fbpx

Stort stöd för utbyggnad av vindkraft

Tre av fyra svenskar vill kraftigt bygga ut vindkraften och stödet är starkt även i norra Sverige. Också de politiska partierna är i huvudsak positiva. Nu behövs de politiska besluten som underlättar utbyggnaden, skriver Charlotte Unger Larson på Svensk Vindenergi.

Vindkraften växer så det knakar. De senaste fyra åren har det investerats nästan 90 miljarder kronor i ny vindkraft. Den nya vindkraften kan minska klimatutsläppen med cirka 16 miljoner ton om året, vilket motsvarar nästan en tredjedel av alla utsläpp inom Sveriges gränser.

Dessutom kan utbyggnaden ge cirka 20 000 jobb, ofta på landsbygden. För svensk industri och hushåll pressas elpriset med drygt 11 miljarder kronor.Naturvårdsverket och Energimyndigheten arbetar nu med en nationell strategi för en hållbar vindkraftsutbyggnad. De båda myndigheterna vill skapa förutsättningar för en utbyggnad från nuvarande 20 TWh till 100 TWh år 2040 – vilket skulle innebära att vindkraften då motsvarar cirka hälften av elanvändningen i Sverige

.Och vindkraften har stort stöd. Tre av fyra svenskar (73 procent) vill se en utbyggd vindkraft och i norra Sverige tycker fler än sex av tio likadant (61 procent), enligt en Sifoundersökning beställd av Svensk Vindenergi. Dessutom är Moderaterna, Centerpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet positiva till att skapa förutsättningar för 100 TWh vindkraft i Sverige 2040.

Men det behövs politiska beslut om myndigheternas strategi ska bli verklighet.

För det första måste den stora klimatnyttan vägas in när beslut ska fattas om vindkraften. Regeringen har nyligen tillsatt en utredning och det är viktigt att denna lämnar ett tydligt besked. Även Norrbottens kommuner bör alltid väga in klimatnyttan vid beslut om vindkraft.

För det andra bör kommunerna få de direkta fördelarna av vindkraften. Fastighetsskatten för vindkraftverk bör därför gå till kommunerna i stället för till staten.

För det tredje måste det bli enklare för de som vill bygga ut vindkraften att förutse om en vindpark kommer att få tillstånd eller inte. Det kan underlättas om det ”kommunala vetot” justeras, så att kommunerna lämnar sitt besked tidigt i processen.

För det fjärde bör staten införa ett riktat stöd till kommunerna för att underlätta deras arbete med att identifiera lämpliga områden för vindkraft. Då kan kommunerna i Norrbotten bidra till den nationella strategin för en kraftig vindkraftsutbyggnad.

Med dessa åtgärder kan vi komma en bra bit på vägen till ett förnybart elsystem och en klimatsmart elektrifiering av Sverige. Politikerna som fattar besluten har svenska folket bakom sig.

Charlotte Unger Larson, vd, Svensk Vindenergi

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen.