man kan läsa att partiet inte avregistrerats. Det måste ha varit en utmaning för medlemsansvarig hos (S) att på kort tid utreda och meddela valberedningen om nominerade ens är medlemmar i (S) och bara (S). Man har bytt parti kl. 5 i 12 men har man ändrat politisk åsikt?

Ingen dagordning med punkt som behandlar sammangående partier emellan har funnits på (S) medlemsmöten. Den ”informationen” har också kommit via HB.

Samtliga nominerade hade tackat ja och ingen hade meddelat avhopp innan listan skickades in. Avhopp som kommer efter att valberedningen fastställt sitt förslag hanteras vid medlemsmötet. Att valberedningen i förslaget till KF-lista av misstag angett postadress istället för utdelningsadress i ett enda fall där adressaten bor 5 min från centralorten anser vi inte man ska dra alltför stora analytiska växlar på.

Då finner vi det betydligt allvarligare i demokratisk aspekt att Bengt Niska som enskild styrelseledamot tagit sig rätten att sprida förslaget till KF-lista utanför valberedning och styrelse innan styrelsen gemensamt behandlat den och innan den gått ut till samtliga medlemmar samtidigt, som sig bör, i samband med kallelsen till nomineringsmötet.

Ledamöter i valberedningen

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

21 kommentarer på “Replik: Valberedningen har inte tagit makten

  1. Trams är det inte, men det är ett tydligt tecken på att politiken och tanken med den inte är det viktiga, utan personmotsättningar utifrån kommundel. Individen i fokus, inte vad politiken kan göra för alla kommunmedborgare. Ändå är det imponerande att se vad kommunen åstadkommit, kultur, flygplats, bostader, bredband, badhus under år som inte varit självklara. Något som andra småkommuner bara har att lära sig av. Var försvinner orken för denna typ av frågor om personer och kommundelar är det centrala. Risken är att det blir en politik som ingen vill veta av, varken lokalt eller på annan nivå. I det läget borde frågan vara hur man hittar mer långsiktiga lösningar, trots allt förefaller det som att det finns krafter med ett lite större tänk än den egna farstubron.

  2. Verkar som om Johny Lantto inte gillar folks anonyma åsikter. Kanske Johny
    då bör fundera om han ska vara vara politiskt aktiv i en demokrati där yttrandefriheten fortfarande finns? Det finns ju länder som kanske skulle passa Johny bättre.

  3. lite reflektioner om (s) partiet. började inte alla oegentligheter när lantto tog sig mer och mer i orda inom partiet. välkänt är att lantto tillhör dom med högervärderingar inom partiet. och när lantto som tog för givet att han var en självklar k-råds kandidat som blev besviken så in i h-vete och därav har vi början till all bråk inom partiet. med nytt parti m.m.

  4. Det finns oerhörda likheter mellan Framtid-S utbrytargrupp och historia
    År 1917 splittrades Sveriges socialdemokratiska arbetareparti (SAP) då vänsteroppositionen inom partiet lämnade SAP för att bilda ett vänstersocialdemokratiskt parti, Sveriges socialdemokratiska vänsterparti (SSV). Vänstern, bildade ett nytt parti som till en början gick under vänstersocialistisk beteckning och 1921 bytte namn till Sveriges Kommunistiska Parti, sektion av Kommunistiska Internationalen.
    1924 splittrades kommunistpartiet i ett Komintern-anslutet parti å ena sidan och ett med Zeth Höglund i bräschen å andra sidan. Fram till 1926 drev Höglund ett eget kommunistparti tillsammans med Fredrik Ström. Detta parti återgick 1926 till ”fadershuset” SAP. Karl Kilbom ersatte Höglund som ny ledare för SKP.

    Det finns tydliga spår i Centraliseringstankarna hos Framtid-S

  5. Socialdemokraternas grundläggande ideologi är alla människors lika värde och demokrati….Men det tycks nånstans ha glömts bort. Varför ställa byarna mot varandra? Ska vi inte ena kommunen? Ska vi inte alla arbeta för hela kommunen? Istället för att vara kvar i de gamla och prata om bya falanger och dessa personliga ”vendettor”
    Är det inte dags att sluta med denna pajkastning och fokusera på Pajala Kommun och dess invånare?
    Säger som kungen är det inte dags att vända blad och blicka framåt.

  6. ”Ledamöter i valberedningen” har replikerat Owes inlägg och sakliga beskrivning av hur processen med att utarbeta en balanserad kommunvalslista i Pajala hanterats av Pajala Arbetarekommun. Och som vanligt när det gäller denna kategori ”sossar” så agerar man anonymt. Och som vanligt spyr man ut en totalt obegriplig soppa av konstruerade ursäkter, lögner och halvsanningar. Faktum är att dessa ”byasossar” åter kvaddat alla konstruktiva försök att bygga upp ett framåtsträvande och konstruktivt Socialdemokratiskt parti i Pajala kommun. Listan som de tagit fram talar ett tydligt språk. Trösten i det hela är att många, som sedan 2018, funnits med i Pajala S, insett det ohållbara och fått nog. All energi och kraft läggs på att bekämpa och misskreditera varann internt istället för att arbeta med att ta tillvara Pajala kommuns möjligheter. Men hav förtröstan – kanske ett Framåtsyftande och konstruktivt alternativ ändå finns i höstens val 😃

    • Skulle vara intressant att få en förklaring på hur detta inlägg i debatten syftar till att nå enighet och förståelse för varandra? Men det kan ju förstås vara så att jag missförstått dina avsikter med att återvända till Socialdemokraterna.

      • Vilket inlägg?
        Chansen till att hitta en gemensam väg framåt ”pissade” ju majoriteten inom ”byasossarna” på?
        Heder åt Ulrica H, Erling F, Ulf K, Anders L-N, Robert H m. fl. för att dom verkligen försökte. Junis och Korpis-falangerna påhejade av Heikkinen gjorde allt för att en gemensam väg framåt ej skulle vara/bli möjlig. Enda förutsättningen från vår sida var att få var 3:e plats på listan, fastän drygt 50% av ”sosserösterna” kommer från Pajala. Nu har dom fått som dom velat så jag hoppas dom är nöjda.

        • Lanto hur menar du med ”gemensam” väg framåt? Den gemenskap som du menar har du aldrig jobbat för . De är bara ”Du”som gällt och ingen annan . Din och dina gelikar som gjort allt för att nedmontera utbyarna. Och här har du nu resultatet, som man bäddar får man ligga .

    • Johny du imponerar på många sätt, men framförallt imponeras jag av din oförmåga att tolka väljare, andra människor och respektera majoritetsbeslut. det går att likna dina utspel med ett trotsigt barn i sandlådan som skriker ”du ska inte få komma på mitt kalas” när man inte fått som man önskat och fallit för majoritetens brutala men demokratiska beslut.
      En politiker jobbar ALLTID på förtroendekontrakt inget annat. Är förtroendet förbrukat så är kontraktet slut. Enda sättet att få förnyat förtroende är att vinna tillbaka det genom att visa att man är värd förnyat förtroende, beroende på hur skadat förtroendet är kan ett förnyat uppbyggt förtroende ta olika tid. Små klavertramp går oftast snabbt över medans större svek och knivstick tar längre tid.
      Att hoppa från parti till parti fram och tillbaka och i vrede lämna partier man inte får makt i skadar ju bara den enskilde politikerns eget förtroende, naturligtvis skadar det ju anseendet även hos partierna men största smällen får den enskilde politikern ta när de tänkande människorna iakttar eländet. Jag skulle aldrig sjunka så lågt Johny att jag i massmedia gråter ut för att själv missbrukat förtroendet hos ett parti. Nästa val är du i samma sits, du har klivit av S 2018 och 2022 ska du ta ett nytt grepp 2026 och köpa medlemskap och hoppas på att få en topposition på listorna?
      Man kan konstatera att lika säkert som att spoven skriker längs älven när sommaren kommer lika säkert är det att vissa ställer till oreda i partierna när det nalkas val

      • Käre Boris Jeltsin!
        Jag, Ulrika H och många andra konstruktiva s-människor gjorde ett ärligt och tappert försök att skapa en representativt Socialdemokratiskt parti i Pajala. Andra krafter ville annat, och vi får gå vidare från det. Önskar dig i din anonymitet en fin vår!

        • Johny du kan inte kalla dig Socialdemokrat, du tillhör inte socialdemokratin, du representerar inte socialdemokratin. Inom socialdemokratin respekterar man majoritetsbeslut, man tror på alla människors lika värde. Man vänder inte medlemmarnas vilja ryggen. Maktfullkomlig är en bra benämning när man har en filosofi som du har Johny
          Ha en trevlig vår själv.

    • Johny, du är inte ensam om att bli bortstött. Din partibildande kompanjon fick kicken när han försökte luska fram vem som vågade ifrågasätta han via insändare, det tyckte fullmäktige inte om och lät istället en kommunist bestiga tronen, Sveriges första, rikskända blev vi.

    • Jag måste bara svara på detta inlägg.
      Jag har aldrig engagerat mig i ngt parti tidigare och hade väl aldrig haft den tanken men har gått med i Sossarna för att kunna påverka min framtid i vår vackra kommun.
      Kan eg ingenting om hur arbetet bedrivs inom de olika politiska partierna men man förstår när ngt inte är som det ska.
      På detta möte lades en nomineringslista fram av en valberedningen som inte var enig. Dock beslutade församlingen att godta den. Då la Jan Larsson fram en alt nomineringslista fr Pajala C och sa att han representerade alla på listan (ingen av dom var närvarande på mötet) med den motiveringen ”då det politiska intresset är så lågt i Pajala så vill vi att Pajala C ska ha var tredje plats på listan för att öka intresset för politiken……!?!?!
      I.mina öron låter det här helt galet. Ska man inte välja människor som är intresserade oavsett geografiskt område? El ska vi viga platser i byar där intresset är lågt för att attrahera fler att bli engagerade i deb socialdemokratiska politiken….låter helt galet om ni frågar mig. Då kanske man ska se över varför intresset är lågt och börja jobba med andra saker än att viga ett antal platser för en del av kommunen. Att man sedan väljer att ej vara valbar när man inte får sin vilja fram och man lämnar lokalen (Janne då resten ej fanns på plats) är för mig en ren barnslig handling och det på det hör viset man vill vinna förtroende så är man ute och cyklar om ni frågar mig. Har jag inte makt så vill jag inte vara med…..det låter som man fått storhetsvansinne!! Vi ska jobba för hela kommunen och försöka få hela kommunen att leva, oavsett om det byarna el centralorten. Såna här inlägg banar ju inte väg för att utveckla den teorin utan det verkar som att man vill jobba utifrån principen ”vi mot dom” och då kan man lika gärna stå utanför partiet – det är min fasta ståndpunkt!!! Det finns mkt att göra i vår kommun och för att nå resultat måste man vara öppen för andras åsikter och kunna lägga ner sin stolthet och våga samarbeta – även över partigränser. Man får inte glömma att man är vald av folket och det är för dem vi ska tjänstgöra och inte för att samla fjädrar i sin egen hatt och skapa gräddfil för sina egna intressen.
      Men jag gissar att i detta fallet så lär stoltheten gå före klokheten när jag löser tonen på inlägget och får önska er lycka till med det ni kämpar för men det verkar bli ett eget vendetta för att skapa mer osämja än samarbete.
      Ha nu en go helg och kom ihåg att skilja på sak och person….

      • Hej Johan!
        Härligt att se ett inlägg från någon som inte gömmer sig bakom anonymitet för att lägga fram sin åsikt 👍🙂
        Man kan snurra på detta hur mycket som helst men faktum är att inom det nuvarande S i Pajala finns så många som inte är intresserade av något enat Socialdemokratiskt parti lokalt. Så är det bara! Och vill man ha det så – ok – då får vi i demokratins namn hantera det på samma sätt som 2018, dvs. driva politik och framtidsfrågor som eget parti. Detta har även blivit uppenbart för många internt men även för distriktsstyrelsen som verkligen ansträngt sig för att den inre kretsen i ”Pajalamotståndarna” ska ta sitt förnuft till fånga. Men icke! Om ditt engagemang sträcker sig längre än att bevista ett medlemsmöte så lär du bättre förstå vad vi menar.
        Ha det så bra!

    • Förtroende Ulrica blev vald av S partiet till kommunalråds kandidat efter Harry men blev utkuppad av Johnys gäng i fullmäktigegruppen med hjälp av V och satte dit Jan Larsson istället. Kom igen Johny, skulle du lita på sådana personer?

  7. Känns jäkla skönt om sosse styret skulle hamna utanför central orten då kanske kommunen skulle få en ny gnista och en framtids tro.

  8. Känns faktiskt att man bör rösta på nåt annat parti och hoppas de sätter sin energi i kommunens bästa och inte i interna stridigheter, ev en röst på Linda jonsson,VÄNSTERN????

  9. Jag hoppas verkligen att folket i Pajala kommun tar sitt ansvar och helt låter bli att rösta på S som nu inte verkar vara annat än ett sandlådeparti…

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus. 

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda.