fbpx

Tillit och vänskap i den gränsnära regionen

Den 23 mars firas Nordens dag. Denna dag markerar dagen då den officiella nordiska överenskommelsen Helsingforsavtalet undertecknades 1962. Dessa rader har vi läst mer än en gång och i synnerhet i anslutning till Nordens dag.

Men hur var det innan jag blev nordist? Ja då var inte mina kunskaper om de nordiska frågorna på topp eller prioriterade. Efter flytten från Stockholm till Haparanda vaknade min nyfikenhet om hur det var att leva och bo vid en gräns mellan två nordiska länder. Det sporadiska samarbetet mellan ländernas myndigheter var inget att skryta med. Handeln var det enda som folk pratade om och var det var populärast att roa sig. Så småningom upptäckte myndigheterna hur deras ”kunder” använde gränsen som ett skydd för gränsöverskridande brottslighet och började söka olika samarbetsvägar med gränsnära myndigheter i Finland och Sverige. Handeln över gränsen styrdes av människans behov av att tjäna pengar samtidigt som myndigheterna ville få möjligheten att låsa in de värsta skurkarna. Varken det ena eller andra var ett självspelande piano utan krävde engagemang från olika aktörer. Resultatet lät inte vänta på sig och till mångas glädje utvecklades det gränsöverskridande samarbetet. Att besöka grannlandet var enkelt och naturligt. En framtidstro började gro och gav hopp om ett gränslöst Norden, men det satte pandemin definitivt stopp för. Stängda gränser och hårda ord ”spolade” nästan bort allt det som många av oss trott på. Ett chockartat uppvaknande! Var fanns Helsingforsavtalet, andra avtal och alla vackra ord om att Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region 2030? Var det inte mer värt än pappret det skrevs på?

Idag arbetar vi i Föreningen Norden Haparanda med att arrangera mellanfolkliga möten för att återskapa tillit och vänskap i den gränsnära regionen. Ett tidskrävande ideellt arbete som tyvärr inte alltid möter förståelse från olika aktörer. Att trycka på en knapp och tro att allt blir som förr är tämligen naivt.

Ola Backe

ordförande Föreningen Norden Haparanda

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.