fbpx

Centralskolan är inte missgynnad

Johny Lantto skriver i ett inlägg på Pajaladebatt att han är orolig för att kvaliteten på Centralskolan skall sjunka och därigenom kommunens attraktivitet. Nu är du sent ute Johny. Under förra mandatperioden, när ditt gäng styrde, var Pajalas skolresultat de sämsta i hela landet. Skolinspektionen riktade skarp kritik och hotade med höga vitesbelopp. Då borde du ha varit orolig.

Skolverket, som är en myndighet direkt under utbildnings departementet, uppmärksammade vår situation och erbjöd oss en treårig kompetensutveckling, som vi självklart tackade ja till. Förutom att utbildningen är fantastiskt bra och utgår ifrån våra svagheter, står Skolverket för kostnaderna. Medverkande är också Uppsala universitet. Tack vare våra engagerade och ambitiösa rektorer och pedagoger kan vi se en viss förbättring. Vi går åt rätt håll.

Vi väljer inte mellan byarna och centralorten, vi väljer båda. När hela kommunen skall leva innefattar den både byarna och centralorten. Hittills har vi av förklarliga skäl haft fokus på Centralskolan. Åtgärder, en del kostsamma, har vidtagits och en del återstår.

Vi menar att alla elever vill och kan utvecklas. Johny Lantto skriver att Centralskolans elever har ”större behov” och det får stå för honom. Vi menar att Centralskolans elever är fullt jämförbara med elever i andra delar av vår kommun och även jämfört med andra kommuner. Att påstå någonting annat kräver belägg och är mycket kränkande Vårt arbete går ut på att få till en likvärdig, trygg och bra skola för alla elever i vår kommun.

En jämförelse av resursanvändning inom vår kommun, med anledning av Johny Lanttos påståenden att vi missgynnar Centralskolan:

Årskurs 4 på Centralskolan i Pajala har 29 elever. I de flesta kommuner skulle det vara en klass. Vi är glada över att vi i Pajala satsar mycket på skolan och har då två klasser, en med 12 elever och en med 17. Klasserna har varsin erfaren och duktig pedagog. Därtill har de en mentor, på 100 procent.

I Sattajärvi har vi en 4-5:a med 21 elever. Där jobbar en lärare i taget i klassen.

På Centralskolan har vi två sjuor, med två lärare i alla ämnen samtidigt och en mentor. Många kommuner som satsar mycket på skolan har tvålärarsystem – men få har det i alla ämnen I Korpilombolo har vi en 6-7:a med ungefär samma elevantal, som en klass 7 i Pajala, som undervisas av en lärare i taget.

I dessa två årskurser har Centralskolan två hela tjänster mer än i byskolorna för lika stora eller mindre elevgrupper.

Övertorneå har 2020 rankats som Sveriges bästa skola. Pajala år 3 samt Centralskolan har 3 elever fler än Svarträvens skola i Övertorneå och 17 fler personal.

Barbro Rantatalo (S)

Stig Töyrä (KD)

Jenny Eriksson (S)

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

13 kommentarer på “Centralskolan är inte missgynnad

 1. Lantto med partikollegor inklusive pajalabostäder har som agenda att lägga ner alla andra skolor än centralskolan.
  Inga pengar läggs exempelvis på underhåll av byaskolorna, endast nöd reparationer.
  Finns bara en anledning till detta, för att få en anledning att lägga ner skolorna pga för höga repkostnader när det väl är dags.

  • Jämförelsen är en konsekvens av Jonny Lanttos oro för Centralskolan och för att göra det mera jämförbart finns år tre i Pajala med eftersom elevantalet blir i stort sett lika.

 2. Johny har ju i sin tid i S slängt sig med siffror och uttryck som den stora massan svalt efter gammal patronkultur, där de står med mössan i handen och lyssnar på den kunnige. Nu när det finns människor som vågar ifrågasätta och genomsynar och besvarar framställer han sin okunnighet. Johnys beteende i politiken påminner lite om de gamla barnprogrammen Hedvig hök och teskedsgumman, skillnaden är bara att de drabbades av konsekvenser då de hade fel. Ingen glömmer Johnys smutskastningskampanj, den kommer verkligen genomlysa nästa val. BAKTID S är väl en fin valaffish att tapetsera med. Med kanske en fin bild på Ugglan Helge och Hedvig höök

 3. Märklig, ja i det närmaste oförståelig artikel. Särskilt jämförelsetabellen med Ötå i slutet av inlägget. Ber att få återkomma i frågan!

  • Anledningen till en jämförelse med Övertorneå kommun är ganska naturlig, eftersom det är grannkommun och vi delar både kommunala tjänster och elever.

 4. Att Övertorneå skulle vara en bra skolkommun är Lärarförbundets åsikt. Huruvida eleverna håller med är ytterst tveksamt och varierar säkerligen mellan de olika skolorna i kommunen.

  • Att Övertorneå kommun vann pris för bästa skolkommun rimmar illa med tanke på att chefer och ansvariga blundar för hur dålig arbetsmiljö det är på en av kommunens skolor. Personal och föräldrar har gång på gång uppmärksammat ledningen men inget händer. Duktiga och omtyckta lärare slutar en efter en och snart vill ingen med behörighet jobba kvar. Varför? Som förälder är jag mycket besviken och orolig och tanken har slagit mig att plocka bort mina barn därifrån. Kanske något för Hb att gräva i? Hur mår personalen i Sveriges bästa skolkommun egentligen?

   • Inte bara lärare utan elever byter skolor kors och tvärs. Inte mycket verkar stämma i Övertorneå kommun. Pajala kan omöjligen vara sämre.

 5. Det som är kränkande och visar på ett föråldrat synsätt är väl att inte se varje klass/elevs behov. Skrämmande att fd rektorer och lärare inte har det synsättet.

  • Självklart har behovet alltid styrt resursfördelningen.
   Däremot är det både skrämmande och kränkande om man menar att elever i vissa byar eller skolor har avsevärt större behov än andra.

   • Det är faktiskt så att under perioder behöver en skola, klass eller enskild elev mer resurser än andra. Jag ser inget kränkande eller konstigt med det. Att en del elever har större behov är inget vare sig elever eller pedagoger ska behöva känna som ett misslyckande. Jag tycker inte man kan jämföra på det sätt ni gör.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Broderade sina rötter

– Uppgiften började med att vi skulle ta fram bilder från våra rötter. Jag valde bilden där mormor och jag står på en trappa. För att få fram fler föremål och mer fakta fick jag kontakta släkten, säger Ann-Christine Haupt.

Vargen härjade bland renarna

Korju-, Tärendö- och Sattajärvi samebyar har följt en varg i spåren som skingrat renhjordar och dödat reflexmässigt. Hade Länsstyrelsen låtit samebyarna själv sköta skyddsjakten hade man redan kunnat utlysa julefrid, menar renskötaren Lasse Uusitalo måndag förmiddag.